16.1 C
Athens
Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΝέα δωρεάν διανομή κάδων κομποστοποίησης

Νέα δωρεάν διανομή κάδων κομποστοποίησης

Ο Δήμος Παύλου Μελά, καλεί τους πολίτες να σκεφτούν διαφορετικά, να δράσουν οικολογικά, να ανακυκλώσουν και με κομποστοποίηση, φτιάχνοντας το δικό τους κομπόστ – σπιτικό λίπασμα. Στο πλαίσιο αυτό η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου προχωράει σε νέα δωρεάν διανομή κάδων κομποστοποίησης.

Τα οργανικά σκουπίδια που παράγουμε αποτελούν πάνω από το 50% των απορριμμάτων μας και πάνω από 70% από αυτά μπορούν να κομποστοποιηθούν.

Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να ανακυκλώσουμε τουλάχιστον το 1/3 των σκουπιδιών μας και να γίνουμε μέρος της λύσης και της αντιμετώπισης του τεράστιου όγκου σκουπιδιών που παράγονται κάθε χρόνο, κάτι που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πηγές μόλυνσης.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Τμήμα Περιβάλλοντος, Ανακύκλωσης και Πρασίνου της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Παύλου Μελά, στο τηλέφωνο: 2313 302308 υπεύθυνος Παναγιώτης Σταυρουλάκης.

 

Τι είναι η κομποστοποίηση

Κάθε μέρα καταναλώνουμε για τη διατροφή μας μεγάλο όγκο φυτικών προϊόντων (φλούδες, φρούτα, λαχανικά, χορταρικά, κ.λ.π.) από τα οποία το μεγαλύτερο μέρος καταλήγει στους συμβατικούς κάδους απορριμμάτων και στο ΧΥΤΑ. Αλλά και από τους κήπους έχουμε πολλά φυτικά υλικά (ξερά φύλλα, βλαστοί, κομμένο γκαζόν, αγριόχορτα, κλαδιά, κ.λ.π.) που συχνά μας δημιουργούν προβλήματα και αναγκαζόμαστε να τα πετάμε στους κάδους του Δήμου ή να τα καίμε.

Τώρα πια όλα αυτά τα υλικά υπάρχει τρόπος να τα μετατρέψουμε σε ωφέλιμη οργανική ουσία για τον κήπο μας, με τη μέθοδο της Κομποστοποίησης ή Χυμοποίησης, μια εντελώς φυσική διαδικασία που υιοθετεί ο Δήμος Παύλου Μελά.

Η Κομποστοποίηση είναι ίσως έννοια εντελώς άγνωστη για τους περισσότερους.

Τα βακτήρια, οι μύκητες και άλλα μικρόβια είναι οι «εργάτες» της κομποστοποίησης. Κατά την διάρκεια της κομποστοποίησης αυτά τα μικρόβια παράγουν διοξείδιο του άνθρακα (Co2), θερμότητα και νερό καθώς αποδομούν τα οργανικά υπολείμματα του σωρού. Το τελικό αποτέλεσμα είναι το κομπόστ (πλούσιο, σκούρο και άοσμο), το οποίο είναι τέλειο λίπασμα για τον κήπο μας.

Ουσιαστικά με την κομποστοποίηση κάνουμε τη δουλειά της φύσης και είναι ένας πολύ σημαντικός τρόπος ανακύκλωσης. Οτιδήποτε έχει δημιουργηθεί στη φύση προσπαθούμε να μην καταστρέφεται.

Νέα δωρεάν διανομή κάδων κομποστοποίησης 

Οφέλη της κομποστοποίησης

•Εξοικονόμηση χρημάτων λόγω της μη αγοράς εμπορικών λιπασμάτων.

•Εξοικονόμηση νερού, μιας και το χώμα διατηρεί την υγρασία του.

•Βελτίωση ποιότητας του εδάφους άρα πλούσιο και εύφορο χώμα.

•Προστασία του περιβάλλοντος γιατί ανακυκλώνονται πολύτιμα οργανικά υλικά.

•Μείωση της ποσότητας των σκουπιδιών που καταλήγουν στο Χ.Υ.Τ.Α. (περίπου το 35%).

•Περιορισμός από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και αέριων ρύπων.

•Ολιγόστευση της κατανάλωσης χημικών λιπασμάτων.

Σημαντικές πληροφορίες

•Η κομποστοποίηση πραγματοποιείται σε ειδικούς κάδους (ταχυανακυκλωτές ή composters), όπου δημιουργούνται οι ιδανικές συνθήκες αερόβιων ζυμώσεων και μετατρέπονται τα οργανικά απόβλητα σε λίπασμα.

•Οι κάδοι κομποστοποίησης μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες έως και τριών με τεσσάρων νοικοκυριών.

•Ο κάδος κομποστοποίησης δε γεμίζει εύκολα. Όλα τα οργανικά απορρίμματα (φρούτα, λαχανικά κ.λ.π.) που τοποθετούμε μέσα χάνουν το νερό τους και μικραίνει σημαντικά ο όγκος τους. Σε χρονικό διάστημα από τριών έως έξι μηνών παράγεται το εδαφοβελτιωτικό (λίπασμα), που μπορεί να χρησιμοποιηθεί επί τόπου σε κήπους, γλάστρες, χώρους πρασίνου και σε βιολογικές καλλιέργειες.

