12.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΚάποτε, αυτό το νησί είχε μόνο ένα δέντρο. Δείτε το σήμερα

Κάποτε, αυτό το νησί είχε μόνο ένα δέντρο. Δείτε το σήμερα [ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ]

 
Ένα πείραμα που διαρκεί 150 χρόνια και ένα απομακρυσμένο νησί στη μέση του Ατλαντικού μπορεί να κρύβουν το μυστικό της σωτηρίας της Γης αλλά και της μετοίκησης σε άλλους πλανήτες.
 
 
Στη μέση του Ατλαντικού, η ψηλότερη κορυφή ενός μικρού ηφαιστειακού νησιού καλύπτεται από πλούσια βλάστηση. 
 
Οι περιγραφές του National Geographic είναι γλαφυρές. Βράχοι από λάβα σχηματίζουν κρατήρες σε μέγεθος γηπέδου ποδοσφαίρου και είναι ορατοί από το παράθυρο του αεροπλάνου. Οι κατοικίες κοντά στο αεροδρόμιο είναι χαμηλές, λευκές και πανομοιότυπες και θυμίζουν αποικίες σε ταινία επιστημονικής φαντασίας. Περίπου 800 Βρετανοί και Αμερικανοί πολίτες διαμένουν σε αυτό το νησί των 33 τετραγωνικών μιλίων, το οποίο βρίσκεται ακριβώς νότια του ισημερινού, περίπου στη μέση μεταξύ της Νότιας Αμερικής και της Αφρικής. 
 
Εκατοντάδες δορυφόροι παρατηρούν τους κρατήρες, ακούγοντας τους δοκιμαστικούς πυραύλους των ΗΠΑ, τα διαστημικά σκουπίδια και καταγράφουν απόρρητες πληροφορίες.
 
Το νησί απέχει πάνω από 1.000 μίλια από οποιαδήποτε ήπειρο. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι οι επιστήμονες ενός άλλου αιώνα επέλεξαν να χτίσουν το πρώτο τεχνητό οικοσύστημα του πλανήτη εδώ.
 
Το πείραμα γαιοπλασίας και ο Δαρβίνος
 
Όταν οι επιστήμονες μιλάνε για την γαιοπλασία (αγγλικά: Terraforming) ή γαιομορφοποίηση ενός πλανήτη, δορυφόρου ή άλλου ουράνιου σώματος, αναφέρονται στην εσκεμμένη αλλαγή της ατμόσφαιρας, θερμοκρασίας, του κλίματος και της επιφανειακής τοπογραφίας, με σκοπό να αποκτήσει συνθήκες παρόμοιες με το περιβάλλον στην Γη, έτσι ώστε να είναι εφικτή η μετοίκηση από γήινους οργανισμούς.
 
 
Το πρώτο επιστημονικό πείραμα γαιοπλασίας ξεκίνησε τον 19ο αιώνα. Το νησί της Αναλήψεως ήταν αρκετά άγονο όταν το επισκέφτηκε ο Κάρολος Δαρβίνος και δεν είχε να πει πολλά καλά λόγια για αυτό το απομακρυσμένο, βραχώδες μέρος. Ο Δαρβίνος σταμάτησε στο νησί πηγαίνοντας από τα Γκαλαπάγκος στην Αγγλία.
 
Το νησί με το ένα δέντρο, έκανε κακή εντύπωση στον Δαρβίνο, ο οποίος το αποκάλεσε στα ημερολόγιά του ως ένα τόπο “απαίσιο” – “καμμένη γη”, υπό κατάληψη από τον βρετανικό στρατό, που θα πρέπει να μετατραπεί σε ένα “παραγωγικό σημείο”. 
 
Ο Δαρβίνος “βάφτισε” τους πετρώδεις σχηματισμούς του νησιού με ονόματα που παραμένουν μέχρι σήμερα: Λάκκος του Διαβόλου και Σπασμένο Δόντι…
 
Αλλά ένας σύγχρονος του Δαρβίνου, ο Sir Joseph Dalton Hooker, είδε αυτό το νησί ως κενό καμβά, έτοιμο να μεταμορφωθεί στο πρώτο τεχνητό οικοσύστημα του πλανήτη. 
 
Κάποτε, αυτό το νησί είχε μόνο ένα δέντρο. Δείτε το σήμερα [ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ]
 
Το νησί με το ένα δέντρο
 

Το νησί με το ένα δέντρο, που κάποτε ο Δαρβίνος αποκάλεσε “αφιλόξενο” έχει πλέον αλλάξει. Η καταπράσινη βουνοκορφή που ξεχωρίζει μέσα στο γκρι διαστημικό περιβάλλον είναι τεχνητή. Μόνο μερικές χιλιάδες άνθρωποι το επισκέπτονται κάθε χρόνο. Αυτό το βουνό είναι το πιο εμβληματικό τεχνητό οικοσύστημα που έχει δημιουργηθεί από τον άνθρωπο. Εύστοχα ονομάζεται Πράσινο Βουνό και αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα δημιουργίας νέων ειδών, χωρίς ιστορικό προηγούμενο, μέσω της ανθρώπινης παρέμβασης. 

