16.3 C
Athens
Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑΌχι καραντίνα στη Δημοκρατία!

Όχι καραντίνα στη Δημοκρατία!

Υποστηρίξτε την αίτηση που συνυπογράφει το Vouliwatch κατά της κατάχρησης της πανδημίας από αυταρχικά καθεστώτα με σκοπό την καταστολή της Δημοκρατίας.

 

Η πανδημία του κορωνοϊού χρήζει επείγουσας και φιλόδοξης αντίδρασης. Μέτρα πρέπει να ληφθούν για να σωθούν ζωές και να προστατευθούν εισοδήματα και η οικονομία. ΑΛΛΑ: η Δημοκρατία πρέπει επίσης να προστατευθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας! 

Όλα τα έκτακτα μέτρα που έχουν λάβει οι κυβερνήσεις οφείλουν να σέβονται τις δημοκρατικές διαδικασίες, τη διαφάνεια και την έννομη τάξη. Ειδικότερα, όταν επιβάλλονται αυστηροί περιορισμοί στις ατομικές ελευθερίες, πρέπει να εφαρμόζεται από την κατά το δυνατόν ευρύτερη δημοκρατική πλειοψηφία και όχι ενάντια στην αντιπολίτευση.

Δυστυχώς, κάποιες κυβερνήσεις έχουν επιβάλει μέτρα που δεν έχουν καμία σχέση με την μάχη κατά του κορωνοϊού. Περισσότερο πολεμούν την κριτική, την αντιπολίτευση και τον ελεύθερο λόγο. Δεξιές και λαϊκίστικες κυβερνήσεις της Ευρώπης χρησιμοποιούν την μάχη κατά του Covid-19 σαν προπέτασμα καπνού. Προωθούν νόμους και κανονιστικές πράξεις που αναστέλλουν δημοκρατικά εκλεγμένα Κοινοβούλια. Αυτό φιμώνει την αντιπολίτευση και βάζει στον γύψο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η ελευθερία λόγου. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τα έκτακτα μέτρα να μετατρέψουν τις φιλελεύθερες δημοκρατίες σε αυταρχικά καθεστώτα.

Η Ευρώπη πρέπει να το σταματήσει αυτό τώρα!

Τα χειρότερα παραδείγματα που απειλούν τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου: 

• Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν επιβάλλει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που αναστέλλει επ’αόριστον τη λειτουργία του Κοινοβουλίου. Αυτό του επιτρέπει να κυβερνά μόνο με εκτελεστικές πράξεις και να αναστείλει τις εκλογές. Ταυτόχρονα τιμωρεί τα “fake news” και τη «διασπορά φόβου» για τον κορονοϊό με φυλάκιση έως 5 έτη – ένα εργαλείο που μπορεί άνετα να χρησιμοποιήσει κατά των δημοσιογράφων που του ασκούν κριτική. Η νομοθεσία αυτή υιοθετήθηκε τη Δευτέρα 30 Μαρτίου από την πλειοψηφία των ⅔ του Ορμπάν.

• Όταν η κυβέρνηση της Πολωνίας ανακοίνωσε την κατάσταση «επιδημικής απειλής», όλοι οι υποψήφιοι των επικείμενων προεδρικών εκλογών ανέστειλαν τις προεκλογικές τους εκστρατείες, εκτός από την κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση αρνείται να αναβάλει τις εκλογές. Ο εν ενεργεία Πρόεδρος Ντούντα χρησιμοποιεί την κατάσταση για να εξασφαλίσει προσωπικό πλεονέκτημα. Ακόμη, η Κυβέρνηση άλλαξε τον εκλογικό νόμο λιγότερο έξι μήνες πριν τις εκλογές, παραβιάζοντας το Πολωνικό Σύνταγμα. 

Όχι καραντίνα στη Δημοκρατία!

Ακτιβιστές και ακτιβίστριες από την Κοινωνία των Πολιτών έχουν ασκήσει δριμεία κριτική στα παραπάνω μέτρα καθώς φλερτάρουν με απολυταρχικά πολιτικά καθεστώτα. Στην Ουγγαρία αιωρείται σοβαρή απειλή ότι ο Βίκτορ Ορμπάν θα επιχειρήσει να μετατρέψει την χώρα σε δικτατορία.

Ενόψει των εξελίξεων αυτών, απαιτούμε:

– Όλα τα μέτρα έκτακτης ανάγκης να έχουν ημερομηνία λήξης, με δυνατότητα παράτασης εφόσον είναι απαραίτητο. Τα μέτρα πρέπει να επιτρέπουν στους δημοσιογράφους και τα Κοινοβούλια να ασκούν τις δημοκρατικές τους ελεγκτικές λειτουργίες.

– Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πάρει ξεκάθαρη θέση κατά της κατάχρησης της κρίσης του κορονοϊού για την υφαρπαγή της εξουσίας από αυταρχικές κυβερνήσεις.

– Με τον κοινοβουλευτικό έλεγχο σε αναστολή στην Ουγγαρία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να διακόψει τη ροή των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων προς την κυβέρνηση της Βουδαπέστης. Αντίθετα, τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα πρέπει να διανέμονται απευθείας από την Επιτροπή.

– Η Κοινωνία των Πολιτών και ο τύπος πρέπει να μην περιορίζονται στο έργο τους. Αποτελούν ουσιαστικά μέρη των δημοκρατικών κοινωνιών και πρέπει να τους επιτρέπεται να συνεχίσουν το έργο τους.

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΚΑΙ ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΔΩ

Οι πρώτοι/ες υπογράφοντες/ες:

Daniel Freund, MEP (German Green)

Lara Wolters, MEP (Dutch Social-Democrat)

Guy Verhofstadt, MEP (Belgian Liberal)

Petri Sarvamaa, MEP (Finnish Christian-Democrat)

Ramona Strugariu, MEP (Romanian Liberal)

Mikuláš Peksa, MEP (Czech Pirate)

Terry Reintke, MEP (German Green)

Stelios Kouloglou, MEP (Greek Left)

Moritz Körner, MEP (German Liberal)

Pascal Durand, MEP (French Liberal)

Gabriele Bischoff, MEP (German Social-Democrat)

Sergey Lagodinsky, MEP (German Green)

Tiemo Wölken, MEP (German Social-Democrat)

Viola von Cramon-Taubadel, MEP (German Green)

Franziska Brantner, MP (German Green)

Helmut Scholz, MEP (German Left)

Margarida da Silva, Corporate Europe Observatory

Alberto Alemanno, Jean Monnet Professor, HEC Paris

Helen Darbishire, Access Info Europe

Jamila Schäfer, Deputy Party Leader German Greens

Domenèc Ruiz Devesa, MEP (Spanish Social Democrats)

Fabio Massimo Castaldo, MEP (Italien Five Stars)

Niklas Nienass, MEP (German Green)

Patrick Breyer, MEP (German Pirate)

Heidi Hautala, MEP (Finnish Green)

Imke Dierßen, LobbyControl

Transparency International EU

Fundacji ePaństwo

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;