Ηρωικά πεσόντες στον βωμό της προστασίας του περιβάλλοντος
Της Δάφνης Χρήστου
—————
Αυξάνονται δραματικά χρόνο με τον χρόνο οι δολοφονίες ακτιβιστών του περιβάλλοντος. Το 2016, σύμφωνα με την Global Witness, μια από τις ελάχιστες οργανώσεις που ασχολείται με τη συγκέντρωση αυτών των στοιχείων, τουλάχιστον 200 ακτιβιστές δολοφονήθηκαν σε όλο τον κόσμο εξαιτίας της απόφασής τους να υπερασπιστούν μέχρι το τέλος της ζωής τους τη γη στην οποία ζουν και τους πόρους της. Το 2017 ακόμη 98 ακτιβιστές προστέθηκαν στη μακρά λίστα των ηρωικά πεσόντων για το περιβάλλον.
Σύμφωνα με ανακοίνωσή του ΟΗΕ, πρόκειται για ένα ανησυχητικό φαινόμενο που συνεχώς αυξάνεται αριθμητικά αλλά και εξαπλώνεται γεωγραφικά. Το 2015, 185 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε συνολικά 16 χώρες, ενώ το 2016 οι δολοφονίες καταγράφηκαν σε 24 διαφορετικές χώρες.
«Πληρώνουμε με τη ζωή μας. Με τον πολιτισμό μας. Με τον κίνδυνο να μας εξαφανίσουν… μόνο και μόνο επειδή υπερασπιζόμαστε το μικρό κομμάτι γης που μας έτυχε να ζούμε και που μας εξασφάλιζε τα ελάχιστα προς το ζην», δηλώνει η Ζακλίν Ρομέρο, μια ακτιβίστρια από την Κολομβία, της οποίας η μαρτυρία έχει συμπεριληφθεί στην έκθεση της Global Witness.
H Ζακλίν έχει δεχτεί πολλές φορές απειλές για τη ζωή της, γιατί έχει καταγγείλει τις δραστηριότητες στρατιωτικών και επιχειρηματικών κύκλων στην περιοχή Λα Γουαχίρα, όπου βρίσκεται το μεγάλο ανθρακωρυχείο του Καρεγόν. Είναι ιθαγενής, όπως άλλωστε και το 40% των κατοίκων της περιοχής.
«Διακηρύσσουν ότι είμαστε ενάντια στην ανάπτυξη. Δεν είμαστε αντίθετοι στην ανάπτυξη, είμαστε αντίθετοι στην αδικία», προσθέτει η Φρανσίσκα Ραμίρεθ, μια άλλη ακτιβίστρια, από τη Νικαράγουα, που αντιτίθεται στο σχέδιο κατασκευής ενός υπερωκεάνειου καναλιού που απαιτούσε 120.000 ιθαγενείς να χάσουν τα σπίτια τους και να μεταφερθούν σε άλλη γη. Το θέμα αυτό έχει οδηγήσει στη δολοφονία σημαντικών ακτιβιστών στη χώρα της.
Η Global Witness αναφέρει τη Νικαράγουα ως μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες του κόσμου για τους υπερασπιστές του περιβάλλοντος, τίτλο που μέχρι σήμερα διεκδικεί και η Ονδούρα, όπου πριν από έναν χρόνο δολοφόνησαν τη νικήτρια του βραβείου Goldman, Μπέρτα Κάθερες, για την αντίθεσή της στο υδροηλεκτρικό έργο της Άγουα Ζάρκα, καθώς και πολλούς συντρόφους της.
Την πρώτη θέση στη λίστα των επικίνδυνων χωρών για τους ακτιβιστές κατέχει πάντα η Βραζιλία, αφού εκεί καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός δολοφονιών (49 το 2016), και ακολουθεί η Κολομβία (37), οι Φιλιππίνες (28) και η Ινδία (16).