32.1 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΡΟΚίνηση Πολιτών για το Νερό Βόλου: Η επίθεση από τη δημοτική αρχή...

Κίνηση Πολιτών για το Νερό Βόλου: Η επίθεση από τη δημοτική αρχή παίρνει μορφή καταιγίδας

Γράφει η Κίνηση Πολιτών για το Νερό

“Η επίθεση που δέχονται οι τοπικές κοινωνίες του Πηλίου από τη δημοτική αρχή, σε όλα τα μέτωπα που αφορούν το νερό, παίρνει τη μορφή καταιγίδας με στόχο τη δημιουργία πόλωσης ανάμεσα στους κατοίκους της πόλης και των χωριών και την καταστολή του κινήματος για την προστασία του δημόσιου χαρακτήρα του νερού και την υπεράσπιση των βασικών προϋποθέσεων ύπαρξης των χωριών.

Στην επίθεση αυτή επιστρατεύονται κρατικοί φορείς και επιστημονικοί σύλλογοι, όπως η Διεύθυνση Υγείας και ο Ιατρικός Σύλλογος, για να βοηθήσουν στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και την στήριξη του ξεπουλήματος του νερού.

Οι συγκεκριμένοι φορείς εμφανίζονται στην υπόθεση του κλεισίματος των δημόσιων βρυσών στην Πορταριά, ως προστάτες της υγείας των πολιτών, παρά το γεγονός ότι χρόνια τώρα ποιούν την νήσσα απέναντι στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής όπως π.χ. :

  • Οι αμιαντοσωλήνες στο δίκτυο ύδρευσης

  • Οι ανεξέλεγκτες πηγές ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα της πόλης

  • Η ταφή 600-700 προβάτων με καταρροϊκό πυρετό σε ρέμα κοντά στην πόλη το Φθινόπωρο του 2014

  • Η πυρκαγιά σε αποθήκη υλικών ανακύκλωσης στη Β Βιομηχανική περιοχή και η εκπομπή τοξικών αερίων για αρκετές μέρες

  • Η βοσκή ζώων σε χώρους παρακείμενους της Χαλυβουργικής και η μόλυνση των γαλακτοκομικών προϊόντων με βαριά μέταλλα

  • Ο εντοπισμός στο πόσιμο νερό της παρακάρλιας περιοχής του πλέον επικίνδυνου για τον άνθρωπο στοιχείου του εξασθενούς χρωμίου

  • Η εγκατάλειψη των χώρων γύρω από τις πηγές πόσιμου νερού από την ΔΕΥΑΜΒ, των δεξαμενών και των δικτύων

  • Η παράνομη χρήση απορροφητικών βόθρων από ξενοδοχεία που απειλούν με μόλυνση πηγές που διαχειρίζεται η ΔΕΥΑΜΒ για την ύδρευση του Βόλου και πηγές χωριών του Πηλίου

και άλλα πολλά για τα οποία δεν δείχνουν το παραμικρό ενδιαφέρον. Αντίθετα κινούν γη και ουρανό για 1-2 κολοβακτηριδία που εντοπίζουν, ενίοτε, η ΔΕΥΑΜΒ και η Διεύθυνση Υγείας στα δίκτυα των χωριών.

Ειδικότερα και σε ότι αφορά τον Ιατρικό Σύλλογο, μας εκπλήσσει η άγνοια που χαρακτηρίζει το επιχείρημα της ανακοίνωσής του, ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβάλλει ως μοναδική μέθοδο απολύμανσης τη χλωρίωση. Μας είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι αγνοεί πως οι πόλεις της Ζυρίχης, του Μονάχου, του Βερολίνου, της Βιέννης και όχι μόνο, επεξεργάζονται το πόσιμο νερό χωρίς τη χρήση χλωρίου ενώ η Ολλανδική κυβέρνηση στη νομοθεσία για την επεξεργασία του νερού αποκλείει τη χρήση του. 

