20.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑNoBorderCamp στο ΑΠΘ για τους πρόσφυγες. Θα μπουκάρει η αστυνομία;

NoBorderCamp στο ΑΠΘ για τους πρόσφυγες. Θα μπουκάρει η αστυνομία;

NoBorderCamp στο ΑΠΘ για τους πρόσφυγες. Θα μπουκάρει η αστυνομία; Η αντίδραση της Συγκλήτου στο διεθνές κάμπινγκ

 

 

Έντονη φημολογία υπάρχει αυτή την ώρα πως η αστυνομία, η οποία βρίσκεται σε επιφυλακή, με την πρώτη ευκαιρία θα παραβιάσει το πανεπιστημιακό άσυλο και θα μπουκάρει στο  ΑΠΘ, όπου αρχίζει σήμερα Πέμπτη και θα διαρκέσει έως και τις 24 Ιουλιου  το διεθνές NoBorderCamp    με  επίκεντρο το προσφυγικό ζήτημα. 

Ενα Κάμπινγκ χωρίς σύνορα “για τους διακρατικούς αγώνες ενάντια στην πολιτεία, την πατριαρχεία και το κεφάλαιο!” Χιλιάδες ακτιβιστές από όλη την Ευρώπη ταξιδεύουν προς την Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχουν στο ‪#‎nobordercamp‬.

Η πρυτανική αρχή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αντιδρά σε αυτή την διοργάνωση η οποία γίνεται κυρίως απο τον αναρχικό χώρο και στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι δεν είχε καμία επίσημη ενημέρωση για το θέμα.

 

Από τη Φρανκφούρτη έχει φτάσει ήδη το πρώτο καραβάνι κατασκηνωτών, ενώ η εκτίμηση της  αστυνομίας είναι, όπως δήλωσε ο πρύτανης, ότι έχουν ήδη έρθει στην Θεσσαλινίκη περισσότεροι απο 1.000 εκπρόσωποι αντιεξουσιαστικών οργανώσεων απο όλη την Ευρώπη. Οι διοργανωτές υπολογίζουν  χιλιάδες!

 

Συνέντευξη τύπου του πρύτανη και του δημάρχου

Την παρέμβαση της πολιτείας ώστε να αποτραπεί η πραγματοποίηση του ‘No Border Camp” εντός της πανεπιστημιούπολης ζήτησε σε έκτακτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το πρωί της Τετάρτης ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Περικλής Μήτκας.

NoBorderCamp στο ΑΠΘ για τους πρόσφυγες. Θα μπουκάρει η αστυνομία;

“Αν επιβεβαιωθεί το σενάριο μερικών χιλιάδων κατασκηνωτών και μόνο η αποκομιδή των απορριμάτων θα είναι ένα σημαντικότατο πρόβλημα” δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ: “Η προστασία και η λειτουργία του Δημόσιου Πανεπιστημίου είναι ζήτημα όλης της κοινωνίας, αλλά δε μπορεί να διασφαλίζεται χωρίς τη συνδρομή των αρμόδιων οργάνων της Πολιτείας. Ζητήσαμε να βρεθεί άλλος καταλληλότερος χώρος από το Πανεπιστήμιο, μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια ανταπόκριση ή κάποιο διαφορετικό σενάριο. Από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε την προστασία των κτιρίων των εγκαταστάσεων και το προσωπικό που θα εξακολουθήσει να προσέρχεται στη δουλειά του.”

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Πρύτανης του ΑΠΘ δήλωσε πως “έχουμε έρθει σε μια σχετική συνεννόηση με την ΕΛΑΣ, ενώ έχει ενημερωθεί η εισαγγελία”, σημειώνοντας ότι θα τηρηθεί ο νόμος, και εφόσον διαπιστωθεί αξιόποινη πράξη θα επέμβει ο εισαγγελέας και η αστυνομία.
“Ζητήσαμε τη σύμπραξη της πολιτείας στέλνοντας επιστολή στην Ελληνική Αστυνομία, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Παιδείας, καθώς και στον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ έχουμε ενημερώσει σχετικά και τον εισαγγελέα” δήλωσε ο  Πρύτανης και εξέφρασε τον φόβο πως θα υπάρξουν αξιόποινες πράξεις κατά τη διάρκεια του «No Border Camp» εντός  της πανεπιστημιούπολης”, διαμηνύοντας ότι”σε αυτή την κατάσταση «δεν μπορεί να είμαστε μόνοι μας”.

Τις ημέρες της κατασκήνωσης, όπως ενημέρωσε ο κ. Μήτκας, θα κλείσει τελείως η Παλιά Φιλοσοφική Σχολή, το ιστορικό κτίριο του Πανεπιστημίου: “το οποίο θέλουμε να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, καθώς και η Βιβλιοθήκη για τις ώρες που λειτουργεί ως αναγνωστήριο”.

