Του Στάθη Λειβαδίτη Στάθης Λειβαδίτης
Ημέρα Υπέρβασης της Γης (Earth Overshoot Day)
Από σήμερα, ως ανθρωπότητα, ζούμε επί πιστώσει στη γη.
Χθες, 22/8, καταναλώσαμε τους φυσικούς πόρους που είχαμε στη διάθεση μας για φέτος, όπως το νερό, τα τρόφιμα, τον καθαρό αέρα, αυξάνοντας παράλληλα το οικολογικό μας χρέος.
Η “Ημέρα της Υπέρβασης της Γης” (Earth Overshoot Day), υπολογίζεται κάθε χρόνο από το 2003 από την αμερικανική μη κυβερνητική οργάνωση Global Footprint Network (GFN), και έχει στόχο να καταδείξει την όλο και πιο γρήγορη κατανάλωση ενός ανθρώπινου πληθυσμού που επεκτείνεται πάνω σ’ έναν περιορισμένο πλανήτη.
Φέτος θα χρειαζόταν 1,6 Γη για να ανταποκριθεί με βιώσιμο τρόπο στις ανάγκες του παγκόσμιου πληθυσμού.
Σύμφωνα με την GFN “υπέρβαση” συμβαίνει όταν η ανθρώπινη πίεση υπερβαίνει τις ικανότητες αναγέννησης των φυσικών οικοσυστημάτων και δεν έχει σταματήσει εδώ και 50 χρόνια, να έρχεται νωρίτερα: 29 Δεκεμβρίου το 1970, 4 Νοεμβρίου το 1980, 11 Οκτωβρίου το 1990, 23 Σεπτεμβρίου το 2000, 7 Αυγούστου το 2010 (εικόνα).
Φέτος για πρώτη φορά η Ημέρα της Υπέρβασης ήρθε αργότερα σε σχέση με πέρυσι (ήταν στις 29/7), εξαιτίας του αντίκτυπου της πανδημίας της Covid-19, όμως αυτό δεν είναι καλό νέο, προειδοποιούν επιστήμονες.
“Δεν υπάρχει κάτι που να μας χαροποιεί, διότι αυτό δεν έγινε επίτηδες, αλλά οφείλεται σε μια καταστροφή”, υπογραμμίζει ο Μάτις Βάκερναγκελ, πρόεδρος του GFN και προειδοποιεί: “Είναι αυτό που συμβαίνει και με το χρήμα: μπορούμε να δαπανούμε περισσότερα απ’ όσα κερδίζουμε, αλλά όχι για πάντα”.
Εικόνα και πηγές
https://www.overshootday.org/2020-calculation/
https://en.wikipedia.org/wiki/Earth_Overshoot_Day