22.9 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΟ πόλεμος κατά των ναρκωτικών απέτυχε: Ώρα για αναθεώρηση Τέλος εποχής

Ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών απέτυχε: Ώρα για αναθεώρηση Τέλος εποχής

Μια ομάδα που αποτελείται από νομπελίστες οικονομολόγους και πρώην επικεφαλής της ευρωπαϊκής και αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής αλλά και τον σημερινό αντιπρόεδρο της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ στέλνει ένα μήνυμα στη διεθνή κοινότητα για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών: «Ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών απέτυχε, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε την μονολιθική κατασταλτική πολιτική».

 Μεταξύ άλλων στην ομάδα είναι οι νομπελίστες οικονομολόγοι Κένεθ Αροου, Χριστόφορος Πισσαρίδης και Τόμας Σέλινγκ, αλλά και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζορτζ Σουλτς, ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ και ο πρώην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέρ Σολάνα.

 
Η εν λόγω ομάδα υπογράφει τον πρόλογο σε έρευνα του London School of Economics (LSE) με θέμα την πολιτική κατά των ναρκωτικών. «Είναι καιρός να τερματιστεί ο ‘πόλεμος κατά των ναρκωτικών’ και να επαναπροσανατολίσουμε την παροχή πόρων προς άλλες κατευθύνσεις που βασίζονται σε τεκμηριωμένα αποτελεσματικότερες πολιτικές», αναφέρει μεταξύ άλλων η ομάδα.

Ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών απέτυχε: Ώρα για αναθεώρηση
Τέλος εποχής

Επικαλούμενη τις μαζικές φυλακίσεις για υποθέσεις ναρκωτικών στις ΗΠΑ, τη διαφθορά και τη βία που αναπτύσσεται σε πολλές χώρες παγκοσμίως αλλά και την επιδημία του HIV στη Ρωσία, καλεί τα Ηνωμένα Έθνη να εγκαταλείψουν την «μονολιθική κατασταλτική προσέγγιση» στο ζήτημα των ναρκωτικών.

Η έκθεση δημοσιεύεται με αφορμή τη διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ που έχει προγραμματιστεί για το 2016 για το ζήτημα των ναρκωτικών και τις πολιτικές απελευθέρωσης που σταδιακά εφαρμόζονται από χώρα σε χώρα. «Ο ΟΗΕ πρέπει τώρα να ηγηθεί ενός νέου διεθνούς συνεργατικού πλαισίου που θα βασίζεται στη θεμελιώδη παραδοχή ότι διαφορετικές πολιτικές θα είναι αποτελεσματικές σε διαφορετικές χώρες και περιοχές», σημειώνει η ομάδα στην έκθεση του London School of Economics που αναφέρεται στα αποτελέσματα των πολιτικών που έχουν εφαρμοστεί παγκοσμίως για την καταπολέμηση των ναρκωτικών.
 
Χώρες της Λατινικής Αμερικής τα τελευταία χρόνια έχουν αποφασίσει να απαγκιστρωθούν από τις πολιτικές των ΗΠΑ που βασίζονται κυρίως στην ποινικοποίηση. Η Ουρουγουάη έγινε η πρώτη χώρα που «κρατικοποίησε» την παραγωγή και διακίνηση μαριχουάνας, αποποινικοποιώντας τη χρήση της, ώστε να αντιμετωπίσει τα καρτέλ ναρκωτικών.
 
Εναλλακτικές πολιτικές εξετάζει και η Κολομβία, ενώ η κυβέρνηση της Γουατεμάλα ανακοίνωσε την κατάθεση ενός νομοσχεδίου για την αποποινικοποίηση της καλλιέργειας μαριχουάνας και οπιούχου παπαρούνας εντός του 2014. Όμως και στο Κολοράντο και την Ουάσινγκτον αποποινικοποιήθηκε η χρήση μαριχουάνας.
 
Στην έκθεση του London School of Economics αναφέρονται πολιτικές ενάντια στα ναρκωτικά που έχουν αποτύχει. Μεταξύ άλλων σημειώνεται πως «ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών» στην Κολομβία ενδέχεται να ευθύνεται για την αύξηση μέχρι και 46% των δολοφονιών στο Μεξικό καθώς η διακίνηση μετατοπίστηκε προς τα βόρια. Επιπλέον εκτιμάται πως παγκοσμίως περίπου το 40% των φυλακισμένων παγκοσμίως (περίπου 9 εκατ.) είναι κατηγορούμενοι για υποθέσεις ναρκωτικών.

Πηγή: https://tvxs.gr/news/kosmos/o-polemos-kata-ton-narkotikon-apetyxe-ora-gia-anatheorisi

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;