Η ελληνική κουζίνα κατέκτησε την κορυφή ως η καλύτερη στον κόσμο για τη σεζόν 2024-25, σύμφωνα με τα βραβεία του Taste Atlas.
Ξεπερνώντας παραδοσιακές γαστρονομικές δυνάμεις όπως η ιταλική, η γαλλική και η ισπανική κουζίνα, η ελληνική γαστρονομία απέσπασε τον πολυπόθητο τίτλο.
Πιάτα-σήμα κατατεθέν, όπως η γραβιέρα Νάξου, το σαγανάκι, τα παϊδάκια, η γραβιέρα Κρήτης και το κοντοσούβλι, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτής της διάκρισης, αναδεικνύοντας τη μοναδική γεύση και παράδοση της Ελλάδας.
Στα top ελληνικά προϊόντα που πρέπει να δοκιμάσει κανείς, το Taste Atlas προτείνει το φυστίκι Αιγίνης, τη φάβα Σαντορίνης και τα πορτοκάλια από το Μάλεμε των Χανίων.
Τα ελληνικά πιάτα με την υψηλότερη βαθμολογία:
- Γραβιέρα Νάξου
- Σαγανάκι
- Παϊδάκια
- Γραβιέρα Κρήτης
- Κοντοσούβλι
- Τρίγωνα Πανοράματος
- Συμιακό γαριδάκι
- Σφέλα
- Αρσενικό Νάξου
Τα εστιατόρια που ξεχώρισαν
Το Taste Atlas ξεχώρισε εστιατόρια και ταβέρνες σε όλη την Ελλάδα όπως: Το Αντικριστό στα Χανιά, την ταβέρνα Νίνος στην Κέρκυρα, την Μαργαρώ στον Πειραιά, το Πεσκέσι στο Ηράκλειο Κρήτης αλλά και την Μπουγάτσα Ιορδάνης στα Χανιά.
TasteAtlas World Food Awards 2025: https://t.co/TVbd3jZxvC
These are the 100 best cuisines in the world. pic.twitter.com/2AwqgWYFXx
— TasteAtlas (@TasteAtlas) December 10, 2024
Οι 20 κορυφαίες κουζίνες στον κόσμο
Μετά την Ελλάδα, στη δεύτερη θέση ακολουθεί η ιταλική κουζίνα, στην τρίτη η μεξικάνικη και στην τέταρτη η ισπανική.
Από την ιταλική κουζίνα ξεχωρίζουν η πίτσα ναπολιτάνα, η παρμεζάνα ρετζιάνο και οι ντομάτες πομοντόρο, ενώ από την μεξικάνικη κουζίνα τα πιάτα Quesabirria, Chiltomate, και Camarones enchipotlados.
Αναλυτικά οι 20 κορυφαίες κουζίνες στον κόσμο:
Ελλάδα
Ιταλία
Μεξικό
Ισπανία
Πορτογαλία
Τουρκία
Ινδονησία
Γαλλία
Ιαπωνία
Κίνα
Πολωνία
Ινδία
ΗΠΑ
Περού
Σερβία
Βραζιλία
Κροατία
Κολομβία
Βιετνάμ
Ουγγαρία