14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΗ Γκρέτα και η χυδαιότητα που μας κονταίνει

Η Γκρέτα και η χυδαιότητα που μας κονταίνει

Όταν έγινε γνωστό ότι ένα δεκαπεντάχρονο κορίτσι πυροβολήθηκε στο κεφάλι σε μια πόλη του Πακιστάν από τους Ταλιμπάν και την μεταφέραν εσπευσμένα στο Λονδίνο για μια εγχείρηση ζωής και θανάτου, όλος ο κόσμος συγκλονίστηκε. Στη συνέχεια όλοι θύμωσαν γιατί έμαθαν και τον λόγο που αυτό το κορίτσι προκάλεσε τόσο μίσος, Η δεκαπεντάχρονη Μαλάλα Γιουσαφζάι έγραφε στο μπλογκ της για το δικαίωμα των κοριτσιών στη μόρφωση. 
Όλα πήγαν καλά με την εγχείρηση και η Μαλάλα σώθηκε. Έμεινε ένα σημάδι στο κεφάλι αλλά φοράει μαντήλα και δεν φαίνεται. Μέχρι και ο Πάπας χάρηκε και προσευχήθηκε για την μικρή μουσουλμάνα κι όλοι ευχήθηκαν να γίνει καλά και να συνεχίσει να γράφει και να παλεύει για το δικαίωμα στη μόρφωση των κοριτσιών του …Πακιστάν και του Αφγανιστάν.
Η Μαλάλα έγινε καλά βγήκε από το νοσοκομείο αλλά δεν γύρισε στο Πακιστάν. Η δεκαεξάχρονη πια Μαλάλα, έμεινε στην Αγγλία και άρχισε να μιλάει για το δικαίωμα των νέων ανθρώπων στη μόρφωση. Όχι για των Πακιστανών και των Αφγανών αλλά ΟΛΩΝ των νέων ανθρώπων σε όλο το κόσμο. Και έφτασε να μιλάει με την βασίλισσα και τον Ομπάμα και όλοι να την ακούνε προσεκτικά και να συμφωνούν με την έφηβο ακτιβίστρια. Ναι στην μόρφωση για όλα τα παιδιά σε όλο τον κόσμο αδιάφορα οικονομικής ή κοινωνικής κατάστασης. Μετά ήρθε και το μισό Νόμπελ Ειρήνης και πριν προλάβουμε να συνέλθουμε η Μαλάλα έγινε δεκτή στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και μίλησε με δάκρυα στα μάτια στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, για το δικαίωμα των νέων στη μόρφωση.
Θυμάστε αυτούς που συγκλονιζόντουσαν και θυμώνανε με τους Ταλιμπάν; Ε, τώρα οι ίδιοι ακριβώς ανακάλυψαν ότι η Μαλάλα είναι …κοντή! Και σιγά τώρα μην μας πει η 16χρονη Πακιστανή για την εκπαίδευση στην πολιτισμένη Ευρώπη και την Αμερική. Είναι κι άσχημη, σίγουρα δεν θα βρίσκει γκόμενο …γι’ αυτό είναι υστερική. Κλαίει κι άσχημα. Τότε ήρθαν και οι βαθμοί από το πρώτο τρίμηνο στην Οξφόρδη και από ότι διέρρευσε η Μαλάλα δεν …θριάμβευσε. Άρα και τεμπέλα η Μαλάλα! Και ο πατέρας της είναι δάσκαλος και να δεις που αυτός έγραφε τα κείμενα στο μπλογκ της. Που να ξέρει ένα κοντό 16χρονο από το Πακιστάν για την παιδεία και την εκπαίδευση. Ο μπαμπάς της τα έγραφε. Κι άσχημη και τεμπέλα δηλαδή! Α, είδατε και την τσάντα που κρατάει; Έμαθε και από μόδα τώρα η κοντή …Πακιστανή!
