21 C
Athens
Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου, 2022
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΗ παιδεία και η... στύση φαίνονται | Του Κωνσταντίνου Μπούρα

Η παιδεία και η… στύση φαίνονται | Του Κωνσταντίνου Μπούρα

Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ Η ….ΣΤΥΣΗ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ

Από τον ποιητή, θεατρολόγο και κριτικό Κωνσταντίνο Μπούρα

Το είδα γραμμένο σε τοίχο της οδού Τρίτης Σεπτεμβρίου κι Αβέρωφ κι αμέσως το παρέφρασα: 

«Η Παιδεία κι η στύση φαίνονται, αλλά δεν επιδεικνύονται όταν είναι αληθινές και …διαρκούν. Η Παιδεία και η φθίση (φυματίωση) φαίνονται, γιατί τις πληρώνεις ακριβά. Η Παιδεία, η στύση, το ταλέντο και το χρήμα δεν κρύβονται γιατί τρέχουν όλοι να σε εκμεταλλευτούν και να σου τα αρπάξουν (αν είναι δυνατόν, αλλά ακόμα κι όταν δεν είναι). Η Παιδεία, η στύση, η φθίση, το ταλέντο, ο βήχας, ο έρωτας και το χρήμα δεν περνούν απαρατήρητα γιατί επισύρουν τον αποτροπιασμό των στερημένων από ζωή. Η Παιδεία, η στύση, το ταλέντο, ο έρωτας και το χρήμα προκαλούν φθόνο, δολοφονικό, βιτριολικό. Η φθίση αντίθετα κι ο βήχας απαλύνουν τη ζήλεια, γιατί σκέφτεται ο άλλος πως μπορεί να πεθάνεις και να σε ξεφορτωθεί σύντομα…

Όσο για την Ποίηση, όλοι οικτίρουν και λοιδωρούν τους ποιητές για εκείνο το ελάχιστο κοκκαλάκι αθανασίας που υπόσχεται η Μούσα Ερατώ στους πλέον τυχερούς, ταλαντούχους και εργατικούς…

Η εργατικότητα, η παραγωγικότητα και η δημιουργικότητα προκαλεί φθόνο στους ματαιοκάματους [δική μου η λέξη – να πολιτογραφηθεί αμέσως και να μπει στο λεξικό του  Μπαμπινιώτη, που τον είχα καθηγητή κι είναι ανοικτός σε νεολογισμούς].

Η παιδεία και η... στύση φαίνονται | Του Κωνσταντίνου Μπούρα

Η δημιουργικότητα όταν συνοδεύεται κι από ταλέντο είναι πρόκληση.

Η δημιουργικότητα όταν πηγαίνει μαζί με ταλέντο κι εργατικότητα είναι πρόβλημα για τους άλλους.

Η δημιουργικότητα αντάμα με ταλέντο εργατικότητα και παραγωγικότητα είναι αφορμή να σε περιθωριοποιήσουν και να προσπαθήσουν – εν Ελλάδι – να σε απαξιώσουν γιατί «τους χαλάς την πιάτσα».

Το σετάκι δημιουργικότητα + ταλέντο + εργατικότητα + παραγωγικότητα + έρωτας είναι ανυπόφορο για τους τα «φαιά φορούντες».

Όσο για τον αμίμητο συνδυασμό (είναι σα να σου τυχαίνει ο πρώτος λαχνός του Πρωτοχρονιάτικου Λαχείου!): δημιουργικότητα – ταλέντο – εργατικότητα – παραγωγικότητας – έρωτας ΣΥΝ ΧΡΗΜΑ, εεε, αυτό ΕΙΝΑΙ ΣΚΑΝΔΑΛΟ για κάθε επαρχιώτη που «κοιτάει να πιάσει την καλή» και μηχανεύεται δουλειές του ποδαριού για το εύκολο χρήμα που θα του επιτρέπει εφεξής να εκμεταλλεύεται τον ιδρώτα των άλλων και να τεμπελιάζει.

Είδατε τι μπορεί να βγάλει κανείς από ένα graffito; 

Σε τοίχους των Εξαρχείων διαβάζω: «Εν αμίλλαις πονηραίς αθλιότερος ο νικήσας», «Είστε σαν τους αρχαίους προγόνους σας: σας αρέσει ο …κ…λ…ς», «Πολλές φορές σκέφτομαι πως η Γη είναι η Κόλαση κάποιου άλλου πλανήτη» (αν μένεις στην περιοχή με τα δακρυγόνα και τις πεταμένες σύριγγες)…

Περνάω το φανάρι με πράσινο και προσέχω μην με χτυπήσει κανείς (πεζός εκ πεποιθήσεως). Τελικά, σ’ αυτή τη χώρα έχουμε ακόμα έλλειμμα Παιδείας και … παραγωγικής, γόνιμης, επικοινωνιακής στύσεως… Σε μερικούς μήτε κι η μ…λ…κία δεν πετυχαίνει. Κι αυτή στραβά τη βαράνε! Αλλιώς δεν θα βλέπαμε τόσες κακουργηματικές ληγμένες πρωτοπορίες στο θέατρο. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα κι άλλου παπά ευαγγέλιο… Εις το επαναδιαβάζειν, επανακούειν, επαναγράφειν κι επανιδείν!!!

Η παιδεία και η... στύση φαίνονται | Του Κωνσταντίνου Μπούρα

Κωνσταντίνος Μπούρας

www.konstantinosbouras.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;