27.5 C
Athens
Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΚάνναβη: Το Διεθνές Σκηνικό... Οι νεο-λομπίστες, η Monsanto, οι "φίλα προσκείμενοι πολιτικοί"...

Κάνναβη: Το Διεθνές Σκηνικό… Οι νεο-λομπίστες, η Monsanto, οι “φίλα προσκείμενοι πολιτικοί” | Του Σταμάτη Σεκλιζιώτη


ΚΑΝΝΑΒΗ, «ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΚΗΝΙΚΟ….»…
(οι νέο-Λομπίστες, η ΜΟΝΣΑΝΤΟ, οι «φίλα προσκείμενοι πολιτικοί»…!!!)

Του Σταμάτη Σεκλιζιώτη

Η ΠΑΝΤΡΕΙΑ…. 

Τον Σεπτέμβριο του 2016, ο Γερμανικών συμφερόντων Φαρμακευτικός κολοσσός Bayer (η μεγαλύτερη του είδους Εταιρία στον κόσμο) συμφώνησε να εξαγοράσει την άλλη μεγάλη εταιρεία Αμερικανικών συμφερόντων ΜΟΝΣΑΝΤΟ για 66 δισεκατομμύρια δολάρια… Ενάμιση χρόνο μετά και μέχρι σήμερα δεν είναι λίγοι οι παρατηρητές που διαπιστώνουν ότι η συμφωνία αυτή ενδυνάμωσε κατά πολλαπλάσιο βαθμό την δύναμη της ΜΟΝΣΑΝΤΟ στο να προωθεί τα συμφέροντά της (lobbying power).

Πέρα από τα γνωστά της ενδιαφέροντα, η ΜΟΝΣΑΝΤΟ έχει τελευταία στρέψει το βλέμμα της στην Κάνναβη, βλέποντας ότι η νομοθεσία γίνεται όλο και πιο ελαστική σε ότι αφορά την φαρμακευτική χρήση του φυτού και όσο η αξία αυτή γίνεται όλο και πιο αντιληπτή από τον ιατρικό κόσμο…!!! Αν και υπάρχουν πλευρές που το αρνούνται (συχνά και η ίδια…), υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η ΜΟΝΣΑΝΤΟ ήδη συνδέεται με την παραγωγή της Κάνναβης και η εμπλοκή της όλο και απλώνεται.. 

Στις ΗΠΑ και στην ΕΕ, η σύνδεση της ΜΟΝΣΑΝΤΟ με την Κάνναβη δημιουργεί σωρεία επιφυλάξεων σε ότι αφορά την ιατρική χρήση, αλλά και όλες της χρήσεις.

ΤΑ ΠΛΟΚΑΜΙΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΓΛΑΣΤΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ….. 

Η ΜΟΝΣΑΝΤΟ με την Miracle-Gro (η γνωστή εταιρεία ειδικών λιπασμάτων για ανθοκομικά και λαχανοκομικά είδη) συνεργάζονται κοινοπρακτικά. Η εταιρεία Hawthorne Gardening Company η οποία ιδρύθηκε το 2014 είναι θυγατρική της Miracle-Gro και αποτελεί την αιχμή του δόρατος της Κοινοπραξίας σε ότι αφορά την Κάνναβη. Έχει αγοράσει ήδη τρεις μεγάλες παραγωγικές εκμεταλλεύσεις Κάνναβης τις Botanicare, Gavita, και την General Hydroponics. Η τελευταία είναι εταιρεία Υδροπονικών Λιπασμάτων ηλικίας 35 ετών, η οποία τροφοδοτεί όλες τις μονάδες υδροπονίας με θρεπτικά συστατικά υγρής μορφής. Στις ΗΠΑ αποκαλείται «ο κανόνας για κάθε παραγωγό υδροπονίας…!!» Το 2015, εκπρόσωπος της Hawthorne Gardening Company είχε δηλώσει στον Αμερικανικό τύπο ότι «η μερίδα του λέοντος της General Hydroponics στην Βόρειο Αμερική είναι οι παραγωγοί της κάνναβης….!!» (με ότι αυτό σημαίνει). Η Hawthorne μέχρι το καλοκαίρι του 2016 είχε επενδύσει περί τα 250 εκατομμύρια δολάρια στην υπόθεση της κάνναβης, που μέχρι σήμερα πιθανώς να έχει ξεπεράσει τα $ 350 εκατομμύρια. Υπάρχει και μεγάλος αριθμός μικρότερων άλλων «ανεξαρτήτων» εταιρειών παραγωγής κάνναβης οι οποίες προσεγγίστηκαν από την Κοινοπραξία για να πωληθούν στο γκρουπ (ΜΟΝΣΑΝΤΟ και λοιποί…) αλλά το αρνήθηκαν… 

