23.9 C
Athens
Κυριακή, 2 Οκτωβρίου, 2022
ΑρχικήΤΡΟΦΙΜΑΗ μεγαλύτερη Έκθεση φρούτων και λαχανικών της ΝΑ Ευρώπης ανοίγει τις "πύλες"...

Η μεγαλύτερη Έκθεση φρούτων και λαχανικών της ΝΑ Ευρώπης ανοίγει τις “πύλες” της και μας περιμένει

Η φετινή Έκθεση της Θεσσαλονίκης έχει αέρα… φρεσκάδας και γεύσεις καλοκαιριού, με το πράσινο να κυριαρχεί, θα φέρει στη Θεσσαλονίκη, από τις 26 μέχρι και τις 28 Απριλίου 2018, η 4η Διεθνής Έκθεση “FRESKON”, που συγκεντρώνει σχεδόν την πλειοψηφία των εγχώριων διακινητών φρέσκων φρούτων και λαχανικών, αλλά και ορισμένες από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της Ευρώπης και διοργανώνεται από την ΔΕΘ – Helexpo.

Στη “FRESKON”, που αναπτύσσεται φέτος σε 11.000 τ.μ. και την οποία θα εγκαινιάσει αύριο, στις στις 18.30, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ιωάννης Τσιρώνης, συμμετέχουν 210 εκθέτες (άμεσοι και έμμεσοι) – έναντι 191 πέρυσι- και προέρχονται από 22 χώρες, μεταξύ των οποίων, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, Ντουμπάι, Κύπρος, Βουλγαρία, Αίγυπτος, Ινδία, Μαρόκο, Ισραήλ και ΠΓΔΜ.

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης, υλοποιείται και πρόγραμμα επιχειρηματικών συναντήσεων (hosted buyers), με τη συμμετοχή 150 επιχειρήσεων από 31 χώρες χώρες και σύμφωνα με τους διοργανωτές, έχουv ήδη προγραμματιστεί πάνω από 2.500 επιχειρηματικά ραντεβού, μεταξύ εκπροσώπων ελληνικών επιχειρήσεων και παραγωγών με ξένους εμπορικούς επισκέπτες. 

Οι εμπορικοί επισκέπτες από χώρες του εξωτερικού, δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα της εμπορίας και διακίνησης φρέσκων φρούτων και λαχανικών διεθνώς, ενώ στη “FRESKON” αναμένεται και ομαδική αποστολή εμπορικών επισκεπτών από την Βουλγαρία.

Στην φετινή έκθεση ξεχωρίζει το “1ο Διεθνές Συνέδριο για το Σταφύλι”, που θα διεξαχθεί αύριο, με τη συμμετοχή ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ στη διάρκειά του θα τεθούν επί τάπητος όλες οι νεότερες εξελίξεις που αφορούν στα θέματα της καλλιέργειας και της μετασυλλεκτικής συμπεριφοράς. 

Μάλιστα, στην ενότητα για το Digital Farming θα γίνει εκτενής αναφορά στις τεχνολογικές εξελίξεις που επηρεάζουν την καλλιέργειά του, ενώ θα ανακοινωθούν και όλες οι νέες ποικιλίες σταφυλιού, που υφίστανται σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στο μεταξύ, για μία ακόμη χρονιά φέτος, θα διοργανωθεί, σε συνεργασία με το περιοδικό “Φρουτονέα”, το FreshCon Market, στο επίκεντρο του οποίου θα βρεθεί η σύνδεση της παραγωγής με το λιανεμπόριο. Το FreshCon Market έχει ως βασικό στόχο να φέρει σε άμεση επαφή μεγάλες αλυσίδες σούπερ – μάρκετ με τους επαγγελματίες του αγροτικού κλάδου, δημιουργώντας κατάλληλες προϋποθέσεις άμεσων συμφωνιών.

“Η Freskon είναι ένα σημαντικό πολυγεγονός, που με την διεθνοποίηση που έχει καταφέρει, ξεπερνά τα όρια της χώρας. Κάτι ανάλογο δεν υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης”, σημείωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΔΕΘ – Helexpo, Αλέξης Τσαξιρλής, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, τονίζοντας ότι με την τέταρτη διοργάνωσή της, η Freskon έχει τα χαρακτηριστικά ενός θεσμοθετημένου γεγονότος.

Η υπεύθυνη της διοργάνωσης, Τόνια Νικολαΐδου, σημείωσε πως μέσα από τη Freskon οι ελληνικές εταιρίες μπορούν να αυξήσουν τους προμηθευτές τους και να ενισχύσουν τις πωλήσεις τους, ενώ ανέφερε πως η έκθεση συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό διακίνησης φρέσκων φρούτων και λαχανικών στη χώρα.

   Με στραμμένο το βλέμμα στα ελληνικά φρούτα & λαχανικά οι Ευρωπαίοι

Με τη φράση “όλη η Ευρώπη κοιτάζει πλέον τα ελληνικά φρούτα και λαχανικά και δεν επιλέχθηκε τυχαία, το 2015, η Θεσσαλονίκη, για να φιλοξενεί τη Freskon”, ο εκδότης των Φρουτονέων, Παναγιώτης Ορφανός, ανέφερε ότι η συνολική αξία του κλάδου των φρέσκων φρούτων και λαχανικών ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ, ενώ διευκρίνισε ότι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν ποσό άνω των 800 εκατ. ευρώ. 

Πάντως, επεσήμανε την ανάγκη καλύτερης οργάνωσης του κλάδου συνολικά, με τη δημιουργία Διεπαγγελματικής. Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές ελληνικών φρούτων και λαχανικών, σημείωσε ότι δυναμικά ανεβαίνει η Πολωνία και στο πλαίσιο αυτό διατύπωσε την εκτίμηση ότι δεν αποκλείεται “του χρόνου η προαναφερόμενη αγορά να ξεπεράσει ακόμη και αυτήν της Γερμανίας”.

 

Σχετικά με τη διοργάνωση του συνεδρίου για το σταφύλι, ο κ. Ορφανός, υπογράμμισε, ότι η Ελλάδα εξάγει τρεις ποικιλίες σταφυλιού, τη Σουλτανίνα, τα Victoria και τα Crimson, ωστόσο εμπορική, αλλά και καλλιεργητική προοπτική, φαίνεται να έχουν στη χώρα μας και νέες “πατενταρισμένες” ποικιλίες. Τόνισε, ότι ότι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν πάρει από την Jupiter τα δικαιώματα εισαγωγής και καλλιέργειας της ποικιλίας Arra, που αναμένεται να αναπτυχθεί σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, σε περιοχές που υπάρχουν διαθέσιμες μεγάλες εκτάσεις για καλλιέργεια.

Τονίζεται, ότι με την ολοκλήρωση της FRESKON θα πραγματοποιηθεί συλλογή φρούτων και λαχανικών, τα οποία θα παραδοθούν στο “Χαμόγελο του Παιδιού”. 

Η μεγαλύτερη Έκθεση φρούτων και λαχανικών της ΝΑ Ευρώπης ανοίγει τις "πύλες" της και μας περιμένει

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;