22.9 C
Athens
Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΗ υπαρκτή τράπεζα χρόνου Κορίνθου και η... ΕΣΠΑ. Της Όλγας Παπαλεξάνδρου

Η υπαρκτή τράπεζα χρόνου Κορίνθου και η… ΕΣΠΑ. Της Όλγας Παπαλεξάνδρου

Τη Δευτέρα ο Δήμος μας εγκαινιάζει τις κοινωνικές του δομές… Τράπεζα Χρονου, Υπνωτήριο, κέντρο υποδοχής αστέγων, κοινωνικό φαρμακείο κλπ…

της ΌΛγας Παπαλεξάνδρου

Για τις δομές αυτές χρηματοδοτήθηκε μέσω του ΕΣΠΑ με πάρα πολλά χρήματα, πάρα πολλά….και θα τις λειτουργεί φυσικά μέσω μιας ΜΚΟ (Όμιλος Φίλων Ουνέσκο). Θα προσληφθούν 26 άτομα για δυο χρόνια…

Για το κομμάτι που με αφορά, την Τράπεζα Χρόνου, θα ήθελα να πω μερικά πράγματα :

– δεν αρκεί μόνο το χρήμα και τα άτομα για να λειτουργήσει κάτι τέτοιο, χρειάζεται ψυχή και αγάπη, πίστη ότι κάτι καλύτερο μπορεί να γίνει για να “αλλάξει” ο κόσμος μας…

– η δομή του δήμου, απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό, άνεργους, άπορους, αστεγους κλπ ζητώντας ένα σκασμό δικαιολογητικά, καθώς και ολόκληρο φορολογικό ιστορικό, αποκλείοντας όλους τους υπόλοιπους που θα ήθελαν με κάποιο τρόπο να συμμετέχουν σε μια τέτοια προσπάθεια, η οποία, κατά τη γνώμη μου, αφορά καθαρά και μονο σε μια κατεύθυνση ενός εναλλακτικού μοντέλου λειτουργίας της κοινωνίας των πολιτών.

Θέλω να πω, πως καλό θα ηταν να μην κοιτάμε μόνο στην κατεύθυνση του “γλιτώνω χρήματα”, αλλά και στην κατεύθυνση του “προτείνω στους πολίτες νέα (ή μπορείς να πεις και παλιά) μοντέλα λειτουργίας της κοινωνίας”. Αλλιώς, όλο αυτό που γίνεται λειτουργεί μόνο ως φιλανθρωπία και αυτός που το κάνει ως “σωτήρας”, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η λογική του “δυνατότερου και του αδύναμου” λογική που κυριαρχεί στον κόσμο μας εδώ και κάτι εκατοντάδες χρόνια και μας έχει σπρώξει στην ατομικότητα και εν τέλει στις κολάσεις που ζούμε εδώ και λίγα χρόνια….

Φυσικά μιλάμε για δημοτική αρχή, και εφαρμογή πολιτικών που μας επιβάλλονται από την κεντρική εξουσία, γιατί έτσι λειτουργεί αυτό το σύστημα στο οποίο ζούμε και αναπνέουμε, οπότε θα αρκεστώ να πω, ότι ως ενεργοί πολίτες είμαστε εξαιρετικά σκεπτικοί απέναντι σε τέτοιου είδους εγχειρήματα, στα οποία ρέει και άφθονο το χρήμα, και τα οποία για να λειτουργησουν, να εκπαιδεύσουν και εν τέλει να ανακουφίσουν, χρειάζονται καρδιά και όχι προσθέσεις και αφαιρέσεις….

Αυτά, προς το παρόν….

Η Όλγα Παπαλεξάνδρου είναι από τους πρωτεργάτες της Τράπεζας Χρόνου Κορίνθου, του Αυτοδιαχειριζόμενου Κοινωνικού Χώρου “Σβούρα“, του Δικτύου “Αλλότροπον” και της Ανοιχτής Συνέλευσης Κορίνθου “Περιβολάκια”.

Δείτε εδώ όλα τα δίκτυα αλληλεγγύης που υπάρχουν στην περιφερειακή ενότητα Κορινθίας.

“Ο Δήμος Κορινθίων και ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων διοργανώνουν την Δευτέρα 17 Μαρτίου και ώρα 7 μμ στα εγκαίνια των ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ ΑΜΕΣΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ «ΚΥΚΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ» επί της οδού Κροκίδα 62, στο Περιγιάλι Κορινθίας.”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;