11.7 C
Athens
Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΜπλόκο της Αριστεράς: Αύριο Τρίτη διώχνουμε τη Δεξιά κυβέρνηση από την Πορτογαλία

Μπλόκο της Αριστεράς: Αύριο Τρίτη διώχνουμε τη Δεξιά κυβέρνηση από την Πορτογαλία

Μπλόκο της Αριστεράς: Αύριο Τρίτη διώχνουμε τη Δεξιά κυβέρνηση από την Πορτογαλία

Διαβάστε ΕΔΩ: Πορτογαλία: Kυβέρνηση Αριστεράς – Σοσιαλιστών: Θα συμμετάσχει και το Κ.Κ.Πορτογαλίας!

Το Μπλόκο της Αριστεράς,  αδελφό κόμμα
του ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε 3ο με 10,2% και 19 βουλευτές, διπλασιάζοντας τις ψήφους
του. Ελαβε περισσότερους απο 550.000 ψήφους, έναντι 290 χιλιάδων που
πήρε το 2011.

Ολόκληρη η συνέντευξη του κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου του Μπλόκου της Αριστεράς Πέδρο Φελίπε Σοάρες στην “Αυγή”:

Ο προοδευτικός, δημοκρατικός και αριστερός κόσμος έχει την εντύπωση ότι στην Πορτογαλία κάποιοι προσπάθησαν να κάνουν ένα είδος πραξικοπήματος…

Ο πρόεδρος της δημοκρατίας Καβάκο Σίλβα έδωσε εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης στον ηγέτη της Δεξιάς. Την Τρίτη θα προσπαθήσουν να στηρίξουν στη Βουλή μια κυβέρνηση που δεν έχει πλειοψηφία. Αυτή τη στιγμή το Σοσιαλιστικό και Κομμουνιστικό Κόμμα, το Μπλόκο της Αριστεράς και οι Πράσινοι επεξεργαζόμαστε μια συμφωνία για να στηρίξουμε μια εναλλακτική κυβέρνηση. Οι διαπραγματεύσεις μας στοχεύουν στον σχηματισμό μιας κυβέρνησης που θα εγγυηθεί την άνοδο των εισοδημάτων των πολιτών που χτυπήθηκαν από τη κρίση, την άνοδο των οικογενειακών εισοδημάτων, την άνοδο του κατώτατου μισθού και κυρίως των κατώτερων συντάξεων και τη κατάργηση των περικοπών στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι πολύ σημαντική γιατί αφορά μεγάλο αριθμό εργαζομένων στην Πορτογαλία. Στοχεύουμε με τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης που θα σχηματίσουμε να έχουμε αυξήσει τον κατώτατο μηνιαίο μισθό στα 600 ευρώ.

Πώς προχωρούν οι διαπραγματεύσεις και οι συμφωνίες; Γιατί το Σοσιαλιστικό Κόμμα διαπραγματεύεται με το κάθε ένα κόμμα χωριστά…

Αυτή τη στιγμή το Σοσιαλιστικό Κόμμα συζητάει ξεχωριστά με το Μπλόκο και ξεχωριστά με το Πορτογαλικό Κ.Κ. Δεν έχουμε κάνει ακόμη μια κοινή συνάντηση των τεσσάρων κομμάτων, γιατί την κυβέρνηση θα τη στηρίξουν και οι Πράσινοι που εκλέχθηκαν στο κοινό ψηφοδέλτιό τους με το Κ.Κ. Θα θέλαμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία των τεσσάρων κομμάτων γιατί προσφέρει μεγαλύτερες εγγυήσεις και σταθερότητα. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της άλλης θα έχουμε εξελίξεις σε αυτό το θέμα γιατί βρίσκεται στο τραπέζι και εξαρτάται από την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Διαβάστε ΕΔΩ: Πορτογαλία: Kυβέρνηση Αριστεράς – Σοσιαλιστών: Θα συμμετάσχει και το Κ.Κ.Πορτογαλίας!

Με προσωπική σας πρόταση ζητήσατε προ ημερών μια κοινή πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης του Πάσος Κοέλιο…

Μέχρι στιγμής έχουμε συμφωνήσει το κάθε κόμμα να καταθέσει τη δική του πρόταση μομφής, για να καταδείξει τους δικούς του λόγους για τους οποίους δεν θέλει τη δεξιά κυβέρνηση. Όμως οι σοσιαλιστικές, οι κομμουνιστές, οι πράσινοι και το Μπλόκο θα ενωθούν στην ψηφοφορία όλοι μαζί για να τελειώνουμε με την κυβέρνηση της Δεξιάς και της λιτότητας. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, γιατί ανάμεσα στους βουλευτές της δημοκρατικής πλειοψηφίας υπάρχει η αίσθηση για μια κοινή πρόταση μομφής.

