28.1 C
Athens
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΟ Φώτης Καριώρης γνωρίζει την Αθήνα στο ΕΥ της... καλύτερα από όλους...

Ο Φώτης Καριώρης γνωρίζει την Αθήνα στο ΕΥ της… καλύτερα από όλους μας

Συνέντευξη στην Τίνα Ντάρμα

Τον Φώτη Καριώρη (ή και Φωτάρα για όποιους ήδη ξέρουν) τον γνωρίζω σχεδόν 20 χρόνια. Σίγουρα όποιος κυκλοφορεί στην πόλη της Αθήνας τον έχει δει με το χαρακτηριστικό πορτοκαλί του scooter να διαβαίνει τους δρόμους ή και ακόμα καλύτερα, μπορεί και να είχε την τύχη να τον γνωρίζει ή να του έχει μιλήσει από κοντά.

Ο Φώτης Καριώρης γνωρίζει την Αθήνα στο ΕΥ της... καλύτερα από όλους μας

Ο Φώτης είναι παιδί διαμάντι και είναι συνώνυμος με την πόλη μας. Φωτεινός όπως και το όνομά του και ΠΑΝΤΑ χαμογελαστός. Με το χαρακτηριστικό του πολύχρωμο στυλ, μας κάνει μαθήματα στυλ, μοιράζοντας συνεχόμενα αγκαλιές, φιλιά και απόψεις ζωής απλόχερα. Μία συζήτηση μαζί του μόνο πιο μπροστά μπορεί να σε πάει σε ανθρώπινο, αλλά και σε κάθε επίπεδο. Το έχει φιλοσοφήσει το πράγμα που λέμε! Ζει στα Κάτω Πατήσια, αλλά γνωρίζει και την τελευταία γωνιά της Αθήνας, αφού του αρέσουν οι βόλτες και έχει φίλους που τον αγαπάνε παντού. Με τον Φώτη έχουμε περάσει καύσωνες και κρύα στην Ανδριανού μιλώντας ώρες ατελείωτες για τα καθημερινά μας προβλήματα, τα προσωπικά μας και τα ευτράπελα της ζωής γενικότερα. Τα ταιριάζουμε! Μπορείς να μοιραστείς εύκολα και αβίαστα, γιατί στο εμπνέει από το πρώτο λεπτό. Την περίοδο που ασχολούταν με κάθε λογής χειροτεχνίες, από ανακυκλωμένα υλικά, κοσμήματα και κάθε είδους σκουλαρίκια από καπάκια αναψυκτικών, χάρτινες θήκες καπνού μέχρι και χειροποίητες θήκες για αναπτήρες, (έφτιαχνε και φτιάχνει), για κάποια χρόνια που δούλευε στο Μοναστηράκι.

Μου είχε χαρίσει μια χειροποίητη θήκη καπνού κεντητή με κόκκινη κεροκλωστή στα τελειώματα, που είχε φτιάξει από σελίδες ενός παλιού περιοδικού με τον Μίκυ Μάους και το είχε ντύσει με διαφάνειες. Μέχρι σήμερα έχει αντέξει και την χρησιμοποιώ σαν θήκη καλλυντικών. Δεν του είπα ποτέ ότι δεν κάνω καπνό και ήρθε η ώρα να το μάθει! Πάντως έχει κρατήσει και έχει αντέξει μετά από τόσα χρόνια αυτή η χειροποίητη θήκη καπνού/καλλυντικών.. και αυτή και η φιλία μας! Τον Φώτη τον αγαπάω για την εργατικότητα του, τις απόψεις του αλλά και την πάντα ανοιχτή και από ατόφιο χρυσάφι καρδιά του. Ξέρει, σέβεται και αγαπάει τους δρόμους, γιατί έχει βγει και έχει δουλέψει από πολύ νωρίς σε αυτούς.

*Τη συνέντευξη αυτή την κάναμε πριν απορρίψει ο Άρειος Πάγος το κόμμα Ευ Κίνηση από αυτές τις εκλογές, αλλά αποφασίσαμε μαζί με τον Φώτη να την δημοσιοποιήσουμε, με ατόφια ελπίδα για τις επόμενες.

Θέλει και θα μπορέσει να βάλει υποψηφιότητα στον Βόρειο Τομέα Αθηνών.

