21.2 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΜία Ελληνίδα και ένας Άγγλος μας δείχνουν την παραγωγή προϊόντων αλλιώς

Μία Ελληνίδα και ένας Άγγλος μας δείχνουν την παραγωγή προϊόντων αλλιώς

ΤΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΤΗΣ ΠΕΡΜΑΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ ΕΚΑΝΕ ΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Μία Ελληνίδα και ένας Άγγλος μας δείχνουν την παραγωγή προϊόντων αλλιώς  Ένα καραβάνι μικρό αλλά με εργαλεία για την αγροτική καλλιέργεια, την αυτάρκεια, την αφθονία, τη δημιουργικότητα και την ενδυνάμωση ατόμων και κοινοτήτων σε χρόνια κρίσης, έκανε την τελευταία του στάση στην Κομοτηνή μετά από 1,5 μήνα ταξιδιού σε όλη την Ελλάδα. Σε ΚοινΣΕΠ, μικρά κτήματα, ταράτσες, πρώην στρατόπεδο με περιαστικές καλλιέργειες και εγκαταστάσεις συνεταιρισμού σε διάφορες πόλεις της χώρας, ταξίδεψε το καραβάνι και ολοκλήρωσε το ταξίδι του σε κτήμα της περιοχής μας.

Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου

Μία Ελληνίδα και ένας Άγγλος μας δείχνουν την παραγωγή προϊόντων αλλιώς

Ένα καραβάνι μικρό αλλά με εργαλεία για την αγροτική καλλιέργεια, που αναδεικνύει την αυτάρκεια, την αφθονία, τη δημιουργικότητα και την ενδυνάμωση ατόμων και κοινοτήτων σε χρόνια κρίσης, έκανε την τελευταία του στάση στην Κομοτηνή μετά από 1,5 μήνα ταξιδιού σε όλη την Ελλάδα. Στην Κατερίνη δόθηκε η εκκίνηση για το καραβάνι της περμακουλτούρας- αεικαλλλιέργειας, που αποτελείται από δύο άτομα την Ελληνίδα Τζένη Γκιουγκή και τον Άγγλο Peter Cow.

 Το καραβάνι της περμακουλτούρας- αεικαλλλιέργειας έκανε διήμερη στάση στην πόλη μας. Στις 16 Ιουλίου έγινε σεμινάριο στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στο πολυλειτουργικό κέντρο και στις 17 Ιουλίου έγιναν εργαστήρια στο κτήμα του συντονιστή της τοπικής ομάδας Πελίτι Κομοτηνής Νίκου Δομπάζη.

Εκεί ο «Χ» συνάντησε τους δύο υπεύθυνους αυτού του καραβανιού, που μας συστήνουν την περμακουλτούρα. [Peter Cow]

Μία Ελληνίδα και ένας Άγγλος μας δείχνουν την παραγωγή προϊόντων αλλιώς

Η ΠΕΡΜΑΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η περμακουλτούρα είναι μία εφαρμοσμένη επιστήμη που βασίζεται σε πολλούς επιστημονικούς τομείς και στόχος της είναι ο σχεδιασμός ενός αειφόρου τρόπου ζωής, δηλαδή ενός τρόπου ζωής που δεν δανείζεται από το μέλλον αλλά αντιθέτως εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των φυσικών πόρων για τις επερχόμενες γενιές.

Αφορά και ασχολείται με όλες τις πλευρές της ζωής, το οικιστικό περιβάλλον, την ενέργεια, την παραγωγή τροφής, την προσαρμοστικότητα στις αενάως μεταβαλλόμενες συνθήκες της ζωής, την ανθρώπινη συνεργασία και την ομαλή και δημιουργική συμβίωση όλων των μορφών ζωής στον πλανήτη. Συνδυάζει την πανάρχαια με τη σύγχρονη επιστημονική γνώση και τεχνολογία έτσι ώστε να υλοποιήσει την ηθική θεωρητική της βάση: φροντίζουμε τον πλανήτη, φροντίζουμε τους ανθρώπους, βάζουμε όρια στη κατανάλωση και μοιραζόμαστε δίκαια το πλεόνασμα.

Η λέξη permaculture, νεολογισμός του Bill Mollison, αποτελεί σύμμειγμα των λέξεων permanent agriculture και permanent culture. Πρόκειται για ένα σύστημα σχεδιασμού και διαχείρισης αγροτικά παραγωγικών συστημάτων, που έχουν την ποικιλομορφία, τη σταθερότητα και την προσαρμοστικότητα των φυσικών οικοσυστημάτων. Στοχεύει στην αρμονική ενσωμάτωση του ανθρώπου στο τοπίο που τον περιβάλλει – και στη διαμόρφωση του τοπίου αυτού έτσι ώστε να εξασφαλίζει στον άνθρωπο τροφή, ενέργεια, ασφάλεια και τις υπόλοιπες υλικές και μη-υλικές ανάγκες του με βιώσιμο τρόπο. Χωρίς μόνιμη καλλιέργεια (permanent agriculture) η κοινωνική σταθερότητα δεν είναι εφικτή. Η περμακουλτούρα επικεντρώνεται σε ήδη κατοικημένη και σε αγροτική γη. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτής της γης χρήζει επείγουσας αποκατάστασης και επανασχεδιασμού. Ένα βέβαιο αποτέλεσμα της χρήσης της γνώσης και των δεξιοτήτων που μας δίνει η περμακουλτούρα […] θα είναι η απελευθέρωση του μεγαλύτερου μέρους του πλανήτη από την ανθρώπινη χρήση για την αποκατάσταση των φυσικών οικοσυστημάτων. [Τζένη Γκιουγκή]

