Είναι δυνατόν η ρίγανη να περιορίσει τις εκπομπές μεθανίου; Κι όμως μια ομάδα ερευνητών από την Δανία μελετά αυτό ακριβώς.
Το μεθάνιο θεωρείται 25 φορές ισχυρότερο από το διοξείδιο του άνθρακα στη συγκράτηση της θερμότητας και το ένα τρίτο των παγκόσμιων εκπομπών του οφείλονται στην κτηνοτροφία.
Η ρίγανη εμποδίζει την ερυγή, κοινώς το ρέψιμο, δηλαδή την αποβολή αέρα από το στομάχι μέσω του oισoφάγoυ και του στόματος χάρη στα αιθέρια έλαια που περιέχει.
Πως θα βοηθήσει στην μείωση των εκπομπών μεθανίου;
Όπως δηλώνει ο Κάι Γκρέβσεν, ερευνητής καλλιεργειών στο Πανεπιστήμιο Ώρχους, “η ρίγανη περιέχει ορισμένα αιθέρια έλαια με μια ήπια αντιμικροβιακή ουσία την καρβακρόλη, η οποία μπορεί να σκοτώσει ορισμένα από τα βακτήρια στο πεπτικό σύστημα της αγελάδας που παράγουν μεθάνιο”.
Ο Γκρέβσεν επισήμανε ότι η ομάδα του θα χρησιμοποιήσει την καλύτερη ρίγανη στον πλανήτη, που είναι η ελληνική, διότι περιέχει υψηλότερες συγκεντρώσεις αυτών των ελαίων.
Η μελέτη των Δανών που είναι σε εξέλιξη, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019.