18.6 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚαι τώρα Πανεπιστημιακή αστυνομία (ΟΠΠΙ) και διαγραφή των «ταραξιών» φοιτητών. ΟΧΙ από...

Και τώρα Πανεπιστημιακή αστυνομία (ΟΠΠΙ) και διαγραφή των «ταραξιών» φοιτητών. ΟΧΙ από Πρυτάνεις, 5.000 υπογραφές στο avaaz

Συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών στο avaaz από την «πρωτοβουλία ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία», με περισσότερες από 5.000 υπογραφές προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, μελών ΔΕΠ, υποψήφιων διδακτόρων, ερευνητών και διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων.

Οι Πρυτάνεις εδώ και καιρό έχουν δηλώσει το δικό τους «όχι» στα σχέδια της κυβέρνησης για πανεπιστημιακή αστυνομία.

Ταυτόχρονα, στις Συγκλήτους αρκετών ιδρυμάτων, όπως του Παντείου και του Γεωπονικού έχουν κατατεθεί ψηφίσματα ενάντια στην ίδρυση του νέου σώματος φύλαξης των ΑΕΙ.

 

Διαγραφές φοιτητών θα προβλέπει το πειθαρχικό δίκαιο των ΑΕΙ με νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπ. Παιδείας

Με νόμο θεμελίωσης συνολικού πειθαρχικού δικαίου στα ΑΕΙ σκοπεύει να «αντιμετωπίσει» το υπ. Παιδείας τους «ταραξίες», φτάνοντας μέχρι και τις διαγραφές φοιτητών μετά την κρίση τους από το νέο πειθαρχικό συμβούλιο που συγκροτείται στα ανώτατα ιδρύματα.

Στο νέο αυτό πειθαρχικό δίκαιο θα περιλαμβάνονται θέματα αντιγραφών, λογοκλοπής, καταστροφής περιουσίας του πανεπιστημίου, παρεμπόδισης λειτουργίας του κ.ο.κ.

Για την αντιμετώπιση των αδικημάτων αυτών θα υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα ποινών, οι οποίες θα κυμαίνονται από απλή επίπληξη. στέρηση συμμετοχής σε εξεταστική περίοδο, έως και μερική ή συνολική διαγραφή από τα μητρώα του πανεπιστημίου και απώλεια της φοιτητικής ιδιότητας.

Το πειθαρχικό συμβούλιο που θεσμοθετείται για πρώτη φορά για φοιτητές θα είναι αυτό που θα κρίνει το συγκεκριμένα παραπτώματα, θα είναι παρόμοιο με εκείνο των καθηγητών ΑΕΙ.

Αυτό θα αποτελείται από τον έναν αντιπρύτανη του εκάστοτε ιδρύματος, τον κοσμήτορα κάθε σχολής, τον πρόεδρο τμήματος του φοιτητή που τυχόν διέπραξε το πειθαρχικό αδίκημα και έναν εκπρόσωπο των φοιτητών που θα εκλέγεται ηλεκτρονικά από το σύνολό τους.

Πανεπιστημιακή αστυνομία (ΟΠΠΙ)

Παράλληλα το νέο σώμα φύλαξης των ΑΕΙ (Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων), που έχει ήδη θέσει στη σύνοδο Πρυτάνεων η υπ. Παιδείας Ν. Κεραμέως, θα υπάγεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, θα μισθοδοτείται από αυτό και θα διατίθεται σε όποια πανεπιστήμια κριθεί ότι χρειάζεται με κοινή απόφαση των δύο υπουργών (Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη).

Δεν θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των διοικήσεων των ΑΕΙ, αλλά θα είναι υποχρεωτικό αυτές να δώσουν όποια βοήθεια χρειάζεται στο νέο σώμα που, όπως είναι γνωστό, θα μπορεί να ασκεί προανακριτικό έργο και συλλήψεις εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί σκόπιμο.

Το σώμα αυτό θα εγκαθίσταται σε ειδικούς χώρους σε κάθε ίδρυμα στο οποίο θα προκύπτουν προβλήματα βανδαλισμών ή επεισοδίων και σίγουρα στα κεντρικά ιδρύματα της χώρας, με πρώτα στη λίστα να είναι το Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (ΑΠΘ) και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ, πρώην ΑΣΟΕΕ).

Η Σύνοδος των πρυτάνεων είπε: “ΟΧΙ αστυνομία στα Πανεπιστήμια! ΝΑΙ στην ακαδημαϊκή ελευθερία και στο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων

Η Σύνοδος των πρυτάνεων κατά της πρότασης της κυβέρνησης για είσοδο της αστυνομίας στους πανεπιστημιακούς χώρους

Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για είσοδο της αστυνομίας στα Πανεπιστήμια, βρήκαν αντίθετους τους πρυτάνεις οι οποίοι απέρριψαν κάθε σκέψη για ίδρυση ειδικού αστυνομικού σώματος που θα έχει άμεση ή έμμεση σχέση με την ΕΛΑΣ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση: «η πανεπιστημιακή φύλαξη θα πρέπει να οργανωθεί σε νέες βάσεις, ενώ στα πλαίσια του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων, θα πρέπει να υπάγεται και να αναφέρεται στον Πρύτανη και στη Σύγκλητο».

Παράλληλα απέρριψαν την καθολική εφαρμογή του μέτρου της ελεγχόμενης εισόδου με τη χρήση ηλεκτρονικής κάρτας.

Όπως συμφωνήθηκε στη Σύνοδο των πρυτάνεων: «Αναφορικά με την αναβάθμιση των μέτρων ασφάλειας των Πανεπιστημίων, χρειάζεται η περαιτέρω εξειδίκευσή τους αναφορικά με τη μορφή και τον τρόπο εφαρμογής τους. Επισημαίνεται, ότι, τουλάχιστον για χώρους με εξαιρετικά ευαίσθητες υποδομές ή χώρους διοίκησης, να υπάρχει ελεγχόμενη είσοδος».

Η απόφαση στηρίζεται στην συνταγματική επιταγή και αναφέρει ότι:

Η υπηρεσία φύλαξης υπάγεται ιεραρχικά στον πρύτανη και τη Σύγκλητο. Ούτε στο υπουργείο Παιδείας ούτε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Κάθε ΑΕΙ προσαρμόζεται στις συνθήκες του και η ελεγχόμενη πρόσβαση αφορά μόνο ευαίσθητους χώρους όπως εργαστήρια, χώρους με επικίνδυνα υλικά, διοικητικά κτίρια κλπ.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;