Εκλέξατε ήδη τον πρόεδρο της Βουλής, τον σοσιαλιστή Εντουάρντο Φέρο Ροντρίγκες, που εκφράζει τη νέα πλειοψηφία στη Βουλή και τη κοινωνία…

Η εκλογή του προέδρου της Βουλής αποτέλεσε την πρώτη απόδειξη ότι οι Σοσιαλιστές και η Αριστερά διαμορφώσαμε μια νέα πλειοψηφία. Το γεγονός εξόργισε τη Δεξιά, που υποστήριξε ότι η προεδρία της Βουλής ανήκει στο κόμμα με τις περισσότερες έδρες και ψήφους. Εμείς στείλαμε ένα διαφορετικό μήνυμα στη κοινωνία μας υποστηρίζοντας ότι στη Βουλή εκφράζεται η πλειοψηφία της λαϊκής εντολής και αυτή η εντολή είχε χαρακτηριστικά προοδευτικά και αριστερά.

Εκλέξαμε πρόεδρο της Βουλής τον σοσιαλιστή Ροντρίγκες. Μια συμβολική κίνηση, γιατί ο πρόεδρος της Βουλής δεν έχει πολλές αρμοδιότητες στη Πορτογαλία. Το πολιτικό βάρος της κίνησης αυτής όμως είναι τεράστιο γιατί αποδείξαμε ότι υπάρχει μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία που έρχεται σε αντίθεση με τον πρόεδρο της δημοκρατίας και ότι το Κοινοβούλιο αποτελεί το κέντρο της δημοκρατικής πολιτικής λειτουργίας της χώρας. Αυτή η διαπίστωση αποτέλεσε ένα μεγάλο γεγονός για την πολιτική ζωή μας.

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρόεδρο της δημοκρατίας και τη Βουλή κατέρριψε τη λογική της “χρήσιμης ψήφου”, γιατί μέχρι σήμερα στις εκλογές ο κόσμος ψήφιζε για να αλλάξει κυβέρνηση και δεχόταν πιέσεις για τη “χρήσιμη ψήφο”. Σήμερα όλοι έμαθαν ότι χάρις στην άνοδο των ψήφων του Μπλόκου της Αριστεράς άλλαξαν οι ισορροπίες και δεν υπάρχουν χρήσιμες και μη “χρήσιμες ψήφοι”. Αποδείξαμε ότι όλα τα κόμματα είναι απαραίτητα για ν’ αλλάξουμε τους συσχετισμούς και να ξεφύγουμε από τη λιτότητα.

Ο πρόεδρος της δημοκρατίας Καβάκο Σίλβα τόνισε πάντως ότι δεν θέλει υπουργούς του Μπλόκου ή του Κ.Κ. στην κυβέρνηση της χώρας…

Τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα τη συζητήσουμε αργότερα, γιατί αυτή τη στιγμή συζητάμε τα στοιχεία που θα έχει η πολιτική συμφωνία μας. Αυτή τη στιγμή προέχει να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο προγράμματος που θα διώξει τη Δεξιά και θα ανοίξει τον δρόμο για μα εναλλακτική κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της δημοκρατίας έκανε ένα τεράστιο λάθος υποστηρίζοντας ότι ανάμεσα στους πολίτες μας υπάρχει η ψήφος αυτών που μπορούν να στηρίξουν μια κυβέρνηση και ότι η ψήφος ορισμένων πολιτών δεν μετράει υποβαθμίζοντας την ψήφο προς τα κόμματα της μέχρι χθες αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος της δημοκρατίας δεν μπορεί συνταγματικά να αναμειχθεί στον σχηματισμό καμιάς κυβέρνησης. Είναι απλός ένας “διαιτητής” και δεν μπορεί να πάρει μέρος στην πολιτική. Μας επέβαλε έναν δεξιό πρωθυπουργό και σε λίγο η Βουλή θα τον διώξει.

