30.6 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΗ Αργιθέα λέει “ΟΧΙ” στις ανεμογεννήτριες: "Αυτά τα βουνά ανδρείωσαν τους πρωταγωνιστές...

Η Αργιθέα λέει “ΟΧΙ” στις ανεμογεννήτριες: “Αυτά τα βουνά ανδρείωσαν τους πρωταγωνιστές του εθνικού ξεσηκωμού”

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΝΑΝΤΙΩΣΗΣ ΑΡΓΙΘΕΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ

Οι Αργιθεάτες ενώνουνε τις φωνές τους με εκείνες των υπόλοιπων Αγραφιωτών.

Αναλυτικά το ψήφισμά τους:

 

Σε συνέχεια των μηχανοκίνητων επιχειρήσεων καταπάτησης Αργιθεάτικης γης που λαμβάνουν χώρα στα μέρη μας το τελευταίο διάστημα, οι κάτωθι υπογραφόμενοι Αργιθεάτες, ενώνουμε τις φωνές μας με εκείνες των υπόλοιπων Αγραφιωτών. Ως ελάχιστη εκπλήρωση του χρέους μας σε εκείνους που μας κληροδότησαν αυτόν τον τόπο.

Προς τα βουνά που ανδρείωσαν τους πρωταγωνιστές του εθνικού ξεσηκωμού. Προς τα χώματα στα οποία κρίθηκε η υπόσταση του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους.

Προς τις γενιές στις οποίες οφείλουμε να παραδώσουμε τα ίδια κρυστάλλινα νερά, τις ίδιες πολυτραγουδισμένες κορυφές.

Λίγο πριν το βιώσιμο μέλλον της Αργιθέας καταστεί μια υπόθεση αμετάκλητα χαμένη, θυμίζουμε, πως τριάντα και πλέον τώρα χρόνια ο τόπος μας μετρά πληγές:

  • από το κυριολεκτικό ξεκοίλιασμα εκτεταμένων αλπικών εκτάσεων που προκάλεσε η άναρχη διάνοιξη δρόμων τη δεκαετία του ΄80 στην προοπτική ανάπτυξης της ορεινής κτηνοτροφίας,
  • από την εξαΰλωση του δυτικού μας μετώπου που προκάλεσαν τα έργα του μεγαλόπνοου αλλά αναξιοποίητου έως σήμερα φράγματος Συκιάς και την ολική «εκτροπή» ανταποδοτικών λόγων και πράξεων από πλευράς των εμπνευστών,
  • από τα απόνερα της συστηματικής καταπάτησης των περιβαλλοντικών όρων και την άνθηση πάσης φύσεως παραβατικών πρακτικών κατά του οικοσυστήματος, συνέπεια του πλημμελούς ελεγκτικού μηχανισμού από πλευράς της πολιτείας.

Κι όμως! Παρά τις πληγές της η Αργιθέα εξακολουθεί να απασχολεί διεθνείς θεσμικούς οργανισμούς ως ένα από τα τελευταία ζωντανά οικουμενικά μνημεία περιβαλλοντικής καθαρότητας. Περιοχές του δικτύου Natura, βιότοποι, καταφύγια άγριας ζωής, τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, τμήματα του Ευρωπαϊκού δικτύου μονοπατιών, στελεχώνουν τον «κορμό» της, καλύπτοντας πάνω από το ένα τρίτο της έκτασής της. Ότι μένει δεν είναι παρά πανάρχαια αλπική χλωρίδα, τρεχούμενα νερά, ελληνιστικά, μεταβυζαντινά μνημεία, παραδοσιακά πετρογέφυρα, μικρά οικιστικά σύνολα και τεκμήρια των πρώτων δειλών προσπαθειών τουριστικής και γεωργοκτηνοτροφικής δραστηριοποίησης, τα μόνα μέχρι στιγμής ελκυστικά πεδία βιοπορισμού και περιορισμού της πληθυσμιακής αποψίλωσης. 

Κάπου εδώ εντοπίζεται το παράδοξο. Αυτός ο τόπος που σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, τα αναπτυξιακά προγράμματα, τις εθνικές χωροταξικές και περιβαλλοντικές στρατηγικές πληροί τις προϋποθέσεις να καταστεί πρότυπο ορεινής βιώσιμης ανάπτυξης, τυγχάνει ταυτόχρονα να θεωρείται «πυλώνας» της ενεργειακής πολιτικής. Αυτά τα μέρη που υποτίθεται ότι θα διάλεγε κάποιος να πάει για να νιώσει το δέος της θείας δημιουργίας, προκρίνονται τώρα ως ιδανικό πεδίο βαριάς επιχειρηματικής δραστηριοποίησης. Στον τόπο από τον οποίο η πολιτεία προσβλέπει να δράξει από την προσθετική αξία ποιοτικού τουριστικού προϊόντος και προϊόντων πρωτογενούς παραγωγής εγγυημένης προέλευσης, διακυβεύεται ανοιχτά η ποιότητα των φυσικών του πόρων. Ένας ακόμα από τους τελευταίους σοβαρούς πνεύμονες της χώρας, φαίνεται τώρα να πληρώνει αναίτια και δυσανάλογα το μάρμαρο της βίαιης απολιγνιτοποίησης της χώρας.

