16.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΗ Τελετή Έναρξης της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής 2018 στο Μουσείο Μαστίχας...

Η Τελετή Έναρξης της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής 2018 στο Μουσείο Μαστίχας Χίου

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και το Εθνικό Δίκτυο της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής πραγματοποιούν την εναρκτήρια συναυλία και την επίσημη τελετή έναρξης του εθνικού δικτύου της Γιορτής την Πέμπτη 21 Ιουνίου (ώρα 20:30), σε μια συμβολική μουσική εκδήλωση στο Μουσείο Μαστίχας, στα μεσαιωνικά Μαστιχοχώρια της Νότιας Χίου.


Η εκδήλωση, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Υπουργείο Τουρισμού, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) και του Δήμου Χίου, θα γίνει φέτος για πρώτη φορά στη Χίο, σε έναν τόπο ζωντανό και χαρούμενο, με σπουδαία μουσική παράδοση, την οποία πρώτος κατέγραψε και ηχογράφησε ο Γάλλος γλωσσολόγος και ελληνιστής Ιμπέρ Περνό στα τέλη του 19ου αιώνα.


Στο Μουσείο Μαστίχας Χίου, που ανήκει στο Δίκτυο θεματικών Μουσείων του ΠΙΟΠ, αποτυπώνεται η σύνδεση του πολιτισμού με το περιβάλλον, του ανθρώπου και της φύσης, της παράδοσης με το σήμερα. Στο ιδανικό αυτό τοπίο, όπου παράγεται ένα παγκόσμια μοναδικό προϊόν, η μαστίχα, η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής επιλέγει να σηματοδοτήσει την αξία της μουσικής και του πολιτισμού, στο ελληνικό αλλά και το διεθνές τοπίο, με μία πρωτότυπη σύμπραξη στην οποία Έλληνες καλλιτέχνες από ένα ευρύ μουσικό φάσμα, θα παρουσιάσουν αποκλειστικά για την βραδιά, μία μουσική εκδήλωση απόλυτα εναρμονισμένη στο φυσικό τοπίο. 


Οι σπουδαίοι μουσικοί των Reggetiko Project καλούνται, μαζί με τον διεθνή Έλληνα παραγωγό Serafim Tsotsonis, να συνομιλήσουν με το κλασικό, δημιουργώντας επί σκηνής τον ήχο του σήμερα. Οργανικά και ηλεκτρονικά στοιχεία, φυσικά όργανα και υπολογιστές ενώνονται και συνομιλούν σε μια διαχρονική και παγκόσμια γλώσσα που δεν είναι άλλη από την μουσική. 


Οι Reggetiko Project ξεχώρισαν μέσα από την συμμετοχή τους στη μουσική συνάντηση «Οι νέοι για τη Δόμνα Σαμίου» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, προς τιμήν της σπουδαίας ερμηνεύτριας και ερευνήτριας της παραδοσιακής μουσικής Δόμνας Σαμίου. Είναι ένα ταλαντούχο νέο σχήμα που μεταφέρει την παραδοσιακή μουσική και τις αξίες της στο σήμερα σε ένα πολυδιάστατο μωσαϊκό.


Ο Σεραφείμ Τσοτσώνης είναι ένας από τους περιζήτητους παραγωγούς της ηλεκτρονικής σκηνής. Δεν είναι τυχαίο ότι το Ocean Hope, το πρόσφατο side project που δημιούργησε με την αδερφή του Αγγελική, στεγάστηκε σε αμερικανική δισκογραφική εταιρεία. Μαζί του επί σκηνής θα είναι ο μάστερ των κρουστών, δάσκαλος, μουσικός εκτελεστής, συνθέτης και δημιουργός Ιάκωβος Παυλόπουλος. 

Μουσικοί:

Reggetiko Project: Σωκράτης Βότσκος (πνευστά), Θεόδωρος Κουμαρτζής (μπαγλαμάς, μελόντικα), Λίνος Τζέλος (κιθάρα), Μάριος Ποδάρας (βιολί) και Νίκος Βαρελάς (cajon).