Τον Φλεβάρη του 2018 οι οθόνες μας γέμισαν εφηβικό αίμα. 17 νεκροί και 17 σοβαρά τραυματισμένοι. Σχεδόν όλοι νέοι άνθρωποι από 14 έως 17 χρονών. Παιδιά που δεν είχαν νιώσει ακόμα τι θα πει ζωή, τι θα πει αγάπη, έρωτας. Έτσι άδικα και επειδή κάποιος στις ΗΠΑ μπορεί να αγοράσει ένα ημιαυτόματο όπλο χωρίς καμία κρίση αν είναι ικανός, αν πρέπει ή αν μπορεί να έχει στην κατοχή του ένα δολοφονικό όπλο. Αυτό συνέβη στο Πάρκλαντ της Φλόριδας των ΗΠΑ και δεν ήταν το τελευταίο παρόμοιο γεγονός για τις ΗΠΑ, ούτε το πρώτο παγκοσμίως. Το 2008 συνέβη σε σχολείο στην Φιλανδία με 11 νεκρούς.
Όλος ο κόσμος συγκλονίστηκε με τις εικόνες από το Πάρκλαντ και όλος ο κόσμος δάκρυσε στη θέα των παιδιών που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τις σφαίρες ενός τρελού. Κι όλος ο κόσμος αναρωτήθηκε γιατί δεν κάνει κάτι η αμερικανική κυβέρνηση να σταματήσει το κακό, να σταματήσει τις πωλήσεις στρατιωτικών όπλων σε πολίτες, να υπάρξει ένας σοβαρός έλεγχος. Και η απάντηση ήρθε εύκολα σε όλους, σε όλο τον κόσμο: οι πολιτικοί στην Αμερική τα παίρνουν από τις πολεμικές βιομηχανίες, γι’ αυτό!
Δυο από τα παιδιά που έζησαν όλο αυτό τον τρόμο, δυο 17χρονοι μαθητές στο σχολείο του Πάρκλαντ, ο Ντέιβιντ Χογκ και η Έμμα Γκονζάλες, αποφάσισαν ότι ήρθε καιρός να σταματήσουμε τα ευχολόγια και να κάνουν κάτι ουσιαστικό. Έτσι υπενθυμίζοντας σε όλους ότι τον επόμενο χρόνο θα έχουν δικαίωμα ψήφου και αυτοί, ξεκίνησαν έναν αγώνα για την απαγόρευση πωλήσεων ημιαυτομάτων όπλων και γενικά όπλων χωρίς να έχουν προηγηθεί αυστηρές εξετάσεις και έλεγχοι βάζοντας σαν πρώτο στόχο την καθαίρεση όσων πολιτικών τα παίρνουν από την βιομηχανία όπλων.
Στην αρχή όλοι είπαν, παιδιά είναι και καλά κάνουν, ειδικά μετά την εμπειρία που έχουν ζήσει κι εμείς μαζί τους. Μετά όμως ένας γερουσιαστής έχασε τη θέση του χάρις την κινητοποίηση που προκάλεσαν αυτά τα 17χρονα κι ένας άλλος σε παραδοσιακά «οπλοφορούσα» Πολιτεία παραλίγο να χάσει τη δική του. Το μήνυμα πεντακάθαρο, τέρμα στις πωλήσεις όπλων και τέλος στους πολιτικούς που αντιτίθενται.
Θυμάστε τώρα αυτούς που είχαν συγκλονιστεί και είχαν κλάψει με αυτά τα παιδιά; Ε, τώρα οι ίδιοι ακριβώς ανακάλυψαν ότι ο Ντέιβιντ Χογκ είναι ένας τεμπελάκος, κουμπούρας μαθητής που θέλει να ζει από τις οικονομίες των γονιών του αντί να πάει να …δουλέψει ο 17χρονος μαθητής. Μάλιστα μερικοί επιμένουν ότι είναι ηθοποιός πληρωμένος από τον Σορό που «παίζει» τον  16χρονο για να κάνει όλη αυτή τη φασαρία. Δεν είναι δυνατόν ένα 17χρονο να κάνει εκλογικές εκστρατείες εναντίων γνωστών και σεβαστών γερουσιαστών.

