20.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΚινητά SOS: Οι Ινδές προστατεύονται από βιασμούς μέσω των εφαρμογών «Circle of...

Κινητά SOS: Οι Ινδές προστατεύονται από βιασμούς μέσω των εφαρμογών «Circle of 6» – VithU

Οι Ινδές προστατεύονται από βιασμούς μέσω κινητού SOS

Οι βιασμοί είναι καθημερινό φαινόμενο στην Ινδία, όπου τα ποσοστά κακοποίησης των γυναικών είναι από τα υψηλότερα παγκοσμίως. Τα θύματα πολυάριθμα και οι γυναίκες συνεχώς στη σκιά μιας ασύμμετρης απειλής. Βρίσκουν όμως την ασφάλεια που χρειάζονται… στο κινητό τους.

Ήταν βράδυ και η Manira Chaudhury από το Νέο Δελχί, γύριζε σπίτι της μετά το πανεπιστήμιο, όταν πάτησε το κουμπί στο κινητό της που έστειλε σήμα κινδύνου στις δύο κολλητές της φίλες. Το τηλέφωνο της χτύπησε αμέσως. «Είμαι ασφαλής», διαβεβαίωσε η νεαρή κοπέλα τις φίλες της που ήθελε να ελέγξει  αν η εφαρμογή ασφάλειας που είχε εγκαταστήσει στο κινητό της τηλέφωνο λειτουργούσε.

Χρησιμοποιεί το VithU, μία εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που αναπτύχθηκε στην Ινδία, στον απόηχο του φρικιαστικού βιασμού και δολοφονίας μίας φοιτήτριας στην ινδική πρωτεύουσα, τον Δεκέμβριο του 2012.

Η επίθεση είχε λάβει χώρα σε ένα λεωφορείο στο οποίο επέβαινε η 23χρονη εκπαιδευόμενη φυσιοθεραπεύτρια και ένας φίλος της. Η γυναίκα κακοποιήθηκε σεξουαλικά από 6 άντρες εκ των οποίων ένας ανήλικος,  με μία μεταλλική ράβδο και βιάστηκε κατ΄επανάληψη. Υπέκυψε στα τραύματα της δυο εβδομάδες αργότερα  σε νοσοκομείο της Σιγκαπούρης, με αποτέλεσμα την πρόκληση βίαιων διαμαρτυριών και την θέσπιση αυστηρότερης νομοθεσίας σε σχέση με τους βιασμούς, σε μια χώρα όπου τα ποσοστά κακοποίησης των γυναικών είναι από τα υψηλότερα παγκοσμίως.

Οι 4 εκ των 6 δράστες είχαν τότε καταδικαστεί σε θάνατο δια απαγχονισμού, ο ένας αυτοκτόνησε στη φυλακή, ενώ ο ανήλικος καταδικάστηκε σε τρία χρόνια κάθειρξη σε φυλακή ανηλίκων – την βαρύτερη ποινή που μπορεί να επιβληθεί σε ανήλικο.

Η έξυπνη αυτή εφαρμογή λειτουργεί πολύ απλά. Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να πατήσει δύο φορές το εικονίδιο της εφαρμογής που εμφανίζεται στην οθόνη του κινητού του κι εκείνη αυτόματα στέλνει «σήμα κινδύνου» στις επαφές που έχεις ορίσει ως έκτακτης ανάγκης. Το μήνυμα που στέλνει είναι το εξής: «Είμαι σε κίνδυνο. Χρειάζομαι βοήθεια. Παρακαλώ εντοπίστε το στίγμα μου», ενώ παράλληλα στέλνει και στοιχεία για την ακριβή τοποθεσία από την οποία εστάλη το μήνυμα.

«Ευτυχώς δεν έχω βρεθεί αντιμέτωπη με υπαρκτό κίνδυνο, ώστε να χρειαστεί να χρησιμοποιήσω την εφαρμογή, αλλά πιστεύω ότι είναι σημαντικό να την έχω στο κινητό μου», λέει η 23χρονη Chaudhury στο πρακτορείο ειδήσεων IPS. «Τα κορίτσια δεν πρέπει να ζουν συνεχώς υπό το φόβο κάποιας επίθεσης, αλλά δεν πρέπει να κλείνουμε και τα μάτια στο φαινόμενο και πρέπει να παίρνουμε τις προφυλάξεις μας», υπογραμμίζει.

Οι Ινδές φαίνεται να χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τέτοιου είδους εφαρμογές, ψάχνοντας καινοτόμες λύσεις για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους. Μία άλλη εφαρμογή που κυκλοφορεί και λέγεται «Guardian», επιτρέπει στον χρήστη να ενεργοποιήσει την εντολή «εντόπισε με», με την οποία οι επίλεκτες επαφές του μπορούν ανα πάσα στιγμή να δουν σε ποιό σημείο της πόλης βρίσκεται. Η εφαρμογή δίνει επίσης στον χρήστη τη δυνατότητα πατώντας ένα και μόνο κουμπί να μαγνητοφωνήσει και να μεταδώσει άμεσα το περιστατικό της επίθεσης.

Η εφαρμογή «Circle of 6» είναι επίσης μία από τις πιο δημοφιλής. Σχεδιάστηκε στις ΗΠΑ με σκοπό μια κοπέλα που βγαίνει ένα ραντεβού με κάποιον να μπορεί διακριτικά να ενημερώνει τον κύκλο της, στέλνοντας του μια εικόνα, για την εξέλιξη.

Αν και οι πολυάριθμες ανάλογες εφαρμογές ασφάλειας κυκλοφορούν στην Ινδία από ιδιωτικές εταιρίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αναπτύξει μία δικιά της, που παράλληλα με τη δημόσια γραμμή βοήθειας, η οποία ξεκίνησε μετά τον μοιραίο βιασμό στο λεωφορείο, θα λειτουργήσει ως δίχτυ ασφαλείας για τις γυναίκες.

Το υπουργείο Τεχνολογίας και Πληροφοριών της Ινδίας σχεδιάζει επίσης να εκδώσει οδηγίες προς όλους τους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων, ώστε να εισάγουν υποχρεωτικά ένα κουμπί συναγερμού σε όλες τις συσκευές.

Σε κάθε περίπτωση οι εφαρμογές στα κινητά από μόνες τους δεν λύνουν το πρόβλημα, σε μια χώρα που κατά μέσο όρο 57 περιπτώσεις βιασμών καταγράφονται κάθε μέρα. Συμβάλλουν όμως στην άμεση παρέμβαση σε περιστατικά που γυναίκες βρίσκονται υπό κίνδυνο.

Αν και η επίσημη Πολιτεία στην Ινδία απάντησε άμεσα στην τραγωδία του 2012  αυστηροποιώντας τον ποινικό κώδικα για τα σεξουαλικά εγκλήματα, εκατομμύρια γυναίκες στην Ινδία συνεχίζουν να ζουν καθημερινά υπό το φόβο του βιασμού, καθώς η συχνότητα αλλά και η βαρβαρότητα του φαινομένου παραμένει αμείωτη. Τα τελευταία επίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για κατά μέσο όρο 24.923 βιασμούς ετησίως στη χώρα από το 2012 έως σήμερα.

Κινητά SOS: Οι Ινδές προστατεύονται από βιασμούς μέσω των εφαρμογών «Circle of 6» - VithU

tvxs.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;