Serafim Tsotsonis: Σεραφείμ Τσοτσώνης πλήκτρα, φωνή, Ιάκωβος Παυλόπουλος ντραμς / κρουστά.

Η εκδήλωση θα μαγνητοσκοπηθεί και θα μεταδοθεί ζωντανά στην επίσημη σελίδα του ΕΟΤ στο facebook (VisitGreece). Έξι πόλεις θα αναμεταδώσουν ζωντανά την Τελετή Έναρξης: Αθήνα (προβολή σε κοινοτική λέσχη σε ταράτσα), Κύθηρα (δημόσια προβολή σε πλατεία), Λευκάδα (προβολή σε πεζόδρομο), Νίσυρος (δημόσια προβολή σε πλατεία), Παράλιο Άστρος (προβολή σε πεζόδρομο), Ωρωπός (δημόσια προβολή σε πλατεία).

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Για λόγους ασφαλείας, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Συναυλίες και δράσεις για τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής πραγματοποιούνται από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και στα ακόλουθα μουσεία του Δικτύου του: 

  • Κυριακή 17/6

Μουσείο Αργυροτεχνίας, Ιωάννινα

Συναυλία τζαζ μουσικής του μουσικού σχήματος Christos Sidiropoulos Quartet (ώρα έναρξης: 20:00). 

  • Πέμπτη 21/6

Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα, Βόλος

Συναυλία «Duo Armaos Rastani» (ώρα έναρξης 20:30)

Αρχαιολογικό Μουσείο Ισθμίων, Ίσθμια

«Μύθοι στη μουσική», συναυλία από το Σύγχρονο Κορινθιακό Ωδείο (ώρα έναρξης: 20:00). Μουσική επιμέλεια: Γεωργία Γιαννακοπούλου. Συνδιοργάνωση: Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας, Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου, Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Γέφυρες: Ιχνηλατώντας πολιτιστικά αποτυπώματα στην Κορινθία».

  • Παρασκευή 22/6

Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, Σπάρτη

«Ο αφρός των ημερών». Στέλιος Χατζηκαλέας Quintet, συναυλία τζαζ μουσικής (ώρα έναρξης: 21:00)

Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, Τήνος

Αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή, από την Ορχήστρα Φίλων του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας (ώρα έναρξης: 21:00). Καλλιτεχνική διεύθυνση-μουσική διδασκαλία: Σοφοκλής Κοσκινάς. Γενική διεύθυνση: Γιώργος Κουμεντάκης.

  • Σάββατο 23/6

Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, Δημητσάνα

Συναυλία με έντεχνη ελληνική μουσική από την Φιλαρμονική του Δήμου Τρίπολης (ώρα έναρξης: 21:00). Καλλιτεχνική διεύθυνση: Σωτήριος Κωστούρος.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 22710 72212 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

Μουσείο Μαστίχας Χίου

Πυργί, Θέση Ράχη (Τεπέκι), 821 02 Χίος

Τ: 22710 72212| www.piop.gr

  piopnews


Τελετή Έναρξης της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής 2018 – Παρουσιάσεις των σχημάτων και βιογραφικά των καλλιτεχνών

Το “Reggetiko project”αποτελεί μια μουσική συνάντηση ανάμεσα σε άτομα με πολύ διαφορετικά μουσικά υπόβαθρα και παραστάσεις, με κοινό γνώμονα την αγάπη τους για δημιουργικές συζητήσεις και αυτοσχεδιασμούς, με σκοπό την όσο το δυνατόν άμεση συνδιαλλαγή των μελών της. Το αποτέλεσμα της συλλογικής αυτής έκφρασης έχει πειραματικό χαρακτήρα και αντιμετωπίζει τη μουσική και τον αυτοσχεδιασμό ως ένα τρόπο επικοινωνίας ανάμεσα στους ανθρώπους, ο οποίος μπορεί να γίνεται απλοϊκός, περίπλοκος, ευχάριστος ή δύσπεπτος, ωστόσο πάντα πρέπει να χαρακτηρίζεται από αμοιβαίο αλληλοσεβασμό και ειλικρίνεια.


