18.1 C
Athens
Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΟ Τζώρτζ Σόρος έγινε 90 χρονών - συνέντευξη στην La Repubblica:...

Ο Τζώρτζ Σόρος έγινε 90 χρονών – συνέντευξη στην La Repubblica: Τι φοβάμαι, τι προβλέπω για: πανδημία, ΕΕ και Τραμπ .

 

Η εκ βαθέων εξομολόγηση του αλχημιστή των χρηματοοικονομικών στην εφημερίδα La Repubblica – Τι λέει για την πανδημία, το μέλλον της ΕΕ, το Ταμείο Ανάκαμψης, τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ αλλά και την τεχνητή νοημοσύνη.

Κέρδισε φήμη ως ο «άνθρωπος που κατέστρεψε την Τράπεζα της Αγγλίας», αφού κατάφερε να αποκομίσει κέρδος 1 δισ. δολαρίων κατά την κρίση του νομίσματος του Ηνωμένου Βασιλείου το 1992.
 
Ο Τζορτζ Σόρος ο αλχημιστής των χρηματοοικονομικών με ορκισμένους εχθρούς έχει κτίσει γύρω από το όνομά του έναν μύθο όχι μόνο της επιτυχίας αλλά και θεωριών συνωμοσίας καθώς κατηγορείται ότι κινεί τα νήματα μιας παγκόσμιας κρυφής δύναμης με τη χρηματοδότηση δικτύων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο πολυεκατομμυριούχος του αμερικανικού χρηματιστηρίου και φιλάνθρωπος  συμπληρώνει τα 90 του χρόνια και εξομολογείται σε συνέντευξή του στην  La Repubblica τους φόβους του σχολιάζοντας τα πάντα από την πανδημία έως το μέλλον της ΕΕ και τον Τραμπ.

Ο  Σόρος μοιράζεται τις ανησυχίες του για το μέλλον της ΕΕ – και το ενδεχόμενο της Ιταλίας να αποχωρήσει από το μπλοκ, προειδοποιεί για «πολυάριθμους» εχθρούς, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ρωσίας, οι οποίοι αποτελούν όπως λέει απειλή για τις «ιδέες μιας ανοιχτής κοινωνίας» και σχολιάζει τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

 
 

Η πανδημία είναι η χειρότερη κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

 

Ο Σόρος χαρακτηρίζει την πανδημία του κορωνοϊού «τη χειρότερη κρίση στη ζωή μου μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Πιστεύει ότι αυτή η κρίση «αποπροσανατολίζει και φοβίζει τους πολίτες και θα τους οδηγήσει «να κάνουν πράγματα που είναι κακά για αυτούς και τον κόσμο».

Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει το να αποδεχτούν την «παρακολούθηση από την τεχνητή νοημοσύνη».

Ο ίδιος χαρακτηρίζει τα γεγονότα απρόβλεπτα. Βρισκόμαστε σε μια «κρίσιμη, επαναστατική στιγμή» όπου «το εύρος των δυνατοτήτων είναι πολύ μεγαλύτερο από ό, τι τις φυσιολογικές στιγμές».

Στη συνέντευξη, που έδωσε στην La Repubblica και τον Ιταλό δημοσιογράφο Mario Platero στη Νέα Υόρκη, ο Σόρος εκφράζει την ανησυχία του για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνοντας λόγο για «εχθρούς, τόσο εντός όσο και εκτός».

 

Οι εχθροί εντός και εκτός

 

Οι εχθροί της Ευρώπης, υποστηρίζει, μοιράζονται ένα κοινό χαρακτηριστικό στην «αντίθεσή τους στην ανοιχτή κοινωνία».

Ο μεγαλύτερος από αυτούς τους εχθρούς είναι η Κίνα, η οποία πρόσφατα ξεπέρασε τη Ρωσία ως τον μεγαλύτερο εχθρό της Ευρώπης λόγω της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία «παράγει όργανα ελέγχου που είναι χρήσιμα για μια κλειστή κοινωνία και αντιπροσωπεύουν θανάσιμο κίνδυνο για μια ανοιχτή κοινωνία».

