16.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΟ δικός μας άγιος άνθρωπος τα κατάφερε! Εξιτήριο σήμερα για τον αρχιεπίσκοπο...

Ο δικός μας άγιος άνθρωπος τα κατάφερε! Εξιτήριο σήμερα για τον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο

Το Φεβρουάριο του 1973 είχε μεταβεί στην κατειλημμένη από φοιτητές που διαμαρτύρονταν εναντίον της δικτατορίας νομική σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών μεταφέροντας τρόφιμα και για να εμψυχώσει τους έγκλειστους.Λίγους μήνες αργότερα έκανε διαμαρτυρία στην ΕΣΑ για τις συνθήκες κράτησης

 

Εξιτήριο σήμερα για τον αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιο

Ο αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος θα λάβει σήμερα εξιτήριο από το νοσοκομείο, έπειτα από νοσηλεία 12 ημερών.

Ο αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, μετά το εξιτήριό του, θα παραμείνει σε κατ΄ οίκον καραντίνα τηρώντας όλες τις προβλεπόμενες

Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος κατά κόσμον: Αναστάσιος Γιαννουλάτος Πειραιάς, 4 Νοεμβρίου 1929 είναι Έλληνας θεολόγος, συγγραφέας, αρχιερέας και πρώην καθηγητής πανεπιστημίου, είναι ένας από τους προέδρους της κεντρικής επιτροπής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών και επίτιμος πρόεδρος της Παγκόσμιας Διάσκεψης Θρησκευμάτων για την Ειρήνη.

Έχει διατελέσει επίσκοπος Ανδρούσης και Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας της Ελλάδος.

Ξεκίνησε ιεραποστολικές εξορμήσεις στην Αφρική και κυρίως στην Ουγκάντα.

Εκεί έμαθε τις τοπικές διαλέκτους, αναγκάστηκε όμως να αποχωρήσει όταν προσβλήθηκε από ελονοσία.

Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Φιλοσοφικές Σχολές του Αμβούργου και Μαρβούργου στη Γερμανία (1965-1969) ως υπότροφος του γερμανικού Ιδρύματος “Alexander von Humboldt”, στην θρησκειολογία, την εθνολογία και την ιεραποστολική.

Ακόμη, κατείχε εντολή διδασκαλίας του μαθήματος της νεοελληνικής γλώσσας και φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Μαρβούργου στην Γερμανία (1966-69).

Tον Nοέμβριο του 1972 εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος Επίσκοπος υπό τον τίτλο της Πάλαι Ποτέ Διαλαμψάσης Επισκοπής Aνδρούσης, για την πλήρωση επισκοπικής θέσης του Γενικού Διευθυντού της «Aποστολικής Διακονίας της Eκκλησίας της Eλλάδος».

Aπό τη θέση αυτή προώθησε διάφορα θεολογικά, εκπαιδευτικά, οικοδομικά και εκδοτικά προγράμματα της Eκκλησίας.

Ορίστηκε έκτακτος καθηγητής Ιστορίας των Θρησκευμάτων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Διευθυντής του Τομέα Θρησκειολογίας και Κοινωνιολογίας (1983-1986), από το 1976 τακτικός καθηγητής και κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1983 έως το 1987.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο Πανεπιστήμιο, υπήρξε ακόμη Αντιπρόεδρος της Εφορείας Πανεπιστημιακής Λέσχης (1978-79 και 1983-86), πρόεδρος της «Επιτροπής Συμπαραστάσεως Kυπριακού Aγώνος» του Πανεπιστημίου Aθηνών (1975-84), μέλος της Eπιτροπής Eρευνών του Πανεπιστημίου Aθηνών (1986-90) και του ΔΣ του Kέντρου Mεσογειακών και Aραβικών Σπουδών (1978-82).

Αποχώρησε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1997 όταν και ονομάστηκε ομότιμος καθηγητής.

Έγινε επίσης γενικός διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και ίδρυσε το ιεραποστολικό περιοδικό Πάντα τα Έθνη, το οποίο διεύθυνε από το 1981 μέχρι το 1991.

Παράλληλα ανέπτυξε και επιστημονική δραστηριότητα.

Το 1981, μετά την πλήρη αποκατάσταση της υγείας του, αναχώρησε και πάλι για την Αφρική, αυτή τη φορά ως Μητροπολίτης Ανατολικής Αφρικής.

