16.4 C
Athens
Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου, 2022
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΝίκη! Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS): Να διατηρηθούν οι αρχαιότητες στη...

Νίκη! Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS): Να διατηρηθούν οι αρχαιότητες στη Θεσσαλονίκη- Χαστούκι σε ΚΑΣ και Μενδώνη

Γράφει η Ναταλί Χατζηαντωνίου Nathalie Hatziantoniou:
Η Λίνα Μενδώνη, είχε διαψεύσει πως το θέμα είχε συμπεριληφθεί στην ατζέντα της 20ης Παγκόσμιας Συνέλευσης του ICOMOS. Τα 14 μέλη του ΚΑΣ διαβίβασαν στη γραμματεία του διεθνούς ICOMOS επιστολή για την απόσπαση των αρχαιοτήτων!
 

Η σημερινή ειδησάρα μεγατόνων για τον Πολιτισμό είναι ότι το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) με χθεσινό του ψηφισμα στη Γενική του Συνέλευση τάχθηκε με συντριπτική πλειοψηφία (621 υπέρ, 4 κατά και 58 αποχές) υπέρ της κατά χώρα   και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση «να μην προχωρήσει στην απόσπαση του μνημειακού συνόλου, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας της πόλης».

Να θυμίσουμε ότι το υπουργείο Πολιτισμού και η Λίνα Μενδώνη, αρχικά είχαν διαψεύσει πως το θέμα είχε συμπεριληφθεί στην ατζέντα της 20ης Παγκόσμιας Συνέλευσης του ICOMOS.

Στη συνέχεια έκαναν απεγνωσμένες προσπάθειες να μπλοκάρουν την έκδοση του ψηφίσματος.

Τα 14 μέλη του ΚΑΣ μάλιστα έστειλαν στις 27 Νοεμβρίου με διαβιβαστικό από τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Γεώργιο Διδασκάλου στη γραμματεία του διεθνούς ICOMOS επιστολή που υπερασπιζόταν την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού για την απόσπαση των αρχαιοτήτων!!!

Λυπάμαι για τα μέλη του ΚΑΣ αλλά αν θέλουν να σώσουν περαιτέρω το ήδη βληθέν επιστημονικό τους κύρος πρέπει να διαχωρίσουν τη θέση τους από αυτή την υπο-υπουργό Αντιπολιτισμού.

(Αναλυτικά στην εκπομπή στις 17.00 στο Κόκκινο όπου στο δεύτερο μέρος θα μιλήσουμε με τον Οδυσσέα Ιωάννου για πάρα πολλά που αφορούν στο σημερινό πολιτιστικό “τοπίο”, στο στίχο, στα προβλήματα των στιχουργών αλλά και σε ό,τι ζούμε)

(slap ο ήχος από το διεθνούς εμβέλειας χαστούκι)

 

 

Προσέφυγαν στο ΣτΕ για τις αρχαιότητες στον σταθμό μετρό «Βενιζέλος» Θεσσαλονίκης. Η κοινή ανακοίνωση των 7 φορέων

 

“Η προσφυγή στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο αποτελεί την κορύφωση των πολύμηνων αγώνων, προσπαθειών και εκκλήσεων φορέων, συλλόγων, επιστημόνων και πολιτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που ζητούν από την Πολιτεία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να προστατέψει τα μνημειακά ευρήματα και την αυθεντικότητά τους, διατηρώντας τα κατά χώραν”, αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωσή τους οι 7 φορείς που προσέφυγαν στο ΣτΕ για την κατά χώραν διατήρηση των αρχαιοτήτων στο Σταθμό Βενιζέλου.

“Οι προσφεύγοντες με πλήρη αίσθηση ευθύνης απέναντι στην ιστορία της πόλης αλλά και αγωνία για το μέλλον της Θεσσαλονίκης, έκαναν και πάλι σαφές ότι τεχνική λύση υπάρχει, έχει ήδη εφαρμοστεί στην Ελλάδα και η συνέχισή της στον Σταθμό Βενιζέλου θα έχει ως αποτέλεσμα να αποκτήσει η πόλη γρήγορα μετρό και με λιγότερο κόστος.

Πολιτικοί μηχανικοί αναγνωρισμένου κύρους, εμπειρογνώμονες και ειδικοί στα υπόγεια έργα, απέδειξαν το εφικτό της λύσης και τονίστηκε, για άλλη μια φορά, από σημαντικότατους βυζαντινολόγους της Ελλάδας και του εξωτερικού, επιστήμονες εγνωσμένου κύρους αλλά και από εμπειρογνώμονα της UNESCO, τόσο η σπανιότητα και σημασία του αρχαιολογικού ευρήματος όσο και η αξία διατήρησης της αυθεντικότητας του”, συμπλήρωσαν, μεταξύ άλλων, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής Στερεάς και Νήσων, η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία.

