26.2 C
Athens
Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΗ προστασία των προσφύγων απαραίτητη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19...

Η προστασία των προσφύγων απαραίτητη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 στην Ελλάδα

 

 

Η προστασία των προσφύγων απαραίτητη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 στην Ελλάδα

 

Αθήνα – Το Δανικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (DRC Greece) εκφράζει την ανησυχία του για την ανεπαρκή προστασία αιτούντων άσυλο και προσφύγων, μετά την καραντίνα στη δομή φιλοξενίας στο Κουτσόχερο. 

Νωρίς την Παρασκευή, αφού οι ελληνικές αρχές εντόπισαν κάποια θετικά κρούσματα COVID-19 σε οικισμό Ρομά της Κεντρικής Ελλάδας, έθεσαν τη δομή φιλοξενίας στο Κουτσόχερο σε προληπτική καραντίνα για δύο εβδομάδες, συμβουλεύοντας τους διαμένοντες να παραμένουν στα καταλύματά τους. Πρόκειται για την 3ο από τις 30 ανοιχτές δομές φιλοξενίας στην Ελλάδα, που έχει τεθεί σε καραντίνα μέχρι σήμερα.

«Οι πρόσφυγες μπορούν να προσβληθούν από τον ιό εξίσου με τον τοπικό πληθυσμό, ενώ ορισμένοι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μεγάλο κίνδυνο καθώς είναι ήδη ευάλωτοι και έχουν περιορισμένη  πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη», δήλωσε ο Κυριάκος Γιαγλής, Διευθυντής της DRC Greece. 

Η DRC θα συνεχίσει να εργάζεται στην δομή Κουτσόχερου και θα υποστηρίξει τους πρόσφυγες, παρέχοντας τρόφιμα, είδη υγιεινής και καθαρισμού και διατηρώντας αναγκαίες υπηρεσίες σχετικά με την ύδρευση, αποχέτευση και ηλεκτρική υποδομή της δομής, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις οδηγίες των αρχών. Ακόμη, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Υγείας, η DRC έχει εντοπίσει και προετοιμάσει χώρους απομόνωσης για να υποδεχτεί τυχόν ύποπτα κρούσματα COVID-19.

Η οργάνωση υποστηρίζει περισσότερους από 5.800 ανθρώπους ως πάροχος διοικητικής υποστήριξης εννέα ανοιχτών προσφυγικών δομών στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, με χρηματοδότηση του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της ΕΕ και με την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ (DG Home). 

«Η συνεχής επικοινωνία με τις κοινότητες των προσφύγων, τις αρχές και τους άλλους παράγοντες είναι το κλειδί για την μείωση της περαιτέρω εξάπλωσης του ιού και θα εργαστούμε όσο πιο σκληρά μπορούμε. Η ασφάλεια των εργαζομένων της DRC και των κατοίκων της περιοχής αποτελεί προτεραιότητα μας», πρόσθεσε ο Κυριάκος Γιάγλης.

Η οργάνωση συνεχίζει να παρέχει απαραίτητες υπηρεσίες στις εννέα δομές φιλοξενίας, χρησιμοποιώντας εξοπλισμό ατομικής προστασίας και εφαρμόζοντας αυστηρό πρωτόκολλο ασφάλειας. Χλωρίνη και σαπούνια διανέμονται στους κατοίκους των δομών φιλοξενίας ενώ οι εργασιακοί και κοινόχρηστοι χώροι καθαρίζονται και απολυμαίνονται. Οι κοινότητες των προσφύγων λαμβάνουν επικαιροποιημένη ενημέρωση πάνω στα τελευταία προστατευτικά μέτρα, μέσω ανακοινώσεων, εκτυπωμένων φυλλαδίων και ηλεκτρονικών μηνυμάτων σε πολλές γλώσσες.

«Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει τεράστια πίεση και είμαστε αλληλέγγυοι με τις προσπάθειες της κυβέρνησης. Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, πρέπει να τονίσουμε, επίσης, τον σημαντικό ρόλο των ελληνικών αρχών να επιτρέψουν την πρόσβαση των μεταναστών στην υγειονομική περίθαλψη και την ασφάλεια», ανέφερε ο Γιάγλης. «Αυτό δεν είναι μόνο σημαντικό για τους πρόσφυγες που ζουν σε νησιωτικές και ηπειρωτικές δομές, αλλά και για μια πραγματικά αποτελεσματική αντιμετώπιση της επιδημίας COVID-19 στην Ελλάδα».

Η DRC κάνει έκκληση για αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού ώστε να επιτευχθεί η έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του COVID-19 στις δομές υποδοχής προσφύγων. Η οργάνωση φοβάται ότι η εξάπλωση του ιού, σε συνδυασμό με την έλλειψη πρόσβασης σε εγκαταστάσεις υγιεινής, ιατρικών εξετάσεων και εγκαταστάσεων ιδιαίτερα στις υπερπλήρεις δομές στα νησιά, μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για πολλούς ευάλωτους ανθρώπους. Η προληπτική εκκένωση του πληθυσμού σε υψηλό κίνδυνο, αυξημένα προστατευτικά μέτρα και αποσυμφόρηση στο μέτρο του δυνατού είναι επειγόντως αναγκαία.

«Ανανεώνουμε το αίτημά μας προς τα κράτη μέλη της ΕΕ να εντείνουν τις προσπάθειες μετεγκατάστασης των ασυνόδευτων ανηλίκων και των ευάλωτων ανθρώπων από τα νησιά. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», τονίζει ο Κυριάκος Γιάγλης.

Το Δανικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες λειτουργεί σε περισσότερες από 35 χώρες σε όλο τον κόσμο και παρακολουθεί μέσα από τις δράσεις του, την εκδήλωση και διάδοση του ιού. Η οργάνωση κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρήσει την πλήρη λειτουργία της και επί του παρόντος προσαρμόζει τα προγράμματά της για να αντιμετωπίσει την επιδημία COVID-19. Η DRC επίσης συνηγορεί υπέρ της εφαρμογής αναλογικών και αμερόληπτων μέτρων έκτακτης ανάγκης με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας, τα οποία συμπεριλαμβάνουν τους εκτοπισμένους πληθυσμούς. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;