23.5 C
Athens
Κυριακή, 28 Μαΐου, 2023
ΑρχικήΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ«Όχι» στα μπισκότα με φοινικέλαιο, «Ναι» σε ένα καλύτερο περιβάλλον

«Όχι» στα μπισκότα με φοινικέλαιο, «Ναι» σε ένα καλύτερο περιβάλλον

Ένα νέο αίτημα συλλογής υπογραφών προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, υπό το project «SUPPLY CHA!NGE»,  υλοποιεί η Fair Trade Hellas, με στόχο να σταματήσει η κατάχρηση εναντίον της φύσης και των αυτόχθονων λαών στις εφοδιαστικές αλυσίδες των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και των ελληνικών super markets.
Το πρόγραμμα «SUPPLY CHA!NGE» εξέτασε τις διεθνείς βιομηχανίες που προμηθεύουν την Ευρώπη με φθηνές γεωργικές πρώτες ύλες από τον παγκόσμιο Νότο και ανακάλυψε κατάφωρες καταχρήσεις εναντίον της φύσης και των αυτόχθονων πληθυσμών. Το πρόγραμμα επίσης αποκάλυψε ότι η εφοδιαστική αλυσίδα του φοινικέλαιου είναι ιδιαίτερα προβληματική, με τα παραδοσιακά δικαιώματα των αυτόχθονων λαών της Νοτιοανατολικής Ασίας να αγνοούνται από τις εταιρείες που καταστρέφουν τη γη τους για την καλλιέργεια του φοινικέλαιου. Αυτό το φοινικέλαιο χρησιμοποιείται για να παραχθούν λιχουδιές, όπως σοκολατένια μπισκότα που πωλούνται από λιανοπωλητές στην Ευρώπη και καταναλώνουμε καθημερινά, ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων.
Υπογράψτε το αίτημα ΕΔΩ
Για να μπορούν να έχουν μια καλύτερη εικόνα οι καταναλωτές, τα μέλη της Fair Trade Hellas, έκαναν μια αρκετά χρήσιμη έρευνα στα ράφια των καταστημάτων. Ας δούμε τι έγινε: 
«Διαλέξαμε λοιπόν το μπισκότο  -ένα εκ πρώτης όψεως αθώο προϊόν- για να ανακαλύψουμε πόσα από αυτά περιέχουν πραγματικά φοινικέλαιο και αν αυτό είναι πιστοποιημένο ή όχι. Τα μπισκότα που επιλέξαμε από τις μεγαλύτερες αλυσίδες λιανεμπορίου στην Ελλάδα, περιέχουν στην πλειοψηφία τους φοινικέλαιο. 
Συγκεκριμένα, από τους 66 κωδικούς μπισκότων μεγάλων πολυεθνικών και ιδιωτικής ετικέτας που εξετάστηκαν, οι 55 περιέχουν φοινικέλαιο στα συστατικά τους, δηλαδή το 85%, ένα ποσοστό αρκετά αντιπροσωπευτικό μιας και αποτελούν τα βασικότερα προϊόντα μπισκότων σε πωλήσεις που κυκλοφορούν στο εμπόριο. 
Παράλληλα, μόνο 4 από αυτά διασφαλίζουν ότι το φοινικέλαιο στα συστατικά τους παράγεται με βιώσιμο τρόπο μέσω της πιστοποίησης RSPO (certified sustainable palm oil)».
Ένα περιστατικό διαφθοράς και βίας στην Ινδονησία
Μια αντιπροσωπεία από το «SUPPLY CHA!NGE» επισκέφθηκε την Ινδονησία και μιλώντας με τους πληγέντες παραγωγούς κατέγραψαν ιστορίες διαφθοράς και βίας. Σε μια περίπτωση ένας bupati (αρχηγός περιοχής) πούλησε το κοινοτικό δάσος σε μια εταιρεία για να φυτέψει φοινικέλαιο, χωρίς τη γνώση των κατοίκων του χωριού. 
Σε απάντηση, οι κάτοικοι έβαλαν φωτιά σε εκσκαφέα της εταιρείας ως σύμβολο καταπάτησης των δασών τους. Δύο εβδομάδες αργότερα, 200 αστυνομικοί εισέβαλαν στο χωριό, σπάζοντας παράθυρα και γκρεμίζοντας πόρτες. 20 άντρες συνελήφθησαν και βασανίστηκαν στη φυλακή με τσιγάρα και ξυλοδαρμούς ώστε να ομολογήσουν ότι έβαλαν φωτιά στον εκσκαφέα.
«Η ζωή έχει αλλάξει από τότε που ήρθε η εταιρεία στη γη μας για να φυτέψει. Πριν, μπορούσαμε να πίνουμε νερό από την πηγή μας. Μπορούσαμε να μαζεύουμε φρούτα,  ινδοκάλαμα και ξύλο από το δάσος και να τρώμε τα δικά μας λαχανικά. Σήμερα, πρέπει να αγοράζουμε τα πάντα από το κατάστημα, ακόμα και το νερό» δηλώνει ανώνυμα μια γυναίκα από ένα χωριό το οποίο πλέον περιβάλλεται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από φυτείες φοινικέλαιου.
Ανάγκη δράσης από την Ε.Ε.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εφαρμόσει μηχανισμούς που να κρατούν τις εταιρείες υπόλογες γι’ αυτό που συμβαίνει στις εφοδιαστικές αλυσίδες τους και αυτοί οι μηχανισμοί πρέπει να είναι δεσμευτικοί ώστε να έχουν τον επιθυμητό αντίκτυπο.
«Ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποστηρίξει την πρωτοβουλία για μια νέα δεσμευτική Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για τις Επιχειρήσεις και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για τη ρύθμιση των λειτουργιών των πολυεθνικών εταιριών και τη διασφάλιση της περιβαλλοντικής δικαιοσύνης στις χώρες του παγκόσμιου Νότου» δηλώνει η Κέλλυ Γαρυφαλλή, υπεύθυνη προγραμμάτων στην Fair Trade Hellas.
«Όχι» στα μπισκότα με φοινικέλαιο, «Ναι» σε ένα καλύτερο περιβάλλον
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;