29.2 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΗ ΕΣΗΕΠΗΝ για την καταδίκη του δημοσιογράφου Στρατή Μπαλάσκα επειδή είπε γυμνασιάρχη...

Η ΕΣΗΕΠΗΝ για την καταδίκη του δημοσιογράφου Στρατή Μπαλάσκα επειδή είπε γυμνασιάρχη νεοναζί

Την έκπληξή του εκφράζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου- Ηπείρου- Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) με αφορμή την απόφαση του Εφετείου Πλημμελημάτων Μυτιλήνης, με την οποία καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών μηνών για εξύβριση, ο δημοσιογράφος Στρατής Μπαλάσκας.

Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση

Με ιδιαίτερη έκπληξη το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΠΗΝ πληροφορήθηκε την απόφαση του Εφετείου Πλημμελημάτων Μυτιλήνης, με την οποία καταδικάστηκε σε φυλάκισης 3 μηνών για εξύβριση, ο δημοσιογράφος Στρατής Μπαλάσκας.
Το καινοφανές της υπόθεσης είναι ότι όσα ισχυρίστηκε στο επίμαχος  δημοσίευμα ο δημοσιογράφος, αποδείχτηκαν πέραν πάσης αμφιβολίας και στο πρωτόδικο δικαστήριο και το Εφετείο.
Ειδικότερα ο Στρατής Μπαλάσκας (υπό την ιδιότητα του δημοσιογράφου/αρχισυντάκτη της εφημερίδας «ΕΜΠΡΟΣ») απαντώντας στο γυμνασιάρχη-μηνυτή, ο οποίος τις ημέρες της εορτής του Πολυτεχνείου δημοσίευσε στο προσωπικό του ιστολόγιο περιεχόμενο εικόνας και ήχου υπό τον τίτλο «Το απόλυτο ψεύδος είναι ένα: Αυτό του Πολυτεχνείου του 1973», ανέφερε για το μηνυτή ότι επιτίθεται από το προσωπικό του ιστολόγιο «ο γυμνασιάρχης της “Χρυσής Αυγής” (…) ο γνωστός δεδηλωμένος νεοναζί γυμνασιάρχης…με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου».
Ο μηνυτής τόσο πρωτοδίκως όσο και στο Εφετείο ισχυρίσθηκε ότι δεν έχει σχέση με τη Χρυσή Αυγή, ότι δεν είναι εθνικοσοσιαλιστής, δεν είναι νεοναζί κλπ.
Το ερώτημα είναι, πώς θίγεται από τους παραπάνω χαρακτηρισμούς ο μηνυτής, όταν όπως προέκυψε από τα έγγραφα που αναγνώσθηκαν στο Δικαστήριο:
• στην ιστοσελίδα του (25/9/09) κάνει την ακόλουθη προτροπή: «…Έλληνες θυμηθείτε: 7 Νοεμβρίου ψηφίζουμε Ελληνική Αυγή και Ν. Μιχαλολιάκο για την Αθήνα και για την Ελλάδα».
• σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στις 8/8/2010 στην ιστοσελίδα του https://user.sch.gr/makripulias, υπό τον τίτλο «Τι πρέπει κάνουμε; (για Χρυσή Αυγή)» μεταξύ των άλλων ανέφερε:
«…Θα ήταν πράγματι πολύ καλό να συνασπισθούν οι εθνικιστές ανά κλάδο συνάδελφοι και οργανωμένα να διδάσκουν τις εθνικές αλήθειες στα παιδιά–μαθητές. (…) Είναι άκρως σημαντική η επαφή μας και η ουσιαστική σχέση μας με εθνικιστικές  οργανώσεις και συνδέσμους (πρβλ Χρυσή Αυγή) οι οποίες ως κιβωτός διατηρούν το γνήσιο εθνικιστικό Λόγο και Πράξη. (…) Πρέπει ως γονείς να παλαίψουμε για τη διατήρηση της φυλετικής καθαρότητας. Ο ΕΘΝΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ, η πίστη στη Φυλή και στη Βούληση του Φυλετικού ζωτικού χώρου, η πίστη που ανοίγει τα νοερά φτερά του ανθρώπου, είναι ό,τι το ανώτερο σε σχέση ειδικά με τους ερασιτεχνικούς ακροβατισμούς του καρλ μαρξ, και του λανθάνοντος Εβραϊκού πνεύματος που κυβέρνησε την Ευρώπη του διαφωτισμού μέσα από γνωστούς γερμανοεβραίους, πολωνοεβραίους, γαλλοεβραίους κλπ «φιλοσόφους». (…) Είναι τιμή να αποκαλούμαστε εθνικοσοσιαλιστές…».