NoBorderCamp στο ΑΠΘ για τους πρόσφυγες. Θα μπουκάρει η αστυνομία;

“Η διοργάνωση έχει μία ευρύτερη σχέση με τους πρόσφυγες, αλλά δεν είναι πρόσφυγες, οι οποίοι πρόκειται να εγκατασταθούν στο ΑΠΘ” είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης: “Ευχαρίστως να πάρουν άδεια, να εγκατασταθούν κάπου, να κάνουν μία συναυλία, αλλά να κατασκηνώσεις σε έναν χώρο τόσο καιρό είναι ουσιαστικά μία κατάληψη και η κατάληψη είναι ο ορισμός της ανομίας. Για μένα είναι ξεκάθαρη περίπτωση ότι πρέπει να επέμβει το νόμιμο κράτος, είτε λέγεται αυτό αστυνομία, είτε το υπουργείο Εσωτερικών, Παιδείας, πρέπει να εφαρμοστούν οι νόμοι αλλιώς η ανομία θα κυριαρχεί μόνιμα.”

Το κάλεσμα που ανήρτησαν οι διαχειριστές του Νο Βοrder Camp  αναφέρει:

 

“Κάμπινγκ χωρίς σύνορα

Για τους διακρατικούς αγώνες ενάντια στην πολιτεία, την πατριαρχεία και το κεφάλαιο.

Τα σύνορα καθορίζουν το έδαφος κυριαρχίας των εθνών κρατών, σχηματίζουν ένα κοινωνικό μηχανισμό για την εξυπηρέτηση του κεφαλαίου, είναι εφαλτήριο για πολέμους, δημιουργούν χάσματα στην ανθρωπότητα, σε έθνη και φυλές, προωθούν τον εθνικισμό, το ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία, κάνουν τους ανθρώποις να νοσταλγούν για τα χαμένα και ένδοξα που δεν ήταν ποτέ δικά τους, εντείνουν τη φυλετική βία και τη σεξουαλική εκμετάλλευση, καθορίζουν βίαια ένα ομοιογενές εθνικά αφήγημα, κατασκευάζουν εχθρούς για να ενώσουν το λαό απέναντι στους εξωτερικούς εχθρούς, θολώνοντας τις ταξικές αντιθέσεις, δημιουργούν παράνομη μετανάστευση κα νομιμοποιούν τους θανάτους στα σύνορα.

 

NoBorderCamp στο ΑΠΘ για τους πρόσφυγες. Θα μπουκάρει η αστυνομία;

Ο αγώνας των μεταναστών να διασχίσουν τα σύνορα είναι ένας αγώνας για τη ζωή. Είμαστε όλοι ενωμένοι. Η αλληλεγγύη μας πρέπει να γκρεμίσει τα σύνορα και τους φράχτες, να καταστρέψει το κοινό πεπρωμένο της δυστυχίας και να κατασκευάσει μια κοινή πραγματικότητα αγώνων για την ελευθερία!”.

Η επίσημη ανακοίνωση της Διοίκησης του ΑΠΘ:

Η Σύγκλητος του ΑΠΘ συνεδρίασε εκτάκτως την Τρίτη, για να συζητήσει πώς θα αντιμετωπίσει το θέμα, ενώ τις προηγούμενες ημέρες ενημέρωσε σχετικά τις αστυνομικές και εισαγγελικές Αρχές, καθώς και τα συναρμόδια υπουργεία, τον Δήμο και την Περιφέρεια.

“Η Διοίκηση του ΑΠΘ πληροφορήθηκε πρόσφατα την επικείμενη διοργάνωση κατασκήνωσης άγνωστων ομάδων από την Ελλάδα και το εξωτερικό με την ονομασία “No Border Camp – Thessaloniki 2016” στο διάστημα από 14-24 Ιουλίου 2016.

Όπως φαίνεται από τις σχετικές αναρτήσεις στο διαδίκτυο, πιθανότατα ο χώρος πραγματοποίησης των εκδηλώσεων αυτών είναι η πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ.

Η Πρυτανεία του ΑΠΘ δεν έχει ενημερωθεί από τους άγνωστους διοργανωτές, ούτε έχει δώσει άδεια για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων αυτών, αλλά και δεν μπορεί να δεχθεί την πιθανολογούμενη διαμονή σε σκηνές στους υπαίθριους χώρους του ΑΠΘ όλων αυτών των ατόμων.

 

Το πανεπιστήμιο λειτουργεί κανονικά αυτό το διάστημα, (αν και έχουν τελειώσει τα μαθήματα και οι εξετάσεις), καθώς υπάρχουν καθημερινά τελετές ορκωμοσίας αποφοίτων, όπου εμπλέκονται οι γραμματείες όλων των Σχολών, οι καθηγητές και το προσωπικό συνεχίζουν να εργάζονται στα γραφεία τους, υλοποιούνται ερευνητικά προγράμματα κ.α.”

