7.2 C
Athens
Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ"Ηλεκτροκίνηση και επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Ελλάδα" | Ημερίδα

“Ηλεκτροκίνηση και επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Ελλάδα” | Ημερίδα

Η ηλεκτροκίνηση και οι νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες που προκύπτουν από τη διείσδυση της, αναλύθηκαν χθές (1η Ιουλίου 2014) στην ημερίδα που συνδιοργάνωσαν το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, ο Γερμανικός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Germany Trade and Invest), το Ελληνικό Ινστιτούτο Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών και η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας στην Αίγλη Ζαππείου.

Την περιβαλλοντική διάσταση της χρήσης ηλεκτροκίνητων οχημάτων, τόνισε ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κύριος Μ. Χρυσοχοΐδης, που δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι «πρέπει να υπάρξει μέριμνα από πλευράς της πολιτείας για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και για τη διαμόρφωση του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου για την ανάπτυξη των υποδομών. Βεβαίως απαιτούνται τεχνολογικές βελτιώσεις π.χ. σε ό,τι αφορά στην ταχύτητα φόρτισης, όπως και πιο προσιτές τιμές οχημάτων».
Από τη συνεργασία του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και του Υπουργείου Οικονομικών θα προκύψει η οριοθέτηση των οικονομικών κινήτρων για τη χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων, ενώ μαζί με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θα οριστούν οι στόχοι και οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης μέχρι το 2020.
«Η ηλεκτροκίνηση κάνει τα πρώτα της βήματα στη Γερμανία, αν και παραδείγματα ηλεκτροκίνητων οχημάτων υπάρχουν ήδη από το τέλος του δέκατου ένατου αιώνα στη Γερμανία, αλλά και στην Ελλάδα από τη δεκαετία του εβδομήντα», ανέφερε ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, κ. Μ. Μαΐλλης.
Στις πρωτοβουλίες από γερμανικής πλευράς, στα έργα-φάρους, στις πιλοτικές περιφέρειες που έχει δημιουργήσει η Γερμανία, προκειμένου να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία της στην τεχνολογική ανάπτυξη, αναφέρθηκε η κα Μ. Μπαλή, Εκπρόσωπος του Germany Trade and Invest.
«Υπάρχουν πολύ καλές προοπτικές χρήσης ηλεκτροκίνητων οχημάτων στην Ελλάδα», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο, κ. Γ. Αγερίδης, ειδικά στις πόλεις και τα νησιά. Επιχειρηματικές ευκαιρίες ανοίγονται και στους τομείς της πληροφορικής, της τηλεματικής, των τηλεπικοινωνιών, του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, των αυτοματισμών σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΕΦ, κ. Σ. Καπέλλο.
"Ηλεκτροκίνηση και επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Ελλάδα" | Ημερίδα
Στα κίνητρα ενθάρρυνσης και διευκόλυνσης χρήσης ηλεκτροκίνητων οχημάτων που πρέπει να δημιουργηθούν, αναφέρθηκε και ο κ. Δεληγιάννης, Διευθυντής του Τομέα Υποδομών και Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών. Τα κίνητρα ενθάρρυνσης π.χ. μηδενικά τέλη κυκλοφορίας, απαλλαγή από τεκμήρια, δωρεάν στάθμευση σε δημοτικές θέσεις στάθμευσης σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε αντίθεση με τα χρηματοδοτικά κίνητρα, προωθούν μια ισορροπημένη ανάπτυξη και αποφεύγεται μια ανάπτυξη με τη μορφή “φούσκας”.
Το θέμα της προμήθειας και πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος και η διάθεση αδειών προμήθειας και πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος από κατασκευαστές/ιδιοκτήτες υποδομών φόρτισης, όπως προβλέπονται στην τροπολογία του Νόμου 4001/2011 της ΡΑΕ, αναλύθηκαν από τον κ. Ε. Διαλυνά, Μέλος της Ολομέλειας της ΡΑΕ. Αναφέρθηκαν και πιθανά προβλήματα δικτύων λόγω π.χ. συσσώρευσης σταθμών φόρτισης και τονίστηκε ότι είναι απαραίτητος ο έλεγχος από ΔΕΔΔΗΕ, όπως απαραίτητα είναι και τα αναπτυξιακά σχέδια και η οριοθέτηση περιοχών που μπορούν να δημιουργηθούν υποδομές. Επάρκεια ρεύματος υπάρχει στην Ελλάδα σίγουρα μέχρι το 2020 ειδικά μετά από την πτώση της ζήτησης τα τελευταία χρόνια.
Η χρήση των ΑΠΕ για τη φόρτιση ηλεκτροκίνητων οχημάτων μπορεί να προσδώσει μεγαλύτερη ευστάθεια στο σύστημα, να δώσει δυνατότητες αποθήκευσης και ιδιοκατανάλωσης μέσω net metering, σημείωσε ο κ. Σ. Ψωμάς από τον ΣΕΦ.
Χρυσός χορηγός της ημερίδας ήταν η εταιρία ΣΧΣ ΑΤΕΕ, αργυρός χορηγός η ΔΕΗ και χορηγοί οι εταιρίες ABB, ROBERT BOSCH, EKO ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, EUROSOL HELLAS και SMA HELLAS.
Πηγή: Εconews.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;