pastedGraphic.png

Reggetiko project 

To 2014 κυκλοφόρησε την πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο “Music Conversations”, την οποία παρουσίασε στο Παλέρμο της Σικελίας. Ακολούθησε σειρά εμφανίσεων σε Αθήνα, Κωνσταντινούπολη και Freiburgh, Λευκωσία, Πάφο και Λεμεσό και συμμετοχή στο Φεστιβάλ Ξαρκής στην Κύπρο. Ο δεύτερος δίσκος, με τον τίτλο Knot, κυκλοφόρησε το 2016 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο ιστορικό Gitar Cafe της Κωνσταντινούπολης ενώ ακολούθησε σειρά εμφανίσεων σε Κοζάνη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Ρόδο, Δράμα (Tentart Festival), Μυτιλήνη (Symviosis festival) και στη Λεμεσό (θέατρο Ριάλτο). 

Στα τέλη του Μάη 2017 παρουσίασε το υλικό αυτό στη Βόννη, στο Άαχεν και την Κολωνία της Γερμανίας ενώ ακολούθησαν προγραμματισμένες εμφανίσεις σε φεστιβάλ ανά την Ελλάδα, με τελευταία στο ΚΟΘ Underground στη Θεσσαλονίκη και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ολοκλήρωσε πρόσφατα τις ηχογραφήσεις για τον τρίτο του δίσκο, ο οποίος αναμένεται να κυκλοφορήσει στην επόμενη χρονιά. Στον νέο δίσκο ξεχωρίζει η συμμετοχή του βραβευμένου με Grammy πολύπειρου μουσικού Milcho Leviev.

Μουσικοί:


Νίκος Βαρελάς (κρουστά)


Ο Νίκος Βαρελάς γεννήθηκε στην Τρίπολη Αρκαδίας τo 1989. Το 2001 ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στο Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Τρίπολης στα παραδοσιακά κρουστά. Το 2007 αποφοίτησε και εισήχθη στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, στην ειδίκευση παραδοσιακά κρουστά. Εκεί παρακολούθησε μαθήματα κρουστών από τους Τάκη Μπάρμπα, Σέργιο Βούλγαρη, Κώστα Αναστασιάδη και Κωνσταντίνο Πουλιανάκη σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Ακόμη, τα έτη 2007, 2008 και 2009 παρακολούθησε σεμινάρια κρουστών στο μουσικό εργαστήρι Λαβύρινθος στο Χουδέτσι της Κρήτης με τον Zohar Fresco. Συνεχίζοντας τις μουσικές σπουδές του, το 2011 πήγε στην Κωνσταντινούπολη, όπου φοίτησε στο Turkish Music State Conservatory για ένα χρόνο με το πρόγραμμα Erasmus. Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα κρουστών στην ακαδημία του Mısırlı Ahmet-Galata Rıtımhanesı. Τον Ιούνιο του 2012 επέστρεψε στην Ελλάδα και αποφοίτησε από το τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης. Από τότε ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, παίζοντας μουσική σε διάφορα σχήματα και διδάσκοντας κρουστά σε μουσικά σχολεία και ωδεία.

Μάριος Ποδάρας (βιολί)


Ο Μάριος Ποδάρας γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βόλο. Τεσσάρων χρονών ξεκίνησε μαθήματα βιολιού στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου με καθηγήτρια την Άvτζελα Μπατίστα μέχρι τα 18 του χρόνια, όταν και έφυγε για σπουδές στην Θεσσαλονίκη. Παρακολούθησε για 4 χρόνια σεμινάρια παραδοσιακού βιολιού με τον Γιώργο Παπαϊωάννου στο Χουδέτσι. Ξεκίνησε να παίζει κιθάρα και ίδρυσε, μαζί με τον συνθέτη Ηρακλή Προκοπίου και τον μαέστρο Βασίλη Ασχονίτη, το σατιρικό μουσικό συγκρότημα “Salmagundi & the Hodgepodge”. Ιδρυτικό μέλος και ενορχηστρωτής της μουσικής κολεκτίβας “los lobos son borrachos” και βασικός πυρήνας του project ηλεκτρονικής μουσικής “Deep In mind” μαζί με τον Bjorn Alexandridis. Έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ και συναυλίες σε Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουγγαρία, Κροατία, Βουλγαρία. Έχει συνεργαστεί ακόμη σε συναυλίες με τους: Ross Daly, Κέλυ Θωμά, Γιώργο Παπαϊωάννου, Efren Lopez, Daud Khan Sadozai, Ciro Montanari. Έχει γράψει μουσική για κινηματογράφο και παραστάσεις σύγχρονου χορού. Επίσης έχει συμμετάσχει σε δίσκους και συλλογές που καλύπτουν μια ευρεία γκάμα μουσικών ειδών όπως blues, ρεμπέτικα, punk, psychedelic. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