Η Σύγκλητος του ΑΠΘ, η οποία συνεδρίασε έκτακτα για το θέμα αυτό την Τρίτη 12/7 με τη συμμετοχή των Προέδρων όλων των Τμημάτων, εκφράζει ομόφωνα την κατηγορηματική αντίθεσή της στην προοπτική της πραγματοποίησης των εκδηλώσεων αυτών στο ΑΠΘ, και δηλώνει ότι πέραν του προφανούς κινδύνου καταστροφών της δημόσιας περιουσίας του πανεπιστημίου, υπάρχει σαφής κίνδυνος για την υγεία των φοιτητών, των εργαζομένων, αλλά και των ίδιων των συμμετεχόντων από άποψη δημόσιας υγιεινής.

Ο χώρος της πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ δεν έχει καμία απολύτως δυνατότητα να ανταποκριθεί ούτε στις στοιχειώδεις ανάγκες προσωπικής υγιεινής κατασκηνωτών.

Κατόπιν αυτών, η Σύγκλητος του ΑΠΘ αποφάσισε ομόφωνα να γνωστοποιήσει το επικείμενο πρόβλημα σε όλους τους αρμόδιους φορείς της Ελληνικής Πολιτείας, αλλά και της κοινωνίας της πόλης, και να ζητήσει την εξεύρεση άλλου, καταλληλότερου χώρου για την πραγματοποίηση του “No Border Camp”. Στην αντίθετη περίπτωση, η Σύγκλητος καλεί δημόσια όλους τους φορείς να αναλάβουν κάθε δυνατή πρωτοβουλία, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, για την υποστήριξη του Δημόσιου Πανεπιστημίου και την αποτροπή καταστροφών του επιστημονικού και εκπαιδευτικού εξοπλισμού, των αιθουσών διδασκαλίας, αλλά και των κοινόχρηστων χώρων. Από την πλευρά της η Διοίκηση του ΑΠΘ θα λάβει όλα τα δυνατά μέτρα προστασίας της δημόσιας περιουσίας, δεν διαθέτει, όμως, την επιχειρησιακή δυνατότητα και το θεσμικό πλαίσιο που απαιτούνται για τη διαχείριση μιας τέτοιας κατάστασης.

Η λειτουργία και η προστασία του Δημόσιου Πανεπιστημίου είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας, αλλά μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με τη συμβολή των αρμόδιων οργάνων της Πολιτείας.

Σε εφαρμογή των παραπάνω η Σύγκλητος αποφάσισε ομόφωνα τα παρακάτω σχετικά με την λειτουργία του ΑΠΘ κατά το επόμενο διάστημα:

Να δοθεί συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ από τον Πρύτανη, την Τετάρτη 13/7/2016, παρουσία των μελών της Συγκλήτου, προκειμένου να γίνει ευρέως γνωστό το θέμα.

Να συγκροτηθεί συντονιστική επιτροπή για τη λήψη αποφάσεων επί καθημερινών πρακτικών θεμάτων, αποτελούμενη από τον Αναπλ. Πρύτανη Έρευνας κ. Συντονισμού καθηγ. κ. Θ. Λαόπουλο και τους Κοσμήτορες των Σχολών: Θεολογικής: καθηγ. κ. Μ. Κωνσταντίνου, Φιλοσοφικής: καθηγ. κ. Δ. Μαυροσκούφη, Νομικής: καθηγ. κ. Γ. Δέλλιο και Θετικών Επιστημών: καθηγ. κ. Χ. Χιντήρογλου.

Να ληφθούν έκτακτα μέτρα για την ασφάλεια του προσωπικού, των χώρων και του εξοπλισμού κατά την κρίση των αρμοδίων της διοίκησης κάθε μονάδας (Κοσμητόρων, Προέδρων, Διευθυντών).

Τα μέτρα μπορεί να περιλαμβάνουν τον περιορισμό στο ελάχιστο των εισόδων πρόσβασης στα κτίρια (τα οποία όμως θα παραμείνουν ανοικτά για τα μέλη του ΑΠΘ), και τον περιορισμό των ωρών εξυπηρέτησης του κοινού από τις υπηρεσίες του ΑΠΘ.

Επίσης αποφασίσθηκε το κλείσιμο του ιστορικού κτιρίου της Παλαιάς Φιλοσοφικής, η αναστολή λειτουργίας για το κοινό του αναγνωστηρίου της Κεντρικής Βιβλιοθήκης, αλλά και όλων των άλλων βιβλιοθηκών του ΑΠΘ.

