4.5 C
Athens
Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΟι «έξυπνοι» μετρητές ενέργειας μειώνουν την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι και 25%

Οι «έξυπνοι» μετρητές ενέργειας μειώνουν την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι και 25%

Οι «έξυπνοι» μετρητές ενέργειας μπορούν να μειώσουν, σε ετήσια βάση, την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι και 25%, λέει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νίκος Μπαλαμπάνης, με αφορμή την πρωτοβουλία φορέων για την τοποθέτηση «έξυπνων» μετρητών σε δημόσια κτίρια.

 

Παράλληλα, όπως τονίζει, «με αυτή την πιλοτική εφαρμογή θέλουμε να αφυπνίσουμε και το κοινωνικό σύνολο, αφού η νομοθεσία για τις ενεργειακές κοινότητες δίνει τη δυνατότητα στους απλούς πολίτες να ιδρύσουν αυτές τις κοινότητες, μέσα από ομάδες και συνεργασίες και ως εκ τούτου να μειώσουν το ενεργειακό κόστος».

 

Σχετικά με την πρωτοβουλία για την τοποθέτηση «έξυπνων» μετρητών σε δημόσια κτίρια, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης για θέματα Ενέργειας και Περιβάλλοντος, αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ: «Οι “έξυπνοι” μετρητές στα κτίρια είναι μία προσπάθεια και μία ιδέα που είχαμε ορμώμενοι και από ένα αντίστοιχο έργο που είχε πραγματοποιήσει το Πανεπιστήμιο Πατρών. Αυτοί οι μετρητές τοποθετούνται στους ηλεκτρολογικούς πίνακες των κτιρίων, όπου εκεί υπάρχει μία πλήρης άποψη των καταναλώσεων του κτιρίου.»

 

Όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα της εγκατάστασης του «έξυπνου» μετρητή, ο αντιπεριφερειάρχης εξηγεί: «Μέσω των καταγραφών του μετρητή μπορεί να διαπιστωθεί ότι κάποιες ώρες μέσα σε ένα 24ωρο υπήρξε περισσότερη κατανάλωση από το αναμενόμενο, που ενδεχομένως να οφείλεται σε μία διαρροή ηλεκτρικού ρεύματος ή σε ένα μηχάνημα το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί χωρίς να έχει χρονοδιακόπτη, ή σε λανθασμένους χειρισμούς σχετικά με τη διαχείριση του ηλεκτρικού ρεύματος. Ο μετρητής λοιπόν δηλαδή σου δίνει μία πλήρη καταγραφή των ενεργειακών καταναλώσεων. Για παράδειγμα, σε παρόμοιες περιπτώσεις, όπου φορείς έχουν εγκαταστήσει “έξυπνους” μετρητές, έχουν μειώσει την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος, σε ετήσια βάση, μέχρι και 25%».

 

Μιλώντας για την πρωτοβουλία της περιφέρειας, ο Νίκος Μπαλαμπάνης σημειώνει ότι «εμείς μαζί με το πανεπιστήμιο Πατρών, το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και τα δύο Τεχνικά Επιμελητήρια σε Πάτρα και Αγρίνιο, έχουμε ξεκινήσει μία προσπάθεια, προκειμένου πιλοτικά ο κάθε φορέας να βάλει στα κτίρια του ενεργειακούς “έξυπνους” μετρητές.»

 

«Όλοι αυτοί», συνεχίζει, «θα παρακολουθούνται από μία βάση δεδομένων, μέσω της οποίας θα υπάρχει μία πλήρης άποψη των ενεργειακών καταναλώσεων των κτιρίων».

 

Όπως προσθέτει, «στο τέλος αυτής της προσπάθειας θα υπάρχει μία πάρα πολύ καλή εικόνα των καταναλώσεων που έχουν τα κτίρια μας και ως εκ τούτου θα μπορούμε να εφαρμόσουμε ένα πάρα πολύ καλό πρόγραμμα εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας.»

 

Σε αυτό το σημείο ο Νίκος Μπαλαμπάνης τονίζει ότι «θα πρέπει να περάσει ένα κάποιο χρονικό διάστημα για να υπάρξει ένα σοβαρό αποτέλεσμα και μία σοβαρή βάση δεδομένων». 

