ΑρχικήΤΡΟΦΙΜΑΝέοι κανόνες στην ΕΕ για την ασφάλεια των νέων τροφίμων
Νέοι κανόνες στην ΕΕ για την ασφάλεια των νέων τροφίμων
Νέο θεσμικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των νέων τροφίμων, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας των τροφίμων, χωρίς να θιγεί η καινοτομία στην ΕΕ, ψήφισε η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.
Η αναθεώρηση του κανονισμού κρίθηκε απαραίτητη, καθώς ο προϋπάρχων ισχύει από το 1997 και από τότε έχουν αναπτυχθεί πολλά νέα τρόφιμα και συστατικά και έχει υπάρξει τεχνολογική πρόοδος.
Τα νέα τρόφιμα περιλαμβάνουν προϊόντα όπως τα έντομα και τα νανοϋλικά αλλά και μύκητες, φύκια και νέες χρωστικές ουσίες. Είναι προϊόντα που αναπτύχθηκαν πρόσφατα, καινοτόμα τρόφιμα ή τρόφιμα που παράγονται με τη χρήση νέων τεχνολογιών και διαδικασιών παραγωγής. Ως νέα τρόφιμα, ορίζονται επίσης, τρόφιμα που παραδοσιακά καταναλώνονται εκτός ΕΕ.
Με τους νέους κανόνες, τα νέα τρόφιμα θα υποβάλλονται σε ελέγχους ασφαλείας και η έγκρισή τους θα γίνεται μέσα από μια πλήρως εναρμονισμένη πανευρωπαϊκή διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ), θα πρέπει να αξιολογεί αν κάποιο τρόφιμο είναι επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.
echo ‘’ ;