Το παραπάνω ερώτημα απαιτεί απαντήσεις, δεδομένου ότι από σωρεία εγγράφων που αναγνώσθηκαν στο Δικαστήριο, προέκυψε ότι στην ιστοσελίδα του και μάλιστα στα «αγαπημένα» περιλαμβάνεται η ιστοσελίδα της οργάνωσης και των εκδόσεων της Χρυσής Αυγής, όπως ακόμη δημοσιεύματα και άρθρα του Ρούντολφ Ες, άρθρα από την εφημερίδα της Χρυσής Αυγής, τον Στόχο και άλλα εθνικιστικά και ακροδεξιά έντυπα, καθώς και link (σύνδεσμος) που παραπέμπει σε ιστότοπο που αυτοτιτλοφορείται ως «Σύνδεσμος Εθνοφυλετικής Αναπλάσεως» κλπ.
Τα παραπάνω αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα αν συνυπολογίσουμε την από 7/5/2015 ανακοίνωση της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Λέσβου, στην οποία μεταξύ των άλλων αναφέρεται ότι η ΓΣ «…καταδικάζει απερίφραστα κάθε οπαδό ή νοσταλγό του ναζισμού που βρίσκεται στους κόλπους του συλλόγου – είτε αυτός αυτοχαρακτηρίζεται ως «εθνικοσοσιαλιστής», όπως ο Δ/ντης του 6ου Γυμνασίου Β. Μακρυπούλιας, είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο – ο οποίος διαδίδει φασιστικές και ρατσιστικές ιδέες, υιοθετεί εθνικιστικές εξάρσεις και προσβάλλει τη Δημοκρατία. Για τους εκπαιδευτικούς της Λέσβου ο φασισμός, σε κάθε του έκφανση, είναι έννοια, ιδεολογία και πρακτική ασύμβατη με το αγαθό της Εκπαίδευσης».

(Να σημειωθεί εδώ ότι η εισαγγελέας πρότεινε καταδίκη μόνο για το χαρακτηρισμό «νεοναζί» καθώς και ποινή φυλάκισης 15 ημερών).
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΠΗΝ δηλώνει απερίφραστα πως το δικαίωμα του δημοσιογράφου να αποτυπώνει την αλήθεια και να διαφωτίζει τους πολίτες σε ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα που αφορούν την κοινωνία είναι ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟ!

Ειδικότερα σε τόσο κρίσιμες περιόδους για την πατρίδα όπου ακόμα και οι δημοκρατικές ελευθερίες φαίνεται να κινδυνεύουν με περιστολή είναι αναφαίρετο δικαίωμα αλλά και υποχρέωση όσων υπηρετούν την ελευθεροτυπία, να προασπίζονται ατρόμητα την ΑΛΗΘΕΙΑ και τη ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.
Η μάχη για τη δημοκρατία είναι ένας αγώνας διαρκής και αδιαπραγμάτευτος. Οι δημοσιογράφοι οφείλουν να μείνουν στην πρώτη γραμμή και να μην λυγίσουν.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Η ΕΣΗΕΠΗΝ για την καταδίκη του δημοσιογράφου Στρατή Μπαλάσκα επειδή είπε γυμνασιάρχη νεοναζί

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;