Το σύνταγμα επιβάλλει τον σχηματισμό κυβερνήσεων με πλειοψηφία στη Βουλή. Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Αντόνιο Κόστα πρέπει να πάρει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Η τελευταία μεγάλη συνταγματική αναθεώρηση έβαλε οριστικά τέλος στην πιθανή εμπλοκή του προέδρου της δημοκρατίας στη διακυβέρνηση της χώρας και στα εσωτερικά των κυβερνήσεων. Απορρίψαμε εδώ και δεκαετίες οποιαδήποτε μορφή σχηματισμού κυβερνήσεων υπό τον έλεγχο του προέδρου της δημοκρατίας. Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της δημοκρατίας δεν έχει καμία αρμοδιότητα στη σύνθεση της κυβέρνησης. Ο Καβάκο Σίλβα έπρεπε να έχει δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο σοσιαλιστή Κόστα, χωρίς να αναφερθεί στη σύνθεση της κυβέρνησης.

Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά την πτώση του Πάσος Κοέλιο στη Βουλή την Τρίτη τι σχέσεις θα διαμορφώσει στην Ευρώπη;

Αυτό αποτελεί το πιο ευαίσθητο θέμα των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, γιατί είναι γνωστές οι βαθιές διαφορές που χωρίζουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα από το Μπλόκο της Αριστεράς ή το Πορτογαλικό Κ.Κ., γιατί το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν αμφισβητεί βασικά χαρακτηριστικά και κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το εκλογικό αποτέλεσμα μας έδειξε τι ψήφισε ο κόσμος. Ξεκινήσαμε να συζητάμε με το Σοσιαλιστικό Κόμμα ποιους κανόνες και μέτρα λιτότητας θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε, χωρίς να θέτουμε υπό αμφισβήτηση στοιχεία του προγράμματός του με τα οποία δεν συμφωνούμε. Εμείς θέλουμε να εγγυηθούμε την άνοδο των εισοδημάτων ατόμων που υπέφεραν και υποφέρουν περισσότερο από την κρίση. Κατανοούμε ότι θα πρέπει να πετύχουμε αυτούς τους στόχους χωρίς να θέτουμε το θέμα του δημόσιου ελλείμματος και του χρέους, όπως αναφέρονται για παράδειγμα στο πρόγραμμα του κόμματός μας. Γι’ αυτό πήραμε την ευθύνη να δημιουργήσουμε ένα νέο πολιτικό πλαίσιο με άλλα κόμματα. Μέσα στον μήνα θα υπάρξει μια συμβιβαστική συμφωνία όλων των κομμάτων που θα αφορά το θέμα της Ευρώπης. Δεν σκεφτόμαστε να ψηφίζουμε εναντίον των κανόνων, αλλά να ψηφίσουμε για την αλλαγή των κανόνων της Ευρωζώνης. Θα είναι μια σημαντική συμφωνία γιατί θα θέσει την Πορτογαλία στην ίδια πλευρά με τους άλλους λαούς και τις άλλες χώρες της Ευρώπης που αγωνίζονται εναντίον της λιτότητας. Είναι το πιο λεπτό θέμα στις διαπραγματεύσεις μας, γιατί έχουμε τις μεγαλύτερες αποστάσεις.

Προέχει λοιπόν «να σώσουμε τον κόσμο» από τη λιτότητα και τη φτωχοποίηση, όπως επαναλαμβάνετε μετά τις εκλογές…

Προέχει να διώξουμε τη Δεξιά, να αποτελέσουμε μια εναλλακτική κυβέρνηση, να σταματήσουμε την επίθεση εναντίον των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων και να βελτιώσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες του κόσμου μας. Αυτό θα πρέπει να το κάνουμε με τη συνεργασία τεσσάρων κομμάτων. Με έναν πολιτικό συμβιβασμό και μια κοινωνική συμφωνία για να σώσουμε πραγματικά τους ανθρώπους μας από τη λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού. Πρέπει να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, να στηρίξουμε τα εισοδήματα. Αυτή είναι σήμερα η μεγάλη πρόκληση της Αριστεράς. Δεν θα φτιάξουμε μια κυβέρνηση με άξονα το πρόγραμμα του Μπλόκου, αλλά με άξονα το να τελειώσουμε με τη βάρβαρη λιτότητα. Αυτός είναι ο συμβιβασμός μας για ν’ αλλάξουμε την Πορτογαλία.

Διαβάστε ΕΔΩ: Πορτογαλία: Kυβέρνηση Αριστεράς – Σοσιαλιστών: Θα συμμετάσχει και το Κ.Κ.Πορτογαλίας!

Μπλόκο της Αριστεράς: Αύριο Τρίτη διώχνουμε τη Δεξιά κυβέρνηση από την Πορτογαλία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;