20.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚάνουν τα σπίτια τους ξενοδοχεία: Νέα επιχειρηματική δραστηριότητα ή φοροδιαφυγή;

Κάνουν τα σπίτια τους ξενοδοχεία: Νέα επιχειρηματική δραστηριότητα ή φοροδιαφυγή;

H παγκόσμια τάση για διαμονή σε σπίτια, αποδυναμώνει την πελατεία στα ξενοδοχεία της Αθήνας και απειλεί να τινάξει στον αέρα τον κλάδο που ασφυκτιά οικονομικά από τους φόρους, τονίζουν οι ξενοδόχοι της Αθήνας. Της Ρούλας Κωνσταντοπούλους

Οι τουρίστες που έρχονται στην Αθήνα, προτιμούν να μείνουν σ’ ενα από τα 8.000 σπίτια, που νοικιάζονται στην πρωτεύουσα παρά σε ξενοδοχείο. Οι ξενοδόχοι αντιμέτωποι με την πτώση της πληρότητας αλλά και τους νέους ανταγωνιστές τους, ζητούν από την Πολιτεία ίση φορολογική μεταχείριση.

Επιβολή φόρων στους ιδιοκτήτες που έκαναν ξενοδοχεία τα σπίτια τους για τους τουρίστες -όπως γίνεται και στους επαγγελματίες του κλάδου- ζήτησε ως πρώτο μέτρο ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών- Αττικής και Αργοσαρωνικού, Αλέξανδρος Βασιλικός. 

Κάνουν τα σπίτια τους ξενοδοχεία: Νέα επιχειρηματική δραστηριότητα ή φοροδιαφυγή;

Τα ξενοδοχεία, τόνισε ο κ. Βασιλικός, καλούνται να πληρώνουν 12 φόρους και τέλη κάθε χρόνο, με συνεχώς υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση, ενώ η ενοικίαση σπιτιών είναι ανεξέλεγκτη. Στοιχεία του ΞΕΕ, κάνουν λόγο για απώλειες των φορολογικών εσόδων του κράτους από αυτήν τη δραστηριότητα, πάνω από 350 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ οι συνολικές απώλειες είναι πολύ περισσότερες εάν υπολογισθεί η μείωση των εσόδων στα ξενοδοχεία, μια μείωση που στερεί 15.000 επιπλέον θέσεις εργασίας.

Από έρευνα της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών- Αττικής και Αργοσαρωνικού σε site του είδους διαπιστώθηκε ότι ένα όνομα διαχειρίζεται 126 σπίτια στην Αττική καθώς και ότι σε πολυκατοικία του κέντρου 32 διαμερίσματα νοικιάζονται σε τουρίστες.Το στοιχείο αυτό, επισήμανε ο κ. Βασιλικός δείχνει ότι η ενοικίαση διαμερισμάτων αποτελεί επιχειρηματική δραστηριότητα και σε καμιά περίπτωση, δεν εντάσσεται στην οικονομία διαμοιρασμού (share economy).

Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών- Αττικής και Αργοσαρωνικού, το 3μηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου οι αφίξεις στο αεροδρόμιο ήταν αυξημένες και η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων σε πτώση.

Αναλυτικά, η μέση πληρότητα ήταν μειωμένη κατά 3,8% τον Σεπτέμβριο, κατά 6,1% τον Οκτώβριο και κατά 4,6% το Νοέμβριο, ενώ τον Αύγουστο ήταν οριακά αυξημένη κατά 0,6%. Συνολικά, στο 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2015 η μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία της Αθήνας κατέγραψε αύξηση 3,7%, όταν οι αφίξεις στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος την αντίστοιχη περίοδο παρουσίασαν αύξηση 23%.

Για την διασφάλιση της συνέχειας στην αύξηση των αφίξεων στην Αθήνα ο πρόεδρος της ΕΞΑ-ΑΑ εκτιμά ότι είναι απαραίτητη:

Η επιμήκυνση της σύμβασης του αεροδρομίου της Αθήνας, με πιο ανταγωνστικά τέλη, για περισσότερες πτήσεις όλες τις εποχές του χρόνου.
Η αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης.
Η δημιουργία Μητροπολιτικού Συνεδριακού Κέντρου.

Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης κ.Κωνσταντίνος Ζήσης αναφέρθηκε στα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν τα ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας, όπως είναι η καθαριότητα, η ελλιπής αστυνόμευση, ενώ ζλητησε από τους αρμόδιους φορείς σωστή διαχείριση στο προσφυγικό πρόβλημα, πριν αυτό εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα και για τον τουρισμό της πόλης.

Κάνουν τα σπίτια τους ξενοδοχεία: Νέα επιχειρηματική δραστηριότητα ή φοροδιαφυγή;
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;