18.6 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣΙατρεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Η πρόσβαση στην περίθαλψη για τους ανασφάλιστους

Ιατρεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Η πρόσβαση στην περίθαλψη για τους ανασφάλιστους

Tων Marie- Charlotte Nouvellon & Margaux Rousset

Πρώτη δημοσίευση στα γαλλικά : newsgreek.fr

Σήμερα όλο και περρισσότεροι Έλληνες βρίσκονται χωρίς ασφαλιστική κάλυψη και εγκαταλείπουν την περίθαλψή τους. Παντού στη χώρα οργανώνονται τα ιατρεία και φαρμακεία αλληλεγγύης για να τους βοηθήσουν.Ρεπορτάζ σ’ένα από αυτά σε ένα αθηναικό προάστειο.

Η μικρή αίθουσα αναμονής του ιατρείου κοινωνικής αλληλεγγύης Περιστερίου δεν αδειάζει αυτό το πρωί. Σ’αυτή τη συνοικία το διαμέρισμα των 3 δωματίων στεγάζει ταυτόχρονα το ιατρείο και το φαρμακείο.Εδώ μπορεί κανείς να αναζητήσει τα φάρμακα του, να κλείσει ραντεβού για οδοντίατρο ή απλώς να μιλήσει. Όλα αυτά χωρίς κανένα κόστος.

Ανάμεσα σε δύο τηλεφωνήματα, Η Γεωργία κι η Ματίνα, οι δύο εθελόντριες που έχουν βάρδια σήμερα, βρίσκουν το χρόνο να συζητήσουν με κάθε ασθενή. «Τώρα γνωρίζουμε όλο τον κόσμο» μας διαβεβαιώνει η Ματίνα. Με τα φλογερά της μαλλιά όπου υπάρχουν μερικές λευκές τούφες κι ένα χαμόγελο σε κάθε ευκαιρία αυτή η πενηντάρα ξεχειλίζει από ενέργεια. 

Αυτή και ο κύριος Γιαννόπουλος, ο παθολόγος , βρίσκονται εδώ από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του ιατρείου πριν 2 χρόνια.

«Με την κρίση όλο και περισσότεροι άνθρωποι παραμελούσαν τη θεραπεία τους για να μην χρεώσουν τις οικογένειες τους» μας εξηγεί.

«Έπρεπε πραγματικά να κάνουμε κάτι»

Ιατρεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Η πρόσβαση στην περίθαλψη για τους ανασφάλιστους

3000 επισκέψεις

Από τότε το αυτοσχέδιο ιατρείο πήρε το δρόμο του. Μετρά περισσότερες από 3000 επισκέψεις και ανήκει σε ένα δίκτυο με 50 κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα. Πάνω στο γραφείο της γραμματείας κυριαρχεί μια ατζέντα με εντυπωσιακές διαστάσεις. Αυτή η βίβλος μαρτυρά την επιτυχία του εγχειρήματος αλλά κυρίως τη θέληση όλης της ομάδας των εθελοντών του ιατρείου να εξασφαλίσουν μια τακτική συνέχεια για τους ασθενείς.

«Δεχόμαστε πολλούς διαβητικούς, ασθενείς με άσθμα και καρδιοπαθείς» διευκρινίζει ο παθολόγος κ. Γιαννόπουλος.
Έτσι μπορούν όλοι να ακολουθήσουν την αγωγή που πολλοί είχαν παραμελήσει λόγω έλλειψης χρημάτων. Η Ματίνα μας αναφέρει την περίπτωση ενός ασθενούς ο οποίος έχασε δύο δάκτυλα του ποδιού γιατί δεν ακολουθούσε τη θεραπεία του.
Οι άνθρωποι που είχαν ανάγκη ντρέπονταν να ζητήσουν βοήθεια. 

Πέρα από τη διανομή των φαρμάκων οι εθελοντές προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα χώρο διαλόγου κι εμπιστοσύνης.
«Στην αρχή της κρίσης οι άνθρωποι που είχαν ανάγκη ντρέπονταν να ζητήσουν βοήθεια» υπενθυμίζει η Ματίνα.