 

Από εκεί και πέρα, συνεχίζει, «εκμεταλλευόμενοι τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, θα μπορέσουμε όλοι μαζί να υπογράψουμε μία προγραμματική σύμβαση και να ιδρύσουμε μία ενεργειακή κοινότητα, ώστε να μπούμε σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο, προκειμένου να αναβαθμίσουμε ενεργειακά τα κτίρια και να έχουμε μικρότερες καταναλώσεις ηλεκτρικού ρεύματος.»

 

Οι ενέργειες αυτές, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, «μπορεί να είναι αλλαγές λαμπτήρων, αντικατάσταση λεβήτων, αντικατάσταση πετρελαίου θέρμανσης με αντλίες θερμότητας, καθώς και άλλες ηλεκτρολογικές παρεμβάσεις που έχουν ως κύριο στόχο την μείωση του ενεργειακού κόστους».

 

«Με αυτή την πιλοτική εφαρμογή», όπως τονίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Νίκος Μπαλαμπάνης, «θέλουμε να αφυπνίσουμε και το κοινωνικό σύνολο, ώστε να εκμεταλλευθεί τις δυνατότητες που δίνει η νομοθεσία για τις ενεργειακές κοινότητες».

 

Όπως εξηγεί, «οι πολίτες μπορούν να ιδρύσουν, μέσα από ομάδες και συνεργασίες, μία ενεργειακή κοινότητα για αυτό θέλουμε να επικοινωνήσουμε ότι είναι μία πράξη που μπορεί να αναλάβει ο κάθε ένας, είτε είναι φυσικό πρόσωπο, είτε επιχειρηματίας, είτε ομάδα γεωργών, είτε ομάδα παραγωγών, αλλά και νομικά πρόσωπα, τεχνικοί φορείς, καθώς και αγροτικές ενώσεις». 

 

«Όλοι αυτοί», σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, «μπορούν να μπουν στο “όχημα” της ενεργειακής κοινότητας και να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που δίνονται, ώστε να μειώσουν το κόστος παραγωγής».

 

Μάλιστα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «ακόμα και οι ένοικοι μιας πολυκατοικίας θα μπορούσαν να ιδρύσουν μία ενεργειακή κοινότητα και να εγκαταστήσουν ένα φωτοβολταϊκό σύστημα στην ταράτσα του κτιρίου, με απώτερο στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους.»

Οι «έξυπνοι» μετρητές ενέργειας μειώνουν την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι και 25%


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Το παρακράτος που βασιλεύει εν έτη 2022 καλά κρατεί!
    O ΔΕΔΔΗΕ αποσκοπεί καταχρηστικά στον εξαναγκασμό των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας στις “ορέξεις” κερδοσκόπων-νταβατζήδων. Επιχειρεί να προβεί στην εγκατάσταση των παράνομων “έξυπνων” μετρητών στις κατοικίες των πολιτών χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση/συναίνεση των πολιτών/καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, αφαιρώντας καταχρηστικά και αυθαίρετα ο ΔΕΔΔΗΕ το δικαίωμα -της επιλογής- στον καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας να αποφασίσει για το εάν θέλει ή δεν θέλει ο πολίτης να βάλει “έξυπνο” μετρητή στη κατοικία του!
    Στόχος της εγκατάστασης των “έξυπνων” μετρητών μονομερώς από τον ΔΕΔΔΗΕ είναι η ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ αφού παρανόμως ο πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας θα παρακολουθεί τί συσκευή καίει ο πολίτης μέσα στο σπίτι του μέσα στο 24ώρο με αποτέλεσμα να χάνεται το δικαίωμα της ιδιωτικότητας μέσα στο σπίτι του πολίτη. Επιπλέον, έχει επιστημονικά αποδειχτεί σε Ελλάδα και εξωτερικό ότι οι “έξυπνοι” μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας είναι άκρως ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ λόγω της μεγάλης ακτινοβολίας που εκπέμπουν.Οι “έξυπνοι” μετρητές μπορούν να προκαλέσουνΠΥΡΚΑΓΙΕΣ καί είναι ευρέως γνωστό ότι αποτελούν πρόσφορο έδαφος για HACKING.
    Η καταχρηστική επιβολή των “έξυπνων” μετρητών στις κατοικίες των πολιτών, μονομερώς από τον ΔΕΔΔΗΕ, χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση/συναίνεση του καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας εφόσον αφορά την κατοικία του, είναι άκρως παράνομη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;