Σωκράτης Βότσκος (πνευστά)


Γεννήθηκε στην Έδεσσα το 1989. Ξεκίνησε μαθήματα μουσικής (κλαρινέτο και θεωρητικά) από μικρός. Αποφοίτησε από το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονία με ειδίκευση στο κλαρινέτο στην τάξη του Μιλτιάδη Μουμουλίδη. Είναι μεταπτυχιακός φοιτητής της κατεύθυνσης «Ακουστικός σχεδιασμός και Πολυμέσα» του Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σύνθεσης και ερμηνείας και έχει συμμετάσχει ως κλαρινετίστας-σαξοφωνίστας σε αρκετά μουσικά σχήματα. Επιπλέον, την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2015, είχε επιλεγεί ως mentor στη πλατφόρμα τηλε-εκπαίδευσης “Coursera” για το μάθημα “Fundamentals of audio and music engineering”.

Θεόδωρος Κουμαρτζής (έγχορδα)


Απόφοιτος του τμήματος Πληροφορικής του Α.Π.Θ. και του διεπιστημονικού/διατμηματικού μεταπτυχιακού Δ.Δ.Π.Μ.Σ. του Πολυτεχνείου και του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. (με κατεύθυνση τα Προηγμένα Μέσα Επεξεργασίας Ήχου και Εικόνας στην Παραγωγή και την Εκπαίδευση), ιδρυτικό μέλος της οικογενειακής οργανοποιίας “Luthieros Music Instruments” και του Όμιλου Πολιτισμού “Seikilo” και δια βίου μέλος της μουσικής ομάδας “Tuna de Derecho” του Valladolid στην Ισπανία. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ευρωπό του νομού Κιλκίς, όπου και ήρθε σε επαφή με αρκετά μουσικά όργανα, κατά βάση έγχορδα, από μικρή ηλικία. Έχει συμμετάσχει σε συναυλίες, μερικές από τις οποίες έχει διοργανώσει, στην Ευρώπη (Ισπανία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ιταλία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κύπρο, Τουρκία, Γαλλία, Βουλγαρία, Γερμανία) και στη Λατινική Αμερική. Το 2012 ίδρυσε τη μουσική κολεκτίβα Reggetiko Project μαζί με τον μουσικό Sise Colombali στο Παλέρμο της Σικελίας (κάνοντας την παραγωγή στους δυο πρώτους δίσκους του σχήματος).

Λίνος Τζέλος (κιθάρα)


Γεννήθηκε στην Κοζάνη τον Ιούνη του 1988. Την περίοδο 2004-2005, όντας μαθητής λυκείου, έλαβε ιδιαίτερα μαθήματα κιθάρας. Αποφοίτησε ως πολιτικός μηχανικός από το Coventry University στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2013, όπου συνεργάστηκε με χορογράφους και θεατρικούς παραγωγούς και επένδυσε μουσικά τις πρώτες του παραστάσεις και film. Εκεί αναπτύχθηκε η αγάπη για το αντικείμενο της μουσικής επένδυσης σε εικόνα. Αυτό το πάθος εξελίχθηκε σε επάγγελμα κατά τη διαμονή του στο Πουνέ της Ινδίας (2013-2014) όπου συνέθεσε μουσική και ήχο για αρκετά project όπως βιντεοπαιχνίδια, ταινίες κινουμένων σχεδίων κ.ά. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα έγινε ενεργό μέλος στο Reggetiko Project ως κιθαρίστας (ερμηνεία/ σύνθεση) και συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Χρήστο Σαγιά και επένδυσε ηχητικά την ταινία μικρού μήκους «Η ζωή μετά» (The Afterlife). 

