23.1 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΟ ΣΥΡΙΖΑ και η θεωρία των παιγνίων. Του Βασίλη Ρώτα

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η θεωρία των παιγνίων. Του Βασίλη Ρώτα

ΜΕΡΙΚΕΣ ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ 
Διάβασα την πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση για την ηθική ευφυια του ΣΥΡΙΖΑ.
Κορυφαία μυαλά έχουν επεξεργαστεί και εφαρμόσει στρατηγική και τακτική , διαμορφώνοντας ταυτόχρονα τις κατα το δυνατόν βέλτιστες συμμαχίες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό πεδίο,πρός επίτευξη του στόχου . 

Κορυφαίος ίσως ο Λένιν, που ήταν σε μεγάλο βαθμό επηρεασμένος από τον θεωρητικό της στρατιωτικής τακτικής  Κλαούζεβιτς . Αντίστοιχός του στην Κίνα θεωρείται ο πολυ της μόδας Σουν Τζού .

   

Η θεωρία των παιγνίων διαμόρφωσε ορισμένα μοντέλα διαδραστικών συμπεριφορών και αλληλεπιδράσεων, τα οποία  είτε  παραμένουν θεωρητικά αν και έχουν προκύψει απο παρατηρήσεις ειτε έχουν μελετηθεί και πρακτικά .

 

Το βασικό παίγνιο είναι το λεγόμενο “δίλλημμα του φυλακισμένου ” το οποίο υπάρχει σε διάφορες παραλλαγές. Μελετά την διάδραση δύο “παικτών” που έχουν απο δύο επιλογές ο καθένας :  ” συνεργάζομαι” (με τον άλλον)  ή “προδίδω” “ξεγελάω” κλπ ( τον άλλον πάλι ). Εαν οι δύο “παίκτες” Α και Β έχουν μπροστα τους ένα κουμπί και πατήσουν εν αγνοία του άλλου και ταυτόχρονα μια απο 

τις δύο επιλογές , προκύπτουν θεωρητικά 4  πιθανές εκδοχές : Αμοιβαία συνεργασία , αμοιβαία προδοσία , Α κορόιδεψε Β που πήγε να συνεργαστεί  και Β καρόιδεψε Α που πήγε να συνεργαστεί.

  

Το “παίγνιο ” ανταμοίβει λίγο την αμοιβαία συνεργασία και περισσότερο την επιτυχή εξαπάτηση . 

Η οδηγία είναι :” Για κάθε φορά που θα εξαπατήσεις τον άλλον ενώ πήγε να συνεργαστεί , θα πάρεις 10 ευρώ ενω αυτός  θα χάσει αντίστοιχα 10 ευρώ . Εάν επιλέξετε αντίστροφα θα συμβεί το αντίστροφο . Κάθε φορά που θα επιλέξετε και 

οι δύο συνεργασία θα κερδίσετε απο ένα ευρώ .Κάθε φορά που θα επιλέξετε και οι δύο προδοσία θα χάσετε απο ένα ευρώ.

 – Προσπάθησε να κερδίσεις όσο περισότερο γίνεται “.

Σε κάποιες εφαρμογές του θα παιχτεί μόνο μία φορά : τότε η βέλτιστη απόδοση είναι να κοριδέψεις εσύ επιτυχώς τον άλλον.

Επειδή όμως και εκείνος είναι σκεπτόμενος με βούληση και μπορεί να πράξει το ‘ιδιο με βλαπτικό και γιά τους δύο αποτέλεσμα , ίσως μιά πιό σώφρων επιλογή θα είναι να επιδειχθεί αμοιβαία εμπιστοσύνη με αντίστοιχο αμοιβαίο όφελος.

Στην πράξη το παίγνιο έχει πολλές πάσες , παίζεται σε διάρκεια. Στην περίπτωση αυτή μιλάμε γιά “αποδόσεις ” . (Η απόδοση , μας δείχνει την δυναμική ενός φαινομένου , που όσο  περίπλοκο και να είναι έχει περιορισμένα ενδεχόμενα έκβασης : π.χ θα βρέξει – δέν θα βρέξει . Η , ένας αγώνας μπάσκετ θα έχει 

μεγάλο σκορ , ωραίο θέαμα ,η ομάδα θα παίξει επιθετικά κοκ.)

