15.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΚλιματική κρίση και παγκόσμια πείνα

Κλιματική κρίση και παγκόσμια πείνα

 

Άρθρο του Βασίλη Λύγκα

Η πείνα παραμένει παγκόσμια κρίση. Σε όλο τον κόσμο 135 εκατομμύρια άνθρωποι σε 55 χώρες αντιμετωπίζουν οξεία πείνα κάθε χρόνο.

Νέα έρευνα σχετικά με τους δεσμούς μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και της επισιτιστικής ασφάλειας δείχνει ότι αυτή η κρίση μπορεί σύντομα να επιδεινωθεί. 

Οι φυσικές καταστροφές, τις οποίες οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν επιδεινωθεί από την κλιματική αλλαγή, προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά από ό, τι συνήθως στα παγκόσμια συστήματα παραγωγής τροφίμων.

Οι πιο έντονες πλημμύρες και ξηρασίες μπορούν να καταστρέψουν τις σοδειές, αυξάνοντας τις τιμές των τροφίμων και περιορίζοντας την ποικιλία των διαθέσιμων τροφίμων.

Καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται πιο σοβαρά.

Η ξηρασία, οι πλημμύρες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα βλάπτουν την υποδομή και τη στέγαση – καθώς και τη γεωργία.

Οι περισσότερες χώρες με επισιτιστική ασφάλεια – που είναι επίσης εκείνες που παράγουν το μικρότερο ποσοστό των αερίων του θερμοκηπίου- ήδη αισθάνονται τις επιπτώσεις αυτών των ολοένα και πιο σοβαρών καταστροφών.

Οι πλημμύρες, που επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή, μπορούν να καταστρέψουν τις καλλιέργειες, να προκαλέσουν κατολισθήσεις και να απομακρύνουν το έδαφος.

Ταυτόχρονα, η αυξημένη θερμότητα φαίνεται να καθιστά συχνότερα τα κρούσματα ασθενειών στα ζώα και τις καλλιέργειες.

Η τρέχουσα έρευνα δείχνει ότι καθώς αυξάνονται οι θερμοκρασίες, η παραγωγή των καλλιεργειών θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Σύμφωνα με μια μελέτη, οι αποδόσεις καλαμποκιού θα μειωθούν κατά μέσο όρο 7,4 τοις εκατό για κάθε βαθμό Κελσίου θέρμανσης.

Σε όλο τον κόσμο, οι πιο φιλόδοξες πολιτικές για την κλιματική αλλαγή περιορίζουν τη θέρμανση σε δύο βαθμούς Κελσίου.

Ωστόσο, δεν λαμβάνει αρκετά μέτρα κάθε κυβέρνηση για την επίτευξη αυτών των στόχων. Στη χειρότερη περίπτωση, ενδέχεται να είμαστε σε καλό δρόμο για έως και τέσσερις βαθμούς θέρμανσης.

 

Αυτό το επίπεδο θέρμανσης θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις στην παραγωγή τροφίμων σε όλο τον κόσμο – ειδικά σε περιοχές που ήδη αγωνίζονται για τη διαχείριση της επισιτιστικής ανασφάλειας. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;