16.1 C
Athens
Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΥΓΕΙΑΟι πρωτεΐνες βλάπτουν όσο το κάπνισμα!

Οι πρωτεΐνες βλάπτουν όσο το κάπνισμα!

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Μακροζωίας του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια Ντέιβις,
που διήρκεσε δύο δεκαετίες, οι ζωικές πρωτεΐνες είναι το ίδιο επιβλαβής
με το κάπνισμα για την υγεία του ανθρώπου. Η Μεσογειακή διατροφή, φτωχή
σε πρωτεΐνες και πλούσια σε υδατάνθρακες, είναι η καλύτερη για την
μακροζωία.

Οι πρωτεΐνες βλάπτουν όσο το κάπνισμα

Σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα

Οι ζωικές πρωτεΐνες είναι το ίδιο επιβλαβής με το κάπνισμα για την υγεία ενός ανθρώπου, ιδίως μεσήλικα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα που διήρκεσε σχεδόν δύο δεκαετίες. Αυτά τα ευρήματα θέτουν υπό αμφισβήτηση τις συνέπειες που έχουν στην υγεία δημοφιλής δίαιτες όπως του Άτκινς, που βασίζονται κυρίως στην κατανάλωση πρωτεϊνών.


Η μελέτη -η πρώτη που συσχετίζει άμεσα την υψηλή κατανάλωση πρωτεϊνών (ιδίως των ζωικών) με την αυξημένη θνησιμότητα- δείχνει πάντως ότι η λελογισμένη κατανάλωση πρωτεϊνών μάλλον κάνει καλό για την υγεία μετά την ηλικία των 65 ετών.

Με άλλα λόγια, καθώς αλλάζει η βιολογία του οργανισμού με το πέρασμα του χρόνου, αυτό που είναι επιβλαβές σε μικρότερη ηλικία, γίνεται ωφέλιμο σε μεγαλύτερη.

Η συγκεκριμένη μελέτη είναι η πρώτη που συσχετίζει άμεσα την υψηλή κατανάλωση πρωτεϊνών( ιδίως των ζωικών) με την αυξημένη θνησιμότητα. Από την άλλη δείχνει ότι η λελογισμένη κατανάλωση πρωτεϊνών μάλλον κάνει καλό για την υγεία μετά την ηλικία των 65 ετών.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή γεροντολογίας Βάλτερ Λόνγκο, διευθυντή του Ινστιτούτου Μακροζωίας του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια Ντέιβις, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Cell Metabolism»
(Μεταβολισμός Κυττάρου), σύμφωνα με το «Science», το «New Scientist» και τις βρετανικές «Γκάρντιαν» και «Ιντιπέντεντ», μελέτησαν επί 18 χρόνια περίπου 6.300 άτομα άνω των 50 ετών.

Αντίθετα με τις ζωικές, οι πρωτεΐνες στη διατροφή που προέρχονται από φυτικές πηγές, όπως τα όσπρια, δεν είναι τόσο επιβλαβείς για τον οργανισμό. Παρ’ όλα αυτά, ο κίνδυνος καρκίνου είναι τριπλάσιος για έναν άνθρωπο που τρέφεται όχι με πολλές αλλά με μεσαίες πρωτεΐνες (ζωικές και φυτικές), σε σχέση με κάποιον που τις αποφεύγει γενικά.

Από την άλλη, ενώ οι μεσήλικες που τρώνε πολλές ζωικές πρωτεΐνες, πεθαίνουν πιο νέοι από καρκίνο, διαβήτη ή άλλες παθήσεις, η ίδια ακριβώς πρωτεϊνούχα διατροφή φαίνεται να λειτουργεί προστατευτικά για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι μέχρι τα 65 τους πρέπει να τρώνε λίγες πρωτεΐνες και όταν πια αρχίζουν να χάνουν βάρος και να γίνονται πιο αδύναμοι, τότε πρέπει να αυξάνουν την ποσότητα πρωτεϊνών, ώστε να ενισχύσουν την υγεία τους.

Στα άτομα της τρίτης ηλικίας, η πλούσια διατροφή σε πρωτεΐνες (όταν τουλάχιστον το 20% των θερμίδων προέρχονται από ζωικές και φυτικές πρωτεΐνες) μείωσε τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά 28% και από καρκίνο ειδικά κατά 60%.

Ο Βάλτερ Λόνγκο δήλωσε ότι, με βάση τη νέα μελέτη και προηγούμενες, οι 50άρηδες που θέλουν να ζήσουν περισσότερα χρόνια, πρέπει να μην τρώνε πάνω από 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα για κάθε κιλό του βάρους τους, πράγμα που πχ σημαίνει όχι πάνω από 64 γραμμάρια πρωτεϊνών για έναν άνθρωπο που ζυγίζει 80 κιλά.

«Οι άνθρωποι πρέπει να ρυθμίσουν τη διατροφή τους έτσι ώστε μόνο το 9% έως 10% των θερμίδων τους να προέρχεται από πρωτεΐνες, κατά προτίμηση φυτικές», δήλωσε ο Αμερικανός γεροντολόγος. «Αφιερώστε μερικούς μήνες να μελετάτε τις ετικέτες των τροφίμων, καθώς υπάρχει λίγη πρωτεΐνη παντού», πρόσθεσε.

Ο μέσος μεσήλικας άνθρωπος στην εποχή μας καταναλώνει αρκετά περισσότερες πρωτεΐνες από το ιδανικό όριο που είναι το 10% (γύρω στο 16% των ημερήσιων θερμίδων του προέρχεται από πρωτεΐνες και από αυτές τα δύο τρίτα είναι ζωικής προέλευσης).

Εξάλλου πειράματα σε ποντίκια που έκαναν οι Αμερικανοί ερευνητές επί δίμηνο, έδειξαν ότι όσα ζώα τρέφονταν με λίγες πρωτεΐνες, είχαν 45% μικρότερους καρκινικούς όγκους σε σχέση με όσα έτρωγαν πολλές πρωτεΐνες.

«Σχεδόν ο καθένας μας πρόκειται να αποκτήσει ένα καρκινικό ή προκαρκινικό κύτταρο κάποια στιγμή. Το ερώτημα είναι: «Θα εξελιχτεί αυτό ή όχι;» Φαίνεται πως η απάντηση σε σημαντικό βαθμό εξαρτάται και από τον βαθμό κατανάλωσης πρωτεϊνών», δήλωσε ο Βάλτερ Λόνγκο.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η Μεσογειακή διατροφή, που είναι φτωχή σε πρωτεΐνες και πλούσια σε υδατάνθρακες είναι πιθανώς η καλύτερη για την μακροζωία. Πάντως, άλλοι ειδικοί διατροφολόγοι εμφανίστηκαν πιο επιφυλακτικοί και δήλωσαν ότι είναι πρόωρο να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα από τη νέα μελέτη, ενώ επέκριναν ως άτοπη τη συσχέτιση της βλάβης από το τσιγάρο με τη ζημιά από τις πρωτεΐνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;