25.2 C
Athens
Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚοινός αγώνας Εβραίων της Ελλάδας και Γερμανών για καταβολή αποζημιώσεων ύψους 90...

Κοινός αγώνας Εβραίων της Ελλάδας και Γερμανών για καταβολή αποζημιώσεων ύψους 90 εκ. ευρώ από τη γερμανική εταιρεία σιδηροδρόμων

Κοινή πρωτοβουλία της γερμανικής Μ.Κ.Ο. “Τρένο της Μνήμης” και της Εβραϊκής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης για άμεση καταβολή αποζημιώσεων από την γερμανική εταιρεία σιδηροδρόμων “Deutsche Bahn AG”.

Η Γερμανική Μ.Κ.Ο. “Τρένο της Μνήμης” και η Εβραϊκή Κοινότητα της Θεσσαλονίκης έδωσαν στη δημοσιότητα την κοινή τους επιστολή προς τη διοίκηση της Γερμανικής κρατικής εταιρείας σιδηροδρόμων “Deutsche Bahn AG”.

Η συγκεκριμένη εταιρεία αποτελεί την μετεξέλιξη της εταιρείας που λειτουργούσε την ναζιστική περίοδο. Σύμφωνα με την επιστολή, η εταιρεία πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην πλήρη αποζημίωση των Εβραίων που απελάθηκαν μαζικά από την κατεχόμενη Ελλάδα.

Το 1943, η γερμανική εταιρεία απέλασε πάνω από 58.000 Εβραίους Έλληνες στα στρατόπεδα συγκέντρωση Auschwitz και Treblinka. Μεταξύ αυτών ήταν και 12.000 μικρά παιδιά.

Τα θύματα πέθαναν στους θάλαμους αερίων. Λίγοι επιβίωσαν

Η εταιρεία Reichsbahn χρησιμοποίησε τουλάχιστον 570 οχήματα για τη μεταφορά μαζικά των Εβραίων της Θεσσαλονίκης στο θάνατό τους. Με άλλα μέσα μεταφέρθηκαν και οι εβραϊκές κοινότητες της Κρήτης, της Κέρκυρας, της Ρόδου και των Ιωαννίνων.

Η συγκεκριμένη εταιρεία κερδοσκοπούσε από τη μεταφορά αυτών των ανθρώπων στον θάνατό τους. Έβγαλε περισσότερα από 2,3 εκατομμύρια μάρκα.

Με σημερινές τιμές – υπολογίζοντας τόκο 2,5% που συγκεντρώνεται από το 1943 – αυτό αντιστοιχεί στο ποσό των 89,455,280 ευρώ. Τα χρήματα αυτά πρέπει να αποδοθούν άμεσα, στο σύνολό τους και δίχως όρους στην Εβραϊκή Κοινότητα της Θεσσαλονίκης, τον νομικό εκπρόσωπο των δολοφονηθέντων Εβραίων.

Στην κοινή επιστολή τους, η οργάνωση “Τρένο της Μνήμης” και η Εβραϊκή Κοινότητα της Θεσσαλονίκης κάνουν αναφορά στο παράδειγμα της Γαλλικής κρατικής εταιρείας Σιδηροδρόμων Société des Chemins de fer Français (SNCF).

Στις 4 Δεκεμβρίου του 2014, το Γαλλικό κράτος απόδωσε ατομική αποζημίωση σε όλους τους επιζώντες και στους απογόνους τους που μεταφέρθηκαν από τη συγκεκριμένη εταιρεία στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωση. Η εταιρεία SNFC μάλιστα ανέλαβε την ευθύνη να πληρώσει με δικά της έξοδα την κατασκευή μνημείων μνήμης και να χρηματοδοτήσει οργανώσεις που θα κρατούν τη μνήμη για τα γεγονότα ζωντανή.

Κοινός αγώνας Εβραίων της Ελλάδας και Γερμανών για καταβολή αποζημιώσεων ύψους 90 εκ. ευρώ από τη γερμανική εταιρεία σιδηροδρόμων

Μεταφορά από τα Ιωάννινα στη Λάρισσα και από τη Λάρισσα στο Άουσβιτς με βαγόνια της γερμανικής εταιρείας (25η Μαρτίου 1944)

Στην κοινή επιστολή απαντώνται οι πιθανές αντιρρήσεις, δίνοντας έμφαση στις νομικές υποχρεώσεις του Γερμανικού Κράτους, του μοναδικού ιδιοκτήτη της εταιρείας DB AG και κληρονόμου όλων των αποδείξεων μεταφοράς των κρατουμένων.

Στην επιστολή γίνεται αναφορά και στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ιταλίας στις 22 Οκτωβρίου του 2014, σύμφωνα με την οποία τα θύματα των ναζί στην Ελλάδα μπορούν να διεκδικήσουν τα οφειλόμενα από τη γερμανική κρατική περιουσία στην Ιταλία, ακόμα και αν οι προσπάθειές τους για καταβολή αποζημιώσεων ήταν αναποτελεσματικές στην πατρίδα τους.

Στην κοινή επιστολή υπάρχει επίσης αναφορά σε θυγατρική της εταιρείας η οποία δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ και της οποίας το παρελθόν έχει αποκρυφθεί. Η εταιρεία “DB Schenker ” είναι η διάδοχος της ναζιστικής “Schenker,” που έχει σημαντική εμπλοκή σε λεηλασίες εβραϊκών ιδιοκτησιών σε όλη την κατεχόμενη Ευρώπη, και στη Θεσσαλονίκη. Η “Schenker” ποτέ δεν επέστρεψε όσα κλάπηκαν.

Σήμερα, στην επέτειο τον 70 χρόνων της απελευθέρωσης της Ευρώπης από τη ναζιστική βαρβαρότητα, η οργάνωση “Τρένο της Μνήμης” και η Εβραϊκή Κοινότητα Θεσσαλονίκης ελπίζουν ότι μία συναινετική απόφαση είναι εφικτή με την γερμανική Bahn AG και την κυβέρνηση της Γερμανίας.

Για να δώσουν έμφαση σε αυτή τη φιλοδοξία που υπάρχει για συμφωνία, η οργάνωση “Τρένο της Μνήμης” καλεί τη γερμανική και τη διεθνή κοινωνία των πολιτών να πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ των Ελλήνων θυμάτων και να υπογράψουν κοινό αίτημα δημόσια που θα απαιτεί την δίχως όρους πληρωμή των χρεών.

Για όσους το επιθυμούν μπορούν να συνυπογράψουν το κοινό αίτημα της Εβραϊκής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης και της Γερμανικής οργάνωσης “Τρένο της Μνήμης” για καταβολή αποζημιώσεων ύψους 90 εκ. ευρώ από τη γερμανική εταιρεία σιδηροδρόμων εδώ: https://www.zug-der-erinnerung.eu/appell/index.php

agonaskritis.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;