Να πραγματοποιηθούν κανονικά οι τελετές ορκωμοσίας των νέων αποφοίτων, και να λειτουργούν κανονικά οι γραμματείες των Τμημάτων και όλες οι υπηρεσίες. Διευκρινίζεται ότι όλες οι υπηρεσίες θα λειτουργούν κανονικά, οι εργαζόμενοι θα προσέρχονται και θα αποχωρούν σύμφωνα με το ωράριο εργασίας τους, αλλά θα ανακοινωθούν από κάθε υπηρεσία συγκεκριμένες, μειωμένες, ώρες πρόσβασης-εξυπηρέτησης του κοινού.

Να τεθεί σε επιφυλακή το προσωπικό φύλαξης, καθαριότητας και το τεχνικό συνεργείο.

Να περιοριστεί, εάν χρειαστεί, η είσοδος των αυτοκινήτων στο χώρο της κεντρικής πανεπιστημιούπολης και να δοθεί χώρος για τη στάθμευση των οχημάτων των μελών του ΑΠΘ στο κτίριο παραπληγικών στην διασταύρωση των οδών Αγ. Δημητρίου και 3ης Σεπτεμβρίου,

Να διακοπεί η συνεδρίαση της Συγκλήτου της Τρίτης 12/7, και να παραμείνει η Σύγκλητος σε ετοιμότητα συνεδρίασης εάν χρειαστεί.

Τα μέλη του ΑΠΘ θα ενημερώνονται με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ανακοινώσεις στην κεντρική ιστοσελίδα για τροποποιήσεις των μέτρων ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης.

Υπενθυμίζεται το τηλέφωνο εκτάκτων αναγκών του ΑΠΘ: 2310-99-6100.”

 

To πλήρες πρόγραμμα του NoBorder 2016

πηγή: NoBorder 2016

NoBoProgramPoster.indd

Πρόγραμμα του NoBorder 2016

Τετάρτη 13 Ιουλίου:

Ξεκινάει το στήσιμο του NoBorder Camp. Σύντροφοι και συντρόφισσες που προσφέρονται να έρθουν στη Θεσσαλονίκη για να βοηθήσουν είναι φυσικά ευπρόσδεκτοι. Από τις 14 Ιούλη ξεκινά η κατασκήνωση στον χώρο του Camp.

Παρασκευή 15 Ιουλίου:

Αφίξεις συμμετεχόντων

18:00 πρώτη γενική συνέλευση

21:00 προβολή ντοκυμαντέρ, συναυλία υποδοχής

Σάββατο 16 Ιουλίου:

1η μέρα της συνάντησης δικτύωσης του Βαλκανικού Περάσματος

11:00: ΧώροςΓυναικών* (Διεθνείς ομάδες γυναικών* και γυναίκες* από τα «κέντρα μετεγκατάστασης»)

Κατά τη διάρκεια της ημέρας: Live mural painting από το NoBorder Graffiti

Crew

Το βράδυ: Disruptive Film Festival / Θέατρο

Κυριακή 17 Ιουλίου:

Πρωί: μηχανοκίνητη πορεία – παρέμβαση στα κέντρα «φιλοξενίας»-εκτόπισης γύρω από τη Θεσσαλονίκη

13:00: Ομιλίες μεταναστ(ρι)ών από τα κέντρα «φιλοξενίας»-εκτόπισης

Μεσημέρι/απόγευμα: 2η μέρα της συνάντησης δικτύωσης του Βαλκανικού Περάσματος

Το βράδυ: Μικρό φεστιβάλ τεινιών και ντοκυμαντέρ από τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και το «Βαλκανικό πέρασμα»

Δευτέρα 18 Ιουλίου:

Πρωί: μηχανοκίνητη πορεία – παρέμβαση στα κέντρα «φιλοξενίας»-εκτόπισης γύρω από τη Θεσσαλονίκη

Απόγευμα: workshops

20:00: γενική συνέλευση – «Ευρω-μεσογειακή δικτύωση»

Το βράδυ: Disruptive film festival / Μικρό φεστιβάλ αλβανόφωνων ταινιών

Τρίτη 19 Ιουλίου:

Πρωί: μηχανοκίνητη πορεία – παρέμβαση στα κέντρα «φιλοξενίας»-εκτόπισης γύρω από τη Θεσσαλονίκη

Απόγευμα: workshops

20:00: γενική συνέλευση – «Αυτοοργάνωση των μεταναστών/τριών»

Το βράδυ: Disruptive film festival / Μικρό φεστιβάλ αλβανόφωνων ταινιών

Τετάρτη 20 Ιουλίου:

Πρωί έως αργά το απόγευμα: πορεία στα κέντρα κράτησης στο Παρανέστι και την Ξάνθη.

