22.6 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΜέρα - μέρα όλο το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών στην Ελλάδα και όλες...

Μέρα – μέρα όλο το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών στην Ελλάδα και όλες οι λεπτομέριες εδώ ΒΙΝΤΕΟ

Μέχρι το Μάρτιο στην Ελλάδα 1,265 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer – Στις 26 Δεκεμβρίου η πρώτη παρτίδα

Το χρονοδιάγραμμα

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ανακοίνωσε ότι στις 27 Δεκεμβρίου θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής.

Το χρονοδιάγραμμα, είναι το εξής:

Στις 26 Δεκεμβρίου η Ελλάδα θα παραλάβει την πρώτη μικρή παρτίδα των εμβολίων που θα αριθμεί 9.750 δόσεις.

Στις 27 Δεκεμβρίου θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής (Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Αττικό, Θριάσιο, Ασκληπιείο Βούλας).

Στις 28 Δεκεμβρίου θα γίνει διανομή των δόσεων των εμβολίων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, το ΑΧΕΠΑ, το πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και στην Πάτρα έτσι ώστε να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό τους προσωπικό στις 29 Δεκεμβρίου.

Έως τις 30 Δεκεμβρίου η Ελλάδα θα παραλάβει την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων 83.850 δόσεων.

Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου η Ελλάδα αναμένεται να παραλάβει 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου.

Με βάση τον προγραμματισμό, οι εμβολιασμοί στο γενικό πληθυσμό αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Τα εμβόλια που θα έρχονται θα αποθηκευτούν σε ειδικούς χώρους.

Έχουν εξασφαλιστεί 54 τέτοιοι χώροι με ψυγεία βαθιάς κατάψυξης.

Κατόπιν τη διανομή θα αναλάβουν εταιρείες που είναι πιστοποιημένες και εξειδικευμένες.

Τον συντονισμό αναλαμβάνει το υπουργείο εθνικής Άμυνας λόγω εμπειρίας.

Το ΥΠΕΘΑ θα συμμετάσχει και στη διανομή σε απομακρυσμένες περιοχές και νησιά.

Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής έχει δημιουργήσει πλατφόρμες για την πραγματοποίηση ραντεβού, ενώ το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει αναλάβει τον τομέα της ασφάλειας.

Μέχρι το τέλος Μαρτίου η Ελλάδα θα έχει παραλάβει μόνο από την εταιρία Pfizer/Biontech 1 εκατ. 265 χιλιάδες δόσεις.

Σε αυτές αναμένεται να προστεθούν τον Ιανουάριο, από τη στιγμή που θα λάβουν έγκριση, παραδόσεις από τις εταιρίες Moderna και AstraZeneca.

 

 

Ιταλία: Εντοπίστηκε ασθενής προσβεβλημένος από το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού VUI 202012/01

Στην σημερινή ενημέρωση:

Η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι οι εμβολιασμοί είχαν την πιο σημαντική επίδραση στην υγεία και την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων τα τελευταία χρόνια και κάθε χρόνο σώζονται 2-3 εκατομμύρια ζωές, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΠΟΥ.

Το εμβόλιο για τον κορωνοϊό έγινε δυνατό να παραχθεί σε ταχύτατο χρονικό διάστημα, χάρη στη χρησιμοποίηση της βιοτεχνολογίας, στην ιδανική συνεργασία πολλών ερευνητικών κέντρων και την πλουσιοπάροχη χρηματοδότηση.

Τα εμβόλια αυτά αξιολογούνται από ανεξάρτητους οργανισμούς και για να εγκριθούν πρέπει να πληρούν προϋποθέσεις ως προς την ασφάλεια, την ανοσογονικότητα και την αποτελεσματικότητα.

Το πρώτο από αυτά είναι το εμβόλιο της Pfzizer/ BioNtech και έχει παρασκευαστεί με τη μέθοδο του mRNA. Το mRNA -όπως τόνισε- δεν μεταφέρει τον ιό και δεν έχει καμία επίδραση στο DNA του κυττάρου.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει μεγάλη ασφάλεια, οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι συνήθεις, όπως και σε άλλα εμβόλια, ενώ δημιουργεί υψηλό αριθμό αντισωμάτων και έχει αποτελεσματικότητα 94%.

Ως προς την προτεραιοποίηση: Πρώτοι θα είναι οι εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή, οι υγειονομικοί. Θα ακολουθήσουν τα άτομα μεγάλης ηλικίας σε οίκους ευγηρίας κλπ, και οι άνω των 85 ετών.

«Είναι σημαντικό ότι η ΕΕ ανέλαβε μια πρωτοβουλία να συντονίσει την προμήθεια των εμβολίων με βάση την ισοτιμία. Ήταν εξ αρχής γνωστό ότι τα εμβόλια που θα διατείθεντο αρχικά δεν θα κάλυπταν όλες τις ανάγκες του πληθυσμού.

Και γι αυτό οι χώρες κλήθηκαν να προτεραιοποιήσουν. Η προτεραιοποίηση βασίζεται στην ηλικία, στο κίνδυνο θανάτου και την έκθεση στον ιό» δήλωσε.

Με το εμβόλιο, όπως τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου, το πρόβλημα δεν τελειώνει. Έχει γίνει ένα τεράστιο βήμα, αλλά συνεχίζουμε να φοράμε μάσκες, να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής κ.ο.κ.

«Αισιοδοξία ναι, εφησυχασμός όχι» είπε χαρακτηριστικά.

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;