14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΜύρισε Ελλάδα: Για δύο ημέρες, στις Βρυξέλλες, έτρωγαν και έπιναν αλά ελληνικά

Μύρισε Ελλάδα: Για δύο ημέρες, στις Βρυξέλλες, έτρωγαν και έπιναν αλά ελληνικά

13 παραγωγοί και επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διατροφής, ταξίδεψαν στις Βρυξέλλες για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και τις παραδοσιακές και καινοτόμες συνταγές τους σε ελληνικό και διεθνές κοινό σε μια αναπαράσταση του παραδοσιακού ελληνικού καφενείου που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά σε κεντρικό σημείο του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Η παρουσίαση  έγινε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την προβολή των ελληνικών προιόντων και την στήριξη  της ελληνικής επιχειρηματικοτητας  που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία ο Στέλιος Κούλογλου.

Το θέμα ήταν ” Ενα καφενείο γεμάτο ελληνικά προιόντα”.  

Το «ελληνικό καφενείο» πλαισίωσε η έκθεση του φωτογραφικού λευκώματος του Γιώργου Πίττα με θέμα τα ιστορικά καφενεία της Ελλάδας, η οποία θα παραμείνει στο χώρο του Ευρωκοινοβουλίου έως την Παρασκευή 1η Ιουλίου. 

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο Στέλιος Κούλογλου ανέφερε ότι «τελευταία και λόγω και των ΜΜΕ έχει δημιουργηθεί στο εξωτερικό η εντύπωση ότι στην Ελλάδα δε γίνεται τίποτα και απλά παρακαλάμε για μία δόση από το δάνειο.

Στην πραγματικότητα, παρά την κρίση και τις τρομερές δυσκολίες που υπάρχουν, παρατηρείται παράλληλα μεγάλη δημιουργικότητα και στο χώρο του πολιτισμού και στο χώρο των επιχειρήσεων από ανθρώπους που παλεύουν για να πετύχουν.

Σ’ αυτή την εκδήλωση προσπαθήσαμε να τα συνδυάσουμε και τα δύο: επιχειρήσεις που ήρθαν εδώ για να τις γνωρίσει ο κόσμος, να κάνουν επαφές και, αν είναι δυνατόν, να ξεκινήσουν εξαγωγές, και συγχρόνως συμπεριλάβαμε και το καφενείο που αποτελεί έναν παραδοσιακό χώρο με μεγάλο πολιτιστικό και κοινωνικό ενδιαφέρον».

 
 
Ο Γιώργος Πίττας παρουσίασε τους δεκατρείς παραγωγούς που όπως είπε «μάχονται για την τιμή της Ελλάδας, όταν η Ελλάδα δεν μπορεί να τιμηθεί μόνη της σαν κράτος ή σαν έκφραση πολιτική, αναλαμβάνουν οι μικροί Έλληνες παραγωγοί και η κοινωνία των πολιτών». 

Την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου που αριθμεί σήμερα πάνω από τρεις χιλιάδες μέλη, εκπροσώπησε ο Δημήτρης Καπούνης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση στο νότιο Αιγαίο που κρατά το 65% της οικονομίας του νησιού εδώ και ογδόντα χρόνια με κύριο προϊόν τη γραβιέρα Νάξου, της οποίας η παραγωγή ξεπερνά το ένα εκατομμύριο κιλά ετησίως.  

Την οικογενειακή επιχείρηση ΛΕΒΑ από τη Μυτιλήνη, που παράγει από το 1950 τα τρία παραδοσιακά προϊόντα του νησιού: ούζο, αλίπαστα και ελιές και τα εξάγει σε δέκα χώρες παρουσίασε η Ειρήνη Μπουχλή.  

