22.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚόρινθος: παντοπωλείο-καφέ απο το "Αλλότροπον"

Κόρινθος: παντοπωλείο-καφέ απο το “Αλλότροπον”

Παντοπωλείο-καφέ ετοιμάζει το”Αλλότροπον” στην Κόρινθο, την πόλη με το πιο ολοκληρωμένο  εναλλακτικό σύστημα κοινωνικών δικτύων.

“Αγαπητοί φίλοι, είμαστε στην τελική ευθεία για να ανοίξουμε καθημερινά το παντοπωλείο-καφέ, για αυτό η διαχειριστική ομάδα θα είναι κάθε Τετάρτη και Παρασκευή από τις 7μ.μ. έως τις 9μ.μ. στην Κολιάτσου 102 στην Κόρινθο.

Το οριζόντιο δίκτυο Αλλότροπον στήριξε και θα στηρίζει την άμεση σχέση παραγωγού – καταναλωτή, την καθαρή και ποιοτική τροφή για όλους, την τοπικότητα των προϊόντων, την επανασύνδεση της φύσης με την κοινωνία και την αποσύνδεση μας από τη βιομηχανοποίηση και από τη σκληρή εμπορευματοποίηση των πάντων.

Κανένα από τα προϊόντα που θα έχουμε στον χώρο δεν θα προέρχεται από παιδική ή καταναγκαστική εργασία” αναφέρει η ανακοίνωση του Άλλότροπον.”

 

“Ζούμε σε μια εποχή που, τα φυτοφάρμακα, τα λιπάσματα, τα υβρίδια και τα μεταλλαγμένα έχουν μπει ολοκληρωτικά στην διατροφή μας. 

 
Η αγνή καθαρή ποιοτική τροφή σπανίζει και για να βρει κανείς πραγματικά ανόθευτη και φυσική τροφή πρέπει να ψάξει πολύ και να την πληρώσει ακριβά. 

ΑΔΕΛΦΑ ΔΙΚΤΥΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
 
 
 
 
 
Θεωρούμε ότι η όποια λύση θα έρθει, με την δημιουργία νέων μικρών, ευέλικτων και αλληλέγγυων δομών και φυσικά με την μαζική απαίτηση, διεκδίκηση και συμμετοχή των περισσοτέρων από μας. 
 
Έτσι λοιπόν άρχισε να δημιουργείται ένα μικρό δίκτυο, αποτελούμενο από μικρούς παραγωγούς ή ακόμα και οικιακούς καλλιεργητές. 
 
 
 
Στόχος μας είναι να αποδείξουμε μέσα από την συνεργασία ομάδων καταναλωτών και παραγωγών που ως πυξίδα τους έχουν την αυτό-οργάνωση, την ισονομία και την αλληλεγγύη, ότι μπορεί να υπάρξει δημιουργικό έδαφος στο οποίο θα αναπτυχθεί μια σχέση εμπιστοσύνης, ανταλλαγής ιδεών και τεχνογνωσίας που απώτερο σκοπό έχει να μας οδηγήσει στο δρόμο της αυτάρκειας, όπως παλιά έκαναν οι παππούδες και οι γονείς μας που διατηρούσαν τους δικούς τους κήπους και που έρχονταν σε καθημερινή επαφή με τη γη και τους συνανθρώπους τους, διαλέγοντας το δρόμο της συντροφικότητας και όχι της αποξένωσης.
 
Οι άνθρωποι που συμμετέχουμε στο «δίκτυο παραγωγών-καταναλωτών «Αλλότροπον» ζούμε και κινούμαστε στην Κορινθία και αρχίσαμε να παραγγέλνουμε σιγά – σιγά κηπευτικά και φρούτα απευθείας από κοντινούς παραγωγούς που καλλιεργούν ήπια τη γη.
Έτσι, εμπιστευόμαστε αυτά που τρώμε, τους βοηθάμε να μείνουν στον τόπο τους και να κάνουν αυτό που αγαπούν, αποκεντρώνουμε, συνδεόμαστε, αλληλο-φροντιζόμαστε. Και ελευθερωνόμαστε από το μεσάζοντα. 
 
Το «δίκτυο παραγωγών-καταναλωτών «Αλλότροπον» είναι λοιπόν μια αφορμή και για να γνωριστούμε. Να γνωριστούν οι παραγωγοί μεταξύ τους, να γνωρίσουμε οι καταναλωτές τους παραγωγούς των καθαρών προϊόντων που αγοράζουμε, τον τρόπο παραγωγής που επέλεξαν καθώς και το τι ήταν αυτό που τους ώθησε προς αυτήν την κατεύθυνση. 
 
Θέλουμε να μειώσουμε τις αποστάσεις μεταξύ μας. Θέλουμε να μειώσουμε τις παρεμβάσεις των μεσαζόντων. Και φυσικά να στηρίξουμε τα τοπικά προϊόντα, αρχίζοντας από το νομό μας, επεκτεινόμενοι προς την περιφέρεια και τελικά στην επικράτεια.
Σχεδόν κάθε βδομάδα, συντονίζουμε μια νέα παραγγελία. Τα παραλαμβάνουν οι ενδιαφερόμενοι απευθείας απ’ τον παραγωγό.
 
 
Ο αυτοδιαχειριζόμενος κοινωνικός χώρος «σβούρα» βοηθάει στην προσπάθειά μας αυτή, προσφέροντας το χώρο του κάθε Παρασκευή βράδυ για τη συνάντηση των καταναλωτών με τους παραγωγούς και την ανάμειξη και ανταλλαγή των ιδεών μεταξύ τους.
 
Χωρίς την μεσολάβηση τρίτων και φυσικά χωρίς να επιδιώκουμε κανένα κέρδος από την προσπάθεια.
 
Μέλη τις διαχειριστικής ομάδας βρίσκονται κάθε Παρασκευή από τις 7μμ έως τις 10μμ στον αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο «σβούρα» Σίνα 37 Κόρινθος, για να σας ενημερώσουν και να σας λύσουν κάθε απορία.
 
Σκοπός
 
Η ομάδα «Αλλότροπον‐Δίκτυο διάθεσης προϊόντων από τους παραγωγούς απευθείας στους καταναλωτές», είναι μια ανεξάρτητη ομάδα που στεγάζεται στην Κολιάτσου 102 στην Κόρινθο και είναι κόμβος σύνδεσης των παραγωγών γεωργικών προϊόντων, τροφίμων και τυποποιημένων προϊόντων με τους άμεσα ενδιαφερόμενους καταναλωτές χωρίς τη διαμεσολάβηση μεσαζόντων. Αποτελεί ένα δίκτυο με κοινωνική αποστολή.
 
Τα δίκτυα με κοινωνική αποστολή:
 
‐ μειώνουν το κόστος συναλλαγών.
 
‐ λειτουργούν ως ταμιευτήρες κοινωνικού κεφαλαίου
 
‐ λειτουργούν ως προπομπός της κοινωνικής και πράσινης επιχειρηματικότητας.
 
‐ λειτουργούν υπέρ της κοινωνικοποίησης της γνώσης και της τεχνογνωσίας.
 
‐ συμβάλλουν στον εκδημοκρατισμό της πληροφορίας και της ενέργειας.
 
 
Προϊόντα
 
Το δίκτυο «Αλλότροπον» προσφέρει:
 
α. Αγροτικά προϊόντα. 
 
Τα προϊόντα που προσφέρονται ποικίλουν ανάλογα με την εποχή. Όλα τα προϊόντα μας προέρχονται από αγροτοκαλλιεργητές πρώτα του Νομού Κορινθίας και όταν δεν υπάρχει επάρκεια, από Νομούς της Πελοποννήσου και τέλος από την Επικράτεια. 
 
Στο δίκτυο συμμετέχουν κυρίως μικροί παραγωγοί που εμπιστευόμαστε λόγω των επιλογών τους για παραγωγή δίχως φυτοφάρμακα, χημικά λιπάσματα και ζιζανιοκτόνα. 
 
Σε αυτή την φάση δεν θεωρούμε απαραίτητη την επίδειξη πιστοποιητικού, θέλοντας να αναπτύξουμε έτσι, σχέσεις υπευθυνότητας και εμπιστοσύνης μεταξύ των παραγωγών και των καταναλωτών και διευκολύνοντας στους δύσκολους καιρούς τις μικρές και σπιτικές παραγωγές να διατεθούν στην αγορά.
 
β. Τυποποιημένα προϊόντα. 
 
Στο δίκτυο «Αλλότροπον» μπορούν να συμμετέχουν μικρές επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί, συλλογικότητες ή ακόμα και άτομα που στο σπίτι τους παρασκευάζουν παραδοσιακά προϊόντα. 
 
Για τα τυποποιημένα προϊόντα που δεν υπάρχει επάρκεια ή δεν υπάρχουν καθόλου σε Ελληνικές παραγωγές, αυτά θα μπορούν να είναι εισαγόμενα εφ’ όσον η τιμή και η ποιότητα συμβαδίζουν με το πλαίσιο λειτουργίας του δικτύου.
 
Όροι συμμετοχής παραγωγών
 
Μπορεί να συμμετέχει ο κάθε παραγωγός / βιοκαλλιεργητής ή ομάδες τους ανά την Ελλάδα, που επιθυμούν και αποδέχονται τις αρχές και τους όρους του δικτύου. 
 
Οι παραγωγοί είναι υπεύθυνοι για την ποιότητα και τις τιμές, οι οποίες σαφώς και θα πρέπει να είναι χαμηλότερες της λαϊκής και του σούπερ μάρκετ. Είναι υπεύθυνοι για την τήρηση των ημερομηνιών παράδοσης.
Ο έλεγχος της ποιότητας των προϊόντων γίνεται από τους καταναλωτές μέσω ειδικού εντύπου αξιολόγησης και σε περίπτωση αρνητικών σχολίων, ο παραγωγός θα ενημερώνεται από τους διαχειριστές. 
 
Σε περίπτωση που τα αρνητικά σχόλια επαναληφθούν, ο παραγωγός θα αποχωρεί από το δίκτυο. 
 
Οι παραδόσεις  γίνονται κάθε Παρασκευή 6‐9 το βράδυ στο χώρο στην Κολιάτσου 102 και σε αυτές είναι απαραίτητη η παρουσία του παραγωγού ή υπεύθυνου αντικαταστάτη του.
 
Υποχρεώσεις παραγωγών
 
α) Να ενημερώνουν εγκαίρως την διαχειριστική ομάδα για την επάρκεια των προϊόντων τους.
 
β) Υποχρέωσή τους είναι να προσφέρουν ανάλογα το προϊόν, το 5‐10% ή κάποιο ποσοστό που θα προσυμφωνηθεί με την διαχειριστική ομάδα, της ποσότητας που διαθέτουν στο δίκτυο, το οποίο θα διατίθενται στην ομάδα «κοινωνικής αλληλεγγύης» της Ανοιχτής συνέλευσης πλατείας περιβολάκια για την προσφορά σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Όροι συμμετοχής καταναλωτών
 
Οι καταναλωτές θα πρέπει να δηλώσουν τα στοιχεία τους (όνομα, διεύθυνση, τηλέφωνο) στους διαχειριστές του δικτύου. Τα στοιχεία αυτά θα τηρούνται για λόγους καλής επικοινωνίας σε λίστα και οι διαχειριστές δεσμεύονται πως αυτή θα είναι εμπιστευτική και δεν θα δημοσιοποιείται.
 
Υποχρεώσεις καταναλωτών
 
Υποχρέωσή τους είναι να παραλαμβάνουν οι ίδιοι τις παραγγελίες τους την ημέρα που έχει οριστεί από τους διαχειριστές του δικτύου. Οι συναλλαγές τους θα γίνονται απευθείας με τους παραγωγούς χωρίς τη διαμεσολάβηση των διαχειριστών. Είναι υπεύθυνοι να συμπληρώνουν το έντυπο αξιολόγησης προϊόντων και τιμών, θετικά ή αρνητικά, βοηθώντας έτσι την καλή λειτουργία και την ανάπτυξη του δικτύου.
 
Εγγραφή στο δίκτυο
 
Μέλος του μπορεί να γίνει κάποιος καταθέτοντας γραπτή αίτηση με την οποία δηλώνει ότι αποδέχεται τους όρους/πλαίσιο συμμετοχής του δικτύου.
 
Ενημερώσεις
 
Ενημέρωση των ενδιαφερόμενων παραγωγών ή καταναλωτών για το δίκτυο θα γίνεται κάθε Παρασκευή 6‐9μμ στην Κολιάτσου 102, Κόρινθος.
 
Διαχείριση
 
Ο ρόλος των διαχειριστών είναι να φέρουν σε επαφή τους παραγωγούς με τους καταναλωτές. Δεν έχουν ίδιο όφελος, δεν έχουν σκοπό το κέρδος και δεν φέρουν ευθύνη για τις συναλλαγές.
 
 
Είναι υπεύθυνοι να ορίζουν συνέλευση των συμμετεχόντων παραγωγών και καταναλωτών στο δίκτυο κάθε 3 μήνες ή εκτάκτως όποτε χρειαστεί. Στις συνελεύσεις του δικτύου θα συζητούνται θέματα συναλλαγών, τυχόν προβλήματα ή ελλείψεις, νέες προτάσεις και ιδέες και θα ορίζονται οι νέοι διαχειριστές.
 
Οι διαχειριστές έχουν πλήρη εξουσιοδότηση για το χειρισμό όλων των θεμάτων που σχετίζονται με τη λειτουργία του δικτύου και συνέρχονται τουλάχιστον μία (1) φορά το μήνα και εκτάκτως όταν απαιτείται.
 
 
Έδρα/Χώρος
 
Έδρα του δικτύου είναι η Κολιάτσου 102, η διαχειριστική ομάδα δεν φέρει καμία ευθύνη για παραλαβές – παραδόσεις – συναλλαγές μεταξύ των μελών του δικτύου, ούτε έχει υποχρέωση να έχει υποδομές κατάλληλες για αποθήκευση τροφίμων.
 
Διαφάνεια ‐ Προσβασιμότητα
 
Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης θα αναρτώνται στον ιστοχώρο του δικτύου και θα είναι προσβάσιμες στα μέλη.
 
Ανοικτή είναι η πρόσβαση όλων των μελών στο προφίλ των άλλων μελών και στα προϊόντα που προσφέρουν.”
666 μέρες
Με τον
ΑΝΔΡΕΑ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ
 
“Με τα Κοινωνικά Δίκτυα της Κορίνθου
 
Ήταν ευχάριστη έκπληξη. Για μένα, τον συνάδελφό μου Χριστόφορο Κάσδαγλη, τον Βαγγέλη Αβδελά του Δικτύου για την διατήρηση των ντόπιων παραδοσιακών ποικιλιών «Πελίτι» και τον καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Χαράλαμπο Κασίμη.
 
Γέμισε από κόσμο, κυρίως νέους και νέες το Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου στην παρουσίαση του βιβλίου μου «Μπορώ και χωρίς ευρώ» (ΙΑΝΟΣ).
Την Κυριακή το βράδυ έγινε μια πολύωρη και ενδιαφέρουσα συζήτηση για την Αλληλέγγυα, Κοινωνική και Συνεργατική Οικονομία.
 
Τα παιδιά απ’ τον Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Χώρο «Σβούρα» ετοίμασαν σπιτικούς μεζέδες, κέρναγαν κρασί κι έκαναν την παρουσίαση, γιορτή!
Έχουν φτιάξει ένα στέκι στην οδό Σίνα 37, με μια υπέροχη αυλή και οργανώνουν εκεί καθημερινά εκδηλώσεις που θα ζήλευαν οι καλύτεροι πολιτιστικοί σύλλογοι της μεταπολίτευσης.
 
Κινηματογραφικές προβολές, θέατρο, κοινωνικά φροντιστήρια, δημιουργικό παιχνίδι για παιδιά, μουσικές βραδιές, εργαστήρια, αυτομόρφωση. 
 
Δείτε το μηνιαίο πρόγραμμα στην σελίδα τους https://svourakorinthos.espivblogs.net/ και στο facebook https://www.facebook.com/svourakorinthos?ref=ts&fref=ts.
 
Τα νέα ελπιδοφόρα Κοινωνικά Δίκτυα που δραστηριοποιούνται στην Κόρινθο έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον των Ευρωπαϊκών ΜΜΕ. 
 
Πρόσφατα, η Ολλανδική τηλεόραση παρουσίασε ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στην δράση τους. Στην εκδήλωση συμμετείχε κι ένας ερευνητής απ’ το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Κύπρου, ο οποίος μελετά τον τρόπο λειτουργίας της Τράπεζας Χρόνου.
 
Η Τράπεζα Χρόνου Κορίνθου https://www.txkorinthou.gr είναι ένα Δίκτυο Ανταλλαγής προϊόντων, υπηρεσιών και γνώσεων που στηρίζεται στο δικό της Νόμισμα συναλλαγής: τον χρόνο. 
 
Καταπολεμά την μοναξιά και την ανασφάλεια, προσπαθεί να δημιουργήσει σταθερές δομές αλληλεγγύης σε τοπικό επίπεδο και να σπάσει τον κοινωνικό αποκλεισμό. 
 
Δίνει την δυνατότητα σε ανέργους και υποαπασχολούμενους να προσφέρουν ανταλλάξιμη εργασία με υπηρεσίες και προϊόντα, συνεπικουρούμενη από το Τοπικό Δίκτυο διάθεσης προϊόντων απευθείας απ’ τους παραγωγούς στους καταναλωτές, το Αλλότροπον: https://www.allotropon.gr/.
Στο Αλλότροπον Κορινθίας συμμετέχουν κυρίως μικροί βιοκαλλιεργητές, επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί, που δεν χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα, χημικά λιπάσματα και ζιζανιοκτόνα. 
 
Προσπαθούν να δημιουργήσουν Αγορές Απευθείας Διάθεσης Τροφής χωρίς μεσάζοντες, προσφέροντας τα προϊόντα σε τιμές 30% φθηνότερες απ’ ότι οι λαϊκές αγορές. 
 
Πέρα απ’ τις ανταλλαγές μέσω της Τράπεζας Χρόνου Κορίνθου, το 5-10% των προϊόντων του «Αλλότροπον» διατίθεται δωρεάν απ’ την «Ομάδα Αλληλεγγύης» σε οικογένειες που έχουν ανάγκη. Στους στόχους του «Αλλότροπον» είναι και η δημιουργία οικοκοινότητας.
 
 
 
Έναν καινούργιο χώρο ετοιμάζει στην Κόρινθο το Δίκτυο «Ανταλλάζω», όπου επίσης θα γίνονται καθημερινά ανταλλαγές προϊόντων και υπηρεσιών: «το σκουπίδι του ενός είναι το διαμάντι του άλλου». 
 
Στο όλο εγχείρημα της Εναλλακτικής Οικονομίας συνδράμει τα μάλλα η ανοιχτή συνέλευση «Τα Περιβολάκια» https://www.perivolakia.gr συνεχίζοντας το κίνημα της πλατείας.
 
Με εντυπωσίασε ο «Κήπος της Αφθονίας», όπου πρωταγωνιστεί ο συνταξιούχος Γιάννης Βαρελάς. Πρόκειται για ένα ακόμη Δίκτυο από αγροκτήματα βιολογικής καλλιέργειας, το οποίο οργανώνει κάθε χρόνο την γιορτή ανταλλαγής σπόρων από ντόπιες παραδοσιακές ποικιλίες, με χιλιάδες επισκέπτες. «Εφυραία Γη» έχει τίτλο το ηλεκτρονικό φυλλάδιο του «Κήπου της Αφθονίας».”

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;