pastedGraphic_1.png

SERAFIM TSOTSONIS

Μουσικοί:

Σεραφείμ Τσοτσώνης (πλήκτρα, κιθάρα, φωνή)


Ο Σεραφείμ Τσοτσώνης είναι ένας από τους γνωστότερους νέους καλλιτέχνες της ηλεκτρονικής σκηνής, με έντονη δραστηριότητα τόσο ως συνθέτης, όσο και ως παραγωγός. Έχει συνθέσει μουσική για φιλμ, θεατρικά, ντοκιμαντέρ, διαφημιστικά και remixes για λογαριασμό πολλών καλλιτεχνών. Τον Δεκέμβριο κυκλοφόρησε το 4ο σόλο άλμπουμ του “She Swims” από την ανεξάρτητη Hush Hush Records του ραδιοφωνικού σταθμού KEXP-FM στο Seattle της Aμερικής. Πρόκειται για ένα άλμπουμ με ιδιαίτερες ενορχηστρώσεις σε κινηματογραφικό ύφος, ένα πάντρεμα neoklasikal με ambient, jazz, post rock και dream pop στυλ, ηχογραφημένο εν μέρει στο home studio του στην Αθήνα και στην Κόρινθο. Πρόσφατα, δημιούργησε μαζί με την αδερφή του, Αγγελική Τσοτσώνη, το ντουέτο Ocean Hope και κυκλοφόρησε στη διεθνή αγορά το πρώτο τους EP “Chamber Dreams”. 


Με ιδιαίτερες ενορχηστρώσεις και ένα «πάντρεμα» neoklasikal με ambient, jazz, post rock και dream pop στυλ συνδυασμένο με τους ήχους της θάλασσας, ήχους της φύσης που και ο ίδιος αγαπά να προσαρμόζει στα κομμάτια του, θα προσφέρει μια ασυνήθιστη μουσική εμπειρία που μένει αξέχαστη. Σε πρόσφατη εμφάνιση του στο “St Paul’s Sessions 2”, στην Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου, παρουσίασε αποσπάσματα από την τελευταία του δουλειά “She Swims”, μαζί με ακυκλοφόρητα κομμάτια και πρωτότυπες δημιουργίες αποκλειστικά για τη βραδιά.

Ιάκωβος Παυλόπουλος (Κρουστά)


Απόφοιτος μουσικής τεχνολογίας, θεωρίας και αρμονίας του Ωδείου Φίλιππος Νάκας, παράρτημα του «Berklee Music College» (1997-1998), παρακολούθησε μαθήματα drums με τον Γιάννη Καλκάνη και jazz κατεύθυνσης με τον Χρήστο Κοτζίνα (2002-2004). Σπούδασε στη Χάγη, στη Μουσική σχολή KOOREN HUIS. Έκανε μαθήματα drums με τον Erik Ineke, rhythm session με τους Alex Milo, Erik Ineke, και Hans van Oosterhont, και αρμονία στο Εθνικό Ωδείο. 

Στο θέατρο έχει εργασθεί ως μουσικός για τις παραστάσεις: Οπερέττα του Βίτολντ Μάριαν Γκομπρόβιτς (Εθνικό Θέατρο, σκηνοθεσία: Νίκος Καραθάνος, μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου, 2017-2018), Δαιμονισμένοι του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι (Εθνικό Θέατρο, μουσική-σκηνοθεσία: Θοδωρής Αμπαζής, 2017), Άνεμος (Εθνικό Θέατρο, σύλληψη, σκηνοθεσία, χορογραφία: Κωνσταντίνος Ρήγος, μουσική: Δημήτρης Μαραμής, 2016-2017), Παιχνίδι της σφαγής του Ευγένιου Ιονέσκο (Εθν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;