Βράδυ: συναυλία: Baris Bal Trio (Istanbul/Θεσσαλονίκη) / Θεατρικά: Rhiad από Τυνησία και Δημήτρης Samir (Συρία/Ελλάδα)

Πέμπτη 21 Ιουλίου:

Πρωί: μηχανοκίνητη πορεία – παρέμβαση στα κέντρα «φιλοξενίας»-εκτόπισης γύρω από τη Θεσσαλονίκη

Απόγευμα: διαδήλωση “Migrants’ Pride” στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Βράδυ: συναυλία

Παρασκευή 22 Ιουλίου:

Πρωί: workshops:

12:00-15:00: συζήτηση για τον αγώνα ενάντια στα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική

Απόγευμα: workshops

20:00: γενική συνέλευση – «Δικτύωση αυτοοργανωμένων δομών»

Το βράδυ: Disruptive film festival / Μικρό φεστιβάλ ιρανικών ταινιών

Σάββατο 23 Ιουλίου:

Πορεία στον φράχτη του Έβρου

Το βράδυ: Disruptive film festival / Μικρό φεστιβάλ ιρανικών ταινιών

Κυριακή 24 Ιουλίου:

Συμπεράσματα των workshops / Γενική συνέλευση

Πρόγραμμα της συνάντησης δικτύωσης της Βαλκανικού Οδού

 

Σάββατο 16 Ιουλίου

11.00 – 13.00

Συνέλευση υποδοχής, αρχικές τοποθετήσεις, πρώτη συζήτηση

1: «Όλα μπορούν να συμβούν» – η εκπληκτική δυναμική του 2015

2: Το νέο συνοριακό καθεστώς στο Αιγαίο μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

3: Επιστροφή στον «υπόγειο σιδηρόδρομο» – νέες/παλιές προκλήσεις για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη

4: Μεταξύ της προσωρινής διαμονής των μεταναστ(ρι)ών transit και των κοινών κοινωνικών αγώναν – τρόποι σύνδεσης των διαφορετικών επιθυμιών και συνθηκών

15.30 – 17.30

1η ενότητα workshops

Επιστροφή στον «υπόγειο σιδηρόδρομο»; Οι καθημερινοί αγώνες και οι διεθνικές προοπτικές στο Βαλκανικό πέρασμα

Πέντε παράλληλα workshops:

1.    Οι συνέπειες της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας

2.    Δημιουργία webguides: Welcome to Greece and Welcome to Italy

3.    H αλληλεγγύη κατά μήκους του Βαλκανικού περάσματος: οικονομική ενίσχυση ομάδων και δομών και κοινές δράσεις ενάντια στην καταστολή

4.    Η παροχή «Live feed» πληροφοριών από το w2eu ως εργαλείο αντιπληροφόρησης – Πιθανότητα δημιουργίας ενός Alarmphone Balkan

5.    Χαρτογράφηση και προτάσεις υποστήριξης στο Βαλκανικό πέρασμα.

(διάλειμα 90 λεπτών)

19.00 – 21.00

2η ενότητα workshops

Αλληλεγγύη και υποστήριξη: αυτοοργάνωση, μικτές οργανώσεις, εθελοντές, διεθνική διάσταση

Τέσσερα παράλληλα workshops:

1.    Εμπειρίες κοινωνικών κέντρων και καταλήψεων

2.    Μετακινούμενες ομάδες  / επισκέψεις στα σύνορα

3.    Πολύγλωσες εφημερίδες και online περιοδικά/πλατφόρμες;

4.    Μεταξύ της υποστήριξης λόγω ενσυναίσθησης και της μη αμειβόμενης διαχείρισης πληθυσμών – Αμφιθυμίες της συμμετοχής των εθελοντ(ρι)ών.

Κυριακή 17 Ιουλίου

 

16.00- 18.00

3η ενότητα workshops

Κοινοί κοινωνικοί αγώνες, η ευαισθητοποίηση ενάντια στην ποινικοποίηση

Τρία παράλληλα workshops:

1.    Στέγαση, υγεία, εκπαίδευση: προοπτικές κοινών αγώνων για τις κοινωνικές υποδομές και τα κοινωνικά δικαιώματα

2.    Εργασία, εκμετάλλευση, δικαιώματα: τρόποι αντίστασης στις ρατσιστικές κατηγοριοποιήσεις στην εργασία

3.    Συκοφάντηση, ποινικοποίηση, ευαισθητοποίηση: Σπάζοντες τον φόβο και την καταστολή στις περιοχές των συνόρων

19.00 to 21.00

Καταληκτική ολομέλεια: Σύντομα συμπεράσματα από τα workshops και προοπτικές

22.00: Μικρό φεστιβάλ ντοκυμαντέρ  από τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και από το Βαλκανικό πέρασμα