Μία Ελληνίδα και ένας Άγγλος μας δείχνουν την παραγωγή προϊόντων αλλιώς


 Η ΑΝΑΓΚΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ

Ασχολούμενη με τη διάδοση της περμακουλτούρας στην χώρα μας η κ. Γκιουγκή, διαπίστωσε το εξής: «Αυτό που έχω αναγνωρίσει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι ότι ειδικά στις πόλεις υπάρχει πολύς κόσμος που θέλει να φύγει από την πόλη και να επιστρέψει στη φύση. Αυτοί οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν μία σειρά από προβλήματα, όπως τα χρήματα και η έλλειψη γνώσεων. Υπάρχουν άνθρωποι που μου λένε έχω πέντε στρέμματα γης αλλά δεν ξέρω πως θα τα καλλιεργήσω. Επίσης στην κοινωνία που ζούμε οι περισσότεροι πιστεύουν ότι χρειάζονται φυτοφάρμακα, λιπάσματα, τρακτέρ και όλα αυτά είναι απαγορευτικά για κάποιον που θέλει να ξεκινήσει. Όμως στην εποχή μας είναι ζητούμενο η αυτάρκεια, τουλάχιστον στα διατροφικά προϊόντα, καθώς κόβονται οι μισθοί και οι συντάξεις. Ένας άνθρωπος αν θα μπορούσε να παράξει έστω τα λαχανικά του, θα γλίτωνε 30 – 50 ευρώ το μήνα. Αυτά τα χρήματα είναι πλέον σημαντικά». [Άνθρωποι από όλοι τη Θράκη ενδιαφέρθηκαν να μάθουν για την περμακουλτούρα]

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΕ ΚΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Σε ΚοινΣΕΠ, μικρά κτήματα, ταράτσες, πρώην στρατόπεδο με περιαστικές καλλιέργειες και εγκαταστάσεις συνεταιρισμού σε διάφορες πόλεις της χώρας, ταξίδεψε το καραβάνι και ολοκλήρωσε το ταξίδι του χθες στην Κομοτηνή. Αφήστε τη φύση να κάνει τη δουλειά της, ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει η κ. Γκιουγκή μιλώντας στο «Χ» και λέγοντας χαρακτηριστικά «αν γυρίσουμε και κοιτάξουμε γύρω μας υπάρχει ένα δάσος, αυτό το δάσος όπως και κάθε δάσος και γενικά η φύση έχει τους δικούς της τρόπους για να δημιουργεί αυτή την αφθονία. Εμείς θα μπορούσαμε να μιμηθούμε τη φύση για να μπορέσουμε να πετύχουμε το ίδιο επίπεδο αφθονίας. Η περμακουλτούρα έχει εφαρμογή στον κήπο, στο μποστάνι ή στην ταράτσα σου, αλλά επίσης εδώ κάποια χρόνια έχει δημιουργηθεί ένα παρακλάδι της που αφορά πολύ μεγάλου βεληνεκούς καλλιέργειες, για εκατοντάδες και χιλιάδες στρέμματα. Μπορεί να προσφέρει εισόδημα. Είναι η μέθοδος του τεμπέλη αγρότη, αφήνεις στη φύση να κάνει τη δουλειά αντί για σένα».

Στο ολοήμερο εργαστήριο, που φιλοξενήθηκε στο κτήμα του Νίκου Δομπάζη της ομάδας Πελίτι ο Peter Cow παρουσίασε σε ένα κοινό 20 περίπου ατόμων από Κομοτηνή, Ξάνθη και Έβρο, πρακτικές και εργαλεία περμακουλτούρας για
Ένα καραβάνι μικρό αλλά με εργαλεία για την αγροτική καλλιέργεια,
που αναδεικνύει την αυτάρκεια, την αφθονία, τη δημιουργικότητα και την
ενδυνάμωση ατόμων και κοινοτήτων σε χρόνια κρίσης, έκανε την τελευταία
του στάση στην Κομοτηνή μετά από 1,5 μήνα ταξιδιού σε όλη την Ελλάδα.
Στην Κατερίνη δόθηκε η εκκίνηση για το καραβάνι της περμακουλτούρας-
αεικαλλλιέργειας, που αποτελείται από δύο άτομα την Ελληνίδα Τζένη
Γκιουγκή και τον Άγγλο Peter Cow..

 Τα εργαστήρια στο κτήμα ξεκίνησαν στις 9:00 το πρωί και συνεχίστηκαν μέχρι το απόγευμα στις 17:00, παρέχοντας ενδιαφέρουσες πληροφορίες σε όλους τους συμμετέχοντας και πρεσβεύοντας μία φιλοσοφία που θέλει τον άνθρωπο σε αρμονία με το περιβάλλον του.

 xronos.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;