«Ένοιωθαν ένοχοι για το ότι δεν μπορούσαν να συντηρήσουν τις οικογένειες τους. Αλλά με τον χρόνο καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης κι έτσι να καταλάβουμε τις ανάγκες τους»

Εκτός από τη διανομή φαρμάκων το κοινωνικό ιατρείο πραγματοποιεί επίσης συλλογή και διανομή τροφίμων. Ερχόμενη να παραλάβει το πακέτο με τα τρόφιμα που προορίζονται για την οικογένεια της η Αναστασία μας δίνει τη δική της μαρτυρία για τη συμμετοχή της στη δουλειά του κοινωνικού ιατρείου. Μετά από μια καλή δουλειά σε κάποια φαρμακευτική εταιρεία αυτή η ανύπαντρη μητέρα βρέθηκε άνεργη. Σήμερα ζει με τη μητέρα της ,η οποία δεν έχει σύνταξη, τον 13χρονο γιό της και τον αδελφό της ο οποίος δεν κερδίζει περισσότερα από 400 € το μήνα.

«Έρχομαι εδώ για τα φάρμακα της μητέρας μου που είναι άρρωστη αλλά συμμετέχω επίσης στη συλλογή τροφίμων και φαρμάκων»

«O σούπερσταρ είναι ο ψυχίατρος»

Όπως όλοι αυτοί που έρχονται εδώ , η αναστασία δε φεύγει μόνο με ένα πακέτο αλλά και με ένα χαμόγελο.
Για τη Ματίνα είναι επίσης κι η ψυχολογική στήριξη που οι άνθρωποι αναζητούν εδώ : «έχουμε παθολόγο, καρδιολόγο, ΩΡΛ, ενδοκρινολόγο, παιδίατρο, ορθοπεδικό, πνευμονολόγο , μαία, γυναικολόγο, συνεργαζόμενο οδοντίατρο, οφθαλμίατρο και δερματολόγο αλλά οι σούπερσταρ είναι ο ψυχίατρος και η ψυχολόγος» εξομολογείται. Παρόλ’αυτά έχει εμπιστοσύνη στο μέλλον : «Τα πράγματα θα βελτιωθούν με τη νέα κυβέρνηση» διαβεβαίωνει αυτή η αθεράπευτα αισιόδοξη, «παίρνει τα απαραίτητα μέρεα ώστε οι ανασφάλιστοι να αποκτήσουν πάλι πρόσβαση στην περίθαλψη». Στο ιατρείο αλληλεγγύης του Περιστερίου άλλωστε ο στόχος είναι διπλός : Προσφορά περίθαλψης αλλά επίσης να ωθήσουν τους ανθρώπους να κάνουν να ακουστεί η φωνή τους πάνω στα κοινωνικά προβλήματα.

Marie- Charlotte Nouvellon

Το Ελληνικό σύστημα υγείας, άρρωστο από την κρίση
 Εδώ και δύο χρόνια τα μέτρα λιτότητας αποδυναμώνουν το ελληνικό δημόσιο σύστημα υγείας. Από τα 135 νοσοκομεία της χώρας μένουν 115 που πρέπει να αντιμετωπίσουν τις δραστικές μειώσεις χρηματοδότησης. Εάν τα νοσοκομεία υποφέρουν οι γιατροί δε μένουν πίσω. Περίπου 3000 γιατροί απολύθηκαν από τα δημόσια κέντρα υγείας. 

Όπως και στη Γαλλία οι σπουδές για να γίνει κάποιος γιατρός είναι μακροχρόνιες αλλά οι μισθοί δεν είναι οι ίδιοι : Στην Ελλάδα ένας νέος γιατρός ξεκινά με 800 € το μήνα. Για του Έλληνες οι συνέπειες είναι πολύ σοβαρές. Το να χάσει κάποιος τη δουλειά του στον καιρό της κρίσης σημαίνει οτί χάνει την ασφάλιση υγείας.

Πάνω από 1 στους 4 κατοίκους είναι ανασφάλιστος κι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φοβερές καταστάσεις. Στην περίπτωση του τοκετού π.χ., οι οικογένειες οφείλουν να πληρώσουν τα έξοδα νοσηλείας. Εαν δεν έχουν ασφάλιση και δεν μπορούν να πληρώσουν το χρέος μεταφέρεται στην εφορία Η κατάληξη μπορεί να είναι η κατάσχεση του σπιτιού.
Αλλά η ελπίδα μπορεί να πνεύσει πάνω στο ελληνικό σύστημα υγείας. Στο πρόγραμμα του ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθείνα ξαναδώσει σε όλους τους Έλληνες ασφαλιστική κάλυψη και να επαναπροσλάβει 3000 γιατρούς για να επανεκκινήσει το δημόσιο σύστημα υγείας.

Margaux Rousset


 

Μετάφραση – Ματίνα Τριανταφύλλου

Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Περιστερίου


Ιατρεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Η πρόσβαση στην περίθαλψη για τους ανασφάλιστους


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;