Ωστόσο, η Ευρώπη καθίσταται ευάλωτη επειδή είναι μια «ημιτελής ένωση» που δεν έχει αρκετά χρήματα για να αντιμετωπίσει τις διπλές προκλήσεις της πανδημίας αλλά και της κλιματικής αλλαγής.

Η πρόσφατη σύνοδος της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης ήταν μια «θλιβερή αποτυχία», υποστηρίζει και προσθέτει ότι θα δώσει «λίγα χρήματα και πολύ αργά».

 

Οι ευθύνες της Γερμανίας και η αποτυχία του Ταμείου Ανάκαμψης

 

Αν και ο Σόρος ξεχωρίζει ανάμεσα στους ευρωπαίους ηγέτες την Ανγκελα Μέρκελ χαρακτηρίζει προβληματική και εμπόδιο την αντιμετώπιση της κατάστασης από την Γερμανία στην κλίμακα των γεγονότων.

«Η γερμανική λέξη Schuld έχει διπλή σημασία.

Σημαίνει χρέος και ενοχή. Εκείνοι που φέρουν χρέος είναι ένοχοι.

Αυτό δεν αναγνωρίζει ότι οι πιστωτές μπορούν επίσης να είναι ένοχοι». Ο Σόρος επισημαίνει ότι η ευθύνη για το ανεπαρκές σχέδιο ανάκαμψης βαραίνει τους λεγόμενους «Frugal Five» – την Αυστρία, την Ολλανδία, τη Σουηδία και τη Δανία και τη Φινλανδία – που μείωσαν τη συμφωνία.

Τραγικά, υποστηρίζει, αυτές οι «βασικά φιλοευρωπαϊκές χώρες ενεργούν με έναν« πολύ εγωιστικό» τρόπο, ο οποίος δημιούργησε προβλήματα στον ευρωπαϊκό νότο.

Ο Σόρος παραδέχεται ότι δεν υπάρχει πλέον αρκετός χρόνος για την πρότασή του για αέναα ομόλογα.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να μην επιβιώσει» αυτό θα ήταν μια «οδυνηρή απώλεια όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο».

 

«Δεν μπορώ να φανταστώ μια ΕΕ χωρίς την Ιταλία»

 

Ο Σόρος προειδοποιεί επίσης ότι ο Ορμπαν στην Ουγγαρία και ο Κατζίνσκι στην Πολωνία αποτελούν πρόβλημα αν και είναι «οι μεγαλύτεροι αποδέκτες της διαρθρωτικής βοήθειας της ΕΕ», «αντιτίθενται στις αξίες στις οποίες ιδρύθηκε η ΕΕ».

Ωστόσο, η «μεγαλύτερη ανησυχία του είναι η Ιταλία», όπου η δημόσια υποστήριξη για την παραμονή μέλους της Ευρωζώνης μειώνεται και η πολιτική μετατοπίζεται προς την ακροδεξιά, με τη μορφή της Τζόρτζια Μελόνι του Fratelli d’Italia.

«Δεν μπορώ να φανταστώ μια ΕΕ χωρίς την Ιταλία» σημειώνει.

Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν η ΕΕ θα είναι σε θέση να παράσχει αρκετή υποστήριξη ».

Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ευρώπη είναι «πολύ πιο ευάλωτη» από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν παράδοση ελέγχων και ισορροπιών, καθιερωμένων κανόνων και «πάνω απ ‘όλα, το Σύνταγμα».

 

Προσωρινός αλλά επικίνδυνος ο Τραμπ

 

Ο Τζορτζ Σόρος χαρακτηρίζει τον Τραμπ «προσωρινό φαινόμενο» αλλά παραμένει πολύ επικίνδυνος» όπως λέει καθώς παλεύει για την πολιτική του επιβίωση και θα κάνει οτιδήποτε για να παραμείνει στην εξουσία» αφού,« έχει παραβιάσει το σύνταγμα» και« εάν χάσει  την προεδρία θα πρέπει να λογοδοτήσει στην δικαιοσύνη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!