Πρόγραμμα των workshops (18, 19 και 22 Ιουλίου)

 

Τυπική ημέρα workshops

8.00-9.30 πρωινό

9.30-13.30 μηχανοκίνητη πορεία στα κέντρα «φιλοξενίας»-εκτόπισης

13.30-15.00 ξεκούραση, ελαφρύ μεσημεριανό

15.00-19.00 ενότητες workshops

19.00-20.00 γεύμα

20.00-22.00 γενική συνέλευση

Δευτέρα 18 Ιουλίου:

Τέσσερις παράλληλες ενότητες workshops (15.00-19.00)

A1. Κρατικές και υπερκρατικές πολιτικές διακυβέρνησης μετακινούμενων πληθυσμών (αίθουσα 1)

α) Βιβλιοπαρουσίαση Vogelfrei. Τρία κείμενα για τη μετανάστευση, τις απελάσεις, το κεφάλαιο και το κράτος του – εγχείρημα Αντίθεση

β) Ο Νέος Κρατικός Ολοκληρωτισμός Απέναντι στους Μετανάστες-Πρόσφυγες – Aντιεξουσιαστική Κίνηση

γ) Το κράτος απλώνει το χέρι του: πότε για να ελεήσει, πότε για να ασκήσει βία». Μια συζήτηση για τον ρόλο της

φιλανθρωπίας και του στρατού στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών – κατάληψη Φάμπρικα Υφανέτ

δ) Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας – Migrant Solidarity Network / Ankara

B. Στρατηγικές και πρακτικές επιβίωσης, αλληλεγγύης και αγώνα (αίθουσα 2)

α) Pinknoise (Ολλανδία) – ασφαλής επικοινωνία και online ιδιωτικότητα

β) Hackborders project: Παρουσίαση ενός εργαλείου για τον εντοπισμό και την επανένωση οικογενειών με αγνοούμενα μέλη  – https://hackborders.net/‬.

γ) WatchThe Med Alarm Phone – παρουσίαση της τηλεφωνικής γραμμής για μετανάστ(ρι)ες που κινδυνεύουν στις θάλασσες, μέλη του Alarm Phone

δ) Silent University Athens Assembly – πλατφόρμα μοιράσματος της γνώσης μεταξύ ντόπιων, μεταναστών και προσφύγων.

 

C1. Αλληλεγγύη, δικτύωση, επικοινωνία, αλληλοβοήθεια και commoning των μετακινούμενων πληθυσμών (αίθουσα 3)

α) Ανεπιθύμητος ανθρωπισμός: θεσμικές νεκρο-πολιτικές και έλεγχος της αλληλεγγύης από την βάση στο πλαίσιο της διαχείρισης της διεθνικής μετανάστευσης – Σόνια Βλάχου

β) Ο αγώνας σου είναι και δικός μου; Όρια και δυνατότητες των κοινών αγώνω – NoBorder ακτιβιστές

γ) Πολιτικοποίηση μεταναστ(ρι)ών μέσα στο ριζοσπαστικό κίνημα – Genti Guri – δίκτυο Clandestina

δ) Ζώντας και αγωνιζόμενοι/ες με τους μετανάστες και τις μετανάστριες στη Λουμπλιάνα – Anti-racist Front without Borders from Ljubljana (Σλοβενία)

ε) Δικτύωση αγώνων μεταναστ(ρι)ών και αγώνων για το δικαίωμα στη στέγη – The European Action Coalition for the Right to Housing and to the City

D. Πώς να αφουγκράζεσαι τα σύνορα: συναιθηματικές μεταναστευτικές υποκειμενικότητες και στρατηγικές (αυτο) παρουσίασης

Γενική συνέλευση: «Ευρω-μεσογειακή δικτύωση» (αίθουσα 1)

 

Τρίτη 19 Ιουλίου:

Τρεις παράλληλες ενότητες workshops (15.00-19.00)

A2. Κρατικές και υπερκρατικές πολιτικές διακυβέρνησης μετακινούμενων πληθυσμών (αίθουσα 1)

α) Ο ρόλος και η συμβολή του πανεπιστημίου στην διαχείριση των μεταναστευτικών ροών – κατάληψη Φάμπρικα Υφανέτ

β) Ο αντιφασισμός ως αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα για την κοινωνική χειραφέτηση – Μαύρο & Κόκκινο

γ) Ένα κοινωνικό κίνημα για να ανοίξει ξανά το Βαλκανιικό πέρασμα. Δημόσια υποστήριξη και κοινωνική νομιμοποίηση του προσφυγικού κινήματος – Joerg Finkenberger, Lisa Thomas

δ) Αλληλέγγυα οικονομία και προσφυγική κρίση: ανιχνεύοντας τις γέφυρες και επεκτείνοντας τους χώρους της κοινωνικής αλληλεγγύης – Freedom Coop

