17.9 C
Athens
Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚάνουν τη γειτονιά τους καλύτερη

Κάνουν τη γειτονιά τους καλύτερη

Τα μέλη της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων της περιοχής Σχ. Τυφλών, Ευζώνων, Φαλήρου, κάνουν… «λίφτινγκ» σε αναξιοποίητο οικόπεδο

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΑΓΚΙΔΗ
Ένα διήμερο δράσεων διοργανώνει σήμερα, Σάββατο, και αύριο, Κυριακή, η συνέλευση των κατοίκων της περιοχής Σχ. Τυφλών, Ευζώνων, Φαλήρου. Συγκεκριμένα, σήμερα το πρωί στις 11.00, έχουν προγραμματίσει να μαζευτούν σε ένα αναξιοποίητο οικόπεδο το οποίο βρίσκεται στην οδό Σπ. Τρικούπη 8 και να το διαμορφώσουν σε χώρο αναψυχής. Η δράση τους, ωστόσο, δεν σταματά εκεί, καθώς το πρωί της Κυριακής, όπως κάνουν τη δεύτερη Κυριακή κάθε μήνα, θα έχουν και αγορά διάθεσης προϊόντων χωρίς μεσάζοντες. Η διάθεση των προϊόντων θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί στο πάρκο που βρίσκεται δίπλα στην αερογέφυρα απέναντι από το Μακεδονία Παλάς. Ο «Τ.Θ.» επικοινώνησε με δύο από τα μέλη της συνέλευσης, τον Β.Χ. και τη Μ.Σ., οι οποίοι μίλησαν και για τις δύο δράσεις του Σαββατοκύριακου, αλλά και γενικότερα για τις κινήσεις της συνέλευσης. 
Το ιστορικό της συνέλευσης