«Θέλαμε να φτιάξουμε ένα προϊόν που να προσθέτει αξία στον τόπο μας, έναν πρεσβευτή των Κυκλάδων, έναν πρεσβευτή της Τήνου» δήλωσε η Μάγια Τσόκλη, η οποία είναι εμπνεύστρια, μαζί με τον Αλέξανδρο Κουρή, της τηνιακής μπύρας «Νήσος» που έχει βραβευτεί με το Silver Award στα European Beer Star.  

Τη Σύρο επροσώπησε ο Κώστας Πρέκας που δραστηριοποιείται από το 1993 στην παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων Σύρου με σπεσιαλιτέ τα αποξηραμένα σύκα γεμιστά με καβουρντισμένο σησάμι.  

Η Βάγιο Κασιμάτη παρουσίασε την πετυχημένη κρητική εταιρεία, Eat Crete, με κύριο προϊόν μεταξύ άλλων το μπισκότο και με την ιδιαιτερότητα ότι παράγεται με 52 διαφορετικούς τρόπους όπως με χαρουπόμελο ή πετμέζι, χωρίς γλουτένη και αλάτι, ώστε να ανταποκρίνεται σε όλα τα διατροφικά προβλήματα και βρίσκονται σήμερα στα πιο απαιτητικά καταστήματα της Αθήνας και σε πολύ καλά ντελικατέσσεν στο εξωτερικό.  

Ο Ιωάννης Γρίβας παρουσίασε την πρώτη αμιγώς ελληνική εταιρεία αναψυκτικών «Λουξ» από την Πελοπόννησο, η οποία συμμετέχει στην πρωτοβουλία «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ» που στηρίζεται στο τρίπτυχο ελληνική έδρα, ελληνική παραγωγή, ελληνική ιδιοκτησία.  

Ο Νικόλας Νικολόπουλος εκπροσώπησε την οικογενειακή επιχείρηση Αρμακάδι, από τη Μεσσηνία, που καλλιεργεί ελαιόδεντρα από το 1917 και παράγει προϊόντα ελαιόλαδου από τη δεκαετία του εβδομήντα. 

Σήμερα προμηθεύει σε συνεργασία με άλλους παραγωγούς έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με φυσικά αποστάγματα αλλά και σαπούνι με φύκια ή άργιλο. 

Την ομάδα “Ολκάς” από τη Θεσσαλονίκη που δραστηριοποιείται στην προώθηση ελληνικών προϊόντων μικρών παραγωγών στο εξωτερικό μέσα από διεθνείς εκθέσεις τροφίμων, εκπροσώπησε η Σοφία Γεωργιάδου, η οποία χαρακτήρισε λέξη κλειδί της ομάδας τη «συνέργεια» με στόχο την ανάπτυξη της εξαγωγικής ικανότητας των παραγωγών. 

Η Φωτεινή Μπλιάτσου, εκπροσώπησε μαζί με τη δίδυμη αδερφή της Γεωργία, το Κτήμα Ευκαρπία στη Λάρισα, έναν πολυχώρο καλλιέργειας βοτάνων, οσπρίων και δημητριακών, εκτροφής ζώων αλλά και γευσιγνωσίας, εργαστηρίων και δρώμενων για παιδιά και ΑΜΕΑ που έχει βραβευθεί πρόσφατα και από την Ουνέσκο.  

Παρουσιάστηκαν επίσης το Ούζο Πλωμαρίου -αλλά και η Μαστίχα – με μια παράδοση που κρατεί από το 1890 με τη μυστική συνταγή ενός μοναδικού μείγματος γλυκάνισου και άλλων αρωματικών καρπών και βοτάνων της Μυτιλήνης, οι χειροποίητες πίτες κάθε είδους με γεύσεις από την Ήπειρο από τη Μαρία Ανδρονικίδου και τη μητέρα της Αντουανέττα καθώς και το τσάι Ολύμπου βιολογικής καλλιέργειας από το Λιτόχωρο της Τάνιας Φυσικοπούλου.

Μύρισε Ελλάδα: Για δύο ημέρες, στις Βρυξέλλες, έτρωγαν και έπιναν αλά ελληνικά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;