Και όπως αναφέρει το National Geographic, αν όντως θέλουμε να μάθουμε πώς θα καταφέρουμε να πρασινίσουμε τον Άρη, τον Κόκκινο Πλανήτη, αυτή η βουνοκορφή, που περιβάλλεται από ηφαιστειογενές σεληνιακό τοπίο, είναι το επιστημονικό σημείο έναρξης.
 
 
 
Το πείραμα του Hooker
 

Ο Δαρβίνος ήταν εκείνος που πρότεινε αρχικά να σχεδιαστεί ένα νέο περιβάλλον στο νησί της Αναλήψεως. Αλλά ήταν ο Sir Joseph Dalton Hooker,  ένας νεότερος βοτανολόγος που ανέλαβε δράση. Ξεκίνησε ένα πείραμα διάρκειας πενήντα ετών, το οποίο έμελλε να αλλάξει το τοπίο και την βιοποικιλότητα του νησιού. 

Αργότερα, ερευνητές ανακάλυψαν στα ημερολόγια του Hooker, την θλίψη του για το εγχείρημα. Μετά την εισαγωγή χιλιάδων φυτών και ζώων, ο Hooker άρχισε να έχει δεύτερες σκέψεις και πίστευε ότι τελικά το πρωτοποριακό πείραμα απειλούσε την αραιή βλάστηση του νησιού. Σήμερα οι επιστήμονες εργάζονται για να σώσουν τα λίγα ενδημικά φυτά της Ανάληψης από την εξαφάνιση.

Ο νεαρός Hooker το 1843 ήθελε να αφήσει το σημάδι του στην επιστήμη αφού για χρόνια κοιμόταν με τα χειρόγραφα του Δαρβίνου κάτω από το μαξιλάρι του. Έστειλε στο νησί πάνω από 330 φυτά από τους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους. Μέχρι το 1870, φυτεύτηκαν ακόμη 5.000 δέντρα. 

Καθώς τα χρόνια περνούσαν, το έδαφος του νησιού άρχισε να αλλάζει. Το ίδιο και η υδρολογία του. Το Βασιλικό Ναυαρχείο, ο πρώτος χρηματοδότης του πειράματος, ανέφερε ότι οι όροι διαβίωσης είχαν γίνει πιο φιλόξενοι για τα στρατεύματα που βρίσκονταν στο νησί. Όλα αυτά χάρη στα φυτά.

Μέχρι τη δεκαετία του 1880 τα “δέντρα που προκαλούσαν ομίχλη” είχαν σχηματίσει μια μικρή λίμνη στην κορυφή του βουνού, τον πρώτο υγρό σχηματισμό με γλυκό νερό στο νησί. Σήμερα, κορμοί μπαμπού δημιουργούν έναν φυσικό σχηματισμό σε μορφή τοιχώματος ύψους 40 ποδιών γύρω από τη λίμνη. 

Νέα ψηφιοποιημένα αρχεία αποκαλύπτουν τα αξιοσημείωτα αποτελέσματα του πειράματος του Hooker. Σπουργίτια, σπίνοι και πολλά αφρικανικά θαλασσοπούλια, εμφανίστηκαν στο νησί το 1863. Οπωροφόρα δέντρα με πορτοκάλια, λεμόνια, και μήλα φυτεύτηκαν από το 1868, ωστόσο δεν κατάφεραν όλα να ευδοκιμήσουν. Οι πορτοκαλιές μαράθηκαν. Το 1890 οι καλλιέργειες του Hooker εξαφανίστηκαν και επέζησαν μόνο τα ισχυρότερα μη ενδημικά φυτά. 

Ένα κλειδί για το μέλλον
 
 

Καθώς τα σχέδια για εποικισμό στον Άρη εξελίσσονται, όλο και περισσότεροι αναζητούν απαντήσεις από αυτό το βουνό. 

Για παράδειγμα, το 2004, ο βιολόγος David Wilkinson χρησιμοποίησε το Πράσινο Βουνό για να αποδείξει ότι η συγχώνευση με πολύ αργούς ρυθμούς δεν είναι πάντα απαραίτητη για την οικοδόμηση ενός πολύπλοκου οικοσυστήματος. Κάποιες φορές ττο χάος μπορεί να κρύβει την επιτυχία.

Η γαιοπλασία του Άρη μπορεί να απαιτεί εξελικτικές γνώσεις αναφορικά με την συγχώνευση σπάνιων ειδών τα οποία καλούνται να συνυπάρξουν σε νέα και παράξενα μέρη. Νέα οικοσυστήματα εμφανίζονται σε όλο τον κόσμο με συνθήκες πιο τυχαίες απ’ ότι στο Πράσινο Βουνό. 

Ένας ερευνητής εκτίμησε ότι έως και το 35% των μη αξιοποιημένων εδαφών κοντά σε πόλεις και χωριά μπορεί σύντομα να καλυφθεί από τέτοια νέα οικοσυστήματα. 

Το Πράσινο Βουνό έχει γίνει μια μεταφορά, μια παραβολή κι ένα σημείο αναφοράς για τους επιστήμονες. Βέβαια, μέρος της επιστημονικής κοινότητας θέτει πολλά ζητήματα ηθικής. Το μέλλον θα δείξει αν αυτή είναι η σωστή επιλογή για τα νέα οικοσυστήματα. 

  

 
 
 
Κάποτε, αυτό το νησί είχε μόνο ένα δέντρο. Δείτε το σήμερα [ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ]
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;