   

Η βέλτιστη απόδοση θα ήταν να “πιάσω πελάτη ή κορόιδο” τον άλλον και σε π.χ. 1000 πάσες να κερδίσω εγώ 10000 και να τις χάσει αυτός . ( Ειναι η αντίληψη της Γερμανίας για το παίγνιο).Αυτή είναι η κατα πολύ σπανιώτερη , “μαζοχιστική”

απόδοση .Γιατι στην πράξη, ο ” Αλλος ” είναι και αυτός σκεπτόμενος , έχει και αυτός την βούληση να κερδίσει και δεν είναι μαζοχιστής. 

Έτσι λοιπον οι 3 κύριες αποδόσεις είναι : 1. Αμοιβαία συνεργασία ( το περίφημο win-win).Kερδίζουν και οι δύο απο 1000 ευρώ. Παράδειγμα , δύο πίθηκοι που περπατουν στη ζουγκλα και γεμίζουν ένα καλάθι με μπανάνες ,χωρίς να κλέβουν, 

μια εταιρεία με τον προμηθευτή της , ένα ευτυχισμένο αντρόγυνο ,κάποιοι συνέταιροι,  συμμαχικά κράτη κλπ.

   

2. Αμοιβαία καταστροφή : και οι δύο προσπαθούν συνεχώς να πλήξουν τον “Αλλον”, χάνουν και οι 2 απο 1000 ευρώ. Είναι πολύ χαρακτηριστικά η περίπτωση της πρώην Γιουγκοσλαβίας .Οι πίθηκοι αρχίζουν και τσακώνονται ποιός θα φάει την πρώτη μπανάνα και μένουν αμφότεροι νηστικοί. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε το κλασσικό απόφθεγμα του Σουν Τζου : μακροχρόνια εμπλοκή σε διαμάχη ,βλάπτει  πάντα και τους δύο . (Θα μας χρειαστεί πάλι σε λίγο).

3. Απόδοση “γκρίνιας ” γύρω στο μηδέν . Πότε συνεργάζονται , πότε κοροιδεύνται , πότε αλληλοκοροιδεύονται . Π.χ. οι σχέσεις Ελλάδας -Τουρκίας ,τουλάχιστον στο πρόσφατο παρελθον. Έστω τώρα πως είμαι ανγκασμένος να παίξω με έναν συγκεκριμένο ” Αλλον”. Βάσει των παραπάνω , εάν και οι δύο είμαστε σώφρονες , θα μπούμε αμέσως στην λογική της συνεργασίας ,ώστε να επωφεληθούμε και απο τις 1000 πάσες , κερδίζοντας το βέλτιστο . Γιά την ακρίβεια το βέλτιστο είναι 1009 (συνεργάστηκα 999 φορές και σε κορόιδεψα 

επιτυχώς την τελευταία ).

Ειμαι λοιπόν γνώστης των αποδόσεων ,αλλά βλέπω πως ο άλλος δέν είναι συνεργάσιμος .Εδώ εφαρμόζεται η τεχνική “tit for tat “.Δηλαδή κάθε φορά παίζω ότι έπαιξες εσύ την προηγούμενη ώστε να μπείς τελικά στο νόημα της συνεργασίας ,να μην νομίζεις ότι είμαι μαζοχιστής .

Για αυτούς τους λόγους είναι  βασικό το παίγνιο αυτό , διότι μελετάει την αρχική συνθήκη μιας σχέσης , αν αυτή θα είναι συγκρουσιακή ή συνεργατική . 

ΣΥΓΚΡΟΥΣΙΑΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ – ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ 

Όπως προαναφέραμε , μακροχρόνια συγκρουση βλάπτει καταστροφικά και τις δύο πλευρές . Άρα, όταν η σύγκρουση καταστεί αναπόφευκτη , αξίζει να καταφέρεις ένα αρχικό πολύ ισχυρό πλήγμα στον αντίπαλο ώστε να συμμορφωθεί αμέσως . Το δέ βέλτιστο , είναι να κερδίσεις την μάχη χωρίς σύγκρουση , διότι όντας εσύ ακαταμάχητος ο αντίπαλος θα σου παραδοθεί εκ των προτέρων.