•Ο κάδος κομποστοποίησης τοποθετείται στον κήπο του κάθε σπιτιού ή πολυκατοικίας ή σε μέρος όπου υπάρχει λίγο χώμα κήπου και κατά προτίμηση σε ένα ημισκιερό μέρος, προστατευόμενο από τον αέρα.    

•Η διεργασία της κομποστοποίησης – χουμοποίησης είναι αερόβια με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν προβλήματα οσμών.

•Επιπρόσθετα δεν εγκυμονεί υγειονομικούς κινδύνους, διότι οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά την κομποστοποίηση αντιστοιχούν σε συνθήκες στις οποίες δεν επιβιώνει το σύνολο των παθογόνων οργανισμών που ενδέχεται να εισέλθει στο υπό κομποστοποίηση μίγμα.

•Με τη μέθοδο της κομποστοποίησης μειώνεται η ποσότητα των απορριμμάτων που καταλήγουν στις χωματερές και βοηθάμε για να έχουμε καλύτερο και καθαρότερο περιβάλλον.

 

Υλικά που ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να κομποστοποιηθούν

Φρούτα

Λαχανικά

Τσόφλι αυγού

Κουκούτσια ελιάς

Χαρτί κουζίνας

Χαρτί κουζίνας

Χαρτοσακούλες

Υπολείμματα από φίλτρα καφέ και φακελάκι τσάι

Γαλακτοκομικά

Ξηροί καρποί και περιβλήματα

Κλαδιά, φύλλα, χώμα, γκαζόν

Πριονίδι

Ροκανίδι

 

Υλικά που ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να κομποστοποιηθούν

Μαγειρεμένα φαγητά

Λίπη-έλαια

Γόπες τσιγάρων

Τροφές και περιττώματα σκύλων

Γυαλί-πλαστικό-μέταλλο

Περιοδικά

Τα «πρέπει» και τα «μη» της κομποστοποίησης

Επειδή η κομποστοποίηση δεν είναι τόσο οικεία διαδικασία, σας παρουσιάζουμε ορισμένες συμβουλές (Πηγές: Άκης Αδαμόπουλος, flowmagazine.gr)

Τι να κάνετε

Κομποστοποιήστε υλικά όπως πεσμένα φύλλα, υπολείμματα λαχανικών από την κουζίνα, κατακάθια καφέ καθώς και στάχτη από χαρτί ή το τζάκι.

Επιλέξτε ένα στεγνό και σκιερό μέρος, που να έχει εύκολη πρόσβαση σε νερό για να τοποθετήσετε τον κάδο σας.

Προσθέστε καφέ και πράσινα υλικά και βεβαιωθείτε πως θα σπάσετε τα μεγαλύτερα κομμάτια.

Βρέξτε ξηρά υλικά για να προσθέσετε.

Μόλις ο σωρός του κομπόστ σας είναι εγκατεστημένος, ανακατέψτε με τα υπόλοιπα κομμένο γρασίδι και θάψτε φρούτα και φυτικά απόβλητα στο βάθος του υλικού.

Το κομπόστ σας χρειάζεται οξυγόνο για να διασπάσει τα υλικά που προσθέτετε. Ανάλογα τον κάδο, ανακινήστε σε τακτική βάση τα υλικά και το μείγμα.

Καλύψτε το. Φροντίστε να έχετε κοντά στον κάδο μια σακούλα με φύλλα για να προσθέτετε στα νέα υλικά.

Διατηρήστε ισορροπία. Χωρίς πολλά πράσινα λύματα το κομποστ ο σωρός θα αποσυντίθεται πολύ αργά, ενώ αντίστοιχα χωρίς πολλά καφέ λύματα θα μυρίζει. Για αυτό το λόγο εξισορροπήστε το περιεχόμενο.

Τι να μην κάνετε

Μην τοποθετήσετε γαλακτοκομικά, κρέας και αντίστοιχα προϊόντα, κόκαλα ή λίπη καθώς θα προκληθούν σημαντικά προβλήματα δυσοσμίας και δεν θα αποσυντεθούν.

Μην αφήσετε το κομπόστ να στεγνώσει. Προσπαθήστε να «ενυδατώνετε» το μείγμα ανά τακτά διαστήματα. Ιδανική φαντάζει η προσθήκη χυμών φρούτων που έχουν περισσέψει.

Μην βάζετε πολύ νερό καθώς θα αρχίσει να μυρίζει δυσάρεστα.

Δεν προσθέτουμε ολόκληρα φυτά στο μείγμα. Αφαιρέστε τους σπόρους καθώς υπάρχει περίπτωση να φυτρώσει κάτι νέο στο μείγμα.

Δεν πρέπει να είστε ανυπόμονοι, καθώς τα αποτελέσματα του κομπόστ θέλουν αρκετό καιρό για να είναι έτοιμα.

Νέα δωρεάν διανομή κάδων κομποστοποίησης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;