Η δε Έμμα Γκονζάλες με το ελαφρά πανκ ντύσιμο και το ξυρισμένο κεφάλι είναι σίγουρα …πουτάνα. Άσε που με όνομα Γκονζάλες μάλλον παράνομη πρόσφυγας θα είναι που ήρθε στην Αμερική για να καταστρέψει τον πολιτισμό των λευκών Αμερικάνων. Σιγά μη μας πουν τώρα τα κωλόπαιδα ποιον και γιατί θα ψηφίσουμε και τι θα κάνουμε με τα όπλα μας. Ένας τεμπέλης και μια φαλακρή πουτάνα.

Τελείως παρενθετικά και με πολύ ειρωνεία, τα 17χρονα έχουν δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεστε καθώς και το δικαίωμα σε μερικές πολιτείες των ΗΠΑ ή ευρωπαϊκά κράτη να …αγοράσουν όπλο ακόμα και ημιαυτόματο. Αυτό που δεν έχουν δικαίωμα στις ΗΠΑ μέχρι να γίνουν 21 είναι να …πιούν μια μπίρα!
Όταν το 2018 εμφανίστηκε στα σκαλοπάτια του σουηδικού κοινοβουλίου το μικρόσωμο 16χρονο κοριτσάκι με το χαρτόνι που έγραφε «απεργία για το περιβάλλον» οι περισσότεροι το κοιτάξανε με λύπη κουνώντας το κεφάλι τους για το ρομαντισμό της ηλικίας. Όπως εξηγούσε σε όποιους ενδιαφέρθηκαν να μάθουν τι κάνει – και ήταν πολλοί γιατί άλλη η σουηδική κοινωνία κι άλλη η …ελληνική για παράδειγμα – είχε σκοπό να βρίσκεται εκεί κάθε Παρασκευή, κάνοντας κοπάνα/απεργία από το σχολείο της διαμαρτυρόμενη για την αδιαφορία που δείχνουν οι κυβερνήσεις για την οικολογική καταστροφή που επιφέρεται καθημερινά στον πλανήτη.
Τις πρώτες δυο Παρασκευές η 15χρονη Γκρέτα Τούνμπεργκ ήταν μόνη της αλλά την τρίτη ήρθαν και μερικοί συμμαθητές της από το σχολείο της. Χωρίς φωνές και χωρίς αν ενοχλούν κανέναν, πολύ …σουηδικά εξηγούσαν σε όποιον ενδιαφερόταν και ρωτούσε τι έκαναν εκεί και μάλιστα είχαν φροντίσει να εκτυπώσουν και σειρά από αποτελέσματα επιστημονικών μελετών για την καταστροφή του περιβάλλοντος που τα μοίραζαν σε οποίον ήθελε.

Μετά από δυο μήνες και με την «απεργία» να έχει μεταδοθεί κυρίως ανάμεσα στους μαθητές και από στόμα σε στόμα μια Παρασκευή εκτός από τους δεκάδες μαθητές από όλη τη Στοκχόλμη που είχαν μαζευτεί στα σκαλοπάτια του κοινοβουλίου ήρθαν – όπως είναι φυσιολογικό – και οι τηλεοπτικές κάμερες.

Από εκείνη την πρώτη φάση αυτό που θυμάμαι πιο πολύ είναι κάτι που είπε μια καθηγήτρια της Γκρέτα. «Φυσικά και με ενοχλεί που δεν έρχεται στο σχολείο κάθε Παρασκευή και το θεωρώ ανεπίτρεπτο αλλά από την άλλη …ο πλανήτης καταστρέφεται κι αν είναι η Γκρέτα να κάνει κάτι γι’ αυτό τότε …χαλάλι η κοπάνα». Τι να προσθέσω εγώ; Η καθηγήτρια τα είπε όλα σε μια πρόταση.  Και μαζί με την καθηγήτρια και τις κάμερες ήρθε η δεύτερη φάση. Από τη μια μέρα στην άλλη το πρόσωπο της Γκρέτα έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο.
Το 15χρονο ανέκφραστο κοριτσάκι στην αρχή μίλησε στους Σουηδούς βουλευτές, μετά στη Σουηδική υπουργό περιβάλλοντος και στη συνέχεια στο ευρωκοινοβούλιο, σε συγκεντρώσεις 15χρονων και 16χρονων μπροστά από τη Βρετανική και τη Γερμανική βουλή. Η φωνή της έφτασε στην Ιαπωνία, στην Ινδία, στην Νότια Αφρική και στην Αργεντινή. Το 15χρονο που εγκαλούσε του μεγαλύτερους της γιατί με την καταστροφή του περιβάλλοντος δολοφονούσαν το μέλλον της.

Οι προσκλήσεις για ομιλίες ερχόντουσαν η μια μετά την άλλη μαζί με βραβεία και νέες προσκλήσεις για παρουσίες της σε απεργίες μπροστά από κοινοβούλια σε όλο τον κόσμο, όλες οργανωμένες από 16χρονα και 17χρονα. Στο τέλος μίλησε θυμωμένη και με δάκρυα στα μάτια στην γενική συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη μπροστά σε εκατοντάδες αρχηγούς και αντιπροσώπους κρατών από όλο τον κόσμο.