 

 1. Πως πήρες την απόφαση να κατέβεις υποψήφιος;

Αποφάσισα να κατέβω υποψήφιος καθώς ασχολούμαι με τον ακτιβισμό σε θέματα που αφορούν άτομα με αναπηρία και διαπίστωσα στην πορεία μου και με τον σκληρό τρόπο, ότι σαν μονάδα δεν ακούγομαι και στο τέλος θα καταντούσα γραφικός ή το λιγότερο γκρινιάρης. Συντάχθηκα λοιπόν με την Ευ Κίνηση γιατί είναι μια κίνηση που δεν αποτελείται από επαγγελματίες πολιτικούς, αλλά από απλούς ανθρώπους που δεν είναι επαγγελματίες πολιτικοί και αγαπούν την χώρα.

 1. Τι έχεις σπουδάσει;

Έχω σπουδάσει Digital και Social Media Marketing στο Deree College και έχω καταπιαστεί με διάφορα projects προγραμματισμού και ανάπτυξης marketing ανά καιρούς. Προσπαθώ καθημερινά να γράφω για να αλλάξω τα κακώς κείμενα σε θέματα κυρίως ΑΜΑ και με Online ακτιβισμό και με Podcast σε διάφορες πλατφόρμες αλλά και με κάθε τρόπο.

 1. Ποια πιστεύεις ότι είναι τα σημερινά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ένας άνθρωπος με αναπηρία στην Ελλάδα του σήμερα;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι η νοοτροπία του κόσμου προς τα άτομα με αναπηρία που μας αντιμετωπίζουν ως διαφορετικούς ενώ ουσιαστικά είμαστε ίσοι και με τις ίδιες ακριβώς ανάγκες. Το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η προσβασιμότητα που δεν υπάρχει καθόλου σε βασικούς τομείς στην Ελλάδα μας, που είναι σίγουρα τουριστική χώρα και αναμφισβήτητα όμορφη και με σπουδαία ιστορία. Πριν από λίγο καιρό έκανα ένα τηλεοπτικό αφιέρωμα στον Alpha TV και στην εκπομπή Καλύτερα Δεν Γίνεται, της Ναταλίας Γερμανού, για την προσβασιμότητα των λεωφορείων στην Ελλάδα, αλλά και πιο συγκεκριμένα στο πιο κεντρικό σημείο της Αθήνας, όπου έφτασε μέχρι το Υπουργείο Μεταφορών και στο διάστημα που πέρασε μέχρι και σήμερα, δυστυχώς δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα..

4 .Ποιες είναι οι βασικές διαφορές μας με τις υπόλοιπες χώρες σε αυτούς τους τομείς;

Οι βασικές μας διαφορές είναι ότι στις υπόλοιπες (έστω Ευρωπαϊκές χώρες) τα πράγματα δουλεύουν όπως θα έπρεπε να δουλεύουν, ενώ εδώ τα κονδύλια πάνε σε αλλά πράγματα αντί να δαπανώνται εκεί που θα έπρεπε. Στις υπόλοιπες χώρες υπάρχει κουλτούρα από μικρές ηλικίες ενώ εδώ υπάρχει ένα τεράστιο κενό στην παιδεία μας.

 1. Περιέγραψε μας ένα τυπικό 24ωρο σου.

Καταρχάς δεν συναντώ συχνά επαναληπτικότητα στην ημέρα μου. Προσπαθώ σε κάθε μου μέρα ξεχωριστά να δίνω το ανώτερο των δυνατοτήτων μου. Χαίρομαι για κάθε μέρα που ξυπνάω και βλέπω φως. Θεωρώ ότι η ζωή είναι ένα δώρο και προσπαθώ να κάνω τον κόσμο έστω και ένα κεφαλάκι της καρφίτσας καλύτερό καθημερινά και με αγώνα. Τώρα αν ρωτάς πως περνάει η μέρα μου, σιγουρά η μέρα έχει πολύ μουσική πολύ διάβασμα πολύ πολύ καφέ και σε ώρες έμπνευσης γράφω ασταμάτητα.

 1. Ποια είναι τα αγαπημένα σου σημεία στην Αθήνα;

Τα αγαπημένα μου μέρη στην Αθήνα είναι πολλά. Αγαπώ την πόλη αυτή αλλά ξεχωρίζω τα Κάτω Πατήσια γιατί εκεί γεννήθηκα μεγάλωσα και ζω. Σίγουρα ακόμα το Μοναστηράκι και το Θησείο όπου εργαζόμουν για σχεδόν είκοσι χρόνια. Ακρόπολη Θησείο Μοναστηράκι και γενικά όλο το κέντρο στο οποίο κοινωνικοποιούμαι και κυκλοφορώ χρόνια.

