18.6 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚορωνοϊός: Πώς η Θεσσαλονίκη κερδίζει το στοίχημα και είναι Covid-Free

Κορωνοϊός: Πώς η Θεσσαλονίκη κερδίζει το στοίχημα και είναι Covid-Free

 

Τρεις καθηγητές του ΑΠΘ και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής εξηγούν στο ethnos.gr πώς η Θεσσαλονίκη… πολέμησε μέχρι στιγμής τον κορωνοϊό

Σχεδόν οχτώ μήνες μετά την καταγραφή του ΄ασθενούς μηδέν’ στη Θεσσαλονίκη, και έχοντας μεσολαβήσει καραντίνα, κλείσιμο της νέας Παραλίας, συστάσεις Χαρδαλιά για τοπικό lockdown μετά τον Δεκαπενταύγουστο όταν η κάθοδος των Βαλκάνιων παραθεριστών αναζωπύρωνε το νέο κύμα κορωνοϊού, η πόλη δείχνει να κερδίζει το στοίχημα σε αντίθεση με τη Αττική, καταγράφοντας καθημερινά μονοψήφιο νούμερο κρουσμάτων.

«Από την επόμενη μέρα κιόλας που ταυτοποιήθηκε το πρώτο κρούσμα στην πόλη και στη χώρα, στις 26 Φεβρουαρίου, ‘τρέχαμε’ να κάνουμε ενέργειες οι οποίες επιβεβαιώθηκαν μετά  τις 12 Μαρτίου όταν και άρχισαν να έρχονται και οι πρώτες οδηγίες από τον ΕΟΔΥ στον δήμο. Έκτοτε συνεχίζουμε να ‘μαστε σχεδόν δώδεκα μέρες μπροστά από τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας, παίρνοντας συνεχώς προληπτικά μέτρα με στόχο τον περιορισμό διασποράς του ιού» είπε στο ethnos.gr ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Χάρης Αηδονόπουλος. Ενδεικτικό είναι ότι καθημερινά ο συνολικός αριθμός των διασωληνωμένων και στις 4 ΜΕΘ των νοσοκομείων της πόλης δεν ξεπερνά τους 10.

 

Σαρηγιάννης: Ο πληθυσμός της Θεσσαλονίκης είναι πιο ομοιογενής σε σχέση με αυτόν της Αθήνας

«Δεν είναι ότι εμείς  τα κάναμε όλα καλά και οι Αθηναίοι τα κάνουν λάθος» ξεκαθαρίζει από την πλευρά της, μιλώντας στο ethnos.gr, η Γεωργία Γκιούλα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μικροβιολογίας του ΑΠΘ και αναπλ. Συνντονίστρια του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του πανεπιστημίου που σήκωσε μεγάλο βάρος για τη διάγνωση και τον εντοπισμό πιθανόν κρουσμάτων κορονοϊού στη Βόρεια Ελλάδα κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος. Κοινωνικοί, οικονομικοί αλλά και λόγοι γεωγραφίας ευνόησαν τη Θεσσαλονίκη, υψώνοντας ασπίδα προστασίας στη μετάδοση του ιού εξηγούν οι επιστήμονες. «Κοινωνικά ο πληθυσμός της Θεσσαλονίκης είναι πιο ομοιογενής σε σχέση με αυτόν της Αθήνας που ζουν τουλάχιστον 4,5 εκατ. κάτοικοι. Είναι μικρότερο το μέγεθός της που σημαίνει ότι είναι πιο εύκολη η διαχείρισή της. Αντίθετα στην Αθήνα είναι πιο ανομοιογενής και κοινωνικά και οικονομικά και πληροφοριακά, στο πως δηλαδή περνάει η πληροφορία σχετικά με τον ιό. Οπότε είναι πολύ φυσιολογικό να μην υπάρχει μεγάλη τήρηση των μέτρων προστασίας, εξηγεί στο ethnos.gr ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης Καθηγητής, Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής. του ΑΠΘ ο οποίος τρέχει το υπολογιστικό μοντέλο για την πανδημία στο πλαίσιο του Εργαστηρίου του. 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ: ethnos.gr

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;