Επίσης, μας εντυπωσιάζει η παντελής αδιαφορία του ΙΣ για τις συνέπειες της χλωρίωσης του νερού, οι οποίες είναι αναπόφευκτες και αρνητικές ως άκρως επικίνδυνες για την υγεία των πολιτών, καθώς και η έλλειψη κριτικής και επίκλησης του νόμου στο καθεστώς της εγκατάλειψης των δικτύων, των δεξαμενών και των πηγών. Ένας, λοιπόν, επιστημονικός σύλλογος, εμφανίζεται ως υποστηρικτής της πολιτικής «Χλωριώνω και εγκαταλείπω την ύδρευση στο έλεος της μόλυνσης», η οποία είναι πολιτικά και ουσιαστικά πέρα από τη νομιμότητα και την πολιτική ηθική. Στην καλύτερη των περιπτώσεων πρόκειται για άγνοια και στη χειρότερη και πλέον πιθανή, για συνειδητή στήριξη όσων σχεδιάζουν το ξεπούλημα του νερού.

Στο μενού της επίθεσης στα χωριά περιλαμβάνεται και η αποστολή τιμολογίων για την άρδευση σε αγρότες που δεν έχουν αιτηθεί την υπηρεσία της άρδευσης από τη ΔΕΥΑΜΒ, δηλαδή δεν είναι πελάτες της(!), η υποχρέωση υποβολής αίτησης για εγκατάσταση υδρομέτρων στην ενότητα της Πορταριάς ως τις 31/7 με την απειλή επιβολής προστίμου και η ερημοποίηση του πάρκου με τη συνδρομή της αστυνομίας στα Αστέρια Αγριάς, για την εγκατάσταση αντλιοστασίου αποχέτευσης παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων και τις εναλλακτικές προτάσεις των κατοίκων.

Σε αυτή την επίθεση χρησιμοποιείται κατά κόρον η αστυνομική καταστολή με στόχο τον εκφοβισμό και την εξάντληση των κατοίκων που αντιστέκονται. Είναι βαθιά αντικοινωνική η παρουσία ένστολων και μη αστυνομικών δυνάμεων στην Πορταριά και η χρήση βίας με προσαγωγές στην Αγριά, για να εφαρμοστούν τα σχέδια της ΔΕΥΑΜΒ που έχουν δρομολογηθεί ερήμην των πολιτών. 

Από την τελευταία συνέντευξη τύπου της διοίκησης της ΔΕΥΑΜΒ και του προσωρινού δημάρχου-μαριονέτα, φαίνεται ο πολιτισμός των ανθρώπων που εξευτελίζουν δημόσια όσους και όσες αμφισβητούν την κυριαρχία τους και τα συμφέροντα τα οποία εκπροσωπούν, την ίδια στιγμή που επικαλούνται το κοινό καλό, το δημόσιο συμφέρον και τη δημόσια τάξη, επιστρατεύοντας την «επιστήμη», τη δικαιοσύνη και την αστυνομία.

 Όσον αφορά το ενδιαφέρον τους ειδικότερα για την προστασία της υγείας των πολιτών, μια ματιά στο βίντεο ντοκουμέντο της Κίνησης για τη διαχείριση των νερών στις πηγές της Κουκουράβας (https://www.youtube.com/watch?v=bIyS6rrdyCo) είναι αρκετή για να το διαψεύσει.

Η Κίνηση Πολιτών επισημαίνει τον τελικό στόχο αυτής της επίθεσης που είναι το ξεπούλημα των νερών και συνεχίζει την ενημερωτική καμπάνια στα χωριά και την πόλη, ώστε οι συμπολίτες και οι συμπολίτισσές μας να είναι ενήμεροι και σε εγρήγορση για να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας των νερών και η διατήρηση του ορεινού, αγροτο-τουριστικού χαρακτήρα της περιοχής που κρατά ζωντανές τις τοπικές κοινωνίες μέσα σε συνθήκες μεγάλης οικονομικής κρίσης.”

Κίνηση Πολιτών για το Νερό Βόλου: Η επίθεση από τη δημοτική αρχή παίρνει μορφή καταιγίδας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;