21.5 C
Athens
Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΗ Μαρίνα, ο Μένιος, η ΕΣΗΕΑ και η κοινωνία | Της...

Η Μαρίνα, ο Μένιος, η ΕΣΗΕΑ και η κοινωνία | Της Χαρί Λέκκα

 

Η Μαρίνα, ο Μένιος, η ΕΣΗΕΑ και η κοινωνία

Της Χαρί Λέκκα

ΓΙΑ 13 ΗΜΕΡΕΣ (από 24.3. έως 5.4.2021) η συνάδελφος Μαρίνα Βήχου πραγματοποίησε απεργία πείνας, έξω από τα γραφεία της της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), επί του πεζοδρομίου της Ακαδημίας 20, γιατί διαπίστωσε πως ο κώδικας δημοσιογραφικής δεοντολόγιας δεν εφαρμόζεται σύμφωνα με το γράμμα του καταστατικού.

Η Μαρίνα Βήχου είναι μία από τα 7.500 μέλη της Ενωσης.Οποία αισχύνη για τους υπόλοιπους από εμάς που δεν σταθήκαμε έμπρακτα δίπλα της να δυναμώσουμε την φωνή της για τον σταματημό της κατρακύλας. Δεν είναι το μοναδικό μέλος που βλέπει πως η δεοντολογία εν πολλοίς έχει χάσει το νόημά της.

Εν τέλει όμως είναι η μοναδική, αφού μόνο εκείνη με την πράξη της, την γενναία πράξη της, το έβγαλε προς τα έξω.

Που έμεινε για 13 ημέρες επί του πεζοδρομίου με νερό και χυμούς, για 12 νύχτες μμέσα σε μία σκηνή. Τις τελευταίες ημέρες και μετά από κατακραυγή η ΕΣΗΕΑ διέθεσε νυχτερινό φύλακα.ΜΜΕ, μετρημένα στα δάχτυλα της μιας παλάμης ανέδειξαν την διαμονή της στο πεζοδρόμιο.

Η Ενωση, πλην του μέλους του Δ.Σ. Ματίνας Παπαχριστούδη ,δεν έστρεψετο βλέμμα –πως θα μπορούσε άλλωστε να στραφεί εαυτόν-. Τα Κόμματα πλην του ΣΥΡΙΖΑ απαξίωσαν.

Οι δημοσιογράφοι στην πλειοψηφία μας σφυρίζαμε για το γραφικότης υπόθεσης. Μειοψηφικό κομμάτι της κοινωνίας προβληματιζόμενο (!), συμφώνησε με την διαμαρτυρία.Στις 5 το απόγευμα της 5ης Απριλίου (χθες), πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο στην Ακαδημίας 20 από 50 – 60 άτομα, τα περισσότερα συνταξιούχα μέλη της Ενωσης. Ελειπαν άνεργοι συνάδελφοι και νέοι στο επάγγελμα.

Νέοι που αν δεν περιφρουρήσουν τον χώρο είναι ήδη θύματα, αλλά δεν το γνωρίζουν ή αδιαφορούν κυνηγώντας την είδηση προς κατοχύρωση της θέσης που κατέχουν, αγνοώντας πως είναι τόσο αναλώσιμοι όσο ένα πακέτο τσιγάρα. Ελειπαν περίπου 7.450 μέλη.

Η Μαρίνα Βήχου όταν έστησε τη σκηνή της στο πεζοδρόμιο «για την βίαιη κατάλυση της ελευθερίας της ενημέρωσης, στον τόπο που γέννησε την Δημοκρατία», επικαλέσθηκε κυρίως το άρθρο 1 παρ. 1 του κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ που ρητά ανφέρει ότι το «δικαίωμα του ανθρώπου και του πολίτη να πληροφορεί και να πληροφορείται ελεύθερα είναι αναφαίρετο. Η πληροφόρηση είναι κοινωνικό αγαθό κι όχι εμπόρευμα ή μέσο προπαγάνδας». Επικαλέσθηκε κι άλλα άρθρατου καταστατικού που έχουν πατσαβουροποιηθεί.

Η ΕΣΗΕΑ ενοχλήθηκε μπορεί και να προσβλήθηκε από την πράξη της Βήχου (βρισκόταν στην 9η ημέρα απεργίας πείνας) και την 1η του μήνα (ως πρωταπριλιάτικο αστείο) εξέδωσε ανακοίνωση περί δεοντολογίας!Μεταξύ των πολλών γενικόλογων αναφέρει πως «το κρίσιμο θέμα της δεοντολογίας καιτου πλουραλισμού στην ενημέρωση είναι στο επίκεντρο του προβληματισμού όλων των δημοσιογράφων, ιδιαίτερα των μελών της ΕΣΗΕΑ, καθώς και της κοινωνίας γενικότερα».

Ολόκληρη η ανακοίνωση, για όποιον θέλει να την διαβάσει, βρίσκεται στην ιστοσελίδα της Ενωσης, εμείς δεν βρίσκουμε πως υπάρχει λόγος να κάνουμε τα παπαγαλάκια της. ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ο Μένιος Φουρθιώτης την ΕΣΗΕΑ την απασχόλησε περισσότερο. Επειδή χρησιμοποιούσε πλαστή δημοσιογραφική ταυτότητα ίσως, ή υπάρχει και εναντίον της εκβιασμός;

Γιατί οι νομικοί της Ενωσης βρίσκονται σε επικοινωνία με τους νομικούς του Φουρθιώτη; Τι έχουν να λύσουν, τι έχουν να συζητήσουν, τι έχουν να κρύψουν και τι μαγειρεύουν για να κατευνάσουν την κοινή γνώμη;

Και στο τέλος θεατής κι όχι ενεργός πολίτης, μεγάλο μέρος της κοινωνίας, όπου τα ΜΜΕ δεν την σέβονται. Αλλα λίγο, άλλα πολύ. Την βομβαρδίζουν με κάθε είδους ειδήσεις, κατά τα συμφέροντα του το κάθε μέσον.Το άρθρο 3 παρ. 1,2 ορίζει πως «ο δημοσιογράφος οφείλει να υπερασπίζεται σθεναρά τοδημοκρατικό πολίτευμα που διασφαλίζει την ελευθεροτυπία και την απρόσκοπτη άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος ΚΑΙ να αποκρούει και να καταγγέλει τις εκδηλώσεις κρατικού αυταρχισμού και τις αυθαιρεσίες των ιδιοκτητών ΜΜΕ και ιδιαίτερα των ολιγοπωλίων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;