24.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΗ Vodafone παραδέχεται την παρακολούθηση κλήσεων από κυβερνήσεις

Η Vodafone παραδέχεται την παρακολούθηση κλήσεων από κυβερνήσεις

Ελλάδα 8.602 αιτήματα παρακολούθησης υπέβαλλαν οι ελληνικές αρχές στη Vodafone, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις της εταιρείας που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Στην αποκάλυψη ότι σε αρκετές από τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται, οι κυβερνητικές υπηρεσίες ακούν και καταγράφουν συνομιλίες πελατών της, χωρίς προηγούμενη δικαστική εντολή, προχώρησε η Vodafone.

Η αποκάλυψη έγινε μέσω της έκθεσης Law Enforcement Disclosure (Έκθεση Γνωστοποίησης), την οποία δημοσιοποίησε σήμερα η Vodafone, στο Λονδίνο και περιγράφεται σαν η πρώτη στο είδος της, αφού καλύπτει τις δραστηριότητες της εταιρείας σε συνολικά 29 χώρες.

Η Vodafone παραδέχεται την παρακολούθηση κλήσεων από κυβερνήσεις

Στην εν λόγω έκθεση περιγράφεται το νομικό καθεστώς το οποίο ισχύει για την πραγματοποίηση παρακολουθήσεων στην κάθε χώρα που δραστηριοποιείται η Vodafone, ενώ γίνεται και αναφορά στις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί για τέτοιου είδους ενέργειες.

Στην έκθεση υποστηρίζεται επίσης ότι η εταιρεία δεν μπορεί να δώσει στη δημοσιότητα τον αριθμό των αιτημάτων για άρση του απορρήτου που έχει δεχθεί, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν παράνομο σε αρκετές χώρες.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται από τη Vodafone, σε μικρό αριθμό χωρών, οι κυβερνητικές υπηρεσίες έχουν άμεση πρόσβαση σε αποθηκευμένα δεδομένα τηλεπικοινωνιών, χωρίς να ζητούν οποιαδήποτε δικαστική έγκριση.

Στην έκθεση δεν κατονομάζονται οι χώρες που μπορεί να συμβεί ανεμπόδιστη παρακολούθηση των συνομιλιών των χρηστών. Παρόλα αυτά η Vodafone ζητά από τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε τροποποιήσεις των νομοθεσιών ώστε οι υποκλοπές να γίνονται μόνο κατόπιν αιτιολόγησης και ανάλογης δικαστικής εντολής.

Αναφορικά με την Ελλάδα, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian, επικαλούμενη στοιχεία βασισμένα στα δεδομένα της Vodafone και κυβερνητικών πηγών, έχουν υποβληθεί 8.602 αιτήματα για πρόσβαση σε στοιχεία τηλεφωνικών κλήσεων και μηνυμάτων πελατών της εταιρείας, για το έτος 2013.

Στην Αλβανία, την Αίγυπτο, την Ουγγαρία, την Ινδία, τη Μάλτα, το Κατάρ, τη Ρουμανία, τη Νότια Αφρική και την Τουρκία είναι παράνομο να αποκαλύψει οποιεσδήποτε πληροφορίες που σχετίζονται με την υποκλοπή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων ή την υποκλοπή του περιεχομένου των τηλεφωνικών κλήσεων και μηνυμάτων, υποστηρίζει η Vodafone στην έκθεσή της.

Σε άλλες έξι από τις 29 χώρες που δραστηριοποιείται η εταιρία, η παρακολούθηση και καταγραφή των συνομιλιών των πολιτών είναι νόμιμη. Ωστόσο η Vodafone δεν αποκάλυψε σε ποιες χώρες αναφέρεται, φοβούμενη μην υπάρχουν αντίπονα των κυβερνήσων κατά του προσωπικού της εταιρίας.

Πηγή: https://stokokkino.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;