E. Έμφυλες διαστάσεις της μετανάστευσης (γυναίκες, lgbtq πληθυσμοί, σεξισμός, έμφυλη βια, εγκυμοσύνη) – Ηλιακές διαστάσεις της μετανάστευσης (αίθουσα 2)

α) Atelier Without Borders – Atelier Without Borders (Istanbul): παιδιά και ακτιβισμός

β) Βιβλιοπαρουσίαση: “Με τα ίδια μας τα λόγια – Γυναίκες πρόσφυγες στη Γερμανία αφηγούνται τις ιστορίες τους”,  IWSPACE (International Women Space)

γ) Ζώντας στη σκιά – Ελιάνα Καναβέλη, περιοδικό «Βαβυλωνία»

C2. Αλληλεγγύη, δικτύωση, επικοινωνία, αλληλοβοήθεια και commoning των μετακινούμενων πληθυσμών (αίθουσα 3)

α) Η παρούσα κατάσταση των μεταναστ(ρι)ών στο Μαρόκο σε συνδυασμό με τις συνοριακές πολιτικές της ΕΕ – No Borders Μαρόκο

β) Οι συνέπειες στη Βόρεια Αφρική της πολιτικής της ΕΕ για τη μετανάστευση – Noborder Τυνησία και συγγενείς αγνοούμενων στη Μεσόγειο

γ) Για μια Συλλογική Μνήμη των Αγώνων των Μεταναστών – πρόταση για μια πολύγλωσση διαδικτυακή πλατφόρμα – ακτιβιστές από WatchTheMed Alarm Phone και από το Moving Europe

Γενική συνέλευση: «Αυτοοργάνωση των μεταναστών/τριών» (αίθουσα 1)

Παρσκευή 22 Ιουλίου:

Πρωί – 2 παράλληλες ενότητες workshops (9.00-12.00)

F. Τρίωρη εκπαίδευση σε τεχνικές άμεσης δράσης (9.00-12.00) (χώρος συναυλιών)

Action Training for Direct Action – Openborder

G1. Σύνδεση των αγώνων ντόπιων και μεταναστ(ρι)ών (10.00-12.00) (αίθουσα 2)

α) Δουλεύοντας στα σύνορα: έποικοι και μετανάστες εργάτες γης στα ισραηλινά σύνορα

β) Υποδομές και οργάνωση μακροπρόθεσμων καταυλισμών και δράσεων – Max Mustermann

12:00-15:00

Ανοιχτή συνέλευση / εκδήλωση για τον αώνα ενάντια στα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική (αίθουσα 1) 

«The State and capital write the history of pillaging life and  nature, the movements write the history of resistance and freedom” – Beyond Europe: Halkidiki – The Comeback

 

Απόγευμα – 3 παράλληλες ενότητες workshops (15.00-19.00)

G2. Σύνδεση των αγώνων ντόπιων και μεταναστ(ρι)ών (αίθουσα 1)

α) Συμμετοχή/ενσωμάτωση των προσφύγων στην Πρωτοβουλία για ένα Αυτοοργανωμένο Σχολείο Ολοκληρωμένης Συνεργασίας / το Freedom Coop ως εργαλείο για τους πρόσφυγες και το κίνημα No Border  – Freedom Coop

β) Η αλληλέγγυα οικονομία ως μία διέξοδος από την εργασιακή εκμετάλλευση – Istanbul migrant solidarity kitchen

γ) Η αλλαγή παραδείγματος στην πολιτική συμμετοχή και η αυτοοργάνωση μεταναστ(ρι)ών από τη Συρία στην Τουρκία  – Hamisch – Istanbul Syrian cultural association

δ) Η έμπρακτη αλληλεγγύη ως μορφή αυτοοργάνωσης ενάντια στον σύγχρονο ολοκληρωτισμό – Μαύρο & Κόκκινο

H. Ζούμε μαζί, αγωνιζόμαστε μαζί (αίθουσα 2)

α) Αλληλεγγύη και αυτοοργάνωση ενάντια στα γαλλικά σύνορα στη Ventimiglia (Ιταλία): προοπτικές και στρατηγικές για μελλοντικούς αγώνες – No Borders Italy

β) Ζούμε μαζί, αγωνιζόμαστε μαζί – Calais Migrant Solidarity

γ) Προς μια Διεθνική Κοινωνική Απεργία – Workshop για την Εργασία, την Επισφάλεια/προσωρινότητα και τη Μετανάστευση – PrekärLab / Frankfurt

δ) Παρουσίαση της Αυτοργανωμένης Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης σε Πρόσφυγες και Μετανάστες του εγχειρήματος της Κατάληψης Δερβενιών 56

I. Solidarity structures, squats-social struggle centers (αίθουσα 3)

α) Οι προοπτικές της αντιρατσιστικής αυτοοργάνωσης και των καταλήψεων – Οργάνωση: Beyond Europe με συμμετοχή ακτιβιστών από Αθήνα, Μιλάνο, Φρανκφούρτη κ.α.

