![Κάποτε, αυτό το νησί είχε μόνο ένα δέντρο. Δείτε το σήμερα [ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ] Κάποτε, αυτό το νησί είχε μόνο ένα δέντρο. Δείτε το σήμερα [ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ]](img/path/img74574_53666b81b1cdbea0ac4c937d289837f7.jpg)
Το νησί με το ένα δέντρο, που κάποτε ο Δαρβίνος αποκάλεσε “αφιλόξενο” έχει πλέον αλλάξει. Η καταπράσινη βουνοκορφή που ξεχωρίζει μέσα στο γκρι διαστημικό περιβάλλον είναι τεχνητή. Μόνο μερικές χιλιάδες άνθρωποι το επισκέπτονται κάθε χρόνο. Αυτό το βουνό είναι το πιο εμβληματικό τεχνητό οικοσύστημα που έχει δημιουργηθεί από τον άνθρωπο. Εύστοχα ονομάζεται Πράσινο Βουνό και αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα δημιουργίας νέων ειδών, χωρίς ιστορικό προηγούμενο, μέσω της ανθρώπινης παρέμβασης.
Ο Δαρβίνος ήταν εκείνος που πρότεινε αρχικά να σχεδιαστεί ένα νέο περιβάλλον στο νησί της Αναλήψεως. Αλλά ήταν ο Sir Joseph Dalton Hooker, ένας νεότερος βοτανολόγος που ανέλαβε δράση. Ξεκίνησε ένα πείραμα διάρκειας πενήντα ετών, το οποίο έμελλε να αλλάξει το τοπίο και την βιοποικιλότητα του νησιού.
Αργότερα, ερευνητές ανακάλυψαν στα ημερολόγια του Hooker, την θλίψη του για το εγχείρημα. Μετά την εισαγωγή χιλιάδων φυτών και ζώων, ο Hooker άρχισε να έχει δεύτερες σκέψεις και πίστευε ότι τελικά το πρωτοποριακό πείραμα απειλούσε την αραιή βλάστηση του νησιού. Σήμερα οι επιστήμονες εργάζονται για να σώσουν τα λίγα ενδημικά φυτά της Ανάληψης από την εξαφάνιση.
Ο νεαρός Hooker το 1843 ήθελε να αφήσει το σημάδι του στην επιστήμη αφού για χρόνια κοιμόταν με τα χειρόγραφα του Δαρβίνου κάτω από το μαξιλάρι του. Έστειλε στο νησί πάνω από 330 φυτά από τους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους. Μέχρι το 1870, φυτεύτηκαν ακόμη 5.000 δέντρα.
Καθώς τα χρόνια περνούσαν, το έδαφος του νησιού άρχισε να αλλάζει. Το ίδιο και η υδρολογία του. Το Βασιλικό Ναυαρχείο, ο πρώτος χρηματοδότης του πειράματος, ανέφερε ότι οι όροι διαβίωσης είχαν γίνει πιο φιλόξενοι για τα στρατεύματα που βρίσκονταν στο νησί. Όλα αυτά χάρη στα φυτά.
Μέχρι τη δεκαετία του 1880 τα “δέντρα που προκαλούσαν ομίχλη” είχαν σχηματίσει μια μικρή λίμνη στην κορυφή του βουνού, τον πρώτο υγρό σχηματισμό με γλυκό νερό στο νησί. Σήμερα, κορμοί μπαμπού δημιουργούν έναν φυσικό σχηματισμό σε μορφή τοιχώματος ύψους 40 ποδιών γύρω από τη λίμνη.
Νέα ψηφιοποιημένα αρχεία αποκαλύπτουν τα αξιοσημείωτα αποτελέσματα του πειράματος του Hooker. Σπουργίτια, σπίνοι και πολλά αφρικανικά θαλασσοπούλια, εμφανίστηκαν στο νησί το 1863. Οπωροφόρα δέντρα με πορτοκάλια, λεμόνια, και μήλα φυτεύτηκαν από το 1868, ωστόσο δεν κατάφεραν όλα να ευδοκιμήσουν. Οι πορτοκαλιές μαράθηκαν. Το 1890 οι καλλιέργειες του Hooker εξαφανίστηκαν και επέζησαν μόνο τα ισχυρότερα μη ενδημικά φυτά.
Καθώς τα σχέδια για εποικισμό στον Άρη εξελίσσονται, όλο και περισσότεροι αναζητούν απαντήσεις από αυτό το βουνό.
Για παράδειγμα, το 2004, ο βιολόγος David Wilkinson χρησιμοποίησε το Πράσινο Βουνό για να αποδείξει ότι η συγχώνευση με πολύ αργούς ρυθμούς δεν είναι πάντα απαραίτητη για την οικοδόμηση ενός πολύπλοκου οικοσυστήματος. Κάποιες φορές ττο χάος μπορεί να κρύβει την επιτυχία.
Η γαιοπλασία του Άρη μπορεί να απαιτεί εξελικτικές γνώσεις αναφορικά με την συγχώνευση σπάνιων ειδών τα οποία καλούνται να συνυπάρξουν σε νέα και παράξενα μέρη. Νέα οικοσυστήματα εμφανίζονται σε όλο τον κόσμο με συνθήκες πιο τυχαίες απ’ ότι στο Πράσινο Βουνό.
Ένας ερευνητής εκτίμησε ότι έως και το 35% των μη αξιοποιημένων εδαφών κοντά σε πόλεις και χωριά μπορεί σύντομα να καλυφθεί από τέτοια νέα οικοσυστήματα.
Το Πράσινο Βουνό έχει γίνει μια μεταφορά, μια παραβολή κι ένα σημείο αναφοράς για τους επιστήμονες. Βέβαια, μέρος της επιστημονικής κοινότητας θέτει πολλά ζητήματα ηθικής. Το μέλλον θα δείξει αν αυτή είναι η σωστή επιλογή για τα νέα οικοσυστήματα.
![Κάποτε, αυτό το νησί είχε μόνο ένα δέντρο. Δείτε το σήμερα [ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ] Κάποτε, αυτό το νησί είχε μόνο ένα δέντρο. Δείτε το σήμερα [ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ]](img/path/img74304_d4ee87e7c00a19ae49830a81c3419171.jpg)