 1. Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ένας κάτοικος της γειτονίας σου;

Τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η προσβασιμότητα στα πεζοδρόμια και στις ελάχιστες ράμπες που υπάρχουν. Συναντάει κανείς μόνο κακοτεχνίες κακοσυντήρηση και μεγάλο ποσοστό επικινδυνότητας. Το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι μη επαρκείς υποδομές (πεζοδρόμια, φωτισμός κλπ) όπου σε συνδυασμό με το μεγάλο πρόβλημα της εγκληματικότητας, μας δημιουργεί ένα συναίσθημα ανασφάλειας και μόνιμου άγχους.

 1. Τι είναι αυτό που βρήκες στο ΕΥ Κίνηση και γιατί επέλεξες το συγκεκριμένο κόμμα; Από ότι ξέρω είχες κι άλλες προτάσεις.

Ναι ισχύει ότι ανά καιρούς με έχουν πλησιάσει σχεδόν από όλες τις πολιτικές παρατάξεις της χώρας. Δεν ξέρω γιατί πάντα κάτι στο τέλος με κρατούσε μακριά από το να μην αναμειχθώ με αυτές τις παρατάξεις ακόμα και να επικοινωνήσω με τους ανθρώπους που με πλησίαζαν. Στο τέλος κατέληγα να πετάω τις κάρτες τους στα σκουπίδια. Στο Ευ Κίνηση βρήκα μια ομάδα ετερόκλητων ανθρώπων που δεν έχουν σκοπό να γίνουν επαγγελματίες πολιτικοί εις βάρος απλού κόσμου. Σαν σωστή ομάδα στο Ευ Κίνηση σκοπός μας είναι να λύσουμε τα καθημερινά προβλήματα, που αντιμετωπίζουμε όλοι μας σε αυτή τη χώρα.

 1. Τι ονειρεύεσαι για τον εαυτό σου για τα επόμενα χρόνια που έρχονται;

Να έχω ελευθερία κίνησης ισότητα στα αυτονόητα, να είμαι χαρούμενος ευτυχισμένος και υγιής.

 1. Ποια είναι τα δέκα πρώτα πράγματα που θα άλλαζες στην Ελλάδα για να γίνει πιο ανθρώπινη και βιώσιμη για τους ανθρώπους με αναπηρίες;
 • Ράμπες ΠΑΝΤΟΥ
 • Δωρεάν παροχή αναλωσίμων προϊόντων υγιεινής (καθετήρες, ουροσυλλέκτες κ.α.)
 • Προσβασιμότητα σε εμπορικά καταστήματα με την κατάλληλη νομοθεσία η οποία θα τηρείται
 • Προσβασιμότητα σε δημόσια θεάματα όπως κινηματογράφους θέατρα και συναυλίες ● Τήρηση της ήδη υπάρχουσας νομοθεσίας σε θέματα ΚΟΚ
 • Περισσότερες θέσεις με προσβασιμότητα για άτομα με πάσης φύσεως αναπηρίες σε όλες τις βαθμίδες δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης
 • Δωρεάν παροχή υλικοτεχνικής υποστήριξης σε όλα τα σχολεία και πανεπιστήμια της χώρας σε ΑΜΑ που θέλουν να φοιτήσουν
 • Ίσα δικαιώματα σε εργαζόμενους ΑΜΑ (ίσους μισθούς, ένσημα και άδειες)
 • Ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα δημόσια κτήρια
 • Θα ήθελα να υπάρχει μία ριζική αλλαγή στην νοοτροπία των συμπολιτών μας σε θέματα που αφορούν όλους μας και που θα έπρεπε αυτονόητα να είμαστε αλληλέγγυοι ως προς τα αυτά

 

INSTAGRAM:  fotiskarioris

TWITTER: FotisKarioris

FACEBOOK: fkarioris

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ/ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ :Τίνα Ντάρμα

Ευχαριστούμε πολύ την Νεφέλη και τον Φάνη για την πολύτιμη βοήθεια τους 😊

Ευ Κίνηση: OFFIICIAL SITE  efkinisi.gr  www.facebook.com/ef.kinisi

Ο Φώτης Καριώρης γνωρίζει την Αθήνα στο ΕΥ της... καλύτερα από όλους μας

Ο Φώτης Καριώρης γνωρίζει την Αθήνα στο ΕΥ της... καλύτερα από όλους μας

Ο Φώτης Καριώρης γνωρίζει την Αθήνα στο ΕΥ της... καλύτερα από όλους μας

Ο Φώτης Καριώρης γνωρίζει την Αθήνα στο ΕΥ της... καλύτερα από όλους μας

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;