β) Προοπτικές και οργάνωση στη Σμύρνη – Kapılar community center / Izmir

γ) #Overthefortress / Agire nella crisi / Globalproject – Meltingpot

Γενική συνέλευση: «Δικτύωση αυτοοργανωμένων δομών» (αίθουσα 1)

Καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Παρασκυή 15 Ιουλίου:

Ντοκυμαντέρ «People without faces»

Συναυλία:

Unshaped Ahead (loops &violin-based storytelling)

Lostre (ska punk)

Electro Vampires (atmospheric goth & glamor rock)

Τούρι Μπέρι (jazz punk)

Guts Pie Earshot (deep cello trip hop)

Σάββατο 16 Ιουλίου:

Disruptive Film Festival (Sherry Millner & Εrnest Larsen, N.Y., ΗΠΑ)

Θεατρική παράσταση από ΤΟ ΣΠΙΡΤΟ: Coriolanus, William Shakespeare

Κυριακή 17 Ιουλίου:

Μικρό φεστιβάλ ντοκυμαντέρ  από τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και από το Βαλκανικό πέρασμα

Προβολή: “Detention Without Walls” (Bridget Holtom, “We Will Rise” – Βρετανία)

Δευτέρα 18 Ιουλίου

Disruptive film festival

Μικρό φεστιβάλ αλβανόφωνων ταινιών (ελληνικοί υπότιτλοι): (1) Kukumi (Isa Qosja, 2005)

Τρίτη 19 Ιουλίου:

Disruptive film festival

Μικρό φεστιβάλ αλβανόφωνων ταινιών (ελληνικοί υπότιτλοι): (2) Time of the Comet (Fatmir Koçi, 2008) (3) Tirana Year Zero (Fatmir Koçi, 2001)

Τετάρτη 20 Ιουλίου:

Δύο μονόπρακτα, απαγγελία αραβικής ποίησης, κουρδικά τραγούδια – επιμέλειαΔημήτρης Samir, σκηνοθέτης (Συρία-Ελλάδα)

Θεατρική παράσταση από τον Rhiad (Τυνησία): “Huuriya σημαίνει Ελευθερία”

Συναυλία:

Baris Bal Trio (Istanbul/Θεσσαλονίκη) (traditional oriental & Ottoman court music),

Interrail (ethnic & Balkan tunes)

Πέμπτη 21 Ιουλίου:

Συναυλία: Λ.Ο.Σ.,  Δυσλειτουργικές Αφηγήσεις (rap), Καταχνιά (deep art crust), BMW Rockers 57 (speed ’n’ roll)

Παρασκευή 22 Ιουλίου:

Disruptive film festival

Μικρό φεστιβάλ ιρανικών ταινιών: Morteza Jafari (a) Dreaming of Life, 2016 (b) Dreaming of Democracy, 2013

Σάββατο 23 Ιουλίου:

Disruptive film festival

Μικρό φεστιβάλ ιρανικών ταινιών: Morteza Jafari (a) Dreaming of Life, 2016 (b) Dreaming of Democracy, 2013

* Όλες τις ημέρες: έκθεση φωτογραφίας από τον Morteza Jafari (Iran)

No borders toolkit

Για τις μέρες του camp προτείνουμε να έχετε τα παρακάτω μαζί σας:

    Σκηνή

    Sleeping bag & υπόστρωμα

    Προσωπικά είδη υγιεινής.

    Αντηλιακό, αντικουνουπικό.

    Πιάτο, πιρούνι, μαχαίρι για προσωπική σας χρήση.

    Ταυτότητα.

Τοποθεσία του camp

Λεωφορεία για το camp

Από το αεροδρόμιο:

    το 78 προς στάση«ΧΑΝΘ» ή «ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ»  (https://m.oasth.gr/#index.php?md=8&sn=3&line=146&dir=1)

    το 78N (νυχτερινό από 23.30 εώς τις 05.30) προς στάση «ΑΧΕΠΑ» (https://m.oasth.gr/#index.php?md=8&sn=3&line=146&dir=1)

Από τον σταθμό των τραίνων:

    το 10 προς στάση «ΑΧΕΠΑ» (https://m.oasth.gr/#index.php?md=8&sn=3&line=63&dir=2)

    το 14 προς στάση «ΑΧΕΠΑ» (https://m.oasth.gr/#index.php?md=8&sn=3&line=82&dir=2)

    το 17 προς στάση «ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ» (https://m.oasth.gr/#index.php?md=8&sn=3&line=79&dir=2)

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;