Στο βωμό ενός στρεβλού μηχανισμού οριοθέτησης των περιοχών ενεργειακής προτεραιότητας, η απάτητη μέχρι προ ολίγου Αργιθέα, οδηγείται με ευθύνη της Ελληνικής πολιτείας για πρώτη φορά στην γνωστή ιστορία της σε μια άνευ όρων αναγκαστική παράδοση. Τα πλέον πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία των αρμόδιων αρχών, λίγο πολύ εκκωφαντικά: Παραβλέποντας τις αιτήσεις αδειοδότησης που τελούν υπό αξιολόγηση, στην Αργιθέα των 373 τ. χμ. (λιγότερα δηλαδή της έκτασης της Άνδρου!) και εγγύς των ορίων αυτής, μετρώνται ήδη 17 ενεργές άδειες κατασκευής αιολικών πάρκων και 14 υδροηλεκτρικών σταθμών σε κατάσταση εγκατάστασης, παραγωγής ή λειτουργίας με ανοιχτά ακόμα περιθώρια πολλαπλασιασμού τους έως ότου εξαντληθεί η κατά το νόμο φέρουσα ικανότητα της περιοχής.

Εκλαμβάνοντας τα ανωτέρω ως παραμέτρους μιας κρίσιμης ιστορικής επιλογής το αντίκτυπο της οποίας παραμένει εν πολλοίς αχαρτογράφητο, κατά κοινή όμως ομολογία υπαίτιο για πολυεπίπεδες διαταραχές, πολύ σοβαρότερες από τα όποια ανταλλάγματα, θεωρούμε επίκαιρο όσο ποτέ να βροντοφωνάξουμε γι’ αυτό που όπως φαίνεται έχει συστηματικά υποτιμηθεί:

Το περιβαλλοντικό και το ενεργειακό ισοζύγιο γέρνει ξεκάθαρα υπέρ της Αργιθέας!

Η περιοχή μας όχι απλά δεν μολύνει αλλά συγκαταλέγεται στις πρώτες που συνέβαλαν έμπρακτα σε εθνικής εμβέλειας έργα πράσινης ανάπτυξης, πληρώνοντας εξαιρετικά βαρύ τίμημα δίχως να λάβει ως τώρα ανταποδοτικά ωφελήματα. Αν δεν είναι, κάνουμε σαφές ότι αποτελεί μάλλον την τελευταία που θα εναντιωνόταν στην ενεργειακή εξαργύρωση της θυσίας της, στην ολοκλήρωση δηλαδή του υδροηλεκτρικού φράγματος Συκιάς η συμβολή του οποίου ισοσκελίζει το αναμενόμενο από τις δρομολογούμενες παρεμβάσεις όφελος.

Η ενίσχυση του εναλλακτικού τουρισμού, της κτηνοτροφίας και άλλων παραδοσιακών δραστηριοτήτων αποτελεί πλέον τη μόνη βιώσιμη προοπτική για να ανακάμψουν οι ανθρώπινοι πληθυσμοί, να διασφαλιστεί η διαχρονική διεποχική τους απασχόληση και να συμβάλλει η περιοχή στο μέτρο των δυνατοτήτων της στην εθνική οικονομία. Μια τέτοια οργανωμένη προσπάθεια βιώσιμης ανάκαμψης, προϋποθέτει και απαιτεί, απόλυτο και δημιουργικό σεβασμό στην ποιότητα και τα μεγέθη του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος, των παραδοσιακών τεχνών, δεξιοτήτων και τεχνικών, της τοπικής παραγωγής προϊόντων και υλικών. Αυτά συγκροτούν το πραγματικό και ολικό συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής αποτελώντας απόθεμα ανάπτυξης που δεν πρέπει να αναλώνεται.

Συνυπολογίστε το παρόν ως μια ύστατη έκκληση για την προστασία του πλεονεκτήματος αυτού. Ως το μόνο τρόπο να εκφράσουμε τη ρητή αντίθεσή μας με οποιαδήποτε ενέργεια προσκρούει στο μοντέλο ανάπτυξης που η ίδια η πολιτεία έχει εμπεριστατωμένα προκρίνει για την περιοχή μας.