Το εγχείρημα αποσκοπεί στον πλήρη έλεγχο της Κάνναβης από την παραγωγή μέχρι και τα δίκτυα λιανικής, παρακάμπτοντας τις μικρότερες παραγωγικές μονάδες..!! Όταν βγαίνουν να εξαγοράσουν τους μικρούς τους το λένε ωμά… «..θα αγοράσουμε όλο το πακέτο μαζί με τα δίκτυα λιανικής και θα κάνουμε ότι θέλουμε»… 

Στελέχη της Miracle-Gro συνιστούν ανεπιφύλακτα επενδύσεις στον τομέα της κάνναβης και μάλιστα δημόσια στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη υπόθεση και πρόκληση που γνώρισε ποτέ ο κλάδος της φυτικής παραγωγής. Όλοι βλέπουν ότι η Κάνναβης θα αποτελέσει την νέα έκρηξη στον τομέα των φαρμακευτικών φυτών και είναι λογικό η ΜΟΝΣΑΝΤΟ να επιδιώκει να παίξει τον δικό της ρόλο….

ΠΑΜΕ ΓΙΑ GMO ΚΑΝΝΑΒΗ…; 

Μέχρι τούτη τη στιγμή δεν έχουν ακουστεί τίποτε αποφάσεις για το πώς θα κινηθεί το ζεύγος Monsanto/Bayer, αν και όλες οι κινήσεις δείχνουν την πρόθεση να ελεγχθεί η αγορά της Κάνναβης στο σύνολό της. Από την άλλη πλευρά, η πιθανότητα να δημιουργηθούν Γενετικά Τροποποιημένα φυτά κάνναβης, δεν τις αποκλείει κανείς… Ακόμη και εάν δεν είναι στα σχέδια τους, τίθεται από πολλούς το θέμα εάν πρέπει να αποδεχθεί η αγορά άλλον έναν απόλυτο έλεγχο ενός προϊόντος από δύο πολυεθνικές (…σε μία) και τις θυγατρικές τους, αλλά και η ευρύτερη κατανάλωση (μεταποιητικές/φαρμακευτικές, λιανικές αγορές, πώληση και παραγωγή για ίδια χρήση αναψυχής, κλπ).

Υπάρχουν όμως σχολιαστές στις ΗΠΑ και στην ΕΕ που υποστηρίζουν ότι η δημιουργία Γενετικά Τροποποιημένων Σπόρων Κάνναβης (GMO-Seeds) από την υπερ-Εταιρεία Monsanto/Bayer είναι ζήτημα χρόνου και πιθανότατα να οδηγήσει σε άλλο ένα μονοπώλιο παγκοσμίως, «παραμερίζοντας» τους συμβατικούς σπόρους και ποικιλίες και επιβάλλοντας GMO σπόρους όπως συνέβη με τη σόγια και το καλαμπόκι και όχι μόνο. Κάποιες πηγές που αναφέρουν ότι ήδη έχουν δημιουργηθεί GMO φυτά κάνναβης από τις Monsanto/Bayer, έχουν διαψευσθεί, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχει ως σκέψη και «ερευνητικό πρόγραμμα» στα μυαλά τους ή ήδη πιλοτικά στα εργαστήριά τους..!! 

ΤΟ LOBBY (κοινώς τα «ΛΑΓΩΝΙΚΑ» προώθησης συμφερόντων…)

Ας μην ξεχνάμε ότι η Monsanto/Bayer διαθέτει τεράστια εμπειρία, πανάκριβες τεχνικές υποδομές και επιστημονικό προσωπικό ενώ γνωρίζουν τον τρόπο και είναι πανίσχυρες στο να ασκούν το «επαγγελματικό» lobbying και στα φανερά και στα σκοτεινά, επηρεάζοντας ακόμη και πολιτικές αποφάσεις υπέρ τους σε Ευρώπη και Αμερική, αλλά και στον τρίτο κόσμο όταν απαιτείται να προωθηθεί μια «καυτή» γι’ αυτούς νομοθεσία για πατέντες προϊόντων. 

Με αυτές τις πρακτικές είναι σε θέση να αποκτήσουν τον έλεγχο ολόκληρης της «Βιομηχανίας της Κάνναβης» περιλαμβανομένης κυρίως της φαρμακευτικής παραγωγής και χρήσης αλλά και της πιο προωθημένης επιστημονικής έρευνας. 