Η δικαιοδοσία του εκεί περιλάμβανε την Κένυα, την Ουγκάντα και την Τανζανία, όπου πραγματοποίησε τεράστιο ανθρωπιστικό έργο. 

Μετά από 10 χρόνια επέστρεψε στην Αθήνα.

Το Φεβρουάριο του 1973 είχε μεταβεί στην κατειλημμένη από φοιτητές που διαμαρτύρονταν εναντίον της δικτατορίας νομική σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών μεταφέροντας τρόφιμα και για να εμψυχώσει τους έγκλειστους.

Λίγους μήνες αργότερα έκανε διαμαρτυρία στην ΕΣΑ για τις συνθήκες κράτησης.

Iδιαίτερα ανέπτυξε τον τομέα εξωτερικής ιεραποστολής με τη συνεχή συμπαράσταση στα ιεραποστολικά κλιμάκια Κορέας, Ινδίας, Aφρικής, και με την οργάνωση της Eβδομάδας Eξωτερικής Iεραποστολής.

Παραιτήθηκε όταν εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Τιράνων στις 24 Ιουνίου 1992.

Πολλά παιδιά “οφείλουν” σε αυτόν την ζωή τους

 

 

Τις θερμές του ευχαριστίες εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος που εξήλθε του νοσοκομείου

Δοξάζοντας τον Θεό για την εξέλιξη της σοβαρής αυτής δοκιμασίας, ο  Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος, που εξήλθε του νοσοκομείου, εκφράζει την ευγνωμοσύνη του προς  τους γιατρούς και τους νοσηλευτές της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας υπό την ηγεσία της καθηγήτριας Αναστασίας Κοτανίδου.

 
Ύστερα από δωδεκαήμερη νοσηλεία στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», θα συνεχίσει την αναγκαία θεραπευτική αγωγή κατ΄οίκον στην Αθήνα.

 

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εξεδόθη από τη Γραμματεία της Αρχιεπισκοπής:


«Εκ βάθους καρδίας ευχαριστεί για τις πολύτιμες αδελφικές ευχές τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, τους Μακαριωτάτους Πατριάρχες Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο, Αντιοχείας κ. Ιωάννη, Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο, Μόσχας κ. Κύριλλο, τους Μακαριωτάτους Αρχιεπισκόπους Κύπρου κ. Χρυσόστομο και Αθηνών κ. Ιερώνυμο ως και τους πολλούς φίλους Ιεράρχες.

Εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του για την αυθόρμητη συμπαράσταση προς τους Εξοχωτάτους  τον Πρόεδρο της Αλβανικής Δημοκρατίας κ. Ιλλύρ Μέτα , τον Πρωθυπουργό κ. Έντι Ράμα, την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τους πρώην Προέδρους της Ελ. Δημοκρατίας κ.κ. Προκόπη Παυλόπουλο και Χρήστο  Σαρτζετάκη, τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως  κ. Αλέξη Τσίπρα, τον πρώην Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, τους Υπουργούς κ.κ. Νίκο Δένδια και Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, τον Μίκη Θεοδωράκη,  τον Πρόεδρο της Αλβανικής Βουλής κ. Γκραμός Ρούτσι, τον Δήμαρχο Τιράνων κ. Εριόν Βελία, τον Πρόεδρο του Κόμματος των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αλβανίας κ. Βαγγέλη Ντούλε, τους Αλβανούς και Έλληνες δημοσιογράφους.

Τέλος, ευχαριστεί ολόψυχα τους πολυπληθείς φίλους, κληρικούς και λαϊκούς, γνωστούς και αγνώστους, που τον στήριξαν με τις εγκάρδιες ευχές, τις ευγενείς εκδηλώσεις και τις αυθόρμητες δεήσεις σε όλη αυτή την περίοδο.

Η σιωπηλή συμμετοχή στον πόνο του λαού του Θεού συμβάλλει μυστικά στην κοινωνική συνοχή.

Η αυθόρμητη ειλικρινής αγάπη πάντοτε ενισχύει στις δύσκολες στιγμές των ανθρώπων.

Η αγάπη είναι ό,τι πιο πολύτιμο υπάρχει στον κόσμο».

 

.

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;