26.9 C
Athens
Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΚοινΣΕπ: Απλά business «ως συνήθως» ή ένας άλλος τρόπος; Του Δημήτρη Μιχαηλίδη

ΚοινΣΕπ: Απλά business «ως συνήθως» ή ένας άλλος τρόπος; Του Δημήτρη Μιχαηλίδη

Με δεδομένη την φαινόμενη αδυναμία των σημερινών κυρίαρχων συστημάτων της ιδιωτικής οικονομικής, αλλά και την αποδεδειγμένη κατάρρευση των συστημάτων που εξυπηρετήθηκαν επί χρόνια από την δημόσια οικονομική, το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) εντόπισε ότι, την περίοδο της παγκόσμιας κρίσης του κυρίαρχου χρηματοπιστωτικού συστήματος (από το 2008), οι οργανωμένες κοινωνίες που άντεξαν καλύτερα και αντιμετώπισαν ικανοποιητικότερα την κρίση είχαν αρκετά ανεπτυγμένες δομές κοινωνικής οικονομίας.

Στην ελληνική πραγματικότητα, που δεν φημίζεται για τον μεθοδικό προγραμματισμό της και τον μακροχρόνιο σχεδιασμό της, στα ήδη αποσπασματικά θεσμικά πλαίσια των αγροτικών συνεταιρισμών, των αστικών συνεταιρισμών και των προνοιακών Κοινωνικών Συνεταιρισμών, προστέθηκε το 2011 και ο συνεταιρισμός «Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση-ΚοινΣΕπ», μια νέα μορφή υβριδικής οικονομίας.

Οι ΚοινΣΕπ αναπτύσσουν πρωτοβουλίες για έναν διαφορετικό τρόπο παραγωγής, για ένα διαφορετικό τρόπο επιχειρείν, για ένα διαφορετικό τρόπο κατανάλωσης, με σεβασμό στο περιβάλλον, για παροχή υπηρεσιών φροντίδας με ανθρωπιά και αλληλεγγύη, για την αναβάθμιση της πολιτιστικής παρέμβασης με σημαντικά αποκλειστικά εσωτερικά χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων: την συλλογικότητα, την αλληλοβοήθεια, την αυτοβοήθεια, την εμπιστοσύνη, την ισοτιμία, την αλληλεγγύη, την αυτοτέλεια, την ικανοποίηση των αναγκών των μελών, εσωτερικά. Εξωτερικά έχουν όλα τα χαρακτηριστικά μιας επιχείρησης της ιδιωτικής οικονομίας.

Τόσο εσωτερικά, δηλαδή τα μέλη, δεν έχουν επαρκείς εμπειρίες για ανάπτυξη των ΚοινΣΕπ, αλλά κυρίως εξωτερικά μοιάζει να μην γνωρίζει το οικονομικό γίγνεσθαι, πώς να τις αντιμετωπίσει, πώς να τις εντάξει, πώς να τις χρησιμοποιήσει. Η Τεχνική Βοήθεια σε κεντρικό επίπεδο δεν λειτούργησε ποτέ και η προκήρυξη σε περιφερειακό επίπεδο ακόμα δεν έδειξε κάποια προοπτική.

Έτσι βρισκόμαστε συνεχώς και συχνότερα σε περίεργες καταστάσεις, όπου κάποιος αποφασίζει να το «παίξει» ‘κοινωνικός επιχειρηματίας’ (sic) και αυτοαναγορεύεται σε τέτοιο, καταστρατηγώντας ή παρακάμπτοντας τα υπάρχοντα ατελή συστήματα εξυπηρέτησης των ΚοινΣΕπ. Ακόμα και μορφές Δικτυακού Μάρκετινγκ παρουσιάζονται πλέον ως σχήματα τάχα της κοινωνικής οικονομίας. Όσοι έρχονται σε επαφή με τέτοια μορφώματα σχηματίζουν μια τελείως στρεβλή εικόνα για την αποτελεσματικότητα των ΚοινΣΕπ.

Από την άλλη, ψευδεπίγραφα σχήματα αυτοαποκαλούνται «Δίκτυα» ή «Μηχανισμοί», για να εξαπατήσουν τους εναγωνίως αναζητούντες κάποιας μορφής πληροφόρηση και πρακτική. Και η κοινωνία και οι οργανωμένοι φορείς της μένουν διστακτικά άπραγοι απέναντι στις ΚοινΣΕπ, απαξιώνοντας, ίσως το μόνο εργαλείο, που θα μπορούσε, υπό συνθήκες, να αποτελέσει μια καλή εναλλακτική λύση στην τεράστια δεξαμενή των ανέργων.

Το Δίκτυο ΚοινΣΕπ Κεντρικής Μακεδονίας στις 17/4/2015 (Θεσ/νίκη) συζήτησε για τα προβλήματα και τις επιλογές των ΚοινΣΕπ για το μέλλον. Δείτε εδώ όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις ενημέρωσης.

Αφού δεν βρίσκεται η απαραίτητη τεχνική βοήθεια από δημόσιες δομές, οι ΚοινΣΕπ με ανταλλαγή εμπειριών και αλληλοβοήθεια θα αυτοστηριχθούν. Δυστυχώς το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το οποίο έπρεπε να είναι ο στυλοβάτης των προσπαθειών, μέσω επιτήδειων μηχανισμών και τεχνητών αποκλεισμών των φορέων της κοινωνικής οικονομίας, κατευθύνεται σε δομές που κάθε άλλο παρά βοηθούν στην ανάπτυξη της Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας.

Δημήτρης Μιχαηλίδης

ΚοινΣΕπ: Απλά business «ως συνήθως» ή ένας άλλος τρόπος; Του Δημήτρη Μιχαηλίδη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;