Η σαφής πλην κυνική ομολογία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας της ευθύνης των τοπικών κοινωνιών στην έκβαση τέτοιου είδους έργων. Συνεπώς οι αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης, όποιες και να είναι, πρέπει να στηριχθούν στη σφαιρική, ρεαλιστική θεώρηση των δεδομένων, του ρόλου και της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας της περιοχής. Έως τότε η οποιαδήποτε περαιτέρω παρέμβαση δεν μπορεί να θεωρηθεί παρά ως βίαιη και μη ανεκτή επιβολή.

Ευελπιστώντας ότι συνεκτιμώνται οι ιδιαίτερες πτυχές του ζητήματος που εκτέθηκε, ότι η αειφόρος ανάπτυξη της περιοχής μας παραμένει ως προτεραιότητα για τις Αρχές και ότι υπάρχει συναντίληψη αναφορικά με την αναγκαιότητα διασφάλισης της εμπιστοσύνης, της έγκυρης πληροφόρησης και του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης των άμεσα επηρεαζόμενων κοινωνιών, ζητούμε:

  • Την άμεση ανάκληση των αδειών που τελούν υπό αξιολόγηση ή έχουν ήδη δοθεί για  παρεμβάσεις με σκοπό την ενεργειακή εκμετάλλευση φυσικών πόρων της περιοχής,
  • Την παροχή έγκυρης και σφαιρικής ενημέρωσης για τις άμεσες, τις παρεμπίπτουσες επιπτώσεις και τα οφέλη που αναμένεται να υπάρξουν από τέτοιου είδους παρεμβάσεις,
  • Την θέσπιση ειδικού νομοθετικού πλαισίου συμβολής των ορεινών περιοχών στην εθνική ενεργειακή στρατηγική επί τη βάσει των αρχών των ολοκληρωμένων αναπτυξιακών προγραμμάτων και της Ενωσιακής περιβαλλοντικής νομοθεσίας,
  • Τη συμπερίληψη του υδροηλεκτρικού φράγματος Συκιάς στο «Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας για το Κλίμα», την άμεση επανέναρξη των εργασιών ολοκλήρωσης και την ενεργειακή του εξαργύρωση προς όφελος των Ελλήνων πολιτών.

 

  • Πρωτοβουλία Αργιθεατών, Αργιθέα Αγράφων, Αύγουστος 2020

 

 

Ακολουθούν 1.164 ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΑΡΓΙΘΕΑΤΩΝ

η πλήρης κατάσταση των οποίων θα δημοσιευτεί

στους ιστότοπους www.katafylli.gr & www.e-argithea.gr

εντός του Μαρτίου 2021

ως Παράρτημα της Καταληκτικής Ανακοίνωσης

της Πρωτοβουλίας Αργιθεατών

 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ  ΑΡΓΙΘΕΑΤΩΝ

Καταληκτική Ανακοίνωση

Προς όλους τους Αργιθεάτες

13 Μαρτίου 2021

 

 

Με την παρούσα, γνωστοποιείται η ολοκλήρωση της κατάρτισης της ενιαίας κατάστασης υπογραφών που συγκεντρώθηκαν επί τη βάσει του «Ψηφίσματος Εναντίωσης Αργιθεατών» (https://www.katafylli.gr/index.php/nea/5354-psifisma-enantiosis-argitheaton) και η αποστολή του υπογεγραμμένου πλέον εντύπου προς τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς.

Χίλιοι εκατόν εξήντα τέσσερις (1.164) Αργιθεάτες από τις 20 Κοινότητες της περιοχής, συντάχθηκαν δια της φυσικής υπογραφής τους με το αιτιολογικό και τους στόχους του συνοδευτικού κειμένου, 

  • καθιστώντας σαφή τη θέση τους απέναντι σε οποιοδήποτε αρχή ενέκρινε, ευνόησε ή ανέχτηκε σιωπηρά εξελίξεις που οδήγησαν ή εξακολουθούν να οδηγούν σε τετελεσμένα, αγνοώντας επιδεικτικά τις άμεσα επηρεαζόμενες κοινωνίες,
  • διεκδικώντας να ακουστεί η φωνή τους υπέρ της αναστολής οποιασδήποτε ενέργειας αποσκοπεί στην κερδοσκοπική εκμετάλλευση του αναπτυξιακού αποθέματος του τόπου, του φυσικού του περιβάλλοντος και της διασφάλισης της ενημέρωσής τους ως ελάχιστης προϋπόθεσης για την έναρξη κάθε σχετικής διαδικασίας.