 

Μιλάμε για μια «Βυζαντινή Πομπηία» στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Βρείτε λύση να φτιάξετε το Μετρό, χωρίς να διαλύσετε τους θησαυρούς μας

Σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης, μια πόλη σαν τη Θεσσαλονίκη θα ζούσε μέρες τεράστιας ευημερίας μόνο με τον υπόγειο αρχαιολογικό θησαυρό της.

Σε οποιαδήποτε άλλη πόλη της Ευρώπης, ο κόσμος θα ήταν περήφανος να περπατήσει στη «Βασιλική Οδό», να νιώσει κυριολεκτικά όλη τη Βυζαντινή Ιστορία.
 
Οπουδήποτε αλλού, οι λύσεις θα ξεκινούσαν κρατώντας ως δεδομένο τη σωτηρία και την ανάδειξη των θησαυρών.
 
Κάποτε, το 1966, παρ’ολίγο θα είχε «χαθεί» η Ρωμαϊκή Αγορά καθώς είχαμε πάρει την απόφαση να ανεγερθεί το νέο κτίριο των Δικαστηρίων.

Ευτυχώς, ο έφορος αρχαιοτήτων, Φώτης Πέτσας, παρά τις απειλές που δέχθηκε, αναστήλωσε τον μοναδικό κίονα που βρέθηκε.

Αυτή η γενναία στάση του, εντυπωσίασε τον κόσμο και τις Αρχές, ώστε τελικά άφησαν την αδιάλλακτη στάση τους και αποφάσισαν να μην κτιστούν τα Δικαστήρια σε αυτόν τον χώρο.

Το 1969, ο χώρος κηρύχθηκε Αρχαιολογικός και σώθηκε η Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης
 
Πριν από ακόμα πιο πολλά χρόνια, ένα ακόμα δημοτικό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης είχε αποφασίσει το γκρέμισμα του Λευκού Πύργου!
 
Ο λόγος που δεν έγινε ήταν μόνο το κόστος.
 
Σήμερα, έχουμε ακόμα θαμμένο τον «Ναό της Αφροδίτης», ένα εύρημα μοναδικό στο είδος του.
 
Βρίσκεται κάτω από ερείπια, παρατημένος κυριολεκτικά στην Αντιγονιδών.

Μιλάμε κυριολεκτικά για τον Παρθενώνα της Θεσσαλονίκης.
 
Τα παραδείγματα είναι άπειρα.

Σίγουρα, όλη αυτή η περιπέτεια με την κατασκευή του Μετρό μάς έχει εξαντλήσει όλους στην πόλη.

Ωστόσο, εδώ διακυβεύεται κάτι άλλο. Διακυβεύεται η κληρονομιά όλων των επόμενων γενεών.
 
Βρείτε λύση λοιπόν να φτιάξετε το Μετρό αλλά χωρίς να διαλύσετε τους θησαυρούς μας.

Φυσικά υπάρχουν λύσεις.
 
Έχουν υλοποιηθεί σε άλλες πόλεις της Ευρώπης.
 
Αν δεν μπορείτε, ζητήστε βοήθεια.

Γιατί εδώ δεν μιλάμε για κάτι μικρό. Μιλάμε για μια «Βυζαντινή Πομπηία» στην καρδιά της Θεσσαλονίκης.

Δεν θέλει πολύ μυαλό για να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό για το μέλλον αυτής της πόλης.
 
Σεβαστείτε την ιστορία μας. Είστε υποχρεωμένοι.
 
Δημήτρης Συμεωνίδης

Νίκη! Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS): Να διατηρηθούν οι αρχαιότητες στη Θεσσαλονίκη- Χαστούκι σε ΚΑΣ και Μενδώνη

 

ΦΩΤΟ: Εντυπωσιακή εκδήλωση διαμαρτυρίας σήμερα στην παραλία της Θεσσαλονίκης, για τις αρχαιοτήτες του ΜΕΤΡΟ

Απο  Kostas Nikolaou

Σήμερα, 11.10.2020, εντυπωσιακή εκδήλωση διαμαρτυρίας για τον τεμαχισμό και την απόσπαση των αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου του μετρό, πραγματοποιήθηκε στην παραλία της Θεσσαλονίκης.

 

Νίκη! Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS): Να διατηρηθούν οι αρχαιότητες στη Θεσσαλονίκη- Χαστούκι σε ΚΑΣ και Μενδώνη

 

Νίκη! Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS): Να διατηρηθούν οι αρχαιότητες στη Θεσσαλονίκη- Χαστούκι σε ΚΑΣ και Μενδώνη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;