21.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑΊσως φταίει η ατμοσφαιρική ρύπανση για το Αλτσχάιμερ

Ίσως φταίει η ατμοσφαιρική ρύπανση για το Αλτσχάιμερ

Σε ένα «σοκαριστικό» συμπέρασμα για την επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον ανθρώπινο εγκέφαλο κατέληξαν Βρετανοί επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ. 
Όπως ανακοίνωσαν στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences, τα τοξικά νανοσωματίδια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορούν να διεισδύσουν στον ανθρώπινο εγκέφαλο και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες, συμβάλλοντας στην εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ και άλλων νευροεκφυλιστικών νοσημάτων. 
Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές εξέτασαν εγκεφαλικούς ιστούς 37 αποθανόντων ατόμων, ηλικίας τριών έως 92 ετών, που είχαν ζήσει στο Μάντσεστερ και την Πόλη του Μεξικό.
Οι επιστήμονες ανίχνευσαν στον εγκέφαλο άφθονα μικροσκοπικά σωματίδια μαγνητίτη, που προέρχονται από βιομηχανική και άλλη ατμοσφαιρική ρύπανση. Ο μαγνητίτης, ένα ορυκτό του σιδήρου, θεωρείται άκρως τοξικός, καθώς, μεταξύ άλλων, δημιουργεί ελεύθερες ρίζες, προκαλώντας οξειδωτικό στρες και διαταράσσοντας τη λειτουργία των κυττάρων. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η αφύσικη συσσώρευση μετάλλων στον εγκέφαλο είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της νόσου Αλτσχάιμερ. 
Σωματίδια μαγνητίτη μπορούν να σχηματισθούν με φυσικό τρόπο από τον σίδηρο που υπάρχει μέσα στον ανθρώπινο εγκέφαλο, όμως αυτά είναι μικρά και σε σχήμα κρυστάλλου, ενώ αυτά που προέρχονται από τη ρύπανση του αέρα, είναι πολύ μεγαλύτερα και σφαιρικά. 
Τα σωματίδια του μαγνητίτη παράγονται όπου γίνονται καύσεις, όπως σε εξατμίσεις οχημάτων, σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, άλλες βιομηχανικές μονάδες κ.α. 
Αυτή βέβαια δεν ήταν η πρώτη φορά που η ατμοσφαιρική ρύπανση ενοχοποιείται για αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης εμφραγμάτων, εγκεφαλικών επεισοδίων και νοσημάτων των πνευμόνων, μεταξύ άλλων παθήσεων.
Ίσως φταίει η ατμοσφαιρική ρύπανση για το Αλτσχάιμερ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;