19.6 C
Athens
Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΙδού τι περιλαμβάνει η λίστα των μεταρρυθμίσεων Βαρουφάκη στις διαπραγματεύσεις του ...

Ιδού τι περιλαμβάνει η λίστα των μεταρρυθμίσεων Βαρουφάκη στις διαπραγματεύσεις του Brussels Group με στόχο 3,7 δις ευρώ εισπράξεις – Τι πουλάμε

Ιδού τι περιλαμβάνει η λίστα των μεταρρυθμίσεων Βαρουφάκη στις διαπραγματεύσεις του  Brussels Group με στόχο  3,7 δις ευρώ εισπράξεις:

725 εκατ. ευρώ από τους ελέγχους καταθέσεων εξωτερικού
    

350 εκατ. από την καταπολέμηση απάτης στον ΦΠΑ
    
350 εκατ. από τις τηλεοπτικές άδειες
 
600 εκατ. από τις νέες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών
    
300 εκατ. από αλλαγές τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος
    
270 εκατ. από την λοταρία αποδείξεων κατά τα πρότυπα της Πορτογαλίας
    
250 εκατ. από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού
    
225 εκατ. από την ενίσχυση των μηχανισμών είσπραξης δημοσίων εσόδων
    
200 εκατ. από μέτρα για το ηλεκτρονικό στοίχημα

Στη λίστα ιδιωτικοποιήσεις οι οποίες εκτιμώντας να αποφέρουν 1,5 δις ευρώ, ποσό κατά 700 εκατ. χαμηλότερο σε σχέση με τον στόχο των 2,2 δις ευρώ. Σημειώνεται πως ήδη έχουν δοθεί διευκρινίσεις για το ζήτημα του ΟΛΠ αλλά και για τις υπόλοιπες ιδιωτικοποιήσεις με την επισήμανση πως πρόκειται για κοινοπραξίες χωρίς αποχώρηση του Δημοσίου. Στις προτάσεις περιλαμβάνεται:

    Ο ΟΛΠ
    Τα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια
    Ο ΟΔΙΕ

Στο καθαρό αποτέλεσμα το οποίο ανέρχεται στα 3,7 δισ. ευρώ η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει υπόψιν ότι θα αναβάλει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις, μέτρο που κοστίζει 326 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση δεσμεύεται να αναβάλει την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για επικουρικές συντάξεις (κόστος 326 εκατομμύρια ευρώ), να επαναφέρει την 13η σύνταξη για τους συνταξιούχους κάτω από το όριο της φτώχειας (κόστος 600 εκατομμύρια ευρώ) και να μη θίξει τους συνταξιούχους που λαμβάνουν το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) (κόστος 82 εκατομμύρια ευρώ). Από τις τρεις αυτές παρεμβάσεις που αφορούν ουσιαστικά αναστολή μέτρων του μνημονίου αναγνωρίζεται αρνητική δημοσιονομική επίπτωση ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ.

Για τα «κόκκινα δάνεια» η Αθήνα προτείνει την δημιουργία ενός επενδυτικού προγράμματος, μέσω της δημιουργίας «κακής τράπεζας» σε συνεργασίας με την ΕTΕπ για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, χρησιμοποιώντας τα 10,9 δισ. ευρώ του EFSF. Αυτά τα χρήματα έχουν επιστραφεί στον ESM/EFSF τον περασμένο μήνα. Παράλληλα η λίστα προβλέπει εξωδικαστική διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (κόκκινα δάνεια).

Επίσης προτείνεται αναδιαμόρφωση του προφίλ του ελληνικού χρέους, μέσω ενός «μενού» από SWAPS, τα οποία θα περιλαμβάνουν ρήτρα ανάπτυξης, που θα αναπροσαρμόζονται ανάλογα με το ονομαστικό ΑΕΠ (ανάλογα με την ανάπτυξη).

Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις


Παράλληλα η κυβέρνηση σημειώνει ότι θα υποβάλει οκτώ νομοσχέδια για την εισαγωγή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στους ακόλουθους τομείς:

Ενίσχυση της αυτονομίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ)

Αποκλεισμός πρόωρων συνταξιοδοτήσεων που υπονομεύουν τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Ο εκσυγχρονισμός του κώδικα φορολογίας εισοδήματος και την εξάλειψη των φοροαπαλλαγών.

Η εισαγωγή του συστήματος των πολυμερών ακυρώσεις των καθυστερούμενων οφειλών, τόσο από το κράτος για τους φορολογούμενους και αντίστροφα.

Η εφαρμογή ενός νόμου για τον προϋπολογισμό που βελτιώνει τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.

Εξωδικαστική επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Υιοθέτηση ενός νέου κώδικα πολιτικής δικονομίας, ενθάρρυνση της μεγαλύτερης εξειδίκευσης των δικαστηρίων και εγκαινιάζοντας ένα σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης.

Βελτίωση της αξιοπιστίας και τη θεσμική ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Ιδού τι περιλαμβάνει η λίστα των μεταρρυθμίσεων Βαρουφάκη στις διαπραγματεύσεις του Brussels Group με στόχο 3,7 δις ευρώ εισπράξεις - Τι πουλάμε

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;