Η ΚΥΡΙΑ Κωνσταντίνα Ριτσάτου, καθηγήτρια του τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ, δίπλα στον φοιτητή την στιγμή που ξυκολοπείται βάναυσα από την αστυνομία.Αυτούς τους καθηγητές θέλουμε.Όλη την ακαδημαϊκη κοινότητα ενωμένη.Εν τω μεταξύ είναι κοντά στα 60 η κυρία Ριτσάτου.Αποτελούσε κίνδυνο για τα Playmobil του Χρυσοχοΐδη;Τι φοβήθηκαν;Μη τους κλέψει τον φοιτητή μέσα απ’τα χέρια και δεν τον βασανίσουν αρκετά;
Σοβαρός πρύτανης.Ξέρει πού υπήρξαν φθορές, αλλά δεν ξέρει, δεν είπε ότι έγιναν, ίσως γίνουν, άκουσε ότι έγιναν, Οχι ο ίδιος ήταν αλλού.Του είπαν ότι ίσως έγιναν, όχι δεν ξέρει.Συνεννοηθήκαμε;
Στο Αυτόφωρο οι 31 συλληφθέντες για την κατάληψη στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ
Στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης παραπέμφθηκαν να δικαστούν οι 31 συλληφθέντες για την κατάληψη στο κτίριο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και τα επεισόδια που ακολούθησαν ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικές δυνάμεις που επενέβησαν για την εκκένωσή του.
Εις βάρος τους, η εισαγγελέας ποινικής δίωξης απήγγειλε κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος -κατά περίπτωση- για διατάραξη λειτουργίας υπηρεσιών, παράνομη βία, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, απόπειρα σωματικής βλάβης, απείθεια, βία κατά αστυνομικών υπαλλήλων (αντίσταση), όπως επίσης για παράβαση του νόμου περί όπλων διότι κάποιοι κρατούσαν αντικείμενα, όπως κοντάρια κ.ά.
Νωρίτερα το πρωί, οι συλληφθέντες μετήχθησαν στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, όπου για την αποφυγή συγχρωτισμού λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού αποφασίστηκε να παραμείνουν σε αίθουσα του υπογείου μέχρι να μεταβεί στο σημείο η εισαγγελέας και να τους γνωστοποιήσει τις κατηγορίες, όπως κι έγινε.
Συνήγοροί τους είχαν καταθέσει αίτημα να οριστεί ρητή δικάσιμος και να αφεθούν ελεύθεροι, κάτι που όμως δεν έγινε δεκτό.
Εξω από τα δικαστήρια έφτασε η πορεία των φοιτητών, που ξεκίνησε νωρίτερα το πρωί, από τον χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Η πορεία κινήθηκε από την οδό Εθνικής Αμύνης, συνέχισε στην Τσιμισκή, όπου στη συμβολή με την Παύλου Μελά συνάντησε τη μοτοπορεία των διανομέων, που είχε ξεκινήσει νωρίτερα από την Καμάρα και στο ύψος της πλατείας Αριστοτέλους διασταυρώθηκε και με τη συγκέντρωση των υγειονομικών.
Στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Ίωνος Δραγούμη, η πορεία σταμάτησε για λίγο στο μπλόκο της αστυνομίας, που με κλούβες είχε αποκλείσει την οδό Πολυτεχνείου και την κάθοδο προς την παραλιακή, ανέβηκε την Ίωνος Δραγούμη και συνέχισε από την Εγνατία ως τα δικαστήρια.
Εκεί βρίσκονταν ήδη συγκεντρωμένοι διαδηλωτές, διεκδικώντας να αφεθούν ελεύθεροι οι 31 συλληφθέντες για τα χθεσινά επεισόδια στο ΑΠΘ, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.
Οι φοιτητές αυτή την ώρα βρίσκονται έξω από το δικαστικό μέγαρο, φωνάζουν συνθήματα κατά του νέου νόμου για τις ανώτατες σχολές και ζητούν την απελευθέρωση των συλληφθέντων.
Αισθητή είναι η παρουσία αστυνομικών περιμετρικά του Δικαστικού Μεγάρου, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων επί της οδού 26ης Οκτωβρίου έχει διακοπεί.
Νεολαία ΚΙΝ.ΑΛΛ.: «Πήραμε μια πρώτη γεύση της πανεπιστημιακής αστυνομία Χρυσοχοΐδη-Κεραμέως»
«Σήμερα πήραμε μια “δροσερή πνοή δημοκρατίας” και μια πρώτη γεύση της πανεπιστημιακής Αστυνομίας που οραματίζονται ο κύριος Χρυσοχοΐδης και η κυρία Κεραμέως», σχολίασε το δίκτυο Νεολαίας του Κινήματος Αλλαγής για τα επεισόδια στο ΑΠΘ.
Όπως κατήγγειλε «πολυπληθής Ομάδα Δέλτα επιτέθηκε, ξυλοκόπησε και προσήγαγε διαμαρτυρόμενους φοιτητές στην πρυτανεία του ΑΠΘ, που συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά με αφορμή το νέο νόμο για τα πανεπιστήμια».
Οι νεολαίοι του ΚΙΝΑΛ επέκριναν τη κυβέρνηση ότι επενδύει στον διχασμό και απαντάει σε οποιαδήποτε διαμαρτυρία με βία και καταστολή. «Όπου εκείνοι απαντάνε με βία, εμείς θα ζητάμε διάλογο και περισσότερη δημοκρατία», σημειώνουν.