ΤΑ ΜΕΓΕΘΗ

Η παγκόσμια αγορά της Κάνναβης μέχρι το 2025 υπολογίζεται να πλησιάσει τα 150 δις δολάρια ΗΠΑ σύμφωνα με σχετική έκθεση των Ηνωμένων Εθνών (United Nations World Drug Report), νούμερο πολύ υπεραισιόδοξο για πολλούς, από 70 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ που προεκτιμούνταν εδώ και ένα με δύο χρόνο, λόγω της παρατηρούμενης και συνεχώς επιταχυνόμενης αυξητικής ζήτησης (εκ των οποίων τα 40 περίπου δις $ μόνον εντός των ΗΠΑ… από 10 δις $ που είναι σήμερα…), όταν η αξία της μη νομιμοποιημένης καλλιέργειας και εμπορίας (τζίρος) φτάνει σήμερα τα 200 δις δολάρια ΗΠΑ. 

Αυτοί οι αριθμοί και προβλέψεις όπως είναι αναμενόμενο, δεν αφήνουν καθόλου αδιάφορους τους μεγάλους «αρπακτικούς» οίκους όπως η συγχωνευμένοι πλέον Monsanto και Bayer. Σε 28 πολιτείες των ΗΠΑ έχει νομιμοποιηθεί η Μαριχουάνα για φαρμακευτικούς σκοπούς, ενώ στις Πολιτείες Arkansas, Florida, North Dakota, Ohio, and Pennsylvania έχει επιτραπεί η χρήση της στις χειμιοθεραπείες (κυρίως κατά του εμετού που προκαλούν), ως αναλγητικό, ερευνάται η χρήση κατά της ανορεξίας όσων πάσχουν από AIDS και έχουν απολέσει βάρος, κατά της επιληψίας, της ναυτίας, (βασικό νομοθετικό πλαίσιο στις ΗΠΑ αποτελεί ο Νόμος: Medical Marijuana Regulation and Safety Act) και επίσης εξετάζεται η αποτελεσματικότητα για τις διαφόρων ειδών αρθρίτιδες, ακόμη και κατά της άνοιας. Η παγκόσμια φαρμακευτική αγορά εκτιμάται στα 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ με την κάνναβη να αντιπροσωπεύει σχετικά μικρό ακόμα κομμάτι της αγοράς αυτής.

ΟΙ ΔΥΟ ΦΟΒΙΕΣ

Γενικά υπάρχουν δύο «φοβίες» σε ότι αφορά την Κάνναβη διεθνώς. Η μία είναι ότι από την μια η απαγόρευσή της και η καταστολή επιδεινώνουν το πρόβλημα λόγω της παράνομης εμπορίας ναρκωτικών που συνοδεύεται από το κάθε είδους «έγκλημα» και η άλλη είναι το γεγονός ότι μια νομοθεσία που θα απελευθερώσει την καλλιέργεια (υπό προϋποθέσεις πάντα…) θα βοηθήσει μεν φαρμακευτικά, αλλά υπάρχει «εμφανώς» το ενδεχόμενο του απόλυτου ελέγχου και «μονοπώλησης» του προϊόντος παγκοσμίως από μία το πολύ δύο πολυεθνικούς «οίκους» κολοσσούς και η σίγουρη αλλοίωση του φυτικού γενετικού υλικού της Κάνναβης (με πλήρη δικαιώματα και αποκλειστική εκμετάλλευση του σπόρου από τους οίκους αυτούς…). 

ΟΙ ΠΡΟΩΘΗΜΕΝΟΙ «ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΦΙΛΟΙ» ΤΗΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ

Τα περί «ανάπτυξης» που μας αφηγούνται διάφορα πολιτικά στόματα (και στη δική μας χώρα….) χρειάζονται ιδιαίτερη ανάλυση και προσοχή. Θα έλεγα να τ’ ακούμε με κάποια επιφύλαξη έως καχυποψία, λόγω του ότι προέρχονται από πολιτικούς που στο παρελθόν εκφράστηκαν υπέρ πολλών άλλων «πραγμάτων» όπως της έγκρισης της καλλιέργειας και της εμπορευματοποίησης των Γενετικά Τροποποιημένων Καλλιεργειών (GMOs) στην ΕΕ και στη χώρα μας…. Όταν φέρνουν ως παράδειγμα τις ΗΠΑ και την Γερμανία με έσοδα δισεκατομμυρίων από την Κάνναβη, ας σκεφθούμε απλά ότι στις αγορές αυτές αλωνίζουν κυριολεκτικά οι Monsanto/Bayer και οι παραπάνω θυγατρικές που αναφέραμε… Είναι δε περιττό να ξαναπούμε κάτι που είναι γνωστό σε όλους, ότι εδώ και καιρό οι μεγάλοι αυτοί οίκοι έχουν «ξαμολήσει» τους λομπίστες και σε άλλες χώρες προσεγγίζοντας και «στρατεύοντας» ακόμη και πολιτικά πρόσωπα για να καλλιεργείται η ιδέα, ώστε τελικά να εγκρίνονται και να προωθούνται ευρύτατα οι χρήσεις της κάνναβης…. 