Ένα πολύ ισχυρό tit  για το πρώτο tat .

Στο σημείο αυτό υπάρχουν πολύ σημαντικές ιδέες για την στρατηγική και τακτική του ασθενέστερου και για την αναζήτηση συμμαχιών , όπου βλέπω τον ΣΥΡΙΖΑ ικανοποιητικά διαβασμένο.

Τί συμβαίνει όμως στην περίπτωση πριν τη σύγκρουση , όταν υφίστασαι έναν εκβιασμό ; Πρόκειται για τις παρεμφερείς περιπτώσεις του “αεροπειρατή ” και της “ανακρισης αιχμαλώτου”.

Ο αεροπειρατής σε απειλεί και απαιτεί να τον πάς εκεί που θέλει . Από αυτήν την άποψη , ειναι σε θέση ισχύος . Απο την άλλη άποψη , ο πιλότος άν θέλει τον πηγαίνει . Ο πιλότος έχει κάτι που ζητάει ο αεροπειρατής και άμα  θέλει του το δίνει .Εαν ο αεροπειρατής πυροβολήσει , απλά δεν θα φτάσει στον επιθυμητο του προορισμό. 

  

Αρα , απο την σκοπιά του πιλότου , το θέμα είναι η ” αντιστροφή του εκβιασμού”. 

Αντίστοιχα , στην ανάκριση αιχμαλώτου , ο ανακριτής – βασανιστής είναι φαινομενικά σε θέση ισχύος . Αν όμως σκεφτούμε αλλοιώς , ο αιχμάλωτος γνωρίζει μία πληροφορία ,που άμα θέλει την αποκαλύπτει . (Π.χ. πού θα σκάσει η βόμβα , ή που βρίσκεται το κλειδί του θησαυρού ). 

  

Άρα και ο αιχμάλωτος μπορεί να αντιστρέψει τον συσχετισμό ισχύος . Στήν περίπτωση αυτή πρόκειται  για μιά δοκιμασία τύπου μπρά ντε φερ , όπου θα κερδίσει όποιος αντέξει περισσότερο . Η όποιος ειναι πιο πειστικός .

Εαν δεν σπάσει ο αιχμάλωτος , ο χρόνος καθίσταται σύμμαχός του .Όσο δεν σπάει , τόσο απομακρύνεται το ενδεχόμενο να σπάσει .

  

Το κλειδί είναι να έχει μία προαποφασισμένη φράση και να την επαναλαμβάνει μονότονα . Καμμία φραστική  παραχώρηση , να μην πάρει ούτε νερό , ούτε τσιγάρο , αλλά να επαναλαμβάνει μονότονα μόνο τον αριθμό του στρατιωτικού του μητρώου , ή μια φράση που ακούστηκε πολύ στην πρόσφατη ελληνική ιστορία :”Είμαι κομμουνιστής – δεν έχω τίποτα να δηλώσω “.

Υ.Γ.: Στην σύγκρουση που παρακολουθούμε , φαίνεται ωσάν  η Γερμανία να ήθελε να κερδίσει όλες τις παρτίδες επι ζημία των άλλων. Αυτός είναι ο λόγος που δεν έκανε ποτέ αυτοκρατορία και πάντοτε χάνει τις αναμετρήσεις :

Άλλο παίγνιο λέει πως πρέπει να δίνεις τουλάχιστον το 30 %.

    

Αυτή τη στιγμή , έχει την Ελλάδα στο υπόγειο και την ανακρίνει με γνώριμους τους ρόλους . Όμως βλέπω να έχουν γίνει οι σωστές συμμαχίες τόσο στο αρραγές εσωτερικό μέτωπο , όσο και στο εξωτερικό. Νομίζω πως ο σερίφης είναι με το μέρος μας και δέν πιστεύω πως η Μέρκελ θα έχει μαζί της την ίδια αγωνιστική παράδοση με τους  Έλληνες δημοκράτες όταν θα ανακριθεί στους G7 κλπ.

Το δίκιο ειναι με το μέρος μας !

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η θεωρία των παιγνίων. Του Βασίλη Ρώτα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;