Θυμάστε τώρα αυτούς που είχαν δεχτεί το μήνυμα της και είχαν συμφωνήσει με τα λεγόμενα της όσο έμενε στα σκαλοπάτια του σουηδικού κοινοβουλίου; Ε, τώρα οι ίδιοι ακριβώς ανακάλυψαν ότι η Γκρέτα έχει …ψυχολογικά προβλήματα. Το μάτι της …γυαλίζει. Χρειάζεται επειγόντως ψυχίατρο και πιθανώς παρακολούθηση. Είναι όργανο ακραίων και τρομοκρατικών στοιχείων. Η μάνα της την παράτησε όταν ήταν μικρή και γι’ αυτό κάνει ότι κάνει. Την εκμεταλλεύονται τα ΜΜΕ της χώρας της. Είναι πολύ κοντή για την ηλικία της.
Τέσσερα 17χρονα παιδιά από τρία διαφορετικά μέρη του κόσμου μιλάνε για κάτι που μας αφορά όλους μας. Μιλάνε για την εκπαίδευση, για την οπλοφορία και τη καταστροφή του περιβάλλοντος. Κι εμείς χαμένοι μέσα στην έλλειψη επιχειρημάτων αλλά πνιγμένοι στο εγώ μας που δεν ανέχεται ένα …17χρονο να μας πει τι θα κάνουμε καταφεύγουμε στο να τα προσβάλουμε πιστεύοντας τι; Ότι αποκαλώντας την Μαλάλα κοντή, την Έμμα πουτάνα, τον Ντέιβιντ τεμπέλη και την Γκρέτα ψυχοπαθή θα λυθούν τα προβλήματα παιδείας, οπλοχρησίας και περιβάλλοντος;
Μήπως το ύψος της Μαλάλα και η ματιά της Γκρέτα είναι πιο σημαντικά από την παιδεία και το περιβάλλον ή η καράφλα της Έμμα και το στιλάκι του Ντέιβιντ είναι πιο σημαντικά από τις ζωές δεκάδων 14χρονων που δολοφονούνται μέσα σε σχολικές αίθουσες;
Δυστυχώς πολλά από αυτά τα έχω διαβάσει σε ελληνικά ΜΜΕ και ιντερνετικό κοινωνικά δίκτυα από …Ελλάδα. Τα έχουν πει ακόμα και βουλευτές. Κι έχω ντραπεί. Κι έχω θυμώσει γιατί αντί να κάνουμε τόπο να περάσουν τα 17χρονα μπας και διορθώσουν τα λάθη που κάνουμε, τους βάζουμε τρικλοποδιές με τον πιο χυδαίο τρόπο, την ύβρη. Τόσο πολύ φοβόμαστε λοιπόν τα 17χρονα ώστε να καταφεύγουμε στην προσωπική χυδαιότητα για να αντιμετωπίσουμε το μήνυμά τους; Και πως νομίζουμε ότι θα δουλέψει αυτό; Ξεχάσαμε πως ήταν να είσαι 17χρονος; Τους γαμάς τα λύκεια, αυτό είναι να είσαι 17χρονος.
Κάντε λοιπόν στην άκρη χυδαίοι κωλόγεροι, κάντε στην άκρη κι αφήστε χώρο στα 17χρονα μπας και αυτά διορθώσουν τις τόσες καταστροφές που εμείς έχουμε κάνει! Και ντροπή ρε. Ντροπή σε όλους όσους γράφουν και λένε αυτά που γράφουν και λένε γι’ αυτά τα παιδιά, που θα έπρεπε να τα καμαρώνουμε και να τα βοηθάμε ακόμα και με τη σιωπή μας αντί να τα αποκαλούμε …άσχημα, κοντά και ψυχοπαθή. Για μας και τα παιδιά μας παλεύουν!
Εγώ θέλω αυτά τα παιδιά να είναι ΘΥΜΩΜΕΝΑ!
Η ερώτηση είναι γιατί εμείς …δεν είμαστε θυμωμένοι;
********************
Και μιας και μιλάμε για 17χρονα, η Ηρώ Κωνσταντοπούλου ήταν 17χρονη ηρωίδα της Εθνικής Αντίστασης η οποία αφού συνελήφθη και βασανίστηκε και από Έλληνες ταγματασφαλίτες συνεργάτες των ναζί στο κολαστήριο του Χαϊδαρίου, εκτελέστηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Εκτελέστηκε με 17 σφαίρες, όσα τα χρόνια της, για «παραδειγματισμό», όπως δήλωσαν οι χιτλερικοί. Ευτυχώς που δεν έγιναν αυτά σήμερα γιατί που ξέρεις, μπορεί και να έλεγαν ότι ήταν πολύ τεμπέλα γι’ αυτό πήγε κι …εκτελέστηκε!
Αυτά γιατί και η ελληνική ιστορία έχει τα 17χρονα της!
Θάνος Καλαμίδας
Πηγή:ovigreek.wordpress.com

Η Γκρέτα και η χυδαιότητα που μας κονταίνει

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;