Υπό την πίεση μιας σειράς νέων υπό αξιολόγηση έργων και του γεγονότος ότι οι περιορισμοί στην κυκλοφορία λόγω της πανδημίας συνεχίζουν να εκλαμβάνονται ως ευκαιρία απρόσκοπτης ολοκλήρωσης επιβλητικών υποδομών άνευ αντικειμενικής δυνατότητας ελέγχου (Κατασκευή υποσταθμού υπερυψηλής τάσης στον αυχένα Τυμπάνου, εγκατάσταση νέων ανεμολογικών ιστών, κ.α.), η επίσπευση της παρούσας προσπάθειας κατέστη -όπως ήδη έχει γραφτεί- επιβεβλημένη. Η άμεση αποτύπωση αρχών και θέσεων των ίδιων των θιγόμενων κατοίκων αναφορικά με το ζήτημα, αποτελεί στο πλαίσιο αυτό ένα αξιοποιήσιμο δεδομένο το οποίο πλέον τελεί εις γνώση όλων όσων μπορούν με τη στάση τους να καθορίσουν την επόμενη μέρα για τον τόπο. 

Πέραν του όποιου βάρους δημιουργεί η αριθμητική δυναμική της κίνησης, θα πρέπει ταυτόχρονα να συνυπολογιστεί ένα παράπλευρο αλλά όχι υποδεέστερο κέρδος. Οι ίδιες οι ανάγκες σχεδιασμού, επικοινωνίας και συλλογής των υπογραφών, αποτέλεσαν αφορμή συζητήσεων, ενημέρωσης, διάχυσης ιδεών και δημιουργίας ενός κλίματος κατάλληλου για τη συγκρότηση ενός δικτύου ατόμων από κάθε γωνιά του τόπου, αποφασισμένων να δράσουν εφόσον πλέον γίνεται αντιληπτό ότι ο αγώνας, ανεξάρτητα από την τελική του έκβαση, θα πρέπει να δοθεί. Για λόγους ιστορικούς. Για λόγους βάσιμους και ουσιαστικούς. Με επίκεντρο την ενημέρωση και την αξιοποίηση κάθε δυνατού νόμιμου μέσου. Υπό αυτό συνεπώς το πρίσμα, ένας εκ των βασικών στόχων της πρωτοβουλίας έχει σε μεγάλο βαθμό επιτευχθεί. 

Ακόμα όμως και η διεκπεραίωση αυτού του εγχειρήματος, αποτελεί από μόνο του ένα ξεχωριστής σημασίας γεγονός από το οποίο απορρέει ένα ιδιαίτερα ελπιδοφόρο μήνυμα: Ότι, παρά τις ανυπέρβλητες δυσκολίες που δημιούργησε -από την έναρξη ήδη της προσπάθειας- η πανδημία, τις πληγές που άφησε πίσω του ο «Ιανός», την απουσία τοπικού έντυπου μέσου, την άγνοια, την καχυποψία, την ημιμάθεια, την παραπληροφόρηση, τις σχέσεις εξάρτησης από κάθε είδους μικροσυμφέροντα που καθορίζουν τη στάση μιας μερίδας πατριωτών, υπάρχουν Αργιθεάτες που αφουγκράζονται το διακύβευμα των καιρών, που προβληματίζονται και είναι σε θέση όταν απαιτείται να συντονίζονται, να αυτοοργανώνονται, να λειτουργούν υπερβατικά και να αγωνίζονται για τον κοινό σκοπό εκτιθέμενοι δημόσια, πάνω από θώκους και ιδιότητες, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι ορισμένα από τα ιστορικά γνωρίσματα και τα ένστικτα των ανθρώπων αυτού του τόπου παραμένουν ζωντανά. 

Η αποστολή του υπογεγραμμένου εντύπου του ψηφίσματος στους αρμόδιους φορείς, όπως εξάλλου αποτυπώθηκε σε προηγούμενες ανακοινώσεις της πρωτοβουλίας, σημαίνει την οριστική εκπλήρωση του σκοπού της συνεπώς και την λήξη κάθε ενέργειας που συνδέεται με αυτή. Δεδομένου, τέλος, ότι οι υπογραφόμενοι συντάχτηκαν κάτω από συγκεκριμένο κείμενο με ξεκάθαρο αιτιολογικό και στόχους, θα πρέπει να καταστεί απολύτως σαφές ότι το πρακτικό αποτέλεσμα αυτής δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο εκμετάλλευσης, οικειοποίησης, εξαγωγής αυθαίρετων ερμηνειών ή γενικεύσεων από κανέναν.

 

Με την ευχή η προσπάθεια τούτη να πιάσει τόπο,

οι 1.164 υπογραφόμενοι Αργιθεάτες

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;