17.2 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΟδηγός Συναισθηματικής Διαχείρισης Καλοκαίρι 2021

Οδηγός Συναισθηματικής Διαχείρισης Καλοκαίρι 2021

 

Οδηγός Συναισθηματικής Διαχείρισης

Καλοκαίρι 2021

Από το Ελληνικό Κέντρο Συναισθημάτων

 

Παρακάτω σας παραθέτουμε μερικές βασικές οδηγίες συναισθηματικής διαχείρισης των πυρκαγιών που συμβαίνουν σε όλη μας την χώρα. Σε κανονικές συνθήκες ένα δελτίο τύπου σαν και αυτό δεν θα ήταν απαραίτητο, αλλά δεν ζούμε σε κανονικές εποχές.

Σκοπός μας με αυτόν τον οδηγό είναι να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό για την ανάγκη συναισθηματικής διαχείρισης και να γνωστοποιήσουμε τρόπους προετοιμασίας και αντιμετώπισης, προλαμβάνοντας ψυχικές δυσκολίες.

Το Ελληνικό Κέντρο Συναισθημάτων ειδικεύεται και μελετά την συναισθηματική νοημοσύνη των Ελλήνων και προσφέρει θεραπεία και εκπαίδευση.

 

Από την πρώτη στιγμή το κέντρο ήταν και είναι δίπλα στους πυρόπληκτους προσφέροντας δωρεάν Ψυχική Αποφόρτιση μέσω της 2ης Δράσης Κοινωνικής Ενδυνάμωσης www.drasi.eu. Όλοι οι πυρόπληκτοι, εθελοντές και πυροσβέστες μπορούν να λάβουν δωρεάν μια σημαντική ψυχική βοήθεια από τους ειδικούς του κέντρου μας με μια απλή αίτηση.

Πώς να διαχειριστείτε καλύτερα τα συναισθήματα που πηγάζουν από τις πυρκαγιές.

 

Παρακάτω θα βρείτε τρεις +1 απλές οδηγίες για να διαχειριστείτε τα συναισθήματα που ίσως νιώθετε, χωρίς να χάνετε την δική σας προσωπική άποψη και ταυτότητα.

1.   Ψυχραιμία.

Την ώρα της κρισης δεν βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα ή να ρίξουμε ευθύνες. Αυτα θα έρθουν μόλις πάρουμε απόσταση από την καταστροφή και τον πόνο που άφησε. Αν νιώσετε έντονο άγχος πάρτε τρεις βαθιές αναπνοές και δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας.

2.   Αλλάξτε συνήθειες.

Είμαστε όλοι συνδεδεμένοι. Οι δικές μας πράξεις αντηχούν στην κοινωνία μας και την διαμορφώνουν. Χρειάζεται να αλλάξουμε εμείς για να αλλάξει και το περιβάλλον μας.

  • Ενημερωθείτε για την κλιματική αλλαγή και αλλάξτε μικρές και μεγάλες συνήθειες.
  • Πιέστε τους τοπικούς και τους πολιτικούς σας άρχοντες για να αλλάξουν πολιτική σε περιβαλλοντολογικά θέματα.
  • Προσφέρετε εθελοντισμό σε οργανώσεις που πιστεύετε.

Πάντα με ευγένεια και κατανόηση. Ετσι θα πετύχετε αυτό που θέλετε πιο εύκολα και θα κερδίσετε και φίλους στην πορεία.

 

3.   Κάντε κάτι που βοηθά.

Όταν βιώνουμε μεγάλες καταστροφές θέλουμε να βοηθήσουμε με κάποιο τρόπο. Μπορείτε να βρείτε οργανώσεις οι οποίες βοηθούν τους πυρόπληκτους, μπορείτε να υποστηρίξτε την τοπική τους οικονομία ή εκφράστε την συμπαράστασή σας στα social media.

Αν επιθυμείτε να παρέχετε πιο ενεργά τη βοήθεια σας, μπορείτε να κάνετε μια Δωρεά στη 2η Δράση Κοινωνικής Ενδυνάμωσης και με αυτό τον τρόπο θα μας βοηθήσετε να προσφέρουμε Ψυχική Αποφόρτιση και θεραπεία τραύματος σε όλο και περισσότερους πυρόπληκτους εθελοντές και πυροσβέστες. Πάρτε δράση εδώ www.drasi.eu.

+1   Συζητήστε τα συναισθήματά σας.

Όλο αυτό που μας συμβαίνει είναι πολύ μεγάλο για να το διαχειριστούμε μόνοι μας. Συζητήστε με τους φίλους και την οικογένειά σας για τα συναισθήματα που νιώθετε. Ανοιξτε συζητήσεις και αφήστε να εκφραστούν όλοι. Προσφέρετε κατανόηση, συγχώρεση και φροντίδα όποτε σας δοθεί η ευκαιρία.  

 

Ό,τι προσφέρεις, επιστρέφεται.

 

Αυτές οι πολύ απλές οδηγίες μπορούν να σας βοηθήσουν έστω και λίγο αυτην την δύσκολη εποχή που διανύουμε. Θυμηθείτε ότι όσο περισσότεροι γνωρίζουν αυτές τις πληροφορίες, τόσο πιο όμορφα θα ζήσουμε όλοι. Μοιραστείτε το με όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Αν τα συναισθήματα που νιώθετε είναι έντονα μπορούν, αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά, να προκαλέσουν ψυχικά προβλήματα στο μέλλον. Αν χρειαστείτε την βοήθεια κάποιου ειδικού μη διστάσετε να την αναζητήσετε.

Διαβάστε τους προηγούμενους οδηγούς Συναισθηματικής Διαχείρισης του Κέντρου:

Οδηγός Συναισθηματικής Εκπαίδευσης, Οδηγός Ψυχικής Υγείας, Οδηγός Σχολικού Έτους, Οδηγός Κοινωνικής Αποστασιοποίησης, Οδηγός Μείωσης Άγχους, Οδηγός για γονείς, Οδηγός Καλοκαιριού

Συγγραφέας: Αργυρης Σ. Μάρδας, συγγραφέας, ιδρυτής Ελληνικού Κέντρου Συναισθημάτων, δημιουργός της Expansion therapy.

Επιστημονική Υπεύθυνος: Γιάννα Φαφαλιού, Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;