Η επέκταση όμως της καλλιέργειας και της χρήσης των προϊόντων κάνναβης, αποτελούν το πρώτο στάδιο «παγκοσμιοποίησης» ενός σχεδιαζόμενου ελέγχου της, μέσα από την «πατεντοποίηση» του γενετικού της υλικού (με αποκλειστικά δικαιώματα στον σπόρο), την παραγωγή, τις φαρμακευτικές και τις διάφορες χρήσεις της. Δεν είναι λίγες οι πηγές, οι αναλυτές και τα δημοσιεύματα που εστιάζουν στην «αναπόφευκτη» σχέση μεταξύ των Φαρμακευτικών κολοσσών και των οίκων Βιοτεχνολογίας, με πολιτικές ηγεσίες Κρατών και κομμάτων, μια σχέση που χτίζεται με εργαλείο τα lobbies για την προώθηση των σκοπών τους και των προϊόντων τους, αλλά και την «διείσδυση» στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν τις κατά τόπους αγορές…!!

Οι σημερινοί «νόμιμοι» παραγωγοί Κάνναβης στις ΗΠΑ, για το 2018 αναφέρουν τιμές παραγωγού γύρω στα 1260 δολάρια το κιλό για κάνναβη που καλλιεργείται στην ύπαιθρο και περί τα 1600-2500 δολάρια/κιλό για προϊόν θερμοκηπίων και σε καθετοποιημένες μονάδες παραγωγής, αναλόγως του σκοπού για φαρμακευτική χρήση (π.χ. παραγωγή CBD κανναβιδιόλης) ή για αναψυχή. Οι τιμές αυτές είναι ενδεικτικές ενώ κρίνονται συμπιεσμένες για φέτος κατά 30% περίπου σε σχέση με πέρυσι, λόγω της αυξημένης παραγωγής και άρα υπερπροσφοράς (αναφέρω ενδεικτικά από τις πολιτείες Colorado, Washigton, California, Oregon).
Κρίνοντας όμως από την μέχρι σήμερα “παραδοσιακή” συμπεριφορά και τις πρακτικές της ΜΟΝΣΑΝΤΟ με τις Γενετικά Τροποποιημένες καλλιέργειες (GMOs) από το 1994 και μετά και με βάση την γνωστή επιθετική της είσοδο στις αγορές “με στόχο τα μέγιστα μερίδια”…., είναι αρκετοί αυτοί στις ΗΠΑ αλλά και στην ΕΕ που αντιδρούν στις πολιτικές αυτές και παρακινούν καταναλωτές να καλλιεργούν μόνοι τους την Κάνναβη όπου αυτό επιτρέπεται, να κρατούν σπόρο και να αγοράζουν σκευάσματα (που δεν θα προέρχονται από το γνωστό γκρουπ Εταιρειών Monsanto/Bayer…). 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΠΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΗ…. 

Η απάντηση πάντως δεν βρίσκεται στην πλήρη απαγόρευση της καλλιέργειας, ούτε στο «ολοκληρωτικό» μονοπώλιο των μεγάλων «οίκων», αλλά κάπου ενδιάμεσα, στα πλαίσια μιας συμβολαιακής γεωργίας για την φαρμακευτική κάνναβη και την κάνναβη αναψυχής, ανταλλαγής γνώσης και τεχνολογιών, ελεύθερη επιλογή και χρήση του διαθέσιμου γενετικού υλικού με τις κατάλληλες σημάνσεις (ετικέτα), που δεν θα «παραμερίζεται» και δεν θα επισκιάζεται από «πατεντοποιημένο» υλικό μέσα από νομοθετικές διακρίσεις και προτιμησιακή μεταχείριση… 

Όλα αυτά μέσα από ένα θεσμικό πλαίσιο εφαρμογής πολιτικών εφ’όλης της ύλης (σπόρος, εγκεκριμένες και εγγεγραμμένες ποικιλίες στους βοτανικούς καταλόγους ποικιλιών της ΕΕ και τους Εθνικούς καταλόγους ποικιλιών των χωρών μελών, τις καλλιεργητικές πρακτικές, τις ελευθερίες και τους περιορισμούς στην παραγωγή, τα συμβόλαια, την φαρμακευτική και την χρήση αναψυχής, κλπ). 

Κάνναβη: Το Διεθνές Σκηνικό... Οι νεο-λομπίστες, η Monsanto, οι "φίλα προσκείμενοι πολιτικοί" | Του Σταμάτη Σεκλιζιώτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;