Η δράση της συνέλευσης, ξεκίνησε το 2009, με αφορμή το θέμα της υποθαλάσσιας αρτηρίας που επρόκειτο να κατασκευαστεί και με την οποία διαφωνούσαν οι κάτοικοι της περιοχής. «Η συνέλευση δεν υιοθετούσε ποτέ κομματικές απόψεις και αυτό είναι βασικό στοιχείο», εξηγεί ο Β.Χ.. «Οι διαδικασίες μας είναι εντελώς δημοκρατικές. Όποιος θέλει, έρχεται και συμμετέχει, προσφέρει, συντονίζει». Όπως λέει, «αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας πυρήνας περίπου 15 ανθρώπων και πολλοί άλλοι οι οποίοι συμμετέχουν ανάλογα με το πόσο χρόνο έχουν. Απευθύνουμε ένα κάλεσμα στη γειτονιά για κάποιο θέμα (συνήθως μέσω αφισοκόλλησης) και όσοι θέλουν έρχονται, προτείνουν, κινητοποιούνται και συνεργαζόμαστε». 
Η συνέλευση έχει ασχοληθεί με μια σειρά από θέματα, όπως οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας, οι ελεύθεροι χώροι, τα πεζοδρόμια, το πράσινο, το ίδρυμα της Σχολής Τυφλών. Επίσης, συλλέγουν τρόφιμα για ανθρώπους που έχουν δυσκολίες επιβίωσης, ενώ έχουν κάνει και διάφορες παραστάσεις στο δημοτικό συμβούλιο. 
«Ο ρόλος μας μπορεί να ακούγεται λίγο ακτιβιστικός, αλλά δεν είναι μόνο τέτοιος. Θεωρούμε ότι οι άνθρωποι πρέπει να συναντώνται, να συνεννοούνται και να λειτουργούν από κοινού σε βασικά ζητήματα της καθημερινότητάς τους. Ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο, αλλά επίσης ξέρουμε ότι αν αφουγκραζόμαστε ο ένας τον άλλον και είμαστε ενωμένοι, τότε μπορούμε να πετύχουμε πολλά», επισημαίνει ο Β.Χ.. 
«Έχουμε βάλει καλάθια αλληλεγγύης σε δύο σούπερ μάρκετ της περιοχής, αλλά και στη λαϊκή διάθεσης προϊόντων χωρίς μεσάζοντες, όπου ακόμη και οι παραγωγοί και οι επισκέπτες αφήνουν κάποια τρόφιμα για οικογένειες που τα χρειάζονται και εμείς τα διανέμουμε ανάλογα. Επίσης, συλλέγουμε φάρμακα για το κοινωνικό ιατρείο, ρούχα, και έχουμε κινητοποιηθεί και για το χαράτσι της ΔΕΗ», προσθέτει η Μ.Σ.. 
Κάνουν τη γειτονιά τους καλύτερη Κάνουν τη γειτονιά τους καλύτερη
Αξιοποίηση και όχι καταπάτηση του οικοπέδου
Η ενασχόλησή τους με το οικόπεδο της οδού Σπ. Τρικούπη, δεν είναι καινούρια. «Είναι εγκαταλελειμμένο για περισσότερα από 15 χρόνια και είχε μετατραπεί σε σκουπιδότοπο», σημειώνει ο Β.Χ.. «Λερώσαμε τα χέρια μας και το καθαρίσαμε, 2-3 φορές, χωρίς να έχουμε καμία συνεργασία με τις δημόσιες υπηρεσίες. Το προσπαθήσαμε πολλάκις, αλλά μας παρέπεμπαν από τμήμα σε τμήμα. Συγκρουστήκαμε με τη… ‘μαφία της καθαριότητας’. Ήθελαν φορτηγό και φορτωτή για να το καθαρίσουν και μας έλεγαν ότι ‘αν φτιαχτεί ο φορτωτής’ θα έρθουν, αλλά ο φορτωτής δεν φτιάχνονταν ποτέ. Αοριστολογίες, ψέματα, όπως θέλετε πείτε το. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο». «Σκοπός μας είναι να λειτουργεί σαν παιδότοπος, πάρκο, σαν χώρος αναψυχής», προσθέτει ο Β.Χ. και επισημαίνει: «Το οικόπεδο ανήκει στο νοσοκομείο Καστοριάς. Πέσαμε σε διοικητή ο οποίος μας κατάλαβε και μας έδωσε το δικαίωμα να το χρησιμοποιούμε. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε προφορικό επίπεδο, όμως. Εν τω μεταξύ, ενώ εμείς καθαρίζαμε το οικόπεδο και με σαφή σκοπό να το κάνουμε χώρο αναψυχής, υπήρχαν άνθρωποι που πίεζαν για να το κάνουν πάρκινγκ. Με όποιο τρόπο μπορούσαν. Από τηλεφωνήματα σε υπηρεσίες, μέχρι και σε εμάς τους ίδιους! Μας έλεγαν μπράβο που το καθαρίσαμε και προσπαθούσαν να βάλουν μέσα το αυτοκίνητό τους! Πολλοί άλλοι, θεωρούν ότι δεν θα έπρεπε να ασχολούμαστε και δεν συμμετέχουν καθόλου. Εμείς έχουμε καθαρίσει δύο και τρεις φορές τα σκουπίδια από το συγκεκριμένο χώρο και έπειτα σταμάτησαν να τα πετούν εκεί. Πρέπει να πιστέψεις σε κάτι και να το δουλέψεις, να ρίξεις και τον εγωισμό σου και με τον τρόπο αυτό μπορεί να εμπνεύσεις και τους άλλους». 
Από την πλευρά της η Μ.Σ., τονίζει ότι «θέλουμε να το ανοίγουμε που και που και να κάνουμε δράσεις εκεί. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε έναν από τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους που έχουν μείνει στη γειτονιά μας. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να το οικειοποιηθούμε και αυτό είναι σημαντικό και για το νοσοκομείο. Και φυσικά θα έχουμε την υποχρέωση να ενημερώνουμε το διοικητή του νοσοκομείου για ό,τι συμβαίνει στο οικόπεδο. Το σχέδιό μας είναι να το ξεκλειδώνουμε όταν θέλουμε να κάνουμε κάποια δράση και μετά να το κλειδώνουμε πάλι. Θα χρεωθεί ο καθένας μας κλειδιά, προφανώς με το όνομά μας δηλωμένο στο νοσοκομείο. Θα ενημερώνουμε κάθε φορά που θα θέλουμε να κάνουμε κάτι και θα μπει και μια ταμπέλα στην οποία θα αναγράφεται ποιος είναι ο ιδιοκτήτης και για ποια χρήση προορίζεται. Θα είναι ελεγχόμενη η χρήση του».
Έτσι, σήμερα το πρωί θα μαζευτούν εκεί και θα ξεκινήσουν το… λίφτινγκ! «Θα πάμε εκεί με τα εργαλεία μας, με τα παιδιά μας, θα παίξουμε και θα κάνουμε κατασκευές. Έχουμε βρει κάποια παλιά πατζούρια και άλλα πεταγμένα πράγματα, τα οποία θα βάψουμε και θα τα μετατρέψουμε για να κάνουμε παγκάκια. Θα βάψουμε και τα κάγκελα της περίφραξης και θα φυτέψουμε λουλούδια. Η δράση θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί και υπολογίζουμε να κρατήσει μέχρι και τις 15.00», λέει η Μ.Σ.. 
Διάθεση τροφίμων χωρίς μεσάζοντες
Σε ό,τι έχει να κάνει με τη διάθεση προϊόντων χωρίς μεσάζοντες, ο Β.Χ. αναφέρει ότι είναι μια δράση που γίνεται τη δεύτερη Κυριακή κάθε μήνα. «Δεν γίνονται προπαραγγελίες, αλλά λειτουργεί σαν λαϊκή. Προσπαθούμε να ελέγξουμε την ποιότητα των τροφίμων που έρχονται και τα διαπιστευτήρια του κάθε παραγωγού, αλλά να πιέσουμε και για τις τιμές και να το συντονίσουμε. Προσπαθούμε να το κάνουμε όλο και καλύτερα. Ο κόσμος έχει ανταποκριθεί γιατί ψάχνει το φτηνό». 
Η Μ.Σ. εξηγεί ότι «βγάζουμε κάθε φορά μια αφίσα με το τι προϊόντα θα έχουμε. Μας ενδιαφέρει και η άμεση επαφή με τους παραγωγούς και να μπορούμε να τους εμπιστευόμαστε και θέλουμε να το αναπτύξουμε αυτό ώστε να υπάρχει συνέχεια». 
Ζώνη ψυχικής υγείας

Μια από τις πιο πρόσφατες δράσεις που έχουν αναλάβει τα μέλη της συνέλευσης είναι η «ζώνη ψυχικής υγείας» όπως την ονομάζουν. «Πρόκειται για μια δράση την οποία ξεκινήσαμε την άνοιξη», σημειώνει η Μ.Σ. και προσθέτει: «Σε συνεργασία με το παρατηρητήριο για τα δικαιώματα στην ψυχική υγεία, έρχεται κάποιος ειδικός για ένα δίωρο κάθε εβδομάδα, και συναντάται με κόσμο κατόπιν ραντεβού. Όποιος ενδιαφέρεται να έρθει σε επαφή μαζί του πρέπει να κλείσει ραντεβού. Δεν είναι μια ανοιχτή διαδικασία, αλλά εξειδικευμένη προσέγγιση. Αυτοί που συμμετέχουν παίρνουν πληροφορίες (και για το πού μπορούν να απευθυνθούν) για το θέμα που τους αφορά, είτε πρόκειται για τους ίδιους είτε το πώς να αντιμετωπίσουν κάποιο θέμα που έχει κάποιος από το περιβάλλον τους. Αυτό γίνεται κάθε Πέμπτη από τις 18.30 μέχρι τις 20.30, στην Ένωση Τυφλών, στην οδό Κολοκοτρώνη 4, όπου γίνονται και οι συνελεύσεις μας. Και πρέπει να ευχαριστήσουμε τα παιδιά της Ένωσης που μας στηρίζουν, μας συμπαραστέκονται και συμμετέχουν και στις δράσεις μας». 
«Έχουμε πολλά στο μυαλό μας, αλλά λίγες δυνάμεις»
Τα μέλη της συνέλευσης θέλουν να προωθήσουν και άλλες δράσεις. Διαπιστώνουν, όμως, ότι είναι μικρότερη του αναμενομένου η συμμετοχή του κόσμου. «Είμαστε ακόμη στην επανάσταση του καναπέ», λέει ο Β.Χ. «Καθένας κοιτάει τον εαυτό του και αν τον ενοχλεί κάτι περιμένει από τους άλλους να το λύσουν. Περιμένουμε να βρεθούν λύσεις με τον ίδιο τρόπο που μας οδήγησε στα προβλήματα. Και αυτό είναι μια εμμονή στο λάθος. Εμείς είναι ψάχνουμε ένα διαφορετικό τρόπο, μέσω της συζήτησης και συνεργασίας. Το βασικό είναι να είμαστε μαζί, να είμαστε πολλοί, να συναντιόμαστε και να κάνουμε πράγματα. Έχουμε πολλά στο μυαλό μας, αλλά λίγες δυνάμεις», προσθέτει.
«Ο κόσμος έρχεται όταν υπάρχει κάτι που τον αφορά προσωπικά, όπως με το θέμα με την υποθαλάσσια ή με το χαράτσι», συμπληρώνει η Μ.Σ.. «Δεν υπάρχει γενικότερη κινητοποίηση και συμμετοχή. Ωστόσο, είναι πολύ δημιουργικό και ‘εμπλουτιστικό’ όλο αυτό που κάνουμε. Και ψυχικά και πνευματικά και πρακτικά. Και μου δίνει ελπίδα το γεγονός ότι γύρω μου υπάρχουν αξιόλογοι άνθρωποι που έχουν τη διάθεση να ασχοληθούν με τους συνανθρώπους τους και με το να βελτιώσουν την κοινωνία». Καταλήγοντας, στέλνει μήνυμα ελπίδας: «Οι άνθρωποι έχουμε δύναμη. Πρέπει να πιστέψουμε στην αξία μας, στις δυνάμεις μας και στην αποτελεσματικότητα της συνένωσής μας. Αυτό θα κάνει τον κόσμο καλύτερο. Θέλει αγάπη, καλή διάθεση, αλληλεγγύη και προσπάθεια για κάτι καλύτερο». 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;