Κτηνοτροφία και αλλαγή του κλίματος: Τι γίνεται αν οι κύριοι παράγοντες στην κλιματική αλλαγή είναι … αγελάδες, χοίροι και κοτόπουλα;”.
Εως 51% οι επιπτώσεις της Κτηνοτροφίας στην Κλιματική Αλλαγή
Ακόμη και σήμερα οι επιπτώσεις της κτηνοτροφίας στην Κλιματική Αλλαγή είναι αόρατες από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, φορείς, κόμματα, οργανώσεις, αλλά και κινήματα.
Ενώ το ζήτημα της υπερθέρμανσης τους πλανήτη έχει γίνει ακόμη πιο επιτακτικό γιατί οι επιστήμονες πλέον θέτουν τιμή στόχο το πολύ +1.5°C, αντί για +2°C που θεωρητικά δεσμεύτηκαν να πετύχουν τα κράτη στην Διεθνή Συνδιάσκεψης για το Κλίμα (COP21) στο Παρίσι.
Το 2009 στην έκθεση “Ζώα Παραγωγής και Κλιματική Αλλαγή: Τι συμβαίνει εάν οι βασικοί παράγοντες είναι… οι αγελάδες, οι χοίροι και τα κοτόπουλα;”, η επαναταξινόμηση των δεδομένων του FAO (βλέπε παρακάτω) έδειξε τεράστια υποτίμηση των επιπτώσεων από τα ζώα παραγωγής και τα προϊόντα τους, τα οποία φτάνουν το 51% των ετήσιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (>32.6 δισ τόνοι CO2).
(Goodland, Robert & Anhang, Jeff. “Livestock and Climate Change: What if the key actors in climate change are…cows, pigs and chickens?”. WorldWatch. November/December 2009).
Επιπλέον, περαιτέρω εκτιμήσεις έδειξαν ότι κτηνοτροφία είναι υπεύθυνη για το 65% όλων των εκπομπών οξειδίου του αζώτου που σχετίζονται με τον άνθρωπο. Ένα αέριο του θερμοκηπίου με 296 φορές μεγαλύτερο δυναμικό θέρμανσης από το διοξείδιο του άνθρακα και που παραμένει στην ατμόσφαιρα για 150 χρόνια.
(“Livestock’s Long Shadow: environmental issues and options”. Food and Agriculture Organization of the United Nations. Rome 2006)
Οι αγελάδες παράγουν 150 δισεκατομμύρια γαλόνια μεθανίου την ημέρα.
(Miller, Scot M, et al. “Anthropegnic emissions of methane in the United States”. Proceedings of the National Academy of Sciences. Vol. 110. No. 50. 18 October 2013)
https://www.pnas.org/content/110/50/20018.full
Το μεθάνιο έχει δυναμικό θέρμανσης του πλανήτη 86 φορές μεγαλύτερο από το CO2 σε χρονικό πλαίσιο 20 ετών.
Shindell, Drew T, et al. “Improved Attribution of Climate Forcing to Emissions”. Science. 326, 716 (2009)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19900930
Από το 2010, η έκθεση της διεθνούς επιτροπής για την αειφόρο διαχείριση των πόρων, από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), προτείνει στα κράτη μέλη στροφή προς τη βίγκαν διατροφή (vegan ολική χορτοφαγία) ως απαραίτητη για να σωθεί ο κόσμος από την πείνα, την έλλειψη καυσίμων και τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Καθώς προβλέπεται πως ο παγκόσμιος πληθυσμός θα πλησιάσει τα 9,1 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050, τα δυτικά γούστα για διατροφή πλούσια σε κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μη βιώσιμα.
Τα ζωικά προϊόντα προκαλούν περισσότερη ζημιά από ότι [να παράγεις] ορυκτά για κατασκευή, όπως άμμος ή τσιμέντο, πλαστικά ή μέταλλα. Η βιομάζα και οι καλλιέργειες για τα ζώα είναι εξίσου επιζήμια με τα [καύση] ορυκτών καυσίμων
(Assessing the Environmental Impacts of Consumption and Production: Priority Products and Materials, A Report of the Working Group on the Environmental Impacts of Products and Materials to the International Panel for Sustainable Resource Management. UNEP 2010)
https://www.resourcepanel.org/reports/assessing-environmental-impacts-consumption-and-production
Η μείωση της παγκόσμιας ζήτησης για το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των κλιματικών στόχων.
(Livestock – Climate Change’s Forgotten Sector: Global Public Opinion on Meat and Dairy Consumption)
Η παγκόσμια παραγωγή και κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων πρέπει να μειωθεί κατά το ήμισυ έως το 2050 για να αποφευχθεί η επικίνδυνη αλλαγή του κλίματος και να διατηρηθεί η συμφωνία του Παρισιού, σύμφωνα με νέα έκθεση της Greenpeace.
Αν παραμείνει ανεξέλεγκτη, η γεωργία αναμένεται να παράγει το 52% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τις επόμενες δεκαετίες, το 70% των οποίων θα προέλθει από το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα (36%).
(Greenpeace calls for decrease in meat and dairy production and consumption for a healthier planet by Greenpeace